Verordening 2008/377 - Uitvoering van Verordening 577/98 betreffende de organisatie van een steekproefenquête naar de arbeidskrachten in de EG, wat de codering voor de indiening van de gegevens vanaf 2009, het gebruik van een substeekproef voor de verzameling van gegevens over structurele variabelen en de vaststelling van de referentiekwartalen betreft

1.

Wettekst

26.4.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 114/57

 

VERORDENING (EG) Nr. 377/2008 VAN DE COMMISSIE

van 25 april 2008

tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 577/98 van de Raad betreffende de organisatie van een steekproefenquête naar de arbeidskrachten in de Gemeenschap, wat de codering voor de indiening van de gegevens vanaf 2009, het gebruik van een substeekproef voor de verzameling van gegevens over structurele variabelen en de vaststelling van de referentiekwartalen betreft

(Voor de EER relevante tekst)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 577/98 van de Raad van 9 maart 1998 betreffende de organisatie van een steekproefenquête naar de arbeidskrachten in de Gemeenschap (1), en met name op artikel 1 en artikel 4, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In artikel 1 van Verordening (EG) nr. 577/98 wordt bepaald dat in geval van een doorlopende enquête de lijst van weken die de referentiekwartalen uitmaken, door de Commissie wordt vastgesteld.

 

(2)

Volgens artikel 4, lid 3, van Verordening (EG) nr. 577/98 moeten uitvoeringsmaatregelen worden genomen in verband met de codering van de variabelen, die voor de indiening van de gegevens moet worden gebruikt.

 

(3)

Ingevolge artikel 4, lid 4, van Verordening (EG) nr. 577/98 kan uit de kenmerken van de enquête een lijst van variabelen, hierna „structurele variabelen” genoemd, worden vastgesteld die slechts als jaarlijks gemiddelde met als referentieperiode 52 weken en niet als kwartaalgemiddelde hoeven te worden verzameld. Derhalve moeten de voorwaarden voor het gebruik van een substeekproef voor de verzameling van gegevens over de structurele variabelen worden vastgesteld.

 

(4)

Gezien het belang van de gegevens over werkgelegenheid en werkloosheid mag het geen verschil maken of de totalen voor deze indicatoren berekend zijn op basis van de jaarlijkse substeekproef of op basis van een jaarlijks gemiddelde van de vier volledige kwartaalsteekproeven.

 

(5)

Gezien het belang van de in de speciale modules verzamelde gegevens moet deze informatie kunnen worden gecombineerd met elke andere variabele uit de steekproef.

 

(6)

Verordening (EG) nr. 577/98, zoals gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1372/2007 van het Europees Parlement en de Raad, stelt de indiening van de variabele „loon in de eerste werkkring” verplicht. Daarom moet de codering van de variabelen worden gewijzigd.

 

(7)

Bij Verordening (EG) nr. 430/2005 van de Commissie tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 577/98 van de Raad betreffende de organisatie van een steekproefenquête naar de arbeidskrachten in de Gemeenschap, wat de codering voor de overbrenging van de gegevens vanaf het jaar 2006 en het gebruik van een substeekproef voor de verzameling van gegevens over de structurele variabelen betreft (2) is de codering vastgesteld die voor de indiening van de gegevens vanaf 2006 moet worden gebruikt. Het is evenwel noodzakelijk het codeerschema vanaf 2009 te wijzigen om rekening te houden met wijzigingen in twee variabelen (onderwerp/inhoud van hoogste niveau van met succes afgesloten onderwijs of opleiding en maandloon in eerste werkkring), de indieningskolommen dienovereenkomstig aan te passen en bij andere variabelen enkele fouten en omissies in de kolom „Betreft/opmerkingen” recht te zetten. Verordening (EG) nr. 430/2005 van de Commissie moet derhalve per 1 januari 2009 worden ingetrokken.

 

(8)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité statistisch programma, dat is opgericht bij Besluit 89/382/EEG, Euratom van de Raad (3),

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Structurele variabelen

De voorwaarden voor het gebruik van een substeekproef voor de verzameling van gegevens over de structurele variabelen zijn opgenomen in bijlage I.

Artikel 2

Referentiekwartalen

De vanaf 2009 te gebruiken referentiekwartalen worden vastgesteld in bijlage II.

Artikel 3

Codering

De codes van de variabelen, die vanaf 2009 voor de indiening van de gegevens moeten worden gebruikt, zijn opgenomen in bijlage III.

Artikel 4

Intrekking

Verordening (EG) nr. 430/2005 van de Commissie wordt per 1 januari 2009 ingetrokken.

Artikel 5

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing vanaf 1 januari 2009.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 25 april 2008.

Voor de Commissie

Joaquín ALMUNIA

Lid van de Commissie

 

 

BIJLAGE I

VOORWAARDEN VOOR HET GEBRUIK VAN EEN SUBSTEEKPROEF VOOR HET VERZAMELEN VAN GEGEVENS OVER DE STRUCTURELE VARIABELEN

  • 1. 
    Jaarlijkse en kwartaalvariabelen

Het woord „jaar” in de kolom „Frequentie” in de in bijlage III opgenomen codering betekent dat het gaat om de structurele variabelen waarvoor desgewenst alleen het jaargemiddelde behoeft te worden opgetekend, op basis van een substeekproef van onafhankelijke waarnemingen voor 52 weken; kwartaalgemiddelden zijn in dat geval niet verplicht. De belangrijkste variabelen, die ieder kwartaal moeten worden opgetekend, worden aangegeven met „kwartaal”.

  • 2. 
    Representativiteit van de resultaten

Voor de structurele variabelen mag de relatieve standaardfout (zonder rekening te houden met het effect van de steekproefopzet) van jaarlijkse schattingen die 1 % of meer van de beroepsbevolking vertegenwoordigen, niet hoger zijn dan:

 

a)

9 % voor landen met 1 tot 20 miljoen inwoners, en

 

b)

5 % voor landen met meer dan 20 miljoen inwoners.

Landen met minder dan 1 miljoen inwoners zijn vrijgesteld van deze nauwkeurigheidsvereisten; de gegevens over de structurele variabelen moeten er worden verzameld voor de gehele steekproef tenzij de steekproef aan de onder a) genoemde eis voldoet.

Wanneer een land voor de verzameling van gegevens over de structurele variabelen gebruikmaakt van een substeekproef, moet, wanneer meer dan één enquêteronde wordt gehouden, de totale substeekproef uit onafhankelijke waarnemingen bestaan.

  • 3. 
    Onderlinge samenhang van de totalen

De jaartotalen van de substeekproef en de jaargemiddelden voor de volledige steekproef moeten met elkaar in overeenstemming zijn voor de werkenden, de werklozen en de niet-actieve bevolking naar geslacht en voor de volgende leeftijdsgroepen: 15-24, 25-34, 35-44, 45-54, 55 +.

  • 4. 
    Speciale modules

De steekproef die voor de verzameling van informatie over de speciale modules wordt gebruikt, moet ook informatie over de structurele variabelen verschaffen.

 

BIJLAGE II

VASTSTELLING VAN DE REFERENTIEKWARTALEN

 

a)

De kwartalen van elk jaar hebben betrekking op de twaalf maanden van het jaar, zodat januari, februari en maart het eerste kwartaal vormen, april, mei en juni het tweede, juli, augustus en september het derde en oktober, november en december het vierde.

 

b)

De referentieweken worden verdeeld over de referentiekwartalen, zodat een week tot het onder a) gedefinieerde kwartaal behoort waartoe ten minste vier dagen van die week behoren, tenzij dit tot gevolg heeft dat het eerste kwartaal van het jaar slechts twaalf weken telt. In dat geval bestaan de kwartalen van het desbetreffende jaar uit opeenvolgende blokken van 13 weken.

 

c)

Wanneer een kwartaal ingevolge punt b) uit 14 in plaats van 13 weken bestaat, moeten de lidstaten proberen de steekproef over alle 14 weken te spreiden.

 

d)

Als het niet haalbaar is de steekproef over alle 14 weken van het kwartaal te spreiden, kan de betrokken lidstaat één week van dat kwartaal overslaan. Bij de overgeslagen week moet het om een normale week gaan wat werklozen, werkenden en gemiddeld aantal feitelijk gewerkte uren betreft; het moet een week zijn in een maand met vijf donderdagen.

 

e)

Het eerste kwartaal van 2009 moet op 29 december 2008 beginnen.

Tot eind 2011 mogen lidstaten die de arbeidskrachtenenquête samen met andere enquêtes in een enkele enquête houden, de referentiekwartalen één week eerder laten beginnen dan onder a), b) en e) is vastgesteld.

 

BIJLAGE III

CODERING

 

Naam

Kolom

Frequentie

Code

Omschrijving

Betreft/opmerkingen

DEMOGRAFISCHE INFORMATIE

HHSEQNUM

1/2

KWARTAAL

 

Volgnummer in het huishouden (blijft voor alle enquêteronden gelijk)

iedereen

01-98

Volgnummer met twee cijfers dat aan elk lid van het huishouden wordt toegekend

HHLINK

3

JAAR

 

Relatie met de referentiepersoon in het huishouden

HHTYPE=1,3

1

Referentiepersoon

2

Echtgenoot/echtgenote (of inwonende partner) van de referentiepersoon

3

Kind van de referentiepersoon (of van diens echtgenoot/echtgenote of inwonende partner)

4

Familielid in opgaande lijn van de referentiepersoon (of van diens echtgenoot/echtgenote of inwonende partner)

5

Ander familielid

6

Andere

9

Niet van toepassing (HHTYPE≠1,3)

HHSPOU

4/5

JAAR

 

Volgnummer van de echtgenoot/echtgenote of inwonende partner

HHTYPE=1,3

01-98

Volgnummer van de echtgenoot/echtgenote of inwonende partner in het huishouden

99

Niet van toepassing (de betrokkene maakt geen deel uit van een privéhuishouden of heeft geen partner, of de partner maakt geen deel uit van dit privéhuishouden)

HHFATH

6/7

JAAR

 

Volgnummer van de vader

HHTYPE=1,3

01-98

Volgnummer van de vader in het huishouden

99

Niet van toepassing (de betrokkene maakt geen deel uit van een privéhuishouden, of de vader maakt geen deel uit van dit privéhuishouden)

HHMOTH

8/9

JAAR

 

Volgnummer van de moeder

HHTYPE=1,3

01-98

Volgnummer van de moeder in het huishouden

99

Niet van toepassing (de betrokkene maakt geen deel uit van een privéhuishouden, of de moeder maakt geen deel uit van dit privéhuishouden)

SEX

10

KWARTAAL

 

Geslacht

iedereen

1

Man

2

Vrouw

YEARBIR

11/14

KWARTAAL

 

Geboortejaar

iedereen

 

Geboortejaar in vier cijfers

DATEBIR

15

KWARTAAL

 

Geboortedatum ten opzichte van het einde van de referentieperiode

iedereen

1

De verjaardag van de betrokkene valt tussen 1 januari en het einde van de referentieweek

2

De verjaardag van de betrokkene valt na het einde van de referentieweek

MARSTAT

16

JAAR

 

Burgerlijke staat

iedereen

1

Ongehuwd

2

Gehuwd

3

Weduwnaar/weduwe

4

Gescheiden of gescheiden van tafel en bed

blanco

Geen antwoord

NATIONAL

17/18

KWARTAAL

 

Nationaliteit

iedereen

 

Zie voor codering de ISO-landennomenclatuur

YEARESID

19/20

KWARTAAL

 

Verblijfsduur in dit land

iedereen

00

Geboren in dit land

01-99

Verblijfsduur in dit land (in jaren)

blanco

Geen antwoord

COUNTRYB

21/22

KWARTAAL

 

Geboorteland

YEARESID≠00

 

Zie voor codering de ISO-landennomenclatuur

99

Niet van toepassing (kol. 19/20 = 00)

blanco

Geen antwoord

PROXY

23

KWARTAAL

 

Aard van de deelname aan de enquête

iedereen vanaf 15 jaar

1

Rechtstreekse deelname

2

Deelname via een ander lid van het huishouden

9

Niet van toepassing (kind jonger dan 15 jaar)

blanco

Geen antwoord

ARBEIDSSITUATIE

WSTATOR

24

KWARTAAL

 

Arbeidssituatie tijdens de referentieweek

iedereen vanaf 15 jaar

1

De betrokkene had tijdens de referentieweek betaald werk — één uur of meer (met inbegrip van medewerkende gezinsleden, maar zonder degenen die hun militaire of vervangende dienstplicht vervulden)

2

De betrokkene had wel een baan of zelfstandige activiteit, maar werkte tijdens de referentieweek niet (met inbegrip van medewerkende gezinsleden, maar zonder degenen die hun militaire of vervangende dienstplicht vervulden)

3

De betrokkene werkte niet omdat hij/zij tijdelijk ontslag heeft gekregen

4

De betrokkene vervulde zijn/haar militaire of vervangende dienstplicht

5

De betrokkene werkte niet en had ook geen baan of zelfstandige activiteit tijdens de referentieweek

9

Niet van toepassing (kind jonger dan 15 jaar)

NOWKREAS

25/26

KWARTAAL

 

Reden waarom de betrokkene niet werkte hoewel hij/zij een baan had

WSTATOR=2

00

Slecht weer

01

Gering arbeidsaanbod om technische of economische redenen

02

Arbeidsconflict

03

Onderwijs of opleiding in schoolverband

04

Ziekte, letsel of tijdelijke arbeidsongeschiktheid van de betrokkene

05

Zwangerschapsverlof

06

Ouderschapsverlof

07

Vakantieverlof

08

Compensatieverlof (in het kader van flexibele arbeidstijden of een contract met arbeidstijden op jaarbasis)

09

Andere redenen (bv. verplichtingen van persoonlijke aard of familiale omstandigheden)

99

Niet van toepassing (WSTATOR=1,3-5,9)

KENMERKEN VAN DE EERSTE WERKKRING

STAPRO

27

KWARTAAL

 

Positie in het bedrijf

WSTATOR=1,2

1

Werkgever

2

Zelfstandige zonder werknemers

3

Werknemer

4

Medewerkend gezinslid

9

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

SIGNISAL

28

KWARTAAL

 

Doorbetaling loon

(WSTATOR=2 en NOWKREAS≠04 en NOWKREAS≠05 en STAPRO=3) of WSTATOR=3

1

Afwezigheid van maximaal drie maanden

2

Afwezigheid van meer dan drie maanden; doorbetaling van loon of sociale uitkeringen ter hoogte van de helft van het loon of meer

3

Afwezigheid van meer dan drie maanden; doorbetaling van loon of sociale uitkeringen ter hoogte van minder dan de helft van het loon

4

Onbekend

9

Niet van toepassing (WSTATOR≠2 of NOWKREAS=04 of NOWKREAS=05 of STAPRO≠3) en WSTATOR≠3

NACE3D

29/31

KWARTAAL

 

Economische activiteit van de lokale eenheid

WSTATOR=1,2

 

NACE Rev.2, gecodeerd op 2-cijferniveau of, zo mogelijk, op 3-cijferniveau

000

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

ISCO4D

32/35

KWARTAAL

 

Beroep

WSTATOR=1,2

 

ISCO-88 (COM), gecodeerd op 3-cijferniveau of, zo mogelijk, op 4-cijferniveau

9999

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

SUPVISOR

36

JAAR

 

Toezichthoudende taken

STAPRO=3

1

Ja

2

Neen

9

STAPRO≠3

blanco

Geen antwoord

SIZEFIRM

37/38

JAAR

 

Aantal werkende personen in de lokale eenheid

STAPRO=1,3,4,blanco

01-10

Indien tussen 1 en 10, het precieze aantal

11

11 tot 19 personen

12

20 tot 49 personen

13

50 personen of meer

14

Onbekend, maar minder dan 11 personen

15

Onbekend, maar meer dan 10 personen

99

Niet van toepassing (STAPRO=2,9)

blanco

Geen antwoord

COUNTRYW

39/40

KWARTAAL

 

Land van de werkplek

WSTATOR=1,2

 

Zie voor codering de ISO-landennomenclatuur

99

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

REGIONW

41/42

KWARTAAL

 

Regio van de werkplek

WSTATOR=1,2

 

NUTS 2

99

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

YSTARTWK

43/46

KWARTAAL

 

Jaar waarin de betrokkene bij deze werkgever of als zelfstandige is begonnen

WSTATOR=1,2

 

Jaar in vier cijfers

9999

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

MSTARTWK

47/48

KWARTAAL

 

Maand waarin de betrokkene bij deze werkgever of als zelfstandige is begonnen

YSTARTWK≠9999, blanco en REFYEAR-YSTARTWK<=2

01-12

Nummer van de maand

99

Niet van toepassing (YSTARTWK=9999, blanco of REFYEAR-YSTARTWK>2)

blanco

Geen antwoord

WAYJFOUN

49

JAAR

 

Betrokkenheid van het openbare arbeidsbureau bij het vinden van de huidige baan, ongeacht het tijdstip

STAPRO=3 en is in de afgelopen 12 maanden in de huidige baan begonnen

0

Neen

1

Ja

9

STAPRO≠3 of is langer dan een jaar geleden in de huidige baan begonnen

blanco

Geen antwoord

FTPT

50

KWARTAAL

 

Onderscheid voltijd-/deeltijdwerk

WSTATOR=1,2

1

Voltijdwerk

2

Deeltijdwerk

9

WSTATOR≠1,2

blanco

Geen antwoord

FTPTREAS

51

JAAR

 

Redenen voor deeltijdwerk

FTPT=2

 

De betrokkene heeft deeltijdwerk:

1

wegens het volgen van onderwijs of een opleiding

2

wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid van de betrokkene zelf

3

wegens de zorg voor kinderen of hulpbehoevende volwassenen

4

om andere persoonlijke redenen of wegens familiale omstandigheden

5

omdat hij/zij geen voltijdwerk kon vinden

6

Om andere redenen

9

Niet van toepassing (FTPT≠2)

blanco

Geen antwoord

TEMP

52

KWARTAAL

 

Duur van de baan

STAPRO=3

1

De betrokkene heeft een vaste baan of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

2

De betrokkene heeft een tijdelijke baan of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

9

Niet van toepassing (STAPRO≠3)

blanco

Geen antwoord

TEMPREAS

53

JAAR

 

Redenen voor het hebben van een tijdelijke baan of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

TEMP=2

 

De betrokkene heeft een tijdelijke baan of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd omdat:

1

het een overeenkomst voor een opleidingsperiode betreft (leerlingen, stagiairs, onderzoeksassistenten enz.)

2

de betrokkene geen vaste baan kon vinden

3

de betrokkene geen vaste baan wenste

4

de betrokkene een arbeidsovereenkomst voor een proefperiode heeft

9

Niet van toepassing (TEMP≠2)

blanco

Geen antwoord

TEMPDUR

54

KWARTAAL

 

Totale duur van de tijdelijke baan of van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

TEMP=2

1

Minder dan 1 maand

2

1 tot 3 maanden

3

4 tot 6 maanden

4

7 tot 12 maanden

5

13 tot 18 maanden

6

19 tot 24 maanden

7

25 tot 36 maanden

8

Meer dan 3 jaar

9

Niet van toepassing (TEMP≠2)

blanco

Geen antwoord

TEMPAGCY

55

JAAR

 

Contract met een uitzendbureau

STAPRO=3

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (STAPRO≠3)

blanco

Geen antwoord

ATYPISCH WERK

SHIFTWK

56

JAAR

 

Werk in ploegendienst

STAPRO=3

1

De betrokkene werkt in ploegendienst

3

De betrokkene werkt nooit in ploegendienst

9

Niet van toepassing (STAPRO≠3)

blanco

Geen antwoord

EVENWK

57

JAAR

 

Avondwerk

WSTATOR=1 of WSTATOR=2

1

De betrokkene werkt gewoonlijk in de avonduren

2

De betrokkene werkt soms in de avonduren

3

De betrokkene werkt nooit in de avonduren

9

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

NIGHTWK

58

JAAR

 

Nachtwerk

WSTATOR=1 of WSTATOR=2

1

De betrokkene werkt gewoonlijk 's nachts

2

De betrokkene werkt soms 's nachts

3

De betrokkene werkt nooit 's nachts

9

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

SATWK

59

JAAR

 

Werk op zaterdagen

WSTATOR=1 of WSTATOR=2

1

De betrokkene werkt gewoonlijk op zaterdagen

2

De betrokkene werkt soms op zaterdagen

3

De betrokkene werkt nooit op zaterdagen

9

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

SUNWK

60

JAAR

 

Werk op zondagen

WSTATOR=1 of WSTATOR=2

1

De betrokkene werkt gewoonlijk op zondagen

2

De betrokkene werkt soms op zondagen

3

De betrokkene werkt nooit op zondagen

9

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

GEWERKTE UREN

HWUSUAL

61/62

KWARTAAL

 

Aantal uren dat de betrokkene gewoonlijk per week in de eerste werkkring werkt

WSTATOR=1,2

00

De gebruikelijke arbeidsduur kan niet worden opgegeven omdat deze van week tot week of van maand tot maand sterk uiteenloopt

01-98

Aantal uren dat de betrokkene gewoonlijk in de eerste werkkring werkt

99

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

HWACTUAL

63/64

KWARTAAL

 

Aantal uren dat de betrokkene tijdens de referentieweek feitelijk in de eerste werkkring heeft gewerkt

WSTATOR=1,2

00

De betrokkene heeft een baan of zelfstandige activiteit, maar heeft tijdens de referentieweek niet in de eerste werkkring gewerkt

01-98

Aantal uren dat de betrokkene tijdens de referentieweek feitelijk in de eerste werkkring heeft gewerkt

99

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

HWOVERP

65/66

KWARTAAL

 

Betaald overwerk in de referentieweek in de eerste werkkring

STAPRO=3

00-98

Aantal betaalde overuren

99

Niet van toepassing (STAPRO≠3)

blanco

Geen antwoord

HWOVERPU

67/68

KWARTAAL

 

Onbetaald overwerk in de referentieweek in de eerste werkkring

STAPRO=3

00-98

Aantal onbetaalde overuren

99

Niet van toepassing (STAPRO≠3)

blanco

Geen antwoord

HOURREAS

69/70

KWARTAAL

 

Voornaamste reden voor het verschil tussen het aantal uren dat de betrokkene tijdens de referentieweek feitelijk heeft gewerkt en de gebruikelijke arbeidsduur

HWUSUAL=00-98 en HWACTUAL=00-98 en WSTATOR=1

 

De betrokkene heeft langer dan gebruikelijk gewerkt als gevolg van:

01

flexibele arbeidstijden

16

overwerk

02

andere redenen

 

De betrokkene heeft korter dan gebruikelijk gewerkt als gevolg van:

03

slecht weer

04

gering arbeidsaanbod om technische of economische redenen

05

arbeidsconflict

06

onderwijs of opleiding

07

flexibele arbeidstijden

08

ziekte, letsel of tijdelijke arbeidsongeschiktheid van de betrokkene zelf

09

zwangerschaps- of ouderschapsverlof

10

buitengewoon verlof om persoonlijke redenen of wegens familiale omstandigheden

11

vakantieverlof

12

feestdagen

13

begin/verandering van baan tijdens de referentieweek

14

beëindiging van de baan zonder tijdens de referentieweek in een nieuwe baan te beginnen

15

andere redenen

97

De betrokkene heeft tijdens de referentieweek de gebruikelijke arbeidsduur gewerkt (HWUSUAL=HWACTUA=01-98)

98

De arbeidsduur van de betrokkene loopt van week tot week of van maand tot maand sterk uiteen, zonder dat een reden voor het verschil tussen het feitelijke en het gebruikelijke aantal uren werd opgegeven (HWUSUAL=00 & HOURREAS≠01-16)

99

Niet van toepassing (WSTATOR=2-5,9 of HWUSUAL=blanco of HWACTUAL=blanco)

blanco

Geen antwoord

WISHMORE

71

KWARTAAL

 

De betrokkene wil meer uren werken dan het huidige aantal uren

WSTATOR=1 of WSTATOR=2

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

WAYMORE

72

JAAR

 

Wijze waarop de betrokkene meer uren wil gaan werken

WISHMORE=1

1

Door een extra baan te nemen

2

Door een baan te nemen waar meer uren worden gewerkt dan in de huidige baan

3

Alleen binnen de huidige baan

4

Op een van bovengenoemde wijzen

9

Niet van toepassing (WISHMORE≠1)

blanco

Geen antwoord

HWWISH

73/74

KWARTAAL

 

Aantal uren dat de betrokkene in totaal zou willen werken

WSTATOR=1 of WSTATOR=2

01-98

Totaal aantal uren dat hij/zij wenst te werken

99

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

HOMEWK

75

JAAR

 

Thuiswerk

WSTATOR=1 of WSTATOR=2

1

De betrokkene werkt gewoonlijk thuis

2

De betrokkene werkt soms thuis

3

De betrokkene werkt nooit thuis

9

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

LOOKOJ

76

KWARTAAL

 

Zoeken van een andere baan

WSTATOR=1 of WSTATOR=2

0

De betrokkene zoekt geen andere baan

1

De betrokkene zoekt een andere baan

9

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

LOOKREAS

77

JAAR

 

Redenen voor het zoeken van een andere baan

LOOKOJ=1

1

De betrokkene dreigt de huidige baan te verliezen of is zeker deze te verliezen of te beëindigen

2

De betrokkene beschouwt de huidige baan als een voorlopige baan

3

De betrokkene zoekt een extra baan om in totaal meer uren te werken

4

De betrokkene zoekt een baan waarin hij/zij meer uren kan werken dan in de huidige baan

5

De betrokkene zoekt een baan waarin hij/zij minder uren hoeft te werken dan in de huidige baan

6

De betrokkene wenst betere arbeidsvoorwaarden of omstandigheden (loon, arbeids- of reistijd, kwaliteit van het werk enz.)

7

Andere redenen

9

Niet van toepassing (LOOKOJ≠1)

blanco

Geen antwoord

TWEEDE WERKKRING

EXIST2J

78

KWARTAAL

 

Meer dan één baan of zelfstandige activiteit

WSTATOR=1 of WSTATOR=2

1

De betrokkene had tijdens de referentieweek slechts één baan of zelfstandige activiteit

2

De betrokkene had tijdens de referentieweek meer dan één baan of zelfstandige activiteit (niet door verandering van baan of zelfstandige activiteit)

9

Niet van toepassing (WSTATOR=3-5,9)

blanco

Geen antwoord

STAPRO2J

79

KWARTAAL

 

Positie in het bedrijf (in de tweede werkkring)

EXIST2J=2

1

Werkgever

2

Zelfstandige zonder werknemers

3

Werknemer

4

Medewerkend gezinslid

9

Niet van toepassing (EXIST2J=1,9 blanco)

blanco

Geen antwoord

NACE2J2D

80/81

KWARTAAL

 

Economische activiteit van de lokale eenheid (in de tweede werkkring)

EXIST2J=2

 

NACE Rev. 2

00

Niet van toepassing (EXIST2J=1,9,blanco)

blanco

Geen antwoord

HWACTUA2

82/83

KWARTAAL

 

Aantal uren dat de betrokkene tijdens de referentieweek in de tweede werkkring feitelijk heeft gewerkt

EXIST2J=2

00

De betrokkene heeft tijdens de referentieweek niet in de tweede werkkring gewerkt

01-98

Aantal uren dat de betrokkene tijdens de referentieweek feitelijk in de tweede werkkring heeft gewerkt

99

Niet van toepassing (EXIST2J=1,9,blanco)

blanco

Geen antwoord

VROEGERE WERKERVARING VAN NIET-WERKENDEN

EXISTPR

84

KWARTAAL

 

Vroegere werkervaring

WSTATOR=3-5

0

De betrokkene heeft nooit werk gehad (gelegenheidsarbeid, zoals vakantiewerk, en militaire of vervangende dienstplicht worden niet als werk beschouwd)

1

De betrokkene heeft al gewerkt (gelegenheidsarbeid, zoals vakantiewerk, en militaire of vervangende dienstplicht worden niet als werk beschouwd)

9

Niet van toepassing (WSTATOR=1,2,9)

blanco

Geen antwoord

YEARPR

85/88

KWARTAAL

 

Jaar waarin de betrokkene het laatst heeft gewerkt

EXISTPR=1

 

Jaar waarin de betrokkene het laatst heeft gewerkt, in vier cijfers

9999

Niet van toepassing (EXISTPR=0,9,blanco)

blanco

Geen antwoord

MONTHPR

89/90

KWARTAAL

 

Maand waarin de betrokkene het laatst heeft gewerkt

YEARPR≠9999,blanco en REFYEAR-YEARPR<=2

01-12

Nummer van de maand waarin de betrokkene het laatst heeft gewerkt

99

Niet van toepassing (YSTARTWK=9999,blanco of REFYEAR-YSTARTWK>2)

blanco

Geen antwoord

LEAVREAS

91/92

JAAR

 

Voornaamste reden voor het beëindigen van de laatste baan of zelfstandige activiteit

EXISTPR=1 en REFYEAR-YEARPR<8

00

Ontslagen

01

Een baan van beperkte duur was afgelopen

02

De betrokkene had de zorg voor kinderen of hulpbehoevende volwassenen

03

Andere persoonlijke redenen of familiale omstandigheden

04

Ziekte of arbeidsongeschiktheid van de betrokkene zelf

05

Onderwijs of opleiding

06

Vervroegd pensioen

07

Pensioen

08

Militaire of vervangende dienstplicht

09

Andere redenen

99

Niet van toepassing (EXISTPR=0,9,blanco, of EXISTPR=1 en de laatste acht jaar niet gewerkt)

blanco

Geen antwoord

STAPROPR

93

KWARTAAL alleen indien betrokkene in de laatste 12 maanden heeft gewerkt

JAAR in andere gevallen

 

Positie in het bedrijf in de laatste werkkring

EXISTPR=1 en REFYEAR-YEARPR<8

1

Werkgever

2

Zelfstandige zonder werknemers

3

Werknemer

4

Medewerkend gezinslid

9

Niet van toepassing (EXISTPR=0,9,blanco of EXISTPR=1 en heeft de laatste acht jaar niet gewerkt

blanco

Geen antwoord

NACEPR2D

94/95

KWARTAAL alleen indien betrokkene in de laatste 12 maanden heeft gewerkt

JAAR in andere gevallen

 

Economische activiteit van de lokale eenheid waar de betrokkene het laatst heeft gewerkt

EXISTPR=1 en REFYEAR-YEARPR<8

 

NACE Rev. 2

00

Niet van toepassing (EXISTPR=0,9,blanco, of EXISTPR=1 en de laatste acht jaar niet gewerkt)

blanco

Geen antwoord

ISCOPR3D

96/98

KWARTAAL alleen indien betrokkene in de laatste 12 maanden heeft gewerkt

JAAR in ander gevallen

 

Beroep in de laatste werkkring

EXISTPR=1 en REFYEAR-YEARPR<8

 

ISCO-88 (COM)

999

Niet van toepassing (EXISTPR=0,9,blanco, of EXISTPR=1 en de laatste acht jaar niet gewerkt)

blanco

Geen antwoord

WERK ZOEKEN

SEEKWORK

99

KWARTAAL

 

Zoeken van week gedurende de laatste vier weken

(WSTATOR=3-5 of SIGNISAL=3) en leeftijd<75

1

De betrokkene heeft al een baan gevonden en begint uiterlijk binnen drie maanden te werken

2

De betrokkene heeft al een baan gevonden, begint na meer dan drie maanden te werken en zoekt geen werk

3

De betrokkene zoekt geen werk en heeft ook geen baan gevonden waarmee hij later begint

4

De betrokkene zoekt werk

9

Niet van toepassing (WSTATOR=1,2,9 en SIGNISAL≠3) of leeftijd 75 jaar of ouder

SEEKREAS

100

JAAR

 

Redenen om geen werk te zoeken

SEEKWORK=3

 

De betrokkene zoekt geen werk:

1

omdat hij/zij wacht op een oproep weer te gaan werken (tijdelijk werkloos)

2

wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid van de betrokkene zelf

3

omdat hij/zij de zorg heeft voor kinderen of hulpbehoevende volwassenen

4

wegens andere persoonlijke redenen of familiale omstandigheden

5

wegens onderwijs of opleiding

6

omdat hij/zij gepensioneerd is

7

omdat hij/zij gelooft dat er geen werk is

8

om andere redenen

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠3)

blanco

Geen antwoord

SEEKTYPE

101

KWARTAAL

 

Aard van het gezochte (of gevonden) werk

SEEKWORK=1,2,4 of LOOKOJ=1

 

Bij het gezochte werk (voor SEEKWORK=1,2 het gevonden werk) gaat het om:

1

werk als zelfstandige

 

werk als werknemer:

2

de betrokkene zoekt alleen een voltijdbaan (of heeft die al gevonden)

3

de betrokkene zoekt een voltijdbaan, maar indien deze niet beschikbaar is, wordt ook een deeltijdbaan aangenomen

4

de betrokkene zoekt een deeltijdbaan, maar indien deze niet beschikbaar is, wordt ook een voltijdbaan aangenomen

5

de betrokkene zoekt alleen een deeltijdbaan (of heeft die al gevonden)

6

de betrokkene heeft niet opgegeven of hij/zij een voltijd- of een deeltijdbaan zoekt (of al gevonden heeft)

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠1,2,4 en LOOKOJ≠1)

blanco

Geen antwoord

SEEKDUR

102

KWARTAAL

 

Duur van het werk zoeken

SEEKWORK=1,4 of LOOKOJ=1

0

Nog niet met zoeken begonnen

1

Minder dan 1 maand

2

1-2 maanden

3

3-5 maanden

4

6-11 maanden

5

12-17 maanden

6

18-23 maanden

7

24-47 maanden

8

4 jaar of langer

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠1,4 en LOOKOJ≠1)

blanco

Geen antwoord

IN DE LAATSTE VIER WEKEN GEBRUIKTE METHODEN OM WERK TE VINDEN

METHODA

103

KWARTAAL

 

Contact opgenomen met een openbaar arbeidsbureau om werk te vinden

SEEKWORK=4 of LOOKOJ=1

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠4 en LOOKOJ≠1)

METHODB

104

KWARTAAL

 

Contact opgenomen met een particulier arbeidsbemiddelingsbureau om werk te vinden

SEEKWORK=4 of LOOKOJ=1

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠4 en LOOKOJ≠1)

METHODC

105

KWARTAAL

 

Rechtstreeks contact opgenomen met werkgevers

SEEKWORK=4 of LOOKOJ=1

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠4 en LOOKOJ≠1)

METHODD

106

KWARTAAL

 

Nagevraagd bij vrienden, familie, vakverenigingen enz.

SEEKWORK=4 of LOOKOJ=1

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠4 en LOOKOJ≠1)

METHODE

107

KWARTAAL

 

Gereageerd op advertenties in kranten of tijdschriften of deze zelf geplaatst

SEEKWORK=4 of LOOKOJ=1

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠4 en LOOKOJ≠1)

METHODF

108

KWARTAAL

 

Advertenties in kranten of tijdschriften nauwlettend bekeken

SEEKWORK=4 of LOOKOJ=1

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠4 en LOOKOJ≠1)

METHODG

109

KWARTAAL

 

Een test of examen afgelegd of een gesprek gevoerd

SEEKWORK=4 of LOOKOJ=1

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠4 en LOOKOJ≠1)

METHODH

110

KWARTAAL

 

Naar grond, gebouwen of apparatuur uitgekeken

SEEKWORK=4 of LOOKOJ=1

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠4 en LOOKOJ≠1)

METHODI

111

KWARTAAL

 

Geprobeerd vergunningen, licenties of financiële middelen te krijgen

SEEKWORK=4 of LOOKOJ=1

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠4 en LOOKOJ≠1)

METHODJ

112

KWARTAAL

 

Wacht op resultaat van een sollicitatie

SEEKWORK=4 of LOOKOJ=1

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠4 en LOOKOJ≠1)

METHODK

113

KWARTAAL

 

Wacht op een oproep van een openbaar arbeidsbureau

SEEKWORK=4 of LOOKOJ=1

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠4 en LOOKOJ≠1)

METHODL

114

KWARTAAL

 

Wacht op resultaat van een examen voor een overheidsbaan

SEEKWORK=4 of LOOKOJ=1

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠4 en LOOKOJ≠1)

METHODM

115

KWARTAAL

 

Andere methode

SEEKWORK=4 of LOOKOJ=1

0

Neen

1

Ja

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠4 en LOOKOJ≠1)

WANTWORK

116

KWARTAAL

 

Bereidheid te werken, voor iemand die geen werk zoekt

SEEKWORK=3

 

De betrokkene zoekt geen werk:

1

maar wil graag werk

2

en wil ook geen werk

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠3)

blanco

Geen antwoord

AVAILBLE

117

KWARTAAL

 

Beschikbaarheid binnen twee weken

SEEKWORK=1,4 of WANTWORK=1,blanco of WISHMORE=1

 

Indien de betrokkene op dit moment werk zou vinden:

1

zou hij/zij onmiddellijk (binnen twee weken) kunnen beginnen

2

zou hij/zij niet onmiddellijk (binnen twee weken) kunnen beginnen

9

Niet van toepassing (SEEKWORK≠1,4 en WANTWORK≠1,blanco en WISHMORE≠1)

AVAIREAS

118

JAAR

 

Redenen waarom de betrokkene niet binnen twee weken voor werk beschikbaar is

AVAILBLE=2

 

De betrokkene kan niet onmiddellijk (binnen twee weken) met werk beginnen:

1

omdat hij/zij nog een studie of opleiding moet afmaken

2

omdat hij/zij zijn/haar militaire of vervangende dienstplicht nog moet beëindigen

3

omdat hij/zij zijn/haar huidige baan niet binnen twee weken kan verlaten wegens een opzegtermijn

4

om redenen van persoonlijke aard of wegens familiale omstandigheden (met inbegrip van zwangerschap)

5

wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid van de betrokkene zelf

6

om andere redenen

9

Niet van toepassing (AVAILBLE≠2)

blanco

Geen antwoord

PRESEEK

119

JAAR

 

Positie van de betrokkene onmiddellijk voordat hij/zij werk begon te zoeken (of terwijl hij/zij wachtte op het begin van een nieuwe baan)

SEEKWORK=1,2,4

1

De betrokkene werkte (met inbegrip van leerlingen en stagiairs)

2

De betrokkene volgde volledig dagonderwijs (zonder leerlingen en stagiairs)

3

De betrokkene vervulde zijn/haar militaire of vervangende dienstplicht

4

De betrokkene deed het huishouden of had familiale verplichtingen

5

Andere (bv. gepensioneerd)

9

Niet van toepassing (SEEKWORK=3,9)

blanco

Geen antwoord

NEEDCARE

120

JAAR

 

Behoefte aan zorgfaciliteiten

FTPTREAS=3 of SEEKREAS=3

 

De betrokkene zoekt geen werk of werkt in deeltijd omdat:

1

geschikte kinderopvang niet beschikbaar of te duur is

2

geschikte zorg voor zieken, gehandicapten of ouderen niet beschikbaar of te duur is

3

geschikte kinderopvang en geschikte zorg voor zieken, gehandicapten of ouderen niet beschikbaar of te duur zijn

4

Zorgfaciliteiten zijn niet van invloed op het besluit in deeltijd te werken of geen werk te zoeken

9

Niet van toepassing (FTPTREAS≠3 en SEEKREAS≠3)

blanco

Geen antwoord

REGISTER

121

JAAR

 

Inschrijving bij een openbaar arbeidsbureau

iedereen van 15 tot en met 74 jaar

1

De betrokkene is ingeschreven bij een openbaar arbeidsbureau en ontvangt een uitkering

2

De betrokkene is ingeschreven bij een openbaar arbeidsbureau, maar ontvangt geen uitkering

3

De betrokkene is niet ingeschreven bij een openbaar arbeidsbureau, maar ontvangt wel een uitkering

4

De betrokkene is niet ingeschreven bij een openbaar arbeidsbureau en ontvangt ook geen uitkering

9

Niet van toepassing (de betrokkene is jonger dan 15 of ouder dan 75)

blanco

Geen antwoord

VOORNAAMSTE ARBEIDSSITUATIE

MAINSTAT (facultatief)

122

JAAR

 

Voornaamste situatie

iedereen vanaf 15 jaar

1

Heeft een baan of beroepsbezigheid, met inbegrip van onbetaald werk, voor een familiebedrijf, waaronder een praktijkopleiding, betaalde stage enz.

2

Werkloos

3

Leerling, student, opleiding, onbetaalde stage

4

Gepensioneerd of vervroegd uitgetreden of zelfstandige activiteit opgegeven

5

Blijvend arbeidsongeschikt

6

Militaire dienstplicht

7

Doet het huishouden

8

Anderszins niet-actief

9

Niet van toepassing (kind jonger dan 15 jaar)

blanco

Geen antwoord

ONDERWIJS EN OPLEIDING

EDUCSTAT

123

KWARTAAL

 

Student of leerling die de laatste vier weken regulier onderwijs volgde

iedereen vanaf 15 jaar

1

Was student of leerling

3

Volgt regulier onderwijs, maar had vakantie

2

Was geen student of leerling

9

Niet van toepassing (kind jonger dan 15 jaar)

blanco

Geen antwoord

EDUCLEVL

124

KWARTAAL

 

Niveau van dit onderwijs of deze opleiding

EDUCSTAT=1,3

1

ISCED 1

2

ISCED 2

3

ISCED 3

4

ISCED 4

5

ISCED 5

6

ISCED 6

9

Niet van toepassing (EDUCSTAT=2,9,blanco)

blanco

Geen antwoord

EDUCFILD (facultatief)

125/127

JAAR

 

Onderwerp/inhoud van dit onderwijs of deze opleiding

EDUCSTAT=1,3 en EDUCLEVL=3-6

000

Algemeen vormende opleidingen

100

Lerarenopleiding en pedagogiek

200

Letteren en kunsten

222

Vreemde talen

300

Sociale en economische wetenschappen en rechten

400

Natuurwetenschappen, wiskunde en informatica

420

Levenswetenschappen (inclusief biologie en milieukunde)

440

Natuurwetenschappen (inclusief natuurkunde, scheikunde en aardwetenschappen)

460

Wiskunde en statistiek

481

Computerwetenschappen

482

Computergebruik

500

Technische wetenschappen en bouwkunde

600

Landbouwkunde en diergeneeskunde

700

Gezondheid en welzijn

800

Dienstverlening

900

Onbekend

999

Niet van toepassing (EDUCSTAT=2,9,blanco of EDUCLEVL≠(3-6))

blanco

Geen antwoord

COURATT

128

KWARTAAL

 

Heeft u, buiten het reguliere onderwijssysteem, de afgelopen vier weken cursussen, seminars of conferenties bijgewoond of privéles of onderricht gekregen (hierna onderwezen leeractiviteiten genoemd)

iedereen vanaf 15 jaar

1

Ja

2

Neen

9

Niet van toepassing (kind jonger dan 15 jaar)

blanco

Geen antwoord

COURLEN

129/131

KWARTAAL

 

Aantal uren dat de betrokkene de laatste vier weken aan onderwezen leeractiviteiten heeft besteed

COURATT=1

3 cijfers

Aantal uren

999

Niet van toepassing (COURATT=2,9,blanco)

blanco

Geen antwoord

COURPURP (facultatief)

132

JAAR

 

Doel van de laatste onderwezen leeractiviteit

COURATT=1

1

Vooral beroepsgericht

2

Vooral persoonlijk/sociaal

9

Niet van toepassing (COURATT=2,9,blanco)

blanco

Geen antwoord

COURFILD (facultatief)

133/135

JAAR

 

Gebied van de laatste onderwezen leeractiviteit

COURATT=1

000

Algemeen vormende opleidingen

100

Lerarenopleiding en pedagogiek

200

Letteren en kunsten

222

Vreemde talen

300

Sociale en economische wetenschappen en rechten

400

Natuurwetenschappen, wiskunde en informatica

420

Levenswetenschappen (inclusief biologie en milieukunde)

440

Natuurwetenschappen (inclusief natuurkunde, scheikunde en aardwetenschappen)

460

Wiskunde en statistiek

481

Computerwetenschappen

482

Computergebruik

500

Technische wetenschappen en bouwkunde

600

Landbouwkunde en diergeneeskunde

700

Gezondheid en welzijn

800

Dienstverlening

900

Onbekend

999

Niet van toepassing (COURATT=2,9,blanco)

blanco

Geen antwoord

COURWORH (facultatief)

136

JAAR

 

Vond de laatste onderwezen leeractiviteit tijdens betaalde werktijd plaats

COURATT=1

1

Alleen tijdens betaalde werktijd

2

Vooral tijdens betaalde werktijd

3

Vooral buiten betaalde werktijd

4

Alleen buiten betaalde werktijd

5

De betrokkene had toen geen werk

9

Niet van toepassing (COURATT=2,9,blanco)

blanco

Geen antwoord

HATLEVEL

137/138

KWARTAAL

 

Hoogste niveau van met succes afgesloten onderwijs of opleiding

iedereen vanaf 15 jaar

00

Geen formeel onderwijs of lager dan ISCED 1

11

ISCED 1

21

ISCED 2

22

ISCED 3c (minder dan twee jaar)

31

ISCED 3c (twee jaar of meer)

32

ISCED 3 a, b

30

ISCED 3 (geen onderscheid tussen a, b of c mogelijk; twee jaar of meer)

41

ISCED 4a, b

42

ISCED 4c

43

ISCED 4 (geen onderscheid tussen a, b of c mogelijk)

51

ISCED 5b

52

ISCED 5a

60

ISCED 6

99

Niet van toepassing (kind jonger dan 15 jaar)

blanco

Geen antwoord

HATFIELD

139/141

JAAR

 

Onderwerp/inhoud van hoogste niveau van met succes afgesloten onderwijs of opleiding

HATLEVEL=22-60

000

Algemeen vormende opleidingen (1)

100

Lerarenopleiding en pedagogiek (1)

200

Letteren en kunsten (1)

222

Vreemde talen

300

Sociale en economische wetenschappen en rechten (1)

400

Natuurwetenschappen, wiskunde en informatica (1)

420

Levenswetenschappen (inclusief biologie en milieukunde) (1)

440

Natuurwetenschappen (inclusief natuurkunde, scheikunde en aardwetenschappen) (1)

460

Wiskunde en statistiek (1)

481

Computerwetenschappen

482

Computergebruik

500

Technische wetenschappen en bouwkunde (1)

600

Landbouwkunde en diergeneeskunde (1)

700

Gezondheid en welzijn (1)

800

Dienstverlening (1)

900

Onbekend

999

Niet van toepassing (HATLEVEL=00, 11, 21, 99, blanco)

blanco

Geen antwoord

HATYEAR

142/145

JAAR

 

Jaar waarin het hoogste onderwijs- of opleidingsniveau met succes werd afgesloten

HATLEVEL=11-60

 

Jaar in vier cijfers

9999

Niet van toepassing (HATLEVEL=00, 99, blanco)

blanco

Geen antwoord

SITUATIE ÉÉN JAAR VOOR DE ENQUÊTE

WSTAT1Y

146

JAAR

 

Situatie met betrekking tot de beroepsactiviteit één jaar voor de enquête

iedereen vanaf 15 jaar

1

Heeft een baan of beroepsbezigheid, met inbegrip van onbetaald werk, voor een familiebedrijf, waaronder een praktijkopleiding, betaalde stage enz.

2

Werkloos

3

Leerling, student, opleiding, onbetaalde stage

4

Gepensioneerd of vervroegd uitgetreden of zelfstandige activiteit opgegeven

5

Blijvend arbeidsongeschikt

6

Militaire dienstplicht

7

Doet het huishouden

8

Anderszins niet-actief

9

Niet van toepassing (kind jonger dan 15 jaar)

blanco

Geen antwoord

STAPRO1Y

147

JAAR

 

Positie in het bedrijf één jaar voor de enquête

WSTAT1Y=1

1

Werkgever

2

Zelfstandige zonder werknemers

3

Werknemer

4

Medewerkend gezinslid

9

Niet van toepassing (WSTAT1Y≠1)

blanco

Geen antwoord

NACE1Y2D

148/149

JAAR

 

Economische activiteit van de lokale eenheid waar de betrokkene één jaar voor de enquête werkte

WSTAT1Y=1

 

NACE Rev. 2

00

Niet van toepassing (WSTAT1Y≠1)

blanco

Geen antwoord

COUNTR1Y

150/151

JAAR

 

Land van verblijf één jaar voor de enquête

iedereen vanaf 1 jaar

 

Zie voor codering de ISO-landennomenclatuur

99

Niet van toepassing (kind jonger dan één jaar)

blanco

Geen antwoord

REGION1Y

152/153

JAAR

 

Regio van verblijf één jaar voor de enquête

iedereen vanaf 1 jaar

 

NUTS 2

99

Niet van toepassing (de betrokkene is naar een ander land verhuisd of kind jonger dan één jaar)

blanco

Geen antwoord

INKOMEN

INCDECIL

154/155

JAAR

 

Maandelijks nettoloon in eerste werkkring

STAPRO=3

01-10

Rangorde deciel

99

Niet van toepassing (STAPRO≠3)

blanco

Geen antwoord

TECHNISCHE ASPECTEN VAN HET INTERVIEW

REFYEAR

156/159

KWARTAAL

 

Enquêtejaar

iedereen

 

Jaar in vier cijfers

REFWEEK

160/161

KWARTAAL

 

Referentieweek

iedereen

 

Nummer van de week die loopt van maandag tot en met zondag

INTWEEK

162/163

KWARTAAL

 

Interviewweek

iedereen

 

Nummer van de week die loopt van maandag tot en met zondag

LAND

164/165

KWARTAAL

 

Land

iedereen

 

Zie voor codering de ISO-landennomenclatuur

REGION

166/167

KWARTAAL

 

Regio van het huishouden

iedereen

 

NUTS 2

DEGURBA

168

KWARTAAL

 

Urbanisatiegraad

iedereen

1

Dichtbevolkt gebied

2

Gebied met gemiddelde bevolkingsdichtheid

3

Dunbevolkt gebied

HHNUM

169/174

KWARTAAL

 

Volgnummer van het huishouden

iedereen

 

Het nationale bureau voor de statistiek geeft ieder huishouden een volgnummer dat voor alle enquêteronden hetzelfde blijft

 

Records betreffende verschillende leden van hetzelfde huishouden hebben hetzelfde volgnummer

HHTYPE

175

KWARTAAL

 

Soort huishouden

iedereen

1

De betrokkene woont in een privéhuishouden (of permanent in een hotel) en wordt daar geenqueteerd

2

De betrokkene woont in een instelling en wordt daar geënquêteerd

3

De betrokkene woont in een instelling maar wordt via een privéhuishouden geënquêteerd

4

De betrokkene woont in een ander privéhuishouden op het grondgebied van het land, maar wordt via het oorspronkelijke privéhuishouden geënquêteerd

HHINST

176

KWARTAAL

 

Soort instelling

HHTYPE=2,3

1

Onderwijsinstelling

2

Ziekenhuis

3

Andere sociale instelling

4

Religieuze instelling (niet begrepen onder 1-3)

5

Arbeiderstehuis, accommodatie op bouwplaats, studententehuis, universitair centrum enz.

6

Militaire inrichting

7

Overige inrichting (bv. gevangenis)

9

Niet van toepassing (HHTYPE≠1,4)

blanco

Geen antwoord

COEFFY

177/182

JAAR

 

Jaarlijkse wegingscoëfficiënt

iedereen

0000-9999

Kol. 177-180 bevatten gehele cijfers

00-99

Kol. 181-182 bevatten decimalen

COEFFQ

183/188

KWARTAAL

 

Kwartaalwegingscoëfficiënt

iedereen

0000-9999

Kol. 183-186 bevatten gehele cijfers

00-99

Kol. 187-188 bevatten decimalen

COEFFH

189/194

JAAR

 

Jaarlijkse wegingscoëfficiënt van de steekproef voor de kenmerken van het huishouden (in geval van een steekproef van individuen)

 

0000-9999

Kol. 189-192 bevatten gehele cijfers

 

00-99

Kol. 193-194 bevatten decimalen

 

INTWAVE

195

KWARTAAL

 

Volgnummer van de enquêteronde

iedereen

1-8

Volgnummer van de enquêteronde

INTQUEST

196

KWARTAAL

 

Gebruikte vragenlijst

iedereen

1

Alleen belangrijkste variabelen

2

Gehele vragenlijst

 

  • (1) 
    Of onderverdelingen van de ISCED 1997 — onderwerp/inhoud van onderwijs — code van 3 cijfers.
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.