Besluit 2005/176 - Formaat en de codes voor de melding van dierziekten krachtens Richtlijn 82/894/EEG

1.

Wettekst

5.3.2005   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 59/40

 

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 1 maart 2005

tot vaststelling van het formaat en de codes voor de melding van dierziekten krachtens Richtlijn 82/894/EEG van de Raad

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2004) 993)

(Voor de EER relevante tekst)

(2005/176/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op het Verdrag betreffende de toetreding van Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije, en met name op artikel 2, lid 3,

Gelet op de Akte betreffende de toetreding van Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije, en met name op artikel 57,

Gelet op Richtlijn 82/894/EEG van de Raad van 21 december 1982 inzake de melding van dierziekten in de Gemeenschap (1), en met name op artikel 5,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Richtlijn 82/894/EEG vermeldt de dierziekten waarvan de gevallen aan de Commissie en de overige lidstaten moeten worden gemeld.

 

(2)

Beschikking 2000/807/EG (2) van de Commissie stelde het formaat en de codes vast voor de melding van dierziekten krachtens Richtlijn 82/894/EEG van de Raad.

 

(3)

De landen die binnenkort tot de Europese Unie toetreden, hebben de regeling voor de melding van dierziekten (Animal Disease Notification System — ADNS) informeel toegepast, maar hun deelname dient te worden geformaliseerd.

 

(4)

Verschillende lidstaten hebben een aantal van de codes die naar hun regio's verwijzen aangepast en overeenkomstige aanpassingen dienen nu ook in de desbetreffende communautaire bepalingen te worden aangebracht.

 

(5)

In de desbetreffende communautaire bepalingen dienen kaarten van de verschillende landen te worden opgenomen, teneinde de informatie te verduidelijken die wordt toegestuurd aan de Commissie en aan de landen die aan het ADN-systeem deelnemen.

 

(6)

Onlangs zijn bepaalde paarden- en bijenziekten toegevoegd aan bijlage I van Richtlijn 82/894/EEG. Deze ziekten dienen bijgevolg te worden toegevoegd aan de lijst van ziekten in de bepalingen betreffende het formaat en de codes voor de melding van dierziekten.

 

(7)

Ten behoeve van de duidelijkheid en de rationaliteit dient Beschikking 2000/807/EG te worden ingetrokken en vervangen.

 

(8)

Om de vertrouwelijkheid van de meegedeelde gegevens te beschermen, mogen de bijlagen bij deze beschikking niet worden gepubliceerd.

 

(9)

De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

In het kader van de procedures voor de melding van dierziekten worden de gegevens over ziekte-uitbraken krachtens Richtlijn 82/894/EEG doorgegeven met gebruikmaking van de in de bijlagen I, II en III van deze beschikking vastgestelde formaten.

Artikel 2

In het kader van de procedures voor de melding van dierziekten worden de gegevens over ziekte-uitbraken krachtens Richtlijn 82/894/EEG doorgegeven met gebruikmaking van de in de bijlagen IV tot en met X van deze beschikking vastgestelde codes.

Artikel 3

Beschikking 2000/807/EG wordt ingetrokken.

Artikel 4

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 1 maart 2005.

Voor de Commissie

Markos KYPRIANOU

Lid van de Commissie

 

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.