Verordening 2009/19 - Uitvoering van Verordening 453/2008 inzake kwartaalstatistieken van vacatures in de EG, wat de definitie van een vacature, de peildata voor de gegevensverzameling, de specificaties voor de indiening van de gegevens en haalbaarheidsstudies betreft

1.

Wettekst

14.1.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 9/3

 

VERORDENING (EG) Nr. 19/2009 VAN DE COMMISSIE

van 13 januari 2009

tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 453/2008 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwartaalstatistieken van vacatures in de Gemeenschap, wat de definitie van een vacature, de peildata voor de gegevensverzameling, de specificaties voor de indiening van de gegevens en haalbaarheidsstudies betreft

(Voor de EER relevante tekst)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 453/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2008 inzake kwartaalstatistieken van vacatures in de Gemeenschap (1), en met name op artikel 2, punt 1, tweede alinea, artikel 3, lid 1, artikel 5, lid 1, en artikel 7, lid 1,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bij Verordening (EG) nr. 453/2008 is een gemeenschappelijk kader voor de systematische productie van kwartaalstatistieken van vacatures in de Gemeenschap vastgesteld.

 

(2)

Er zijn uitvoeringsmaatregelen nodig voor de vaststelling van de te verschaffen informatie en van de peildata waarvoor de informatie zal worden verzameld.

 

(3)

Ook moeten het formaat, de termijnen voor indiening van de vereiste gegevens en het eerste referentiekwartaal waarvoor gegevens moeten worden ingediend worden gespecificeerd.

 

(4)

Ingevolge artikel 7 van Verordening (EG) nr. 453/2008 moet het passende kader worden vastgesteld voor een reeks haalbaarheidsstudies die moeten worden uitgevoerd door de lidstaten die problemen hebben met het verstrekken van gegevens over kleine eenheden en bepaalde activiteiten.

 

(5)

De Europese Centrale Bank is geraadpleegd.

 

(6)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité statistisch programma,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Definities met betrekking tot het begrip vacature

Voor de toepassing van artikel 2, punt 1, van Verordening (EG) nr. 453/2008:

 

a)

omvat „daadwerkelijke stappen ondernemen om een geschikte kandidaat te vinden”:

 

i)

aanmelden van de vacature bij de openbare diensten voor arbeidsvoorziening;

 

ii)

contact opnemen met een particulier arbeidsbemiddelingsbureau/headhunter;

 

iii)

bekendmaken van een vacature in de media (bv. internet, kranten, tijdschriften);

 

iv)

bekendmaken van een vacature op een openbaar mededelingenbord;

 

v)

rechtstreeks benaderen, interviewen of selecteren van mogelijke kandidaten;

 

vi)

benaderen van werknemers en/of persoonlijke contacten;

 

vii)

een beroep doen op stagiairs.

 

b)

heeft „bepaalde termijn” betrekking op de maximale tijd dat de vacature openstaat en het de bedoeling is deze te vullen. Deze termijn is onbeperkt; alle vacatures waarvoor op de peildatum nog daadwerkelijke stappen worden ondernomen, moeten worden gemeld.

Artikel 2

Peildata

De lidstaten verschaffen gegevens over het aantal vacatures en het aantal bezette arbeidsplaatsen, zoals gedefinieerd in artikel 2, punten 1 en 2, van Verordening (EG) nr. 453/2008, die als representatief voor het referentiekwartaal kunnen worden beschouwd. Bij voorkeur geschiedt dit door voortdurend gegevens te verzamelen of door berekening van een representatief gemiddelde van voor specifieke peildata verzamelde gegevens.

Artikel 3

Indiening van gegevens

  • 1. 
    De lidstaten dienen de overeenkomstig artikel 1, lid 2, van Verordening (EG) nr. 453/2008 ingedeelde gegevens, alsmede de desbetreffende metagegevens binnen 70 dagen na het einde van het referentiekwartaal in.

Lidstaten waarvan het aantal werknemers meer dan 3 % van het totale aantal werknemers in de Europese Gemeenschap bedraagt, dienen de gegevens over het totale aantal vacatures en bezette arbeidsplaatsen, alsmede de desbetreffende metagegevens binnen 45 dagen na het einde van het referentiekwartaal in.

Het aandeel van elke lidstaat in het totale aantal werknemers in de EG wordt om de vijf jaar berekend aan de hand van het gemiddelde van de vier kwartalen van het voorgaande kalenderjaar. Bij de toetreding van nieuwe lidstaten worden ad-hocberekeningen uitgevoerd. De eerste berekening heeft betrekking op het kalenderjaar vóór het jaar waarin deze verordening wordt vastgesteld. De gegevens over de werknemers worden ontleend aan de arbeidskrachtenenquête in de Europese Unie, als bedoeld in Verordening (EG) nr. 577/98 van de Raad (2). De gegevens hebben betrekking op bedrijfseenheden die vallen onder artikel 1 van Verordening (EG) nr. 453/2008.

Wijzigingen van de indieningstermijn voor landen die de drempel van 3 % voor het eerst overschrijden, zijn van toepassing vanaf het eerste referentiekwartaal van het jaar volgende op de berekening.

  • 2. 
    De desbetreffende metagegevens hebben in het bijzonder betrekking op informatie over methodologische of technische gebeurtenissen in het kwartaal, die nodig zijn om de resultaten te kunnen interpreteren, alsmede op informatie over gegevenscellen die onvoldoende betrouwbaar worden geacht of die niet mogen worden bekendgemaakt.
  • 3. 
    De lidstaten zenden de kwartaalgegevens en de desbetreffende metagegevens in elektronische vorm naar de Commissie (Eurostat). De indiening van de gegevens geschiedt in overeenstemming met voor de uitwisseling van deze gegevens geschikte, door het Comité statistisch programma goedgekeurde normen. De Commissie (Eurostat) stelt een uitvoerige documentatie over de goedgekeurde normen beschikbaar en geeft richtsnoeren over de wijze waarop ze moeten worden toegepast.
  • 4. 
    De eerste ingediende gegevens hebben betrekking op het eerste kwartaal van het jaar volgende op dat van de inwerkingtreding van deze verordening.

De reeksen worden als volgt ingediend:

 

a)

niet-gecorrigeerd;

 

b)

gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, in overeenstemming met de verordening van de Commissie tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 453/2008, wat de correctieprocedures voor seizoensinvloeden en de kwaliteitsverslagen betreft;

 

c)

op vrijwillige basis, in de vorm van trendcyclusreeksen.

Artikel 4

Haalbaarheidsstudies

De bijlage bevat het kader voor de in artikel 7 van Verordening (EG) nr. 453/2008 bedoelde haalbaarheidsstudies.

Artikel 5

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 13 januari 2009.

Voor de Commissie

Joaquín ALMUNIA

Lid van de Commissie

 

 

BIJLAGE

Haalbaarheidsstudie om te beoordelen hoe kwartaalstatistieken van de vacatures kunnen worden verkregen voor de secties O, P, Q, R en/of S van de NACE Rev. 2

De haalbaarheidsstudie van een lidstaat heeft met name betrekking op:

 

1.

de bijdrage van elk van deze economische activiteiten aan de nationale economie, uitgedrukt in aantal ondernemingen en aandeel in het aantal werknemers of in een geschikte alternatieve maat;

 

2.

een beschrijving van de overeenkomsten en verschillen tussen de structuur en ontwikkeling van de vacatures voor deze economische activiteiten en die voor de secties B tot en met N van de NACE Rev. 2.

Opties

De verschillende opties voor de vaststelling van het aantal vacatures en het aantal bezette arbeidsplaatsen voor de secties O, P, Q, R en/of S van de NACE Rev. 2 moeten worden beoordeeld. De volgende mogelijke bronnen moeten in aanmerking worden genomen:

 

a)

bestaande gegevensverzamelingen;

 

b)

administratieve bronnen;

 

c)

statistische schattingsprocedures;

 

d)

nieuwe gegevensverzamelingen.

Voor elke optie moet de beoordeling betrekking hebben op de technische en juridische aspecten, waaronder: het tijdschema voor de tenuitvoerlegging; de verwachte statistische kwaliteit van de resultaten; de verwachte kosten voor het opstarten en uitvoeren van de gegevensverzameling, uitgedrukt in euro's en in aantal werknemers in voltijdequivalenten; de kosten per geënquêteerde eenheid; schattingen van de eventuele extra belasting voor het bedrijfsleven; risico's of onzekerheden; bijzondere voor- of nadelen. De kosten en de kwaliteit moeten met die van de bestaande gegevensverzameling voor de secties B tot en met N worden vergeleken.

Aanbeveling

Op basis van de beoordeling van de verschillende opties moet een aanbeveling voor de meest geschikte aanpak worden voorgesteld.

Uitvoering

Er worden gegevens over het voorgestelde uitvoeringsplan, met inbegrip van de begin- en einddatum van elke fase, verstrekt.

Lidstaten die haalbaarheidsstudies uitvoeren

De volgende lidstaten voeren een haalbaarheidsstudie uit om vast te stellen hoe de in artikel 2 van Verordening (EG) nr. 453/2008 bedoelde kwartaalcijfers over de vacatures voor de secties O, P, Q, R en/of S van NACE Rev. 2 kunnen worden verkregen:

 

Denemarken

 

Duitsland

 

Spanje

 

Frankrijk

 

Italië

 

Malta

 

Oostenrijk.

Haalbaarheidsstudie om te beoordelen hoe kwartaalstatistieken van de vacatures kunnen worden verkregen voor bedrijfseenheden met minder dan 10 werknemers

De haalbaarheidsstudie van een lidstaat heeft met name betrekking op:

 

1.

de bijdrage van elke grootteklasse van bedrijven aan de nationale economie, uitgedrukt in aantal ondernemingen en aandeel in het aantal werknemers of in een geschikte alternatieve maat;

 

2.

een beschrijving van de overeenkomsten en verschillen tussen de structuur en ontwikkeling van de vacatures voor deze grootteklassen van bedrijven en die voor bedrijven met 10 of meer werknemers.

Opties

De verschillende opties voor de vaststelling van het aantal vacatures en het aantal bezette arbeidsplaatsen voor bedrijven met minder dan 10 werknemers moeten worden beoordeeld. De volgende mogelijke bronnen moeten in aanmerking worden genomen:

 

a)

bestaande gegevensverzamelingen;

 

b)

administratieve bronnen;

 

c)

statistische schattingsprocedures;

 

d)

nieuwe gegevensverzamelingen.

Voor elke optie moet de beoordeling betrekking hebben op de technische en juridische aspecten, waaronder het tijdschema voor tenuitvoerlegging; de verwachte statistische kwaliteit van de resultaten; de verwachte kosten voor het opstarten en uitvoeren van de gegevensverzameling, uitgedrukt in euro's en in aantal werknemers in voltijdequivalenten; de kosten per geënquêteerde eenheid; schattingen van de eventuele extra belasting voor het bedrijfsleven; risico's of onzekerheden; bijzondere voor- of nadelen. De kosten en de kwaliteit moeten met die van de bestaande gegevensverzameling voor bedrijven met 10 of meer werknemers worden vergeleken.

Aanbeveling

Op basis van de beoordeling van de verschillende opties moet een aanbeveling voor de meest geschikte aanpak worden voorgesteld.

Uitvoering

Er worden gegevens over het voorgestelde uitvoeringsplan, met inbegrip van de begin- en einddatum van elke fase, verstrekt.

Lidstaten die haalbaarheidsstudies uitvoeren

De volgende lidstaten voeren een haalbaarheidsstudie uit om vast te stellen hoe de in artikel 2 van Verordening (EG) nr. 453/2008 bedoelde kwartaalcijfers over de vacatures voor bedrijven met minder dan 10 werknemers kunnen worden verkregen:

 

Denemarken

 

Frankrijk

 

Italië

 

Malta.

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.