Besluit 2010/17 - Basisparameters voor registers van machinistenvergunningen en aanvullende bevoegdheidsbewijzen als bedoeld in Richtlijn 2007/59/EG

1.

Wettekst

13.1.2010   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 8/17

 

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 29 oktober 2009

tot vaststelling van de basisparameters voor registers van machinistenvergunningen en aanvullende bevoegdheidsbewijzen als bedoeld in Richtlijn 2007/59/EG van het Europees Parlement en de Raad

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2009) 8278)

(Voor de EER relevante tekst)

(2010/17/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 2007/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2007 inzake de certificering van machinisten die locomotieven en treinen op het spoorwegsysteem van de Gemeenschap besturen (1), en met name op artikel 22,

Gelet op de aanbeveling van het Europees Spoorwegbureau inzake de basisparameters voor machinistenvergunningen en aanvullende bevoegdheidsbewijzen (ERA/REC/SAF/05-2008) van 19 december 2008,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig artikel 22, lid 1, van Richtlijn 2007/59/EG dienen de bevoegde autoriteiten een nationaal register bij te houden van alle machinistenvergunningen of ervoor te zorgen dat een dergelijk register wordt bijgehouden.

 

(2)

Overeenkomstig artikel 22, lid 2, van Richtlijn 2007/59/EG dient elke spoorwegonderneming en infrastructuurbeheerder een bedrijfsregister bij te houden van aanvullende bevoegdheidsbewijzen of ervoor te zorgen dat een dergelijk register wordt bijgehouden.

 

(3)

Overeenkomstig artikel 22, lid 4, van Richtlijn 2007/59/EG dient het Europees Spoorwegbureau de basisparameters op te stellen van de door de bevoegde autoriteiten aan te leggen registers van machinistenvergunningen en de door spoorwegondernemingen en infrastructuurbeheerders die machinisten in dienst hebben aan te leggen registers van aanvullende bevoegdheidsbewijzen. Alle in een lidstaat uitgereikte machinistenvergunningen moeten in het nationaal register van machinistenvergunningen van die lidstaat worden opgenomen.

Er dient een standaardformulier te worden gebruikt voor de aanvraag van een machinistenvergunning, voor de registratie daarvan alsmede voor de bijwerking, wijziging, vervanging, vernieuwing, schorsing of intrekking van een vergunning.

 

(4)

De registers van machinistenvergunningen en aanvullende bevoegdheidsbewijzen moeten kunnen worden geraadpleegd door gemachtigde vertegenwoordigers van de bevoegde autoriteiten en de belanghebbenden. De verschillende registers moeten inhoudelijk en wat de opmaak van de gegevens betreft op elkaar worden afgestemd. Derhalve moeten gemeenschappelijke functionele en technische specificaties worden opgesteld.

 

(5)

Alle in de machinistenvergunningen, geharmoniseerde aanvullende bevoegdheidsbewijzen en registers van machinistenvergunningen en geharmoniseerde aanvullende bevoegdheidsbewijzen opgenomen informatie moet door de veiligheidsinstanties worden benut om de beoordeling van de certificering van het personeel, als bedoeld in de artikelen 10 en 11 van Richtlijn 2004/49/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 inzake de veiligheid op de communautaire spoorwegen en tot wijziging van Richtlijn 95/18/EG van de Raad betreffende de verlening van vergunningen aan spoorwegondernemingen, en van Richtlijn 2001/14/EG van de Raad inzake de toewijzing van spoorweginfrastructuurcapaciteit en de heffing van rechten voor het gebruik van spoorweginfrastructuur alsmede inzake veiligheidscertificering (de spoorwegveiligheidsrichtlijn) (2) te vergemakkelijken, en om de uitreiking van de in die artikelen bedoelde veiligheidscertificaten sneller te doen verlopen.

 

(6)

Overeenkomstig artikel 19, lid 1, onder f),van Richtlijn 2007/59/EG moet het register van machinistenvergunningen worden bijgehouden en bijgewerkt door de bevoegde autoriteit of een aangewezen instantie. De lidstaten delen de Commissie en de andere lidstaten mee welke instantie zij met deze opdracht hebben belast, onder meer om de uitwisseling van gegevens tussen deze instanties mogelijk te maken.

 

(7)

Elke lidstaat legt bij voorkeur een elektronisch register van machinistenvergunningen aan zodat de verschillende registers volledig interoperabel zijn en de bevoegde autoriteiten en andere personen met toegangsrechten informatie kunnen opvragen. Om economische en technische redenen kan de exacte interface niet worden vastgesteld zonder verder onderzoek. Eerst dient overeenstemming te worden bereikt over een methode om onder bepaalde voorwaarden toegang te verschaffen overeenkomstig Richtlijn 2007/59/EG. Ten tweede moet een overzicht van het aantal transacties worden opgesteld om een kosten-batenanalyse uit te voeren en een haalbare oplossing voor te stellen waarvan de administratiekosten niet buitensporig zijn in verhouding tot de reële behoeften. Derhalve heeft het Europees Spoorwegbureau een tussenoplossing voorgesteld met een vereenvoudigde uitwisseling van informatie en zal het in een later stadium een elektronische interface ontwikkelen.

 

(8)

Overeenkomstig artikel 36, lid 3, van Richtlijn 2007/59/EG is die richtlijn niet van toepassing op Cyprus en Malta. Derhalve dient deze beschikking niet van toepassing te zijn op Cyprus en Malta, zolang deze lidstaten niet over een spoorwegnet beschikken.

 

(9)

De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het bij artikel 21 van Richtlijn 96/48/EG ingestelde comité inzake spoorweginteroperabiliteit en -veiligheid,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

De in bijlage I opgenomen basisparameters van het nationaal register van machinistenvergunningen (hierna „NLR”) worden vastgesteld.

Artikel 2

De in bijlage II opgenomen basisparameters van het nationaal register van aanvullende bevoegdheidsbewijzen (hierna „CCR”) worden vastgesteld.

Artikel 3

  • 1. 
    Binnen 24 maanden na de inwerkingtreding van deze beschikking onderzoekt het Europees Spoorwegbureau (hierna het „Bureau”) de haalbaarheid van een elektronische toepassing die aan de basisparameters voor het NLR en het CCR voldoet en die de uitwisseling van informatie tussen de bevoegde autoriteiten, spoorwegondernemingen en infrastructuurbeheerders vergemakkelijkt.

In die haalbaarheidsstudie wordt bijzondere aandacht besteed aan de functionele en technische architectuur, de bedrijfsmodi en de voorschriften voor gegevensinvoer en overleg.

De haalbaarheidsstudie wordt besproken en goedgekeurd in overleg met de vertegenwoordigers van de bevoegde autoriteiten als bedoeld in artikel 35 van Richtlijn 2007/59/EG.

  • 2. 
    Desgevallend kan het Bureau op basis van de in lid 1 bedoelde studie een proefproject opzetten met een netwerk van ten minste drie NLR’s en negen CCR’s.

Het Bureau verzekert gedurende minstens één jaar de follow-up van dat proefproject en dient bij de Commissie een verslag in met eventuele voorstellen tot wijziging van deze beschikking.

Artikel 4

Binnen een jaar na de inwerkingtreding van deze beschikking stellen de lidstaten de Commissie en de overige lidstaten in kennis van:

 

a)

de overeenkomstig artikel 19, lid 1, onder a), van Richtlijn 2007/59/EG aangewezen instantie voor de afgifte van machinistenvergunningen;

 

b)

de overeenkomstig artikel 19, lid 1, onder f), van Richtlijn 2007/59/EG aangewezen instantie voor het bijhouden en bijwerken van het NLR.

Artikel 5

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Zij is niet van toepassing op Cyprus en Malta zolang deze landen op hun grondgebied niet over een spoorwegsysteem beschikken.

Gedaan te Brussel, 29 oktober 2009.

Voor de Commissie

Antonio TAJANI

Vicevoorzitter

 

 

BIJLAGE I

BASISPARAMETERS VOOR DE NATIONALE REGISTERS VAN MACHINISTENVERGUNNINGEN (NLR's)

  • 1. 
    Basisparameters

De overeenkomstig artikel 22, lid 4, van Richtlijn 2007/59/EG vast te stellen basisparameters voor nationale registers van machinistenvergunningen hebben betrekking op:

 

de te vergaren gegevens (hoofdstuk 2)

 

de opmaak van de gegevens (hoofdstuk 3)

 

de toegangsrechten (hoofdstuk 4)

 

de uitwisseling van gegevens (hoofdstuk 5)

 

de bewaartermijn van de gegevens (hoofdstuk 6)

  • 2. 
    Te vergaren gegevens

Het NLR bestaat uit vier delen.

Deel 1 bevat informatie over de huidige status van de vergunning.

Deel 2 bevat informatie over de afgegeven vergunning overeenkomstig de in bijlage I, punt 2, van Richtlijn 2007/59/EG vastgestelde voorschriften.

Deel 3 bevat de historische informatie over de vergunning.

Deel 4 bevat informatie over de basiseisen en de keuringen die aan de toekenning van de vergunning voorafgaan en over de periodieke keuringen die na de afgifte van de vergunning plaatsvinden om te waarborgen dat de vergunning geldig blijft.

De te vergaren gegevens zijn opgesomd in hoofdstuk 3.

  • 3. 
    Opmaak van de gegevens

De opmaak van de gegevens in het NLR dient aan de volgende specificaties te beantwoorden:

De lijst is als volgt opgebouwd:

 

Nr.

Weer te geven informatie

Inhoud

Opmaak

Status van de specificatie

Deel 1:   Huidige status van de vergunning

 

1

Nummer van de vergunning

1.1

Nummer van de vergunning

EIN (12 cijfers)

Verplicht

2

Actuele status van de vergunning

2.1

Weergave van de actuele status van de vergunning

 

geldig

 

geschorst (in afwachting van beslissing)

 

ingetrokken

Tekst

Verplicht

2.2

Reden voor de schorsing of intrekking

Tekst

Verplicht

Deel 2:   informatie over de overeenkomstig bijlage I, punt 2, van Richtlijn 2007/59/EG afgegeven vergunning

 

3

Naam/namen van de houder

3.1

De op het paspoort of de nationale identiteitskaart of een andere erkend identiteitsdocument vermelde naam/namen. Afhankelijk van de nationale gebruiken kunnen meer namen worden vermeld.

Tekst

Verplicht

4

Voornaam/-namen van de houder

4.1

De op het paspoort of de nationale identiteitskaart of een andere erkend identiteitsdocument vermelde voornaam/-namen. Afhankelijk van de nationale gebruiken kunnen meerdere voornamen worden vermeld.

Tekst

Verplicht

5

Geboortedatum van de houder

5.1

Geboortedatum van de houder

JJJJ-MM-DD

Verplicht

6

Geboorteplaats van de houder

6.1

Geboorteplaats van de houder

Tekst

Verplicht

6.2

Nationaliteit

Tekst

Facultatief

7

Datum van afgifte van de vergunning

7.1

Weergave van de huidige datum van afgifte van de vergunning

JJJJ-MM-DD

Verplicht

8

Datum waarop de geldigheid van de vergunning afloopt

8.1

Verwachte datum waarop de geldigheid van de vergunning formeel afloopt

JJJJ-MM-DD

Verplicht

9

Naam van de instantie die de vergunning afgeeft

9.1

Naam van de instantie die de vergunning afgeeft (bevoegde autoriteit, aangewezen instantie, spoorwegonderneming, infrastructuurbeheerder)

Tekst

Verplicht

10

Door de werkgever aan de werknemer toegekend personeelsnummer

10.1

Personeelsnummer van de machinist

Tekst

Facultatief

11

Foto van de houder

11.1

Foto

Originele of elektronisch gescande foto

Verplicht

12

Handtekening van de houder

12.1

Handtekening

Originele, gekopieerde of elektronisch gescande handtekening

Verplicht

13

Vaste woon- of verblijfplaats of postadres van de houder

13.1

Adres van de houder

Straat en nummer

Tekst

Facultatief

13.2

Gemeente

Tekst

Facultatief

13.3

Land

Tekst

Facultatief

13.4

Postcode

Alfanumerieke code

Facultatief

13.5

Telefoonnummer

Tekst

Facultatief

13.6

E-mailadres

Tekst

Facultatief

14

Aanvullende informatie

14.1

Door een bevoegde instantie overeenkomstig bijlage II bij Richtlijn 2007/59/EG opgelegde informatie

Gecodeerde informatie

Verplicht

Vak 9.a.1 —

Moedertaal van de machinist

Tekst

 

Vak 9.a.2 —

Ruimte voorbehouden voor gegevens van de lidstaat die de vergunning afgeeft, voor op grond van de nationale wetgeving verplichte informatie

Tekst

 

15

Medische beperkingen

15.1

Informatie die wordt opgelegd door een bevoegde instantie overeenkomstig bijlage II bij Richtlijn 2007/59/EG

Gecodeerde informatie

Verplicht

Verplichting lenzen of een bril te dragen

(code b.1)

 

Verplichting een hoorapparaat te dragen

(code b.2)

 

Deel 3:   Historische informatie over de status van de vergunning en de resultaten van periodieke keuringen

 

16

Datum van eerste afgifte

16.1

Datum van eerste afgifte

JJJJ-MM-DD

Verplicht

17

Datum waarop de geldigheid van de vergunning afloopt

17.1

Voorziene datum waarop de geldigheid van de vergunning afloopt (en van de verwachte formele hernieuwing)

JJJJ-MM-DD

Verplicht

18

Bijwerking(en) (er mogen meerdere bijwerkingen worden vermeld)

18.1

Datum van de bijwerking

JJJJ-MM-DD

Verplicht

18.2

Reden van de bijwerking

Tekst

Verplicht

19

Wijziging(en) (er mogen meerdere wijzigingen worden vermeld)

19.1

Datum van de wijziging

JJJJ-MM-DD

Verplicht

19.2

Reden van de wijziging

Tekst

Verplicht

20

Schorsing(en) (er mogen meerdere schorsingen worden vermeld)

20.1

Duur van de schorsing

Van (datum) tot (datum)

Verplicht

20.2

Reden van de schorsing

Tekst

Verplicht

21

Intrekking(en) (er mogen meerdere intrekkingen worden vermeld)

21.1

Datum van intrekking

JJJJ-MM-DD

Verplicht

21.2

Reden van de intrekking

Tekst

Verplicht

22

Verlies van de vergunning

22.1

Datum van de aangifte

JJJJ-MM-DD

Verplicht

22.2

Datum waarop een duplicaat is afgegeven

JJJJ-MM-DD

Verplicht

23

Diefstal van de vergunning

23.1

Datum van de aangifte

JJJJ-MM-DD

Verplicht

23.2

Datum waarop een duplicaat is afgegeven

JJJJ-MM-DD

Verplicht

24

Vernietiging van de vergunning

24.1

Datum van de aangifte

JJJJ-MM-DD

Verplicht

24.2

Datum waarop een duplicaat is afgegeven

JJJJ-MM-DD

Verplicht

Deel 4:   Informatie betreffende de basiseisen voor de afgifte van een vergunning en de resultaten van de periodieke keuringen

 

25

Opleiding

25.1

Basiseis

Hoogste certificeringsniveau

Tekst

Verplicht

26

Lichamelijke geschiktheid

26.1

Basiseis

Vermelding dat de machinist voldoet aan de criteria van Richtlijn 2007/59/EG, bijlage II (punten 1.1, 1.2, 1.3 en 2.1)

Tekst

Verplicht

26.2

Keuringsdatum

 

JJJJ-MM-DD

Verplicht

26.3

Volgende periodieke keuring(en)

Positief/negatief

Tekst

Verplicht

26.4

(er kunnen meerdere keuringen worden vermeld)

Datum laatste keuring

JJJJ-MM-DD

Verplicht

26.5

Volgende keuring

Voorziene datum van de volgende formele keuring

JJJJ-MM-DD

Verplicht

26.6

Opmerkingen

Te specificeren opmerkingen:

 

Normaal schema

 

Vervroegd schema (op doktersadvies)

 

Aanpassing van de informatie (code 9.a.2) indien nodig

 

Aanpassing van de beperkingscode

 

Overige + gebied specificeren

Tekst

Verplicht

27

Bedrijfspsychologische geschiktheid

27.1

Basiseis

Vermelding dat de machinist voldoet aan de criteria van bijlage II bij Richtlijn 2007/59/EG (punt 2.2)

Tekst

Verplicht

27.2

Keuringsdatum

 

JJJJ-MM-DD

Verplicht

27.3

Volgende keuring(en)

Slechts indien noodzakelijk (er kunnen meerdere keuringen worden vermeld)

Verklaring

Verplicht

27.4

 

Datum van een eventuele volgende keuring

JJJJ-MM-DD

Verplicht

28

Algemene vakbekwaamheid

28.1

Basiseis

Vermelding dat de machinist voldoet aan de criteria van bijlage IV bij Richtlijn 2007/59/EG

Tekst

Verplicht

28.2

Keuringsdatum

 

JJJJ-MM-DD

Verplicht

28.3

Volgende keuring

(slechts indien verplicht op grond van de nationale wetgeving)

JJJJ-MM-DD

Verplicht

  • 4. 
    Toegangsrechten

De informatie in het NLR is voor de volgende doeleinden toegankelijk voor de hierna genoemde belanghebbende partijen:

 

de bevoegde autoriteiten van de andere lidstaten, op een met redenen omkleed verzoek, teneinde:

 

controles uit te voeren op de treinen die op hun grondgebied rijden;

 

de naleving te onderzoeken van de bepalingen van Richtlijn 2007/59/EG door alle betrokkenen op hun grondgebied;

 

het Bureau, op een met redenen omkleed verzoek, voor de evaluatie van de gang van zaken bij de certificering van machinisten overeenkomstig artikel 33 van Richtlijn 2007/59/EG, met name wat de onderlinge koppeling van de registers betreft;

 

elke werkgever van machinisten, om de status van de vergunning te controleren overeenkomstig artikel 22, lid 1, onder b), van Richtlijn 2007/59/EG;

 

spoorwegondernemingen en infrastructuurbeheerders die machinisten in dienst of onder contract hebben, om de status van de vergunning te controleren overeenkomstig artikel 22, lid 1, onder b), van Richtlijn 2007/59/EG;

 

voor machinisten, op verzoek, voor de raadpleging van de op hen betrekking hebbende gegevens;

 

krachtens artikel 21 van Richtlijn 2004/49/EG opgerichte onderzoeksorganen, voor het onderzoek van ongevallen, met name overeenkomstig artikel 20, lid 2, onder e) en g), van die Richtlijn.

  • 5. 
    Uitwisseling van gegevens

De toegang tot relevante gegevens moet formeel worden aangevraagd. De bevoegde autoriteit deelt de gegevens onverwijld mee en waarborgt een veilige overdracht van de gegevens en de bescherming van de persoonsgegevens.

De bevoegde autoriteiten kunnen aan iedereen die over toegangsrechten beschikt de mogelijkheid bieden op hun website in te loggen mits zij waarborgen dat de redenen voor de raadpleging van het register worden gecontroleerd.

  • 6. 
    Bewaartermijn van de gegevens

Alle gegevens in het NLR worden gedurende minstens tien jaar vanaf de datum waarop de geldigheid van de machinistenvergunning afloopt, bewaard. Indien gedurende die termijn van tien jaar een onderzoek wordt geopend waarbij een machinist is betrokken, moeten de gegevens over deze machinist indien nodig langer worden bewaard.

Elke wijziging in het NLR wordt geregistreerd.

 

BIJLAGE II

BASISPARAMETERS VOOR DE REGISTERS VAN DE AANVULLENDE BEVOEGDHEIDSBEWIJZEN VAN MACHINISTEN (CCR)

  • 1. 
    Basisparameters

De overeenkomstig artikel 22, lid 4, van Richtlijn 2007/59/EG vast te stellen basisparameters voor de registers van aanvullende bevoegdheidsbewijzen (CCR) zijn:

 

de te vergaren gegevens (hoofdstuk 2)

 

de opmaak van de gegevens (hoofdstuk 3)

 

de toegangsrechten (hoofdstuk 4)

 

de uitwisseling van gegevens (hoofdstuk 5)

 

de bewaartermijn van de gegevens (hoofdstuk 6)

 

de procedures bij faillissement (hoofdstuk 7)

  • 2. 
    Te vergaren gegevens

Het CCR bestaat uit vier delen.

Deel 1 bevat informatie over de huidige status van de machinistenvergunning.

Deel 2 bevat informatie over het overeenkomstig bijlage I, punt 3, van Richtlijn 2007/59/EG afgegeven aanvullend bevoegdheidsbewijs.

Deel 3 bevat de historische informatie over het aanvullend bevoegdheidsbewijs.

Deel 4 bevat informatie over de basiseisen en keuringen aan de toekenning van het aanvullend bevoegdheidsbewijs voorafgaan en over de keuringen die na de afgifte van het bewijs gebeuren om te waarborgen dat het bewijs geldig blijft.

De te vergaren gegevens zijn opgesomd in hoofdstuk 3.

Informatie betreffende de actuele kennis inzake rollend materieel, kennis van de infrastructuur en de overeenkomstig de desbetreffende bepalingen van Richtlijn 2007/59/EG geteste taalkennis wordt vermeld in deel 2. In dit deel wordt ook de datum van de volgende geplande keuringen vermeld. Op de datum van de volgende keuring vangt de nieuwe „actuele status” aan en wordt de vorige informatie verplaatst naar deel 4, waarin de historische informatie over het bevoegdheidsbewijs is opgenomen.

  • 3. 
    Opmaak van de gegevens

In onderstaande lijst is de opmaak van de gegevens in het CCR weergegeven.

De lijst is als volgt opgebouwd:

 

Nr.

Weer te geven informatie

Inhoud

Opmaak

Status van de specificatie

Deel 1:   Gegevens van de vergunning

 

1

Nummer van de vergunning

1.1

Het nummer van de vergunning, dat toegang geeft tot de gegevens in het nationaal register

EIN (12 cijfers)

Verplicht

2

Actuele status van de vergunning

2.1

Weergave van de actuele status van de vergunning

 

geldig

 

geschorst

 

ingetrokken

Tekst

Facultatief

Deel 2:   informatie over het overeenkomstig bijlage I, punt 3, van Richtlijn 2007/59/EG afgegeven aanvullend bevoegdheidsbewijs

 

3

Naam/namen van de houder (dezelfde als op de vergunning)

3.1

De op het paspoort, de nationale identiteitskaart of een andere erkend identiteitsdocument vermelde naam/namen. Afhankelijk van de nationale gebruiken kunnen meer namen worden vermeld.

Tekst

Verplicht

4

Voornaam/-namen van de houder (dezelfde als op de vergunning)

4.1

De op het paspoort, de nationale identiteitskaart of een andere erkend identiteitsdocument vermelde voornaam/-namen. Afhankelijk van de nationale gebruiken kunnen meerdere voornamen worden vermeld.

Tekst

Verplicht

5

Geboortedatum van de houder

5.1

Geboortedatum van de houder

JJJJ-MM-DD

Verplicht

6

Geboorteplaats van de houder

6.1

Geboorteplaats van de houder

Tekst

Verplicht

7

Datum van afgifte van het bevoegdheidsbewijs

7.1

De datum waarop het huidige bewijs is afgegeven

JJJJ-MM-DD

Verplicht

8

Datum waarop de geldigheid van het bevoegdheidsbewijs afloopt

8.1

Verwachte datum waarop de geldigheid van het bevoegdheidsbewijs formeel afloopt, door de onderneming te bepalen als onderdeel van de procedure van artikel 15 van Richtlijn 2007/59/EG

JJJJ-MM-DD

Verplicht

9

Naam van de instantie die het bevoegdheidsbewijs afgeeft

9.1

Naam van de instantie die het bevoegdheidsbewijs afgeeft (spoorwegonderneming, infrastructuurbeheerder, overige)

Tekst

Verplicht

10

Door de werkgever aan de werknemer toegekend personeelsnummer

10.1

Personeelsnummer van de machinist

Tekst

Facultatief

11

Foto van de houder

11.1

Foto

Originele of elektronisch gescande foto

Verplicht

12

Handtekening van de houder

12.1

Handtekening

Originele, gekopieerde of elektronisch gescande handtekening

Verplicht

13

Vaste woon- of verblijfplaats of postadres van de houder

13.1

Adres van de houder

Straat en nummer

Tekst

Facultatief

13.2

Gemeente

Tekst

Facultatief

13.3

Land

Tekst

Facultatief

13.4

Postcode

Alfanumerieke code

Facultatief

13.5

Telefoonnummer

   

13.6

E-mailadres

   

14

Adres van de spoorwegonderneming of infrastructuurbeheerder waarvoor de machinist de rijbevoegdheid bezit

14.1

Adres van de SO/IB

Straat en nummer

Tekst

Verplicht

14.2

Gemeente

Tekst

Verplicht

14.3

Land

Tekst

Verplicht

14.4

Postcode

Alfanumerieke

Verplicht

14.5

Contactpersoon

Tekst

Facultatief

14.6

Telefoonnummer

Tekst

Verplicht

14.7

Fax

Tekst

Verplicht

14.8

E-mailadres

Tekst

Verplicht

15

Categorie waarvoor de machinist de rijbevoegdheid bezit

15.1

Betreffende code(s)

Tekst

Verplicht

16

Type(s) rollend materieel waarvoor de machinist de rijbevoegdheid bezit

16.1

(lijst, voeg zo nodig regels toe)

Tekst

Verplicht

16.2

Vermeld voor elk item de datum van de volgende geplande keuring

JJJJ-MM-DD

Verplicht

17

Infrastructuur waarvoor de machinist de rijbevoegdheid bezit

17.1

(lijst, voeg zo nodig regels toe)

Tekst

Verplicht

17.2

Vermeld voor elk item de datum van de volgende geplande keuring

JJJJ-MM-DD

Verplicht

18

Taalkennis

18.1

(lijst, voeg zo nodig regels toe)

Tekst

Verplicht

18.2

Vermeld voor elke taal de datum van de volgende geplande test

JJJJ-MM-DD

Verplicht

19

Aanvullende informatie

19.1

(lijst, voeg zo nodig regels toe)

Tekst

Verplicht

20

Aanvullende beperkingen

20.1

(lijst, voeg zo nodig regels toe)

Tekst

Verplicht

Deel 3:   Historische informatie over het aanvullend bevoegdheidsbewijs

 

21

Data van eerste afgifte

21.1

Datum van eerste afgifte van het bevoegdheidsbewijs

JJJJ-MM-DD

Facultatief

22

Bijwerking(en) (er mogen meerdere bijwerkingen worden vermeld)

22.1

Datum van de bijwerking

JJJJ-MM-DD

Verplicht

22.2

Details van en redenen voor de bijwerking (correctie van één of meer gegevens die op het bevoegdheidsbewijs moeten worden vermeld, bijv. het privéadres van de machinist)

Tekst

Verplicht

23

Wijziging(en) (er mogen meerdere wijzigingen worden vermeld)

23.1

Datum van de wijziging

JJJJ-MM-DD

Verplicht

 

Redenen van de wijziging, verwijzend naar specifieke onderdelen van het bevoegdheidsbewijs:

 

aanpassing in veld 3 „bevoegdheidscategorie”

 

aanpassing in veld 4 „aanvullende informatie”

 

aanpassing in veld 5: nieuw verworven taalkennis of periodiek taalexamen

 

aanpassing in veld 6: „beperkingen”

 

aanpassing in kolom 7: nieuw verworven kennis over rollend materieel of periodieke test van deze kennis

 

aanpassing in kolom 8: nieuw verworven infrastructuurkennis of periodieke test van deze kennis

Tekst

Verplicht

24

Schorsing(en) (er mogen meerdere schorsingen worden vermeld)

24.1

Duur van de schorsing

Van (datum) tot (datum)

Verplicht

24.2

Reden van de schorsing

Tekst

Verplicht

25

Intrekking(en) (er mogen meerdere intrekkingen worden vermeld)

25.1

Datum van intrekking

JJJJ-MM-DD

Verplicht

25.2

Reden van de intrekking

Tekst

Verplicht

26

Verlies van het bevoegdheidsbewijs

26.1

Datum van de aangifte

JJJJ-MM-DD

Verplicht

26.2

Datum afgifte eventueel duplicaat

JJJJ-MM-DD

Verplicht

27

Diefstal van het bevoegdheidsbewijs

27.1

Datum van de aangifte

JJJJ-MM-DD

Verplicht

27.2

Datum waarop een duplicaat is afgegeven

JJJJ-MM-DD

Verplicht

28

Vernietiging van het bevoegdheidsbewijs

28.1

Datum van de aangifte

JJJJ-MM-DD

Verplicht

28.2

Datum waarop een duplicaat is afgegeven

JJJJ-MM-DD

Verplicht

Deel 4:   Historische informatie over de basiseisen voor de afgifte van een aanvullend bevoegdheidsbewijs en resultaten van de periodieke keuringen

 

29

Taalkennis

29.1

Basiseis

Werktaal/werktalen die is/zijn vermeld in de verklaring dat de houder aan de in bijlage VI, punt 8, van Richtlijn 2007/59/EG vastgestelde criteria voldoet

Tekst

Verplicht

29.2

Periodieke test

Certificeringsdatum (geslaagd voor een taalexamen) voor elke taal

Er mogen meerdere talen worden vermeld

JJJJ-MM-DD

Verplicht

30

Kennis inzake rollend materieel

30.1

Basiseis

Rollend materieel dat is vermeld in de verklaring dat de houder aan de in bijlage V van Richtlijn 2007/59/EG vastgestelde criteria voldoet

Tekst

Verplicht

30.2

Periodieke test

Datum van de periodieke keuring (gecertificeerde kennis)

Er mogen meerdere keuringen worden vermeld

JJJJ-MM-DD

Verplicht

31

Infrastructuurkennis

31.1

Basiseis

Infrastructuur die is vermeld in de verklaring dat de houder aan de in bijlage VI van Richtlijn 2007/59/EG vastgestelde criteria voldoet

Tekst

Verplicht

31.2

Periodieke test

Datum van de periodieke keuring (gecertificeerde kennis)

Er mogen meerdere keuringen worden vermeld

JJJJ-MM-DD

Verplicht

  • 4. 
    Toegangsrechten

De informatie in het CCR is voor de volgende doeleinden toegankelijk voor de hierna genoemde belanghebbende partijen:

 

de bevoegde autoriteit van de lidstaat overeenkomstig artikel 22, lid 2, onder b), van Richtlijn 2007/59/EG;

 

de bevoegde autoriteiten van de lidstaten waar de spoorwegonderneming of infrastructuurbeheerder activiteiten verricht en waar zich minstens één spoorlijn bevindt waarvoor de machinist de rijbevoegdheid bezit:

 

voor de uitoefening van het toezicht op het certificeringsproces overeenkomstig artikel 19, lid 1, onder g), en artikel 26 van Richtlijn 2007/59/EG;

 

voor de uitvoering van inspecties op grond van de artikelen 19, lid 1, onder h), en lid 2, alsmede artikel 29, lid 1, van Richtlijn 2007/59/EG (deze taak kan aan een aangewezen instantie worden gedelegeerd);

 

machinisten, voor de raadpleging van de op hen betrekking hebbende gegevens, overeenkomstig artikel 22, lid 3, van Richtlijn 2007/59/EG;

 

krachtens artikel 21 van Richtlijn 2004/49/EG opgerichte onderzoeksorganen, voor het onderzoek van ongevallen, met name overeenkomstig artikel 20, lid 2, onder e) en g), van die Richtlijn.

Mits de bescherming van de persoonsgegevens wordt gewaarborgd, kunnen ondernemingen ook aan andere gebruikers toegang verlenen.

  • 5. 
    Uitwisseling van gegevens

Overeenkomstig Richtlijn 2007/59/EG wordt toegang verschaft tot de benodigde gegevens aan:

 

a)

de bevoegde autoriteit van de lidstaat waar de spoorwegonderneming of infrastructuurbeheerder is gevestigd, overeenkomstig artikel 22, lid 2, onder b), van Richtlijn 2007/59/EG;

 

b)

de bevoegde autoriteiten van de andere lidstaten, op verzoek, overeenkomstig artikel 22, lid 2, onder c), van Richtlijn 2007/59/EG;

 

c)

machinisten, op verzoek, overeenstemming met artikel 22, lid 3, van Richtlijn 2007/59/EG.

De spoorwegonderneming, de infrastructuurbeheerder of aangewezen instantie deelt de gegevens onverwijld mee met inachtneming van de veiligheid van de gegevensoverdracht en de bescherming van de persoonsgegevens.

Spoorwegondernemingen en infrastructuurbeheerders kunnen aan iedereen die over toegangsrechten beschikt de mogelijkheid bieden op hun website in te loggen, mits zij waarborgen dat de redenen voor de raadpleging van het register worden gecontroleerd.

  • 6. 
    Bewaartermijn van de gegevens

Alle in het CCR vermelde gegevens worden gedurende minstens tien jaar vanaf de in het bevoegdheidsbewijs vermelde datum waarop de geldigheid afloopt, bewaard.

Indien gedurende die termijn van tien jaar een onderzoek wordt geopend waarbij een machinist is betrokken, moeten de gegevens over deze machinist zo nodig langer worden bewaard.

Elke wijziging in het CCR wordt geregistreerd.

  • 7. 
    Procedure bij faillissement

Wanneer een spoorwegonderneming of infrastructuurbeheerder failliet gaat, is de nieuwe onderneming die de exploitatie van de diensten overneemt, verantwoordelijk voor de gegevens in het register van aanvullende bevoegdheidsbewijzen.

Wanneer de activiteiten niet door een andere onderneming worden overgenomen, worden de gegevens in het register van aanvullende bevoegdheidsbewijzen bewaard door de bevoegde autoriteit van de lidstaat waar de spoorwegonderneming of infrastructuurbeheerder was gevestigd.

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.