Richtlijn 2005/11 - Wijziging, met het oog op de aanpassing aan de technische vooruitgang, van Richtlijn 92/23/EEG betreffende banden voor motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan alsmede betreffende de montage ervan

1.

Wettekst

17.2.2005   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 46/42

 

RICHTLIJN 2005/11/EG VAN DE COMMISSIE

van 16 februari 2005

tot wijziging, met het oog op de aanpassing aan de technische vooruitgang, van Richtlijn 92/23/EEG van de Raad betreffende banden voor motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan alsmede betreffende de montage ervan

(Voor de EER relevante tekst)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 70/156/EEG van de Raad van 6 februari 1970 inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten betreffende de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan (1), en met name op artikel 13, lid 2,

Gelet op Richtlijn 92/23/EEG van de Raad van 31 maart 1992 betreffende banden voor motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan alsmede betreffende de montage ervan (2), en met name op artikel 10,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Richtlijn 92/23/EEG is één van de bijzondere richtlijnen van het bij Richtlijn 70/156/EEG geregelde EG-typegoedkeuringssysteem.

 

(2)

Richtlijn 92/23/EEG, zoals gewijzigd bij Richtlijn 2001/43/EG, bepaalt dat typegoedkeuringsinstanties tot en met 31 december 2005 de laboratoria van de bandenfabrikanten als goedgekeurde testlaboratoria kunnen erkennen. Deze bepaling heeft erg positieve ervaringen opgeleverd. Bijgevolg dient de mogelijkheid te worden gehandhaafd en de beperking in de tijd afgeschaft.

 

(3)

De technische vooruitgang in de sector van de bandenproductie gaat erg snel. Door de grote vraag van de autoconstructeurs en de consumenten versnellen de productiecycli van de banden, terwijl de verscheidenheid aan bandensoorten voortdurend toeneemt. Verwacht wordt dat deze toestand in de toekomst nog kritischer wordt aangezien zeer dure of unieke testinstallaties en specifieke kennis nodig zijn. Om de recent ontwikkelde producten zonder vertraging op de markt te kunnen brengen, moeten er voldoende testinstallaties zijn, die op een flexibele manier kunnen worden gebruikt.

 

(4)

Door de technische vooruitgang worden betere banden ontwikkeld, maar dat betekent ook dat de bijbehorende testprocedures steeds geavanceerder moeten worden. Momenteel beschikken alleen de bandenfabrikanten over voldoende capaciteit om het grote aantal tests uit te voeren.

 

(5)

Richtlijn 92/23/EEG moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd.

 

(6)

De in deze richtlijn vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het bij artikel 13, lid 1, van Richtlijn 70/156/EEG ingestelde Comité voor de aanpassing aan de technische vooruitgang,

HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

Punt 1.3 van bijlage I bij Richtlijn 92/23/EEG komt als volgt te luiden:

 

„1.3.

De goedkeuringsinstantie kan de laboratoria van de bandenfabrikanten erkennen als goedgekeurde testlaboratoria als bedoeld in artikel 14, lid 1, van Richtlijn 70/156/EEG.”.

Artikel 2

  • 1. 
    De lidstaten dienen uiterlijk op 31 december 2005 de nodige wettelijke en bestuursrechterlijke bepalingen vast te stellen en bekend te maken om aan deze richtlijn te voldoen. Zij delen de Commissie de tekst van die bepalingen onverwijld mede, alsmede een tabel ter weergave van het verband tussen die bepalingen en deze richtlijn.

Zij passen die bepalingen toe vanaf 1 januari 2006.

Wanneer de lidstaten die bepalingen aannemen, wordt in de bepalingen zelf of bij de officiële bekendmaking daarvan naar deze richtlijn verwezen. De regels voor die verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

  • 2. 
    De lidstaten delen de Commissie de tekst van de belangrijkste bepalingen van intern recht mede die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.

Artikel 3

Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 4

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 16 februari 2005.

Voor de Commissie

Günter VERHEUGEN

Vice-voorzitter

 

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.