Richtlijn 2001/101 - Wijziging van Richtlijn 2000/13/EG betreffende de harmonisatie van nationale wetgeving inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 32001L0101

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

32001L0101

Richtlijn 2001/101/EG van de Commissie van 26 november 2001 tot wijziging van Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgeving der lidstaten inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame

Publicatieblad Nr. L 310 van 28/11/2001 blz. 0019 - 0021

Richtlijn 2001/101/EG van de Commissie

van 26 november 2001

tot wijziging van Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgeving der lidstaten inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 95,

Gelet op Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 maart 2000 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgeving der lidstaten inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame(1), en met name op artikel 6, lid 6, tweede alinea, eerste streepje, tweede alinea,

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    De definitie van vlees in Richtlijn 64/433/EEG van de Raad van 26 juni 1964 inzake gezondheidsvraagstukken op het gebied van het intracommunautaire handelsverkeer in vers vlees(2), laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 95/23/EG(3), is vastgesteld voor hygiëne- en volksgezondheidsdoeleinden. Deze definitie heeft betrekking op alle voor menselijke consumptie geschikte delen van dieren. Zij beantwoordt echter niet aan het beeld dat de consument zich van vlees vormt, en biedt niet de mogelijkheid de consument in te lichten over de werkelijke aard van het met de term "vlees" aangeduide product.
  • (2) 
    Verscheidene lidstaten hebben een definitie van de term "vlees" vastgesteld voor de etikettering van producten die vlees bevatten. Deze verschillen in nationale aanpak heeft echter geleid tot verschillen die schadelijk zijn voor de werking van de interne markt en die een geharmoniseerde definitie noodzakelijk maken.
  • (3) 
    Bijlage I bij Richtlijn 2000/13/EG definieert bepaalde categorieën ingrediënten waarvoor in de lijst van ingrediënten in plaats van de specifieke naam van het betrokken ingrediënt de categorienaam mag worden vermeld.
  • (4) 
    De categorie "vlees" wordt in deze bijlage niet gedefinieerd, wat moeilijkheden oplevert bij de toepassing van Richtlijn 2000/13/EG, met name bij de vermelding van de lijst van ingrediënten en de kwantitatieve ingrediëntenopgave. Daarom moet voor de toepassing van Richtlijn 2000/13/EG een geharmoniseerde definitie van de categorienaam "...vlees" worden vastgelegd.
  • (5) 
    Gelet op het recht van de consument, voor de keuze van zijn voedingsmiddelen en de beoordeling van de prijsverschillen, goed en duidelijk te worden ingelicht, moet deze naam vergezeld gaan van de vermelding van de gebruikte soort of soorten.
  • (6) 
    De definitie geldt uitsluitend voor de etikettering van producten die vlees als ingrediënt bevatten. Zij geldt derhalve niet voor de etikettering van uitgesneden vlees dat, en anatomische delen die, in ongewijzigde staat in de handel wordt, respectievelijk worden gebracht.
  • (7) 
    Separatorvlees wijkt sterk af van wat de consument zich bij "vlees" voorstelt. Dit moet dus van de definitie worden uitgesloten.
  • (8) 
    Bijgevolg moet dit overeenkomstig de in artikel 6, lid 6, van Richtlijn 2000/13/EG neergelegde regel met zijn specifieke naam, separatorvlees, en de soortnaam worden aangeduid. Deze etiketteringsbepaling geldt voor producten die onder de communautaire definitie van "separatorvlees" vallen.
  • (9) 
    De andere voor menselijke consumptie geschikte delen van dieren die geen deel uitmaken van de producten die onder de voor de etikettering geldende definitie van de term "vlees" vallen, moeten volgens hetzelfde beginsel ook met hun specifieke naam worden aangeduid.
  • (10) 
    Teneinde het gehalte aan "vlees" van een product op geharmoniseerde wijze te bepalen, moeten voor de producten die met de categorienaam "...vlees" kunnen worden aangeduid, de maximumgehalten aan vet en bindweefsel worden vastgesteld. Deze maximumgehalten laten de specifieke bepalingen voor gehakt vlees en vleesbereidingen van Richtlijn 94/65/EG van de Raad van 14 december 1994 tot vaststelling van voorschriften voor de productie en het in de handel brengen van gehakt vlees en vleesbereidingen(4) onverlet.
  • (11) 
    Wanneer deze maximumgehalten worden overschreden en aan alle andere criteria van de definitie van "...vlees" wordt voldaan, moet het gehalte aan "...vlees" dienovereenkomstig worden verlaagd en moet de lijst van ingrediënten naast de categorienaam "...vlees" ook de vermelding van het vet en/of bindweefsel bevatten.
  • (12) 
    Ook blijkt het nodig een geharmoniseerde methode vast te stellen voor de bepaling van het gehalte aan bindweefsel.
  • (13) 
    Richtlijn 2000/13/EG dient derhalve dienovereenkomstig te worden gewijzigd.
  • (14) 
    De in deze richtlijn vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor levensmiddelen,

HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

Bijlage I bij Richtlijn 2000/13/EG wordt gewijzigd overeenkomstig de in de bijlage opgenomen tekst.

Artikel 2

  • 1. 
    De lidstaten staan het handelsverkeer in producten die met Richtlijn 2000/13/EG, zoals gewijzigd bij de onderhavige richtlijn, in overeenstemming zijn, uiterlijk op 31 december 2002 toe.
  • 2. 
    De lidstaten verbieden het handelsverkeer in producten die niet met Richtlijn 2000/13/EG, zoals gewijzigd bij de onderhavige Richtlijn, in overeenstemming zijn, met ingang van 1 januari 2003.

Niet met de genoemde richtlijn in overeenstemming zijnde producten die voor 1 januari 2003 zijn geëtiketteerd, zijn evenwel toegestaan zolang de voorraad strekt.

Artikel 3

De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk op 31 december 2002 aan deze richtlijn te voldoen. Zij stellen de Commissie daarvan onverwijld in kennis.

Wanneer de lidstaten deze bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen naar deze richtlijn verwezen of wordt hiernaar verwezen bij de officiële bekendmaking van de bepalingen. De regels voor deze verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

Artikel 4

Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Artikel 5

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 26 november 2001.

Voor de Commissie

David Byrne

Lid van de Commissie

  • (1) 
    PB L 109 van 6.5.2000, blz. 29.
  • (2) 
    PB 121 van 29.7.1964, blz. 2012/64.
  • (3) 
    PB L 243 van 11.10.1995, blz. 7.
  • (4) 
    PB L 368 van 31.12.1994, blz. 10.

BIJLAGE

Aan bijlage I bij Richtlijn 2000/13/EG wordt de volgende tekst toegevoegd:

">RUIMTE VOOR DE TABEL>".

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.