Verordening 2008/1062 - Uitvoering van Verordening 453/2008 inzake kwartaalstatistieken van vacatures in de EG, wat de correctieprocedures voor seizoensinvloeden en de kwaliteitsverslagen betreft

1.

Wettekst

29.10.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 285/3

 

VERORDENING (EG) Nr. 1062/2008 VAN DE COMMISSIE

van 28 oktober 2008

tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 453/2008 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwartaalstatistieken van vacatures in de Gemeenschap, wat de correctieprocedures voor seizoensinvloeden en de kwaliteitsverslagen betreft

(Voor de EER relevante tekst)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 453/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2008 inzake kwartaalstatistieken van vacatures in de Gemeenschap (1), en met name op artikel 3, lid 3, en artikel 6, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bij Verordening (EG) nr. 453/2008 is een gemeenschappelijk kader voor de systematische productie van kwartaalstatistieken van vacatures in de Gemeenschap vastgesteld.

 

(2)

Correctie voor seizoensinvloeden is een wezenlijk onderdeel van de opstelling van kortetermijnstatistieken. Gecorrigeerde reeksen vergemakkelijken de vergelijking en interpretatie van de resultaten in de tijd. Door de indiening van gecorrigeerde reeksen wordt de samenhang tussen de gegevens die op nationaal niveau en die welke op internationaal niveau worden verspreid, verbeterd.

 

(3)

Met het oog op de toepassing van de in artikel 6, lid 1, van Verordening (EG) nr. 453/2008 neergelegde kwaliteitscriteria moeten de modaliteiten, de structuur en de periodiciteit van de door de lidstaten in te dienen kwaliteitsverslagen worden vastgesteld.

 

(4)

De Europese Centrale Bank is geraadpleegd.

 

(5)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité statistisch programma,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Correctieprocedures voor seizoensinvloeden

Met het oog op de toepassing van artikel 3, lid 3, van Verordening (EG) nr. 453/2008 wordt uiterlijk wanneer op het in bijlage 1 gespecificeerde aggregatieniveau van de NACE Rev. 2 tijdreeksen met ten minste 16 waargenomen perioden beschikbaar zijn, een begin gemaakt met de indiening van voor seizoensinvloeden gecorrigeerde gegevens. Het tellen van het aantal perioden begint bij de eerste ingevolge Verordening (EG) nr. 453/2008 vereiste niet voor seizoensinvloeden gecorrigeerde gegevens.

Artikel 2

Kwaliteitsverslagen

  • 1. 
    De modaliteiten en de structuur van de in artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 453/2008 bedoelde kwaliteitsverslagen zijn opgenomen in bijlage 2.
  • 2. 
    De kwaliteitsverslagen worden elk jaar uiterlijk op 31 augustus ingediend; zij hebben betrekking op het voorgaande kalenderjaar. Het eerste kwaliteitsverslag wordt uiterlijk op 31 augustus 2011 ingediend.

Artikel 3

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 28 oktober 2008.

Voor de Commissie

Joaquín ALMUNIA

Lid van de Commissie

 

 

BIJLAGE 1

Aggregatieniveau NACE Rev. 2

 

Secties NACE Rev. 2

Omschrijving

A

Landbouw, bosbouw en visserij

B, C, D en E

Winning van delfstoffen; industrie; productie en distributie van elektriciteit, gas, stoom en gekoelde lucht; distributie van water; afval -en afvalwaterbeheer en sanering

F

Bouwnijverheid

G, H en I

Groot -en detailhandel; reparatie van auto’s en motorfietsen; vervoer en opslag; verschaffen van accommodatie en maaltijden

J

Informatie en communicatie

K

Financiële activiteiten en verzekeringen

L

Exploitatie van en handel in onroerend goed

M en N

Vrije beroepen en wetenschappelijke en technische activiteiten; administratieve en ondersteunende diensten

O, P en Q

Openbaar bestuur en defensie; verplichte sociale verzekeringen; onderwijs; menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

R en S

Kunst, amusement en recreatie; overige diensten

 

BIJLAGE 2

Modaliteiten en structuur van de kwaliteitsverslagen die de lidstaten moeten indienen

INLEIDING

Het Europees statistisch systeem (ESS) is gericht op een voortdurende verbetering van de kwaliteit van zijn producten en diensten en hanteert daarbij de volgende algemene definitie van kwaliteit: „de totaliteit van eigenschappen en kenmerken van een product of dienst die van invloed zijn op het vermogen ervan te voldoen aan expliciete of impliciete gebruikersbehoeften”. Voor de toepassing van deze definitie zijn zes criteria vastgesteld die samen de kwaliteit van statistische producten en diensten bepalen:

 

1.

relevantie;

 

2.

nauwkeurigheid;

 

3.

actualiteit en stiptheid;

 

4.

toegankelijkheid en duidelijkheid;

 

5.

vergelijkbaarheid;

 

6.

coherentie.

Kwaliteitsverslagen zijn een geschikt instrument voor de geharmoniseerde verzameling van informatie over de kwaliteit van allerlei producten en diensten. Zij moeten informatie geven over alle zes criteria van de ESS-kwaliteitsdefinitie, alsmede een algemeen overzicht over het verzamelen van gegevens over vacatures in het betrokken land. Deze informatie moet overeenkomstig onderstaande structuur worden opgesteld.

ALGEMENE BESCHRIJVING

Een algemene beschrijving omvat in voorkomend geval de volgende elementen:

  • A. 
    Bronnen, dekking en periodiciteit
 

Identificatie van de gegevensbron,

 

Dekking (geografisch, NACE, grootte onderneming),

 

Peildata,

 

Periodiciteit van nationale bekendmaking,

 

Definitie van de statistische eenheid.

  • B. 
    Steekproefenquête

B.1.   Steekproefopzet

 

Steekproefbasis,

 

Steekproefopzet,

 

Aanhouden/vernieuwen van steekproefeenheden,

 

Steekproefomvang,

 

Stratificatie.

B.2.   Weging

 

Korte beschrijving van de wegingsmethode,

 

Wegingskenmerken.

B.3.   Verzameling van gegevens

 

Korte omschrijving van de methode(n) voor de gegevensverzameling.

  • C. 
    Andere bronnen

Korte beschrijving van de bron(nen) met de volgende gegevens:

 

Instantie die de bron onderhoudt,

 

Bijwerkingsfrequentie,

 

Regels voor het verwijderen van verouderde gegevens,

 

Vrijwillige/verplichte melding en sancties.

  • D. 
    Openbaarmakingsregels

Korte beschrijving van de omstandigheden waaronder gegevens om redenen van geheimhouding moeten worden verwijderd.

  • E. 
    Correctie voor seizoensinvloeden

Korte beschrijving van de correctieprocedures voor seizoensinvloeden, in het bijzonder met betrekking tot de richtsnoeren van het Europees Statistisch Systeem over de correctie van seizoensinvloeden, die worden onderschreven en gesteund door het CSP.

  • 1. 
    RELEVANTIE

Bij relevantie gaat het erom of alle benodigde statistieken worden geproduceerd en in hoeverre de toegepaste concepten (definities, classificaties enz.) op de gebruikersbehoeften zijn afgestemd.

Het kwaliteitsverslag moet de volgende informatie bevatten:

 

een beschrijving van ontbrekende variabelen en ontbrekende indelingen van de variabelen;

 

een voortgangsrapport over de uitvoeringsmaatregelen met betrekking tot de kwartaalstatistieken van vacatures overeenkomstig Verordening (EG) nr. 453/2008, samen met een gedetailleerd programma en tijdschema voor de voltooiing van de tenuitvoerlegging, alsmede een overzicht van de resterende afwijkingen van de EU-concepten.

Daarnaast kan het de volgende informatie bevatten:

 

een overzicht met een beschrijving van de nationale gebruikers, hun belangrijkste behoeften en de mate waarin aan deze behoeften wordt voldaan.

  • 2. 
    NAUWKEURIGHEID

In algemene statistische zin heeft nauwkeurigheid betrekking op de mate waarin schattingen in de buurt van de onbekende werkelijke waarden van de variabelen liggen.

2.1.   Steekproeffouten

Als indicatie voor de nauwkeurigheid wordt met inachtneming van de steekproefopzet de variatiecoëfficiënt berekend en ingediend voor het aantal vacatures per sectie van de laatste versie van de NACE, ingedeeld naar grootteklasse (1-9/10 + werknemers).

Indien het niet mogelijk is de variatiecoëfficiënt te berekenen, wordt in plaats daarvan de geschatte steekproeffout, uitgedrukt in het absolute aantal vacatures, verstrekt.

2.2.   Niet-steekproeffouten

2.2.1.   Dekkingsfouten

De kwaliteitsverslagen bevatten in voorkomend geval de volgende informatie over de dekking:

 

een tabel met het aantal bedrijfseenheden in de steekproef en het percentage bedrijfseenheden dat in de steekproef(ven)/register(s) vertegenwoordigd is, ingedeeld naar grootteklasse (strata);

 

een beschrijving van eventuele verschillen tussen de referentiepopulatie en de enquêtepopulatie;

 

een beschrijving van de classificatiefouten;

 

een beschrijving van eventuele verschillen tussen de peildata en het referentiekwartaal;

 

andere inlichtingen.

N.B.: indien individuele administratieve gegevens worden gebruikt, wordt op basis van het administratieve referentiebestand een soortgelijke analyse verschaft, met inbegrip van verslagleggingsfouten en fouten bij het verwijderen van gegevens uit het bestand.

2.2.2.   Meet- en verwerkingsfouten

Het kwaliteitsverslag bevat:

 

informatie over variabelen met niet-verwaarloosbare meet- en verwerkingsfouten;

 

informatie over belangrijke bronnen van (niet-verwaarloosbare) meet- en verwerkingsfouten en, indien beschikbaar, over de methoden om deze fouten te corrigeren.

2.2.3.   Fouten door non-respons

De kwaliteitsverslagen bevatten in voorkomend geval de volgende informatie over de fouten door non-respons:

 

het unit-responspercentage;

 

het toerekeningspercentage per item en zo mogelijk het effect van de toerekening op de schattingen voor de ingediende variabelen.

N.B.: wanneer individuele administratieve gegevens worden gebruikt, wordt de non-respons vervangen door de niet-beschikbaarheid van het administratieve bestand of het item.

2.2.4.   Fouten door het gebruik van modellen

Indien modellen worden gebruikt, bevatten de kwaliteitsverslagen een beschrijving van de modellen. Er wordt speciale aandacht besteed aan modellen voor de correctie van niet-steekproeffouten, bv. de dekking van eenheden van alle vereiste grootteklassen of NACE-indelingen, of de toerekening of ophoging om te corrigeren voor unit non-respons.

N.B.: wanneer individuele administratieve gegevens worden gebruikt, wordt informatie gegeven over de samenhang tussen de administratieve begrippen en de theoretische statistische begrippen. Het verslag geeft ook informatie over veranderingen in de nationale wetgeving die tot veranderingen in de toegepaste definities leiden, en waar mogelijk over het effect ervan op de resultaten.

2.2.5.   Herzieningen

De lidstaten kunnen een historisch overzicht van de herzieningen geven, met inbegrip van de herzieningen in het gepubliceerde aantal vacatures en een beknopt overzicht van de redenen voor de herzieningen.

2.2.6.   Schatting van de vertekening

Een beoordeling van de niet-steekproeffouten, uitgedrukt in het absolute aantal vacatures, wordt gegeven voor het totale aantal vacatures en, waar mogelijk, voor het in bijlage 1 bij deze verordening gespecificeerde aggregatieniveau van de NACE Rev. 2 en naar grootteklasse (1-9, 10 + werknemers).

  • 3. 
    ACTUALITEIT EN STIPTHEID

3.1.   Actualiteit

De actualiteit van informatie heeft betrekking op de tijdsduur tussen de beschikbaarheid van informatie en de gebeurtenis die of het verschijnsel dat door de informatie wordt beschreven.

De kwaliteitsverslagen bevatten informatie over de tijd die ligt tussen de bekendmaking van de gegevens in de lidstaat en de referentieperiode voor die gegevens.

3.2.   Stiptheid

De stiptheid heeft betrekking op het tijdsverschil tussen de datum waarop gegevens worden bekendgemaakt en de datum waarop de gegevens hadden moeten worden geleverd, bijvoorbeeld de datum die in een officieel tijdschema is gepubliceerd, in een verordening is vastgelegd of vooraf door partners is overeengekomen.

Om meer inzicht te krijgen in stiptheidsproblemen en deze op te lossen, wordt voor de laatste vier kwartalen informatie over de uitvoering van de enquête op nationaal niveau verstrekt, waarbij vooral wordt gekeken naar de mate van overeenstemming tussen de gestelde datum en de werkelijke datum:

 

de termijnen voor het beantwoorden van de vragenlijst, met inbegrip van herbenaderingen en follow-up;

 

de periode die voor het veldwerk is uitgetrokken;

 

de periode die voor de verwerking van de gegevens is uitgetrokken;

 

de datum waarop de eerste resultaten worden bekendgemaakt.

  • 4. 
    TOEGANKELIJKHEID EN DUIDELIJKHEID

4.1.   Toegankelijkheid

De toegankelijkheid heeft betrekking op de fysieke omstandigheden waaronder gebruikers gegevens over de volgende aspecten kunnen verkrijgen: plaats waar de informatie gevonden kan worden, wijze van toegang, levertijd, commerciële restricties (bv. auteursrechten), beschikbaarheid van micro- of macrogegevens en van diverse formaten en gegevensdragers (bv. papier, bestanden, cd-rom/dvd, internet) enz.

De kwaliteitsverslagen bevatten de volgende informatie over de methoden voor de verspreiding van de resultaten:

 

verspreidingsprogramma, met inbegrip van degenen aan wie de resultaten worden toegezonden;

 

verwijzingen naar publicaties met de belangrijkste resultaten, met inbegrip van die met toelichtingen in de vorm van tekst, grafieken, kaarten enz.;

 

informatie over eventueel naar de meldende eenheden in de steekproef gezonden resultaten.

4.2.   Duidelijkheid

Duidelijkheid heeft betrekking op de mate van begrijpelijkheid van de gegevens en betreft ook informatie over de informatieomgeving van de gegevens, d.w.z. of de gegevens vergezeld gaan van metagegevens of illustraties, zoals grafieken en kaarten, of informatie over de kwaliteit van de gegevens (inclusief gebruiksbeperkingen) beschikbaar is en in welke mate extra ondersteuning wordt geboden.

De kwaliteitsverslagen bevatten de volgende informatie over de begrijpelijkheid van de resultaten en de beschikbaarheid van metagegevens:

 

een beschrijving van en verwijzingen naar verstrekte metagegevens;

 

verwijzingen naar belangrijke methodieken voor de verstrekte statistieken;

 

een beschrijving van de voornaamste maatregelen van de nationale bureaus voor de statistiek om gebruikers over de gegevens te informeren.

  • 5. 
    VERGELIJKBAARHEID

5.1.   Vergelijkbaarheid in de ruimte

De kwaliteitsverslagen bevatten informatie over verschillen tussen de nationale en de Europese begrippen en, voor zover mogelijk, over de effecten ervan op de schatting.

5.2.   Vergelijkbaarheid in de tijd

De kwaliteitsverslagen bevatten informatie over veranderingen in definities, dekking en methoden tussen twee opeenvolgende kwartalen en de effecten daarvan op de schatting.

  • 6. 
    COHERENTIE

De coherentie van statistieken heeft betrekking op de mate waarin zij op betrouwbare wijze op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden kunnen worden gecombineerd. Over het algemeen is het echter gemakkelijker om incoherentie aan te tonen dan coherentie.

De kwaliteitsverslagen bevatten vergelijkingen van gegevens over het aantal vacatures uit eventuele andere bronnen ter zake, als totaal en, indien van belang, ingedeeld naar secties van de NACE, waarbij bij grote verschillen wordt aangegeven waarom dit zo is.

Het eerste kwaliteitsverslag bevat voorts de volgende informatie met betrekking tot oudere gegevens:

 

een beschrijving van de bronnen en de methoden die voor de oudere gegevens zijn gebruikt;

 

een beschrijving van eventuele verschillen in dekking (economische activiteiten, werknemers, variabelen) tussen de oudere en de huidige gegevens;

 

een beschrijving van de vergelijkbaarheid van de oudere en de huidige gegevens.

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.