Besluit 2006/778 - Minimumeisen voor het verzamelen van informatie bij de inspecties van productieplaatsen waar bepaalde dieren voor landbouwdoeleinden worden gehouden

1.

Wettekst

15.11.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 314/39

 

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 14 november 2006

betreffende de minimumeisen voor het verzamelen van informatie bij de inspecties van productieplaatsen waar bepaalde dieren voor landbouwdoeleinden worden gehouden

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2006) 5384)

(Voor de EER relevante tekst)

(2006/778/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 91/629/EEG van de Raad van 19 november 1991 tot vaststelling van minimumnormen ter bescherming van kalveren (1), en met name op artikel 7, lid 2,

Gelet op Richtlijn 91/630/EEG van de Raad van 19 november 1991 tot vaststelling van minimumnormen ter bescherming van varkens (2), en met name op artikel 7, lid 2,

Gelet op Richtlijn 98/58/EG van de Raad van 20 juli 1998 inzake de bescherming van voor landbouwdoeleinden gehouden dieren (3), en met name op artikel 6, lid 3,

Gelet op Richtlijn 1999/74/EG van de Raad van 19 juli 1999 tot vaststelling van minimumnormen voor de bescherming van legkippen (4), en met name op artikel 8, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In Richtlijn 91/629/EEG worden minimumnormen vastgesteld ter bescherming van kalveren die voor de fokkerij of mesterij opgesloten worden gehouden. De richtlijn bepaalt dat de lidstaten erop moeten toezien dat onder verantwoordelijkheid van de bevoegde autoriteit inspecties worden verricht om na te gaan of die richtlijn wordt nageleefd.

 

(2)

In Richtlijn 91/630/EEG worden minimumnormen vastgesteld ter bescherming van varkens die voor de fokkerij of mesterij opgesloten worden gehouden. De richtlijn bepaalt dat de lidstaten erop moeten toezien dat onder verantwoordelijkheid van de bevoegde autoriteit inspecties worden verricht om na te gaan of die richtlijn wordt nageleefd.

 

(3)

In Richtlijn 98/58/EG worden minimumnormen vastgesteld inzake de bescherming van landbouwhuisdieren. De richtlijn bepaalt dat de lidstaten ervoor zorgen dat de bevoegde autoriteit controleert of de bepalingen van de richtlijn worden nageleefd en dat de lidstaten de Commissie verslagen over deze inspecties moeten voorleggen.

 

(4)

Beschikking 2000/50/EG van de Commissie van 17 december 1999 houdende vaststelling van minimumvereisten voor de controle van bedrijven waar dieren worden gehouden voor landbouwdoeleinden (5) bepaalt dat de verslagen die de lidstaten uit hoofde van Richtlijn 98/58/EG aan de Commissie moeten voorleggen betrekking moeten hebben op kalveren, varkens en legkippen. Ook wordt erin aangegeven welke informatie de lidstaten moeten indienen voor elke diersoort- of -categorie.

 

(5)

In de lidstaten uitgevoerde inspecties van voor landbouwdoeleinden gehouden dieren dienen niet slechts betrekking te hebben op in specifieke besluiten vastgelegde voorschriften, zoals die ten aanzien van kalveren, varkens en legkippen, maar ook op algemene welzijnsvereisten overeenkomstig Richtlijn 98/58/EG. De lidstaten zijn derhalve verplicht om aan de Commissie verslag uit te brengen over zowel de algemene als de specifieke voorschriften uit hoofde van het Gemeenschapsrecht.

 

(6)

In de lidstaten uitgevoerde inspecties van voor landbouwdoeleinden gehouden dieren dienen ook betrekking te hebben op alle andere landbouwhuisdieren die binnen het toepassingsgebied van Richtlijn 98/58/EG vallen. De verplichting van de lidstaten om aan de Commissie verslag uit te brengen dient daarom dienovereenkomstig te worden uitgebreid.

 

(7)

In Richtlijn 1999/74/EG worden minimumnormen voor de bescherming van legkippen vastgesteld. De richtlijn bepaalt dat de lidstaten erop moeten toezien dat de bevoegde autoriteit inspecties verricht om na te gaan of die richtlijn wordt nageleefd.

 

(8)

Uit de met de Richtlijnen 91/629/EEG, 91/630/EEG, 98/58/EG en 1999/74/EG opgedane ervaring blijkt dat er zich tussen de lidstaten discrepanties voordoen bij de planning, uitvoering, registratie en rapportage van overeenkomstig die richtlijnen door de bevoegde autoriteit uitgevoerde inspecties.

 

(9)

Het verzamelen van gegevens betreffende dierenwelzijnsinspecties is van essentieel belang voor de Gemeenschap om het effect van haar beleid op dit gebied te kunnen evalueren. Daarnaast is het van belang dat de voorschriften inzake dierenwelzijn op uniforme wijze worden toegepast, met name omdat die voorschriften van invloed kunnen zijn op het concurrentievermogen van een aantal veehouderijactiviteiten. Daarom moeten de minimumvereisten voor de inspectie van productieplaatsen waar dieren voor landbouwdoeleinden worden gehouden, worden geactualiseerd.

 

(10)

Verordening (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 inzake officiële controles op de naleving van de wetgeving inzake diervoeders en levensmiddelen en de voorschriften inzake diergezondheid en dierenwelzijn (6) voorziet in titel V in controleplannen, waaronder jaarverslagen. De huidige rapportageverplichtingen van de lidstaten op grond van Beschikking 2000/50/EG moeten aan die verordening worden aangepast, met name ten aanzien van de frequentie van en de termijn voor rapportage aan de Commissie.

 

(11)

Dierenwelzijn ondergaat de invloed van veehouderijmethoden. Daarom vormen zij een nuttig uitgangspunt voor het verzamelen van informatie. Voor legkippen dient met name te worden verwezen naar Verordening (EG) nr. 2295/2003 van de Commissie van 23 december 2003 houdende bepalingen voor de toepassing van Verordening (EEG) nr. 1907/90 van de Raad betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren (7), aangezien hierin aanvullende voorschriften voor alternatieve systemen worden vastgesteld.

 

(12)

Het huidige systeem voor het verzamelen en de analyse van informatie van de lidstaten levert voor zowel de Commissie als de lidstaten een administratieve belasting op. Het brengt ook het risico met zich mee dat gegevens worden gewijzigd. Daarom moet er een haalbaarheidsonderzoek naar een volledig actueel informatiesysteem op communautair niveau worden uitgevoerd ter verbetering en vergemakkelijking van het verzamelen en analyseren van de benodigde gegevens dienaangaande.

 

(13)

Beschikking 2000/50/EG moet derhalve worden ingetrokken en door deze beschikking worden vervangen.

 

(14)

De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

Onderwerp

In deze beschikking worden voorschriften vastgelegd voor de harmonisatie van:

 

a)

het verzamelen van informatie tijdens inspecties die door de bevoegde autoriteit overeenkomstig de Richtlijnen 91/629/EEG, 91/630/EEG, 98/58/EG en 1999/74/EG worden uitgevoerd; en

 

b)

de rapportage van deze informatie aan de Commissie.

Artikel 2

Definities

Voor de toepassing van deze beschikking gelden de definities van de in artikel 1, onder a), vermelde richtlijnen.

Daarnaast zijn de volgende definities van toepassing:

 

a)

„inspectie”: een door de bevoegde autoriteit overeenkomstig een van de in artikel 1, onder a), vermelde richtlijnen uitgevoerde controle op een productieplaats waar tijdens de controle dieren worden gehouden;

 

b)

„inbreuk”: een geval waarin een van de in artikel 1, onder a), vermelde richtlijnen niet is nageleefd, dat is

 

i)

geconstateerd door de bevoegde autoriteit tijdens een inspectie;

 

ii)

gemeld door die autoriteit aan de eigenaar of houder van de op de productieplaats gehouden dieren door middel van een officieel document.

Artikel 3

Tijdens iedere inspectie te verzamelen en te registreren informatie

De bevoegde autoriteit verzamelt en registreert in een schriftelijk of elektronisch document tijdens iedere inspectie informatie betreffende:

 

a)

de datum en identificatie van de productieplaats;

 

b)

de categorieën veehouderijmethoden en de in bijlage I vermelde overeenkomstige bepalingen van het Gemeenschapsrecht;

 

c)

de categorieën inbreuken en de in bijlage II vermelde overeenkomstige bepalingen van het Gemeenschapsrecht;

 

d)

de administratieve categorieën inbreuken en de door de bevoegde autoriteit genomen maatregelen overeenkomstig bijlage III.

Artikel 4

Minimumvereisten inzake verificatie en registratie voor uit hoofde van Richtlijn 91/629/EEG uitgevoerde inspecties

Tijdens iedere uit hoofde van Richtlijn 91/629/EEG uitgevoerde inspectie controleert de bevoegde autoriteit minimaal vijf categorieën overeenkomstig hoofdstuk I van bijlage II bij deze beschikking en de in dat hoofdstuk vermelde overeenkomstige bepalingen van Richtlijn 91/629/EEG. De bevoegde autoriteit registreert elke geconstateerde inbreuk.

Artikel 5

Minimumvereisten inzake verificatie en registratie voor uit hoofde van Richtlijn 91/630/EEG uitgevoerde inspecties

Tijdens iedere uit hoofde van Richtlijn 91/630/EEG uitgevoerde inspectie controleert de bevoegde autoriteit minimaal vier categorieën overeenkomstig hoofdstuk II van bijlage II bij deze beschikking en de in dat hoofdstuk vermelde overeenkomstige bepalingen van Richtlijn 91/630/EEG. De bevoegde autoriteit registreert elke geconstateerde inbreuk.

Artikel 6

Minimumvereisten inzake verificatie en registratie voor uit hoofde van Richtlijn 98/58/EG uitgevoerde inspecties

Tijdens iedere uit hoofde van Richtlijn 98/58/EG uitgevoerde inspectie controleert de bevoegde autoriteit minimaal vijf categorieën overeenkomstig hoofdstuk III van bijlage II bij deze beschikking en de in dat hoofdstuk vermelde overeenkomstige bepalingen van Richtlijn 98/58/EG. De bevoegde autoriteit registreert elke geconstateerde inbreuk.

Artikel 7

Minimumvereisten inzake verificatie en registratie voor uit hoofde van Richtlijn 1999/74/EG uitgevoerde inspecties

Tijdens iedere uit hoofde van Richtlijn 1999/74/EG uitgevoerde inspectie controleert de bevoegde autoriteit minimaal drie categorieën overeenkomstig hoofdstuk IV van bijlage II bij deze beschikking en de in dat hoofdstuk vermelde overeenkomstige bepalingen van Richtlijn 1999/74/EG. De bevoegde autoriteit registreert elke geconstateerde inbreuk.

Artikel 8

Verslagen

  • 1. 
    Uiterlijk 30 juni 2009, en vervolgens jaarlijks uiterlijk 30 juni, dienen de lidstaten langs elektronische weg bij de Commissie een verslag in betreffende de overeenkomstig deze beschikking verzamelde en geregistreerde informatie tijdens de gedurende het voorafgaande kalenderjaar uitgevoerde inspecties.
  • 2. 
    Het in lid 1 bedoelde verslag:
 

a)

bevat de in bijlage IV vermelde informatie;

 

b)

is vergezeld van een analyse van de ernstigste geconstateerde inbreuken en een nationaal actieplan ter preventie en vermindering ervan gedurende de komende jaren.

Artikel 9

Intrekking

Beschikking 2000/50/EG wordt ingetrokken.

Artikel 10

Toepassing

Deze beschikking is van toepassing met ingang van 1 januari 2008.

Artikel 11

Adressaten

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, op 14 november 2006.

Voor de Commissie

Markos KYPRIANOU

Lid van de Commissie

 

 

BIJLAGE I

als bedoeld in artikel 3, onder b)

CATEGORIEËN VEEHOUDERIJMETHODEN

Categorieën veehouderijmethoden voor legkippen en de overeenkomstige bepalingen van Richtlijn 1999/74/EG en Verordening (EG) nr. 2295/2003

 

Categorieën veehouderijmethoden

Overeenkomstige communautaire wetgeving

Vrije uitloop

Bijlage III bij Verordening (EG) nr. 2295/2003

Scharrelsysteem

Bijlage III bij Verordening (EG) nr. 2295/2003

Verrijkt kooisysteem

Artikel 6 van Richtlijn 1999/74/EG

Niet-verrijkt kooisysteem

Artikel 5 van Richtlijn 1999/74/EG

 

BIJLAGE II

als bedoeld in artikel 3, onder c), en de artikelen 4, 5 en 6

HOOFDSTUK I

Categorieën inbreuken voor kalveren en overeenkomstige bepalingen van Richtlijn 91/629/EEG

 

Categorie inbreuken

Overeenkomstige bepalingen van Richtlijn 91/629/EEG

Inspectie

Bijlage, punt 6

Bewegingsvrijheid

Bijlage, punten 7 en 8

Voldoende ruimte

Artikel 3

Gebouwen en behuizing

Bijlage, punten 1, 2, 3, 9, 14 en 10

Minimumverlichting

Bijlage, punt 5

Automatische en mechanische apparatuur

Bijlage, punt 4

Voeder, water en andere stoffen

Bijlage, punten 12, 13 en 15

Hemoglobinegehalte

Bijlage, punt 11

Vezelhoudend voeder

Bijlage, punt 11

HOOFDSTUK II

Categorieën inbreuken voor varkens en overeenkomstige bepalingen van Richtlijn 91/630/EEG

 

Categorie inbreuken

Overeenkomstige bepalingen van Richtlijn 91/630/EEG

Personeel

Artikel 5 bis

Inspectie

Artikel 3, punt 8

Bijlage, hoofdstuk II: deel B, punt 2

Bijlage, hoofdstuk II, deel C, punt 3

Bijlage, hoofdstuk II, deel D

Bewegingsvrijheid

Artikel 3, punt 3

Bijlage, hoofdstuk II: deel B, punten 1, 4 en 5

Bijlage, hoofdstuk II: deel C, punten 1 en 2

Voldoende ruimte

Artikel 3, punten 1 en 4

Gebouwen en behuizing

Bijlage, hoofdstuk I, punten 1, 2 en 3

Minimumverlichting

Bijlage, hoofdstuk I, punt 2

Vloeren

Artikel 3, punt 2

Bijlage, hoofdstuk I, punt 5

Bijlage, hoofdstuk II, deel A

Los materiaal

Artikel 3, punt 5

Bijlage, hoofdstuk I, punt 4

Bijlage, hoofdstuk II, deel B, punt 3

Voeder, water en andere stoffen

Artikel 3, punt 6

Bijlage, hoofdstuk I, punten 6 en 7

Vezelhoudend voeder

Artikel 3, punt 7

Verminkingen

Bijlage, hoofdstuk I, punt 8

Fokmethoden

Bijlage, hoofdstuk II, deel C, punt 3

HOOFDSTUK III

Categorieën inbreuken voor alle productieplaatsen en overeenkomstige bepalingen in de bijlage bij Richtlijn 98/58/EG

 

Categorie inbreuken

Overeenkomstige punten in de bijlage bij Richtlijn 98/58/EG

Personeel

Punt 1

Inspectie

Punten 2, 3 en 4

Bijhouden van registers

Punten 5 en 6

Bewegingsvrijheid

Punt 7

Gebouwen en behuizing

Punten 8 tot en met 12

Automatische of mechanische apparatuur

Punt 13

Voeder, water en andere stoffen

Punten 14 tot en met 18

Verminkingen

Punt 19

Fokmethoden

Punten 20 en 21

HOOFDSTUK IV

Categorieën inbreuken voor legkippen en overeenkomstige bepalingen van Richtlijn 1999/74/EEG

 

Categorie inbreuken

Overeenkomstige bepalingen van Richtlijn 1999/74/EEG

Inspectie

Bijlage, punten 1 en 6

Voldoende ruimte

Artikel 4, lid 1, punt 4

Artikel 5, lid 1, punt 1

Artikel 6, punt 1, onder a)

Gebouwen en behuizing

Artikel 4, met uitzondering van lid 1, punt 1

Artikel 5, met uitzondering van lid 1, punt 1

Artikel 6, met uitzondering van punt 1, onder a)

Bijlage, punten 4, 5 en 7

Minimumverlichting

Bijlage, punt 3

Automatische en mechanische apparatuur

Bijlage, punt 2

Verminkingen

Bijlage, punt 8

 

BIJLAGE III

als bedoeld in artikel 3, onder d)

Administratieve categorieën inbreuken

 

Administratieve categorieën inbreuken

Door de bevoegde autoriteiten genomen maatregelen

A

Verzoek om de inbreuk(en) binnen een termijn van minder dan drie maanden te corrigeren

Geen onmiddellijke maatregelen met het oog op administratieve of strafrechtelijke sancties

B

Verzoek om de inbreuk(en) binnen een termijn van meer dan drie maanden te corrigeren

Geen onmiddellijke maatregelen met het oog op administratieve of strafrechtelijke sancties

C

Onmiddellijke maatregelen met het oog op administratieve of strafrechtelijke sancties

 

BIJLAGE IV

Aan de Commissie te verstrekken informatie overeenkomstig artikel 8

Bij de indiening van de gegevens bij de Commissie op grond van artikel 8 wordt gebruik gemaakt van tabel 1 en 2 van deze bijlage.

De gegevens betreffen het aantal:

 

productieplaatsen die voor inspectie in aanmerking komen (rij 1 in tabel 1 en 2);

 

geïnspecteerde productieplaatsen (rij 2 van tabel 1 en 2) op basis van het aantal inspecties overeenkomstig artikel 4 tot en met 7;

 

productieplaatsen waar zich geen inbreuken hebben voorgedaan (rij 3 van tabel 1 en 2) op basis van de bevindingen van de inspecties die zijn vermeld in rij 2 van respectievelijk tabel 1 en 2;

 

inbreuken volgens de in bijlage II vermelde categorieën (rij 4-18 van tabel 1 en rij 4-12 van tabel 2);

 

inbreuken volgens de in bijlage III vermelde categorieën (rij 19-21 van tabel 1 en rij 13-15 van tabel 2).

Tabel 1

 

Diercategorie

Legkippen

Kalveren

Varkens

Veehouderij-methode

Aantal

Vrije uitloop

Scharrelsysteem

Verrijkt kooisysteem

Niet-verrijkt kooisysteem

1

Productieplaatsen die in aanmerking komen voor inspectie

           

2

Geïnspecteerde productieplaatsen

           

3

Productieplaatsen zonder inbreuken

           

Aantal inbreuken betreffende

4

Personeel

           

5

Inspectie

           

6

Bijhouden van registers

           

7

Bewegingsvrijheid

           

8

Voldoende ruimte

           

9

Gebouwen en behuizing

           

10

Minimumverlichting

           

11

Vloeren (voor varkens)

           

12

Los materiaal

           

13

Automatische en mechanische apparatuur

           

14

Voeder, water en andere stoffen

           

15

Hemoglobine (kalveren)

           

16

Vezelhoudend voeder (kalveren en zeugen)

           

17

Verminkingen

           

18

Fokmethoden

           

19

Inbreuk(en) (A)

           

20

Inbreuk(en) (B)

           

21

Inbreuk(en) (C)

           

Tabel 2

 

Diercategorie

Aantal

Runderen (m.u.v. kalveren)

Schapen

Geiten

Kippen (1)

Loopvogels

Eenden

Ganzen

Pelsdieren

Kalkoenen

1

Productieplaatsen die in aanmerking komen voor inspectie

                 

2

Geïnspecteerde productieplaatsen

                 

3

Productieplaatsen zonder inbreuken

                 

Aantal inbreuken betreffende

4

Personeel

                 

5

Inspectie

                 

6

Bijhouden van registers

                 

7

Bewegingsvrijheid

                 

8

Gebouwen en behuizing

                 

9

Automatische en mechanische apparatuur

                 

10

Voeder, water en andere stoffen

                 

11

Verminkingen

                 

12

Fokmethoden

                 

13

Inbreuk(en) (A)

                 

14

Inbreuk(en) (B)

                 

15

Inbreuk(en) (C)

                 
 

  • (1) 
    Pluimvee van de soort Gallus gallus, m.u.v. legkippen
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.