Verordening 2005/1739 - Veterinairrechtelijke voorschriften voor het vervoer van circusdieren tussen de lidstaten

1.

Wettekst

22.10.2005   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 279/47

 

VERORDENING (EG) Nr. 1739/2005 VAN DE COMMISSIE

van 21 oktober 2005

tot vaststelling van de veterinairrechtelijke voorschriften voor het vervoer van circusdieren tussen de lidstaten

(Voor de EER relevante tekst)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 92/65/EEG van de Raad van 13 juli 1992 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke voorschriften voor het handelsverkeer en de invoer in de Gemeenschap van dieren, sperma, eicellen en embryo’s waarvoor ten aanzien van de veterinairrechtelijke voorschriften geen specifieke communautaire regelgeving geldt als bedoeld in bijlage A, onder I, van Richtlijn 90/425/EEG (1), en met name op artikel 23,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig Richtlijn 92/65/EEG dienen in afwijking van de algemene voorschriften inzake dierenvervoer van hoofdstuk II van die richtlijn speciale veterinairrechtelijke voorschriften voor het vervoer van circusdieren te worden vastgesteld. De in deze verordening vervatte maatregelen dienen te gelden voor reizende tentoonstellingen, menagerieën en dierennummers, maar niet voor permanente installaties zoals bedoeld in artikel 2, lid 1, onder c), van Richtlijn 92/65/EEG.

 

(2)

Voor veterinaire doeleinden dienen de bevoegde autoriteiten te beschikken over bepaalde informatie over circussen en menagerieën met circusdieren, met name wat het vervoer tussen de lidstaten betreft. Daarom dienen dergelijke circussen en menagerieën in een lidstaat geregistreerd te worden en dient aantekening te worden gehouden van hun reisroutes.

 

(3)

Circussen en menagerieën geven vaak voorstellingen buiten de lidstaat van herkomst. Daarom moeten zij kunnen worden geregistreerd in de lidstaat waarin zij gewoonlijk verblijf houden of waarin zij zich bevinden, ook al is dat niet de lidstaat van herkomst.

 

(4)

Een dierennummer omvat één of een beperkt aantal dieren die in de eerste plaats gehouden worden voor openbare vertoning of amusementsdoeleinden, en kan zelfstandig beheerd worden of in zelfstandig bezit zijn. Dierennummers kunnen buiten de lidstaat van herkomst worden vertoond, bijvoorbeeld als onderdeel van een circus of individueel voor amusements- of filmdoeleinden. Daarom moeten dierennummers ook binnen de werkingssfeer van deze verordening vallen.

 

(5)

Het risico dat een circus of menagerie voor de diergezondheid inhoudt, hangt rechtstreeks samen met de daar gehouden diersoorten. Exploitanten van circussen en van dierennummers dienen daarom registers bij te houden met relevante informatie over de aanwezigheid van hun dieren.

 

(6)

De controle op de gezondheidstoestand van circusdieren moet worden vergemakkelijkt. Gelet op de verschillende manieren waarop circusdieren binnen de Gemeenschap worden vervoerd, dient te worden voorzien in paspoorten voor circusdieren waarin alle relevante gezondheidsgegevens worden opgetekend, met inbegrip van bijzonderheden over officiële tests en vaccinaties.

 

(7)

De veterinairrechtelijke voorschriften voor circusdieren kunnen op dezelfde beginselen worden gebaseerd als de gemeenschappelijke veterinaire wetgeving betreffende het intracommunautaire handelsverkeer in op bedrijven gehouden huisdieren, waaronder Richtlijn 64/432/EEG van de Raad van 26 juni 1964 inzake veterinairrechtelijke vraagstukken op het gebied van het intracommunautaire handelsverkeer in runderen en varkens (2) en Richtlijn 91/68/EEG van de Raad van 28 januari 1991 inzake veterinairrechtelijke voorschriften voor het intracommunautaire handelsverkeer in schapen en geiten (3). Deze voorschriften moeten echter worden aangepast aan de bijzondere omstandigheden van de desbetreffende diersoorten wanneer zij in circussen of menagerieën worden gehouden, en die naar behoren zijn bevestigd door een officiële dierenarts zoals bedoeld in artikel 2, lid 7, van Richtlijn 90/425/EEG van de Raad (4).

 

(8)

De veterinairrechtelijke voorschriften en de begeleidende documenten of paspoorten zijn voor het intracommunautaire verkeer van honden, katten en fretten vastgesteld bij Verordening (EG) nr. 998/2003 van het Europees Parlement en de Raad (5) en voor paardachtigen bij Beschikking 93/623/EEG van de Commissie (6). Circusdieren van die soorten dienen derhalve te voldoen aan de daarin vastgestelde voorschriften inzake paspoorten en diergezondheid.

 

(9)

Ter wille van de coherentie dient aan Ierland, Cyprus, Malta en het Verenigd Koninkrijk te worden toegestaan op circusdieren die vatbaar zijn voor rabiës, hun nationale quarantainevoorschriften zoals bedoeld in Richtlijn 92/65/EEG toe te passen.

 

(10)

De in deze verordening vervatte maatregelen gelden onverminderd de wetgeving ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad van 9 december 1996 inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (7).

 

(11)

Om de volledige traceerbaarheid van circusdieren te garanderen moeten de intracommunautaire transporten van circusdieren worden geregistreerd door middel van het Traces-systeem, dat is ingevoerd bij Beschikking 2004/292/EG van de Commissie (8), en moeten de certificeringsvoorschriften voor het intracommunautaire handelsverkeer worden toegepast die zijn vervat in Verordening (EG) nr. 599/2004 van de Commissie van 30 maart 2004 tot vaststelling van een geharmoniseerd model voor een certificaat en inspectieverslag voor het intracommunautaire handelsverkeer in dieren en producten van dierlijke oorsprong (9).

 

(12)

Er dient voldoende tijd te worden uitgetrokken om de tenuitvoerlegging van de nieuwe voorschriften van deze verordening mogelijk te maken.

 

(13)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Onderwerp en werkingssfeer

In afwijking van hoofdstuk II van Richtlijn 92/65/EEG stelt deze verordening de veterinairrechtelijke voorschriften voor het vervoer van circusdieren tussen de lidstaten vast.

De voorschriften voor circussen zijn van overeenkomstige toepassing op dierennummers.

Deze verordening is van toepassing onverminderd:

 

a)

de in artikel 10, lid 4, van Richtlijn 92/65/EEG bedoelde maatregelen die in sommige lidstaten van toepassing zijn op dieren die vatbaar zijn voor rabiës;

 

b)

de desbetreffende voorschriften inzake certificering die zijn vervat in wetgeving ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 338/97 inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer.

Artikel 2

Definities

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

 

1)

„circus”: een reizende tentoonstelling of menagerie met één of meer dieren;

 

2)

„dier”: een dier van één van de in bijlage A bij Richtlijn 92/65/EEG genoemde soorten, dat wordt gehouden voor openbare vertoning voor amusements- of educatieve doeleinden;

 

3)

„circusexploitant”: de eigenaar van het circus, zijn vertegenwoordiger of een andere persoon die de algehele verantwoordelijkheid voor het circus draagt;

 

4)

„officiële dierenarts”: de officiële dierenarts zoals bedoeld in artikel 2, lid 7, van Richtlijn 90/425/EEG.

Artikel 3

Verplaatsingen tussen de lidstaten

Een circus mag zich alleen naar een andere lidstaat begeven als het geregistreerd is overeenkomstig artikel 4 en als is voldaan aan de artikelen 8, 9 en 10.

Artikel 4

Registratie van circussen

  • 1. 
    Ten minste 40 werkdagen voordat een circus zich voor het eerst naar een andere lidstaat begeeft, dient de circusexploitant bij de bevoegde autoriteit van de lidstaat waarin het circus zijn wettelijke verblijfplaats heeft, of van de lidstaat waarin het zich bevindt, schriftelijk een aanvraag tot registratie in.
  • 2. 
    Na ontvangst van de in lid 1 bedoelde aanvraag voert de bevoegde autoriteit alle nodige controles uit om na te gaan of aan de in deze verordening vervatte veterinairrechtelijke voorschriften is voldaan.
  • 3. 
    Indien aan de in lid 2 bedoelde voorschriften is voldaan, geeft de bevoegde autoriteit de volgende documenten af:
 

a)

een uniek registratienummer voor het circus dat begint met de ISO-code van de lidstaat;

 

b)

een register van de dieren in het circus overeenkomstig artikel 5;

 

c)

een locatieregister overeenkomstig artikel 6;

 

d)

dierenpaspoorten overeenkomstig artikel 7.

  • 4. 
    De bevoegde autoriteit houdt een dossier bij van alle door haar op grond van lid 3 afgegeven documenten.

Artikel 5

Dierenregister

Het in artikel 4, lid 3, onder b), bedoelde register van de dieren in het circus moet in overeenstemming zijn met het model in bijlage I en voorzien zijn van het in artikel 4, lid 3, onder a), bedoelde registratienummer. Vóór afgifte wordt elke bladzijde door de officiële dierenarts van zijn stempel en handtekening voorzien.

Artikel 6

Locatieregister

Het in artikel 4, lid 3, onder c), bedoelde locatieregister moet in overeenstemming zijn met het model in bijlage II en voorzien zijn van het in artikel 4, lid 3, onder a), bedoelde registratienummer. Vóór elke verplaatsing zoals bedoeld in artikel 9 wordt elke bijschrijving door de officiële dierenarts van zijn stempel en handtekening voorzien.

Artikel 7

Dierenpaspoorten

  • 1. 
    Overeenkomstig artikel 4 geeft de bevoegde autoriteit voor elk ander dier in het circus dan de in de leden 2, 3 en 4 van dit artikel bedoelde dieren een paspoort af volgens het model in bijlage III.
  • 2. 
    Overeenkomstig artikel 4 geeft de bevoegde autoriteit voor vogels en knaagdieren in het circus een collectief paspoort af volgens het model in bijlage IV.
  • 3. 
    Ten aanzien van honden, katten en fretten in het circus gelden de paspoort- en veterinairrechtelijke voorschriften van Verordening (EG) nr. 998/2003.
  • 4. 
    Ten aanzien van paardachtigen in het circus gelden de paspoort- en veterinairrechtelijke voorschriften van Beschikking 93/623/EEG.

Artikel 8

Verplichtingen van de circusexploitant

  • 1. 
    Voordat een circus zich naar een andere lidstaat begeeft, zorgt de circusexploitant ervoor dat:
 

a)

de in artikel 4, lid 3, onder b) en c), bedoelde registers zijn bijgewerkt;

 

b)

alle dieren in het circus vergezeld gaan van bijgewerkte paspoorten;

 

c)

de bevoegde autoriteit van de lidstaat waarin het circus zich bevindt, ten minste tien werkdagen vóór het vertrek in kennis wordt gesteld van het voornemen om naar een andere lidstaat te trekken.

  • 2. 
    De circusexploitant zorgt ervoor dat elk dier in het circus op een zodanige wijze gehouden wordt dat direct of indirect contact met niet uit hoofde van deze verordening geregistreerde dieren vermeden wordt.
  • 3. 
    De circusexploitant zorgt ervoor dat alle gegevens in de in artikel 4, lid 3, onder b) en c), bedoelde registers gedurende ten minste vijf jaar worden bewaard.

Artikel 9

Voorschriften inzake verplaatsingen van circussen tussen de lidstaten

  • 1. 
    Voordat een circus zich naar een andere lidstaat begeeft, moet de officiële dierenarts in de lidstaat van vertrek:
 

a)

controleren of voor de plaats van vertrek geen veterinairrechtelijke verbodsbepalingen gelden in verband met een ziekte waarvoor een dier in het circus vatbaar is;

 

b)

in de tien werkdagen vóór het vertrek alle dieren in het circus onderzoeken om zich ervan te vergewissen dat zij klinisch gezond zijn;

 

c)

controleren of het in artikel 4, lid 3, onder b), bedoelde register van de dieren in het circus op de dag van inspectie bijgewerkt en volledig is;

 

d)

controleren of de paspoorten van de dieren in het circus bijgewerkt zijn.

  • 2. 
    Indien aan alle in lid 1 genoemde voorwaarden is voldaan, geeft de officiële dierenarts door plaatsing van zijn handtekening en stempel in de laatste kolom van het in artikel 4, lid 3, onder c), bedoelde locatieregister aan dat het circus binnen de daaropvolgende tien werkdagen mag vertrekken.

Artikel 10

Informatie inzake verplaatsingen van circussen tussen de lidstaten

  • 1. 
    Ten minste 48 uur voordat het circus zich van de ene naar de andere lidstaat begeeft, verstrekt de circusexploitant de bevoegde autoriteit van de lidstaat van vertrek de informatie die nodig is om het certificaat voor de intracommunautaire handel in Traces in te vullen.
  • 2. 
    De bevoegde autoriteit van de lidstaat van vertrek stelt de bevoegde autoriteit van de lidstaat van bestemming en de bevoegde autoriteiten van de eventuele lidstaten van doorreis via het Traces-systeem in kennis van de verplaatsing.
  • 3. 
    Op het certificaat voor de intracommunautaire handel volgens het model in Verordening (EG) nr. 599/2004 worden soort en paspoortnummer van de dieren in het circus ingevuld onder punt I.31 „Identificatie van de dieren” en wordt deze verordening vermeld in deel II.

Artikel 11

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 2007.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 21 oktober 2005.

Voor de Commissie

Markos KYPRIANOU

Lid van de Commissie

 

 

BIJLAGE I

REGISTER VAN DIEREN IN EEN CIRCUS of DIERENNUMMER (krachtens Verordening (EG) nr. 1739/2005) (1)

 

  • (1) 
    Het register moet de vorm van een boekje hebben waarvan de bladzijden niet vervangen kunnen worden. Hiertoe moet vóór afgifte van het register aan de circusexploitant elke bladzijde door een officiële dierenarts van zijn handtekening en stempel worden voorzien. Het moet minimaal vijf jaar worden bewaard.
 

BIJLAGE II

LOCATIEREGISTER VOOR EEN CIRCUS of DIERENNUMMER (krachtens Verordening (EG) nr. 1739/2005 van de Commissie)

Image

 

BIJLAGE III

INDIVIDUEEL PASPOORT VOOR DIEREN IN EEN CIRCUS of DIERENNUMMER

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

BIJLAGE IV

PASPOORT VOOR VOGELS EN KNAAGDIEREN IN EEN CIRCUS of DIERENNUMMER

Image

Image

Image

Image

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.