Besluit 2010/73 - 2010/73/: Besluit van de Raad van 25 januari 2010 tot intrekking van Besluit 2009/472/EG en betreffende het gevolg dat zal worden gegeven aan het overleg met Mauritanië krachtens artikel 96 van de ACP-EG-partnerschapsovereenkomst

1.

Wettekst

10.2.2010   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 37/50

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 25 januari 2010

tot intrekking van Besluit 2009/472/EG en betreffende het gevolg dat zal worden gegeven aan het overleg met de Islamitische Republiek Mauritanië krachtens artikel 96 van de ACP-EG-Partnerschapsovereenkomst

(2010/73/EU)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gelet op de Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van Staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, ondertekend te Cotonou op 23 juni 2000 (1) en op 25 juni 2005 in Luxemburg herzien (2) (hierna „de ACS-EG-Partnerschapsovereenkomst” genoemd), en met name op artikel 96,

Gelet op het intern akkoord tussen de vertegenwoordigers van de regeringen der lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, inzake maatregelen en procedures voor de tenuitvoerlegging van de ACS-EG-Partnerschapsovereenkomst (3), en met name op artikel 3,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Islamitische Republiek Mauritanië heeft de consensuele uitweg uit de crisis ten uitvoer gelegd die is vastgesteld in de passende maatregelen ingesteld bij Besluit 2009/472/EG van de Raad van 6 april 2009 houdende afsluiting van het overleg met de Islamitische Republiek Mauritanië krachtens artikel 96 van de ACS-EG-Partnerschapsovereenkomst (4).

 

(2)

De Islamitische Republiek Mauritanië heeft de grondwettelijke orde hersteld.

 

(3)

Om bij te dragen tot de stabiliteit in het land en te voorkomen dat de essentiële elementen van artikel 9 van de ACS-EG-Partnerschapsovereenkomst opnieuw worden geschonden, moet een inclusieve nationale dialoog tussen alle betrokken en belangstellende politieke en maatschappelijke actoren op gang worden gebracht en moet de samenwerking worden hervat.

 

(4)

Besluit 2009/472/EG moet dus worden ingetrokken en de politieke dialoog met de Islamitische Republiek Mauritanië moet worden hervat met het oog op versterking van de democratie, het voorkomen van regeringswisselingen die strijdig met de grondwet zijn, de hervorming van de instellingen en van de rol van de strijdkrachten, goed politiek en economisch bestuur, versterking van de rechtsstaat en de mensenrechten en herstel van het evenwicht tussen instellingen en machthebbers,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Besluit 2009/472/EG wordt ingetrokken.

Artikel 2

De politieke dialoog met de Islamitische Republiek Mauritanië krachtens artikel 8 van de ACS-EG-Partnerschapsovereenkomst vindt plaats in de vorm vermeld in de brief in bijlage bij dit besluit.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de dag van zijn vaststelling.

Het vervalt op 25 januari 2012. Zo nodig kan het opnieuw worden bekeken aan de hand van de follow-upbezoeken van de Europese Unie.

Artikel 4

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 25 januari 2010.

Voor de Raad

De voorzitster

  • C. 
    ASHTON
 

 

BIJLAGE

Excellentie,

Wij hebben met grote tevredenheid geconstateerd dat de grondwettelijke orde in Mauritanië is hersteld nu de in het akkoord van Dakar vastgestelde maatregelen grotendeels zijn uitgevoerd en u in het hoogste staatsambt bent geïnstalleerd. Wij bevestigen u dan ook met genoegen dat de samenwerking tussen de EU en de Islamitische Republiek Mauritanië volledig wordt hervat.

Wij constateren dat de verschillende politieke groeperingen die het akkoord van Dakar hebben ondertekend, zich overeenkomstig artikel 4 VII van dat akkoord hebben ingezet voor de voortzetting en intensivering van een inclusieve nationale dialoog met alle partijen teneinde de nationale verzoening en de democratie te consolideren. Zoals de leden van de internationale contactgroep al op hun jongste bijeenkomst van 10 september 2009 hebben aangestipt, is het wenselijk dat deze dialoog daadwerkelijk plaatsvindt. De bereidheid van de verschillende partijen om de dialoog aan te gaan is op zich al bemoedigend. Het lijkt immers duidelijk dat sommige inhoudelijke problemen die mede aan de basis van de staatsgreep van 6 augustus 2008 hebben gelegen, nog moeten worden opgelost. Als belangrijke onderwerpen voor dialoog die in het akkoord van Dakar worden genoemd, vermelden wij meer in het bijzonder versterking van de democratie, het voorkomen van regeringswisselingen die strijdig met de grondwet zijn, hervorming van de instellingen en van de rol van de strijdkrachten, goed politiek en economisch bestuur, versterking van de rechtsstaat en de mensenrechten en herstel van het evenwicht tussen instellingen en machthebbers. Uit de bedreigingen voor de veiligheid in Mauritanië blijkt dat in deze dialoog aandacht moet worden besteed aan veiligheidsvraagstukken, waaronder de samenhang tussen ontwikkeling en veiligheid.

Alle onderwerpen in verband met de stabiliteit in uw land, met inbegrip van bovengenoemde thema's, zijn van groot belang voor de Europese Unie. Aangezien het hier gaat om onderwerpen van wederzijds belang en gelet op de grote betekenis van de samenwerking van de Europese Unie in Mauritanië op het gebied van bestuur, stellen wij voor dat de politieke dialoog tussen Mauritanië en de Unie, die bij artikel 8 van de ACP-EG-Partnerschapsovereenkomst is vastgesteld, wordt versterkt en op regelmatige en gestructureerde basis plaatsvindt. De procedures en het toepassingsgebied van de dialoog moeten worden vastgesteld in overleg tussen uw regering en de hoofden van de diplomatieke missies van de Europese Unie bij de Islamitische Republiek Mauritanië. Een van de doelstellingen van de dialoog zal zijn het bevorderen van bovengenoemde inclusieve nationale dialoog en het nauwlettend in de gaten houden van de uitkomst ervan. Wij zijn van oordeel dat de voorafgaande eisen en problemen die de start van de dialoog hebben bemoeilijkt, kunnen worden opgelost indien de verschillende Mauritaanse partijen zich inzetten voor toekomstgerichte besprekingen en afstappen van eisen en geschillen in verband met de recente geschiedenis.

De Europese Unie zal derhalve steun verlenen voor de inspanningen van Mauritanië om de sociaal-economische en politieke moeilijkheden te boven te komen die het gevolg zijn van de langdurige politieke crisis in verband met de staatsgreep van augustus 2008, de economische wereldcrisis en de nieuwe bedreigingen voor de veiligheid en het gevaar van het terrorisme.

Met de meeste hoogachting,

Gedaan te Brussel, 25 januari 2010.

Voor de Europese Commissie

José Manuel BARROSO

Voor de Raad van de Europese Unie

  • C. 
    ASHTON
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.