Verordening 2009/1170 - Wijziging van Richtlijn 2002/46/EG en Verordening 1925/2006, wat betreft de lijsten van vitaminen en mineralen en vormen daarvan die aan levensmiddelen, met inbegrip van voedingssupplementen, mogen worden toegevoegd - Hoofdinhoud
1.12.2009 |
NL |
Publicatieblad van de Europese Unie |
L 314/36 |
VERORDENING (EG) Nr. 1170/2009 VAN DE COMMISSIE
van 30 november 2009
tot wijziging van Richtlijn 2002/46/EG van het Europees Parlement en de Raad en Verordening (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft de lijsten van vitaminen en mineralen en vormen daarvan die aan levensmiddelen, met inbegrip van voedingssupplementen, mogen worden toegevoegd
(Voor de EER relevante tekst)
DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,
Gelet op Richtlijn 2002/46/EG van het Europees Parlement en de Raad van 10 juni 2002 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten inzake voedingssupplementen (1), en met name op artikel 4, lid 5,
Gelet op Verordening (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 betreffende de toevoeging van vitaminen en mineralen en bepaalde andere stoffen aan levensmiddelen (2), en met name op artikel 3, lid 3,
Na raadpleging van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid,
Overwegende hetgeen volgt:
(1) |
De bijlagen I en II bij Richtlijn 2002/46/EG bevatten de lijsten van de vitaminen en mineralen, en voor elk daarvan de vormen, die voor de vervaardiging van voedingssupplementen mogen worden gebruikt. Die lijsten kunnen overeenkomstig artikel 4 van die richtlijn worden gewijzigd volgens de in artikel 13, lid 3, bedoelde procedure. |
(2) |
De bijlagen I en II bij Verordening (EG) nr. 1925/2006 bevatten de lijsten van de vitaminen en mineralen, en voor elk daarvan de vormen, die aan levensmiddelen mogen worden toegevoegd. Die lijsten kunnen overeenkomstig artikel 3 van die verordening worden gewijzigd volgens de in artikel 14, lid 3, bedoelde procedure. |
(3) |
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid heeft nieuwe vormen van vitaminen en mineralen beoordeeld. De stoffen waarover een positief wetenschappelijk advies is uitgebracht en waarvoor aan de eisen van Richtlijn 2002/46/EG en Verordening (EG) nr. 1925/2006 wordt voldaan, moeten op de desbetreffende lijsten worden geplaatst. |
(4) |
De belanghebbende partijen zijn geraadpleegd en hun opmerkingen zijn in aanmerking genomen. |
(5) |
Op grond van de wetenschappelijke evaluatie van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid moeten specificaties voor de identificatie van sommige vitaminen en mineralen worden vastgesteld. |
(6) |
Richtlijn 2002/46/EG en Verordening (EG) nr. 1925/2006 moeten derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd. |
(7) |
De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid, |
HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:
Artikel 1
De bijlagen I en II bij Richtlijn 2002/46/EG worden vervangen door de tekst in de bijlagen I en II bij deze verordening.
Artikel 2
Verordening (EG) nr. 1925/2006 wordt als volgt gewijzigd:
1) |
In bijlage I wordt bij punt 2 het woord „Boor” toegevoegd. |
2) |
Bijlage II wordt vervangen door de tekst in bijlage III bij deze verordening. |
Artikel 3
Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.
Gedaan te Brussel, 30 november 2009.
Voor de Commissie
Androulla VASSILIOU
Lid van de Commissie
BIJLAGE I
„BIJLAGE I
Vitaminen en mineralen die bij de vervaardiging van voedingssupplementen mogen worden gebruikt
-
1.Vitaminen
Vitamine A (μg RE)
Vitamine D (μg)
Vitamine E (mg α-TE)
Vitamine K (μg)
Vitamine B1 (mg)
Vitamine B2 (mg)
Niacine (mg NE)
Pantotheenzuur (mg)
Vitamine B6 (mg)
Foliumzuur (μg) (1)
Vitamine B12 (μg)
Biotine (μg)
Vitamine C (mg)
-
2.Mineralen
Calcium (mg)
Magnesium (mg)
IJzer (mg)
Koper (μg)
Jood (μg)
Zink (mg)
Mangaan (mg)
Natrium (mg)
Kalium (mg)
Seleen (μg)
Chroom (μg)
Molybdeen (μg)
Fluoride (mg)
Chloride (mg)
Fosfor (mg)
Boor (mg)
Silicium (mg)
-
Foliumzuur is de naam die is opgenomen in bijlage I bij Richtlijn 2008/100/EG van de Commissie van 28 oktober 2008 tot wijziging van Richtlijn 90/496/EEG van de Raad inzake de voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen wat betreft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden, de omrekeningsfactoren en de definities, en omvat alle vormen van folaten.”
BIJLAGE II
„BIJLAGE II
Verbindingen van vitaminen en mineralen die bij de vervaardiging van voedingssupplementen mogen worden gebruikt
-
A.Vitaminen
-
1.VITAMINE A
a) |
retinol |
b) |
retinylacetaat |
c) |
retinylpalmitaat |
d) |
bètacaroteen |
-
2.VITAMINE D
a) |
cholecalciferol |
b) |
ergocalciferol |
-
3.VITAMINE E
a) |
D-alfa-tocoferol |
b) |
DL-alfa-tocoferol |
c) |
D-alfa-tocoferylacetaat |
d) |
DL-alfa-tocoferylacetaat |
e) |
D-alfa-tocoferylwaterstofsuccinaat |
f) |
gemengde tocoferolen (1) |
g) |
tocotrienol-tocoferol (2) |
-
4.VITAMINE K
a) |
fyllochinon (fytomenadion) |
b) |
menachinon (3) |
-
5.VITAMINE B1
a) |
thiaminehydrochloride |
b) |
thiaminemononitraat |
c) |
thiaminemonofosfaatchloride |
d) |
thiaminepyrofosfaatchloride |
-
6.VITAMINE B2
a) |
riboflavine |
b) |
natriumriboflavine-5′-fosfaat |
-
7.NIACINE
a) |
nicotinezuur |
b) |
nicotinamide |
c) |
inositolhexanicotinaat (inositolhexaniacinaat) |
-
8.PANTOTHEENZUUR
a) |
calcium-D-pantothenaat |
b) |
natrium-D-pantothenaat |
c) |
dexpanthenol |
d) |
pantethine |
-
9.VITAMINE B6
a) |
pyridoxinehydrochloride |
b) |
pyridoxine-5′-fosfaat |
c) |
pyridoxal-5′-fosfaat |
-
10.FOLAAT
a) |
pteroylmonoglutaminezuur |
b) |
calcium-L-methylfolaat |
-
11.VITAMINE B12
a) |
cyanocobalamine |
b) |
hydroxocobalamine |
c) |
5′-deoxyadenosylcobalamine |
d) |
methylcobalamine |
-
12.BIOTINE
a) |
D-biotine |
-
13.VITAMINE C
a) |
L-ascorbinezuur |
b) |
natrium-L-ascorbaat |
c) |
calcium-L-ascorbaat (4) |
d) |
kalium-L-ascorbaat |
e) |
6-palmitoyl-L-ascorbinezuur |
f) |
magnesium-L-ascorbaat |
g) |
zink-L-ascorbaat |
-
B.Mineralen
calciumacetaat
calcium-L-ascorbaat
calciumbisglycinaat
calciumcarbonaat
calciumchloride
calciumcitraatmalaat
calciumzouten van citroenzuur
calciumgluconaat
calciumglycerofosfaat
calciumlactaat
calciumpyruvaat
calciumzouten van orthofosforzuur
calciumsuccinaat
calciumhydroxide
calcium-L-lysinaat
calciummalaat
calciumoxide
calcium-L-pidolaat
calcium-L-threonaat
calciumsulfaat
magnesiumacetaat
magnesium-L-ascorbaat
magnesiumbisglycinaat
magnesiumcarbonaat
magnesiumchloride
magnesiumzouten van citroenzuur
magnesiumgluconaat
magnesiumglycerofosfaat
magnesiumzouten van orthofosforzuur
magnesiumlactaat
magnesium-L-lysinaat
magnesiumhydroxide
magnesiummalaat
magnesiumoxide
magnesium-L-pidolaat
kaliummagnesiumcitraat
magnesiumpyruvaat
magnesiumsuccinaat
magnesiumsulfaat
magnesiumtauraat
magnesiumacetyltauraat
ijzer(II)carbonaat
ijzer(II)citraat
ijzer(III)ammoniumcitraat
ijzer(II)gluconaat
ijzer(II)fumaraat
natriumijzer(III)difosfaat
ijzer(II)lactaat
ijzer(II)sulfaat
ijzer(III)difosfaat (ijzer(III)pyrofosfaat)
ijzer(III)sacharaat
elementair ijzer (uit carbonyl + elektrolytisch bereid + met waterstof gereduceerd)
ijzer(II)bisglycinaat
ijzer(II)-L-pidolaat
ijzer(II)fosfaat
ijzer(II)tauraat
koper(II)carbonaat
koper(II)citraat
koper(II)gluconaat
koper(II)sulfaat
koper-L-aspartaat
koperbisglycinaat
koper-lysinecomplex
koper(II)oxide
natriumjodide
natriumjodaat
kaliumjodide
kaliumjodaat
zinkacetaat
zink-L-ascorbaat
zink-L-aspartaat
zinkbisglycinaat
zinkchloride
zinkcitraat
zinkgluconaat
zinklactaat
zink-L-lysinaat
zinkmalaat
zinkmono-L-methioninesulfaat
zinkoxide
zinkcarbonaat
zink-L-pidolaat
zinkpicolinaat
zinksulfaat
mangaanascorbaat
mangaan-L-aspartaat
mangaanbisglycinaat
mangaancarbonaat
mangaanchloride
mangaancitraat
mangaangluconaat
mangaanglycerofosfaat
mangaanpidolaat
mangaansulfaat
natriumwaterstofcarbonaat
natriumcarbonaat
natriumchloride
natriumcitraat
natriumgluconaat
natriumlactaat
natriumhydroxide
natriumzouten van orthofosforzuur
kaliumwaterstofcarbonaat
kaliumcarbonaat
kaliumchloride
kaliumcitraat
kaliumgluconaat
kaliumglycerofosfaat
kaliumlactaat
kaliumhydroxide
kalium-L-pidolaat
kaliummalaat
kaliumzouten van orthofosforzuur
L-selenomethionine
met seleen verrijkte gist (5)
selenigzuur
natriumselenaat
natriumwaterstofseleniet
natriumseleniet
chroom(III)chloride
chroom(III)lactaat-trihydraat
chroomnitraat
chroompicolinaat
chroom(III)sulfaat
ammoniummolybdaat (molybdeen (VI))
kaliummolybdaat (molybdeen (VI))
natriummolybdaat (molybdeen (VI))
calciumfluoride
kaliumfluoride
natriumfluoride
natriummonofluorofosfaat
boorzuur
natriumboraat
choline-gestabiliseerd orthokiezelzuur
siliciumdioxide
kiezelzuur (6)
-
alfa-tocoferol < 20 %, bèta-tocoferol < 10 %, gamma-tocoferol 50-70 % en delta-tocoferol 10-30 %.
-
Typische niveaus van afzonderlijke tocoferolen en tocotrienolen:
— |
115 mg/g alfa-tocoferol (101 mg/g minimaal) |
— |
5 mg/g bèta-tocoferol (< 1 mg/g minimaal) |
— |
45 mg/g gamma-tocoferol (25 mg/g minimaal) |
— |
12 mg/g delta-tocoferol (3 mg/g minimaal) |
— |
67 mg/g alfa-tocotrienol (30 mg/g minimaal) |
— |
< 1 mg/g bèta-tocotrienol (< 1 mg/g minimaal) |
— |
82 mg/g gamma-tocotrienol (45 mg/g minimaal) |
— |
5 mg/g delta-tocoferol (< 1 mg/g minimaal). |
-
Menachinon komt hoofdzakelijk voor als menachinon-7 en in mindere mate als menachinon-6.
-
Kan maximaal 2 % threonaat bevatten.
-
Met seleen verrijkte gisten die in aanwezigheid van natriumseleniet als seleenbron door kweek worden geproduceerd en in de gedroogde vorm, zoals in de handel gebracht, niet meer dan 2,5 mg Se/g bevatten. De meest in de gist voorkomende organische seleenverbinding is selenomethionine (tussen 60 en 85 % van het totaal geëxtraheerde seleen in het product). Het gehalte aan andere organische seleenverbindingen, waaronder selenocysteïne, mag niet meer dan 10 % van het totaal geëxtraheerde seleen bedragen. Anorganisch seleen mag in de regel niet meer dan 1 % van het totaal geëxtraheerde seleen uitmaken.
-
In de vorm van gel.”
BIJLAGE III
„BIJLAGE II
Vitamineformuleringen en mineraalverbindingen die aan levensmiddelen mogen worden toegevoegd
-
1.Vitamineformuleringen
VITAMINE A
retinol
retinylacetaat
retinylpalmitaat
bètacaroteen
VITAMINE D
cholecalciferol
ergocalciferol
VITAMINE E
D-alfa-tocoferol
DL-alfa-tocoferol
D-alfa-tocoferylacetaat
DL-alfa-tocoferylacetaat
D-alfa-tocoferylwaterstofsuccinaat
VITAMINE K
fyllochinon (fytomenadion)
menachinon (1)
VITAMINE B1
thiaminehydrochloride
thiaminemononitraat
VITAMINE B2
riboflavine
natriumriboflavine-5′-fosfaat
NIACINE
nicotinezuur
nicotinamide
PANTOTHEENZUUR
calcium-D-pantothenaat
natrium-D-pantothenaat
dexpanthenol
VITAMINE B6
pyridoxinehydrochloride
pyridoxine-5′-fosfaat
pyridoxinedipalmitaat
FOLIUMZUUR
pteroylmonoglutaminezuur
calcium-L-methylfolaat
VITAMINE B12
cyanocobalamine
hydroxocobalamine
BIOTINE
D-biotine
VITAMINE C
L-ascorbinezuur
natrium-L-ascorbaat
calcium-L-ascorbaat
kalium-L-ascorbaat
6-palmitoyl-L-ascorbinezuur
-
2.Mineralen
calciumcarbonaat
calciumchloride
calciumcitraatmalaat
calciumzouten van citroenzuur
calciumgluconaat
calciumglycerofosfaat
calciumlactaat
calciumzouten van orthofosforzuur
calciumhydroxide
calciummalaat
calciumoxide
calciumsulfaat
magnesiumacetaat
magnesiumcarbonaat
magnesiumchloride
magnesiumzouten van citroenzuur
magnesiumgluconaat
magnesiumglycerofosfaat
magnesiumzouten van orthofosforzuur
magnesiumlactaat
magnesiumhydroxide
magnesiumoxide
kaliummagnesiumcitraat
magnesiumsulfaat
ijzer(II)bisglycinaat
ijzer(II)carbonaat
ijzer(II)citraat
ijzer(III)ammoniumcitraat
ijzer(II)gluconaat
ijzer(II)fumaraat
natriumijzer(III)difosfaat
ijzer(II)lactaat
ijzer(II)sulfaat
ijzer(III)difosfaat (ijzer(III)pyrofosfaat)
ijzer(III)sacharaat
elementair ijzer (uit carbonyl + elektrolytisch bereid + met waterstof gereduceerd)
koper(II)carbonaat
koper(II)citraat
koper(II)gluconaat
koper(II)sulfaat
koper-lysinecomplex
natriumjodide
natriumjodaat
kaliumjodide
kaliumjodaat
zinkacetaat
zinkbisglycinaat
zinkchloride
zinkcitraat
zinkgluconaat
zinklactaat
zinkoxide
zinkcarbonaat
zinksulfaat
mangaancarbonaat
mangaanchloride
mangaancitraat
mangaangluconaat
mangaanglycerofosfaat
mangaansulfaat
natriumwaterstofcarbonaat
natriumcarbonaat
natriumcitraat
natriumgluconaat
natriumlactaat
natriumhydroxide
natriumzouten van orthofosforzuur
met seleen verrijkte gist (2)
natriumselenaat
natriumwaterstofseleniet
natriumseleniet
natriumfluoride
kaliumfluoride
kaliumwaterstofcarbonaat
kaliumcarbonaat
kaliumchloride
kaliumcitraat
kaliumgluconaat
kaliumglycerofosfaat
kaliumlactaat
kaliumhydroxide
kaliumzouten van orthofosforzuur
chroom(III)chloride en het hexahydraat daarvan
chroom(III)sulfaat en het hexahydraat daarvan
ammoniummolybdaat (molybdeen (VI))
natriummolybdaat (molybdeen (VI))
boorzuur
natriumboraat
-
Menachinon komt hoofdzakelijk voor als menachinon-7 en in mindere mate als menachinon-6.
-
Met seleen verrijkte gisten die in aanwezigheid van natriumseleniet als seleenbron door kweek worden geproduceerd en in de gedroogde vorm, zoals in de handel gebracht, niet meer dan 2,5 mg Se/g bevatten. De meest in de gist voorkomende organische seleenverbinding is selenomethionine (tussen 60 en 85 % van het totaal geëxtraheerde seleen in het product). Het gehalte aan andere organische seleenverbindingen, waaronder selenocysteïne, mag niet meer dan 10 % van het totaal geëxtraheerde seleen bedragen. Anorganisch seleen mag in de regel niet meer dan 1 % van het totaal geëxtraheerde seleen uitmaken.”
Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.