Besluit 1981/518 - Herstructurering van het stelsel van landbouwenquêtes in Italië

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 31981D0518

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

31981D0518

81/518/EEG: Beschikking van de Raad van 6 juli 1981 inzake de herstructurering van het stelsel van landbouwenquêtes in Italië

Publicatieblad Nr. L 195 van 18/07/1981 blz. 0048 - 0050

Bijzondere uitgave in het Fins: Hoofdstuk 3 Deel 13 blz. 0156

Bijzondere uitgave in het Zweeds: Hoofdstuk 3 Deel 13 blz. 0156

BESCHIKKING VAN DE RAAD van 6 juli 1981 inzake de herstructurering van het stelsel van landbouwenquêtes in Italië (81/518/EEG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 43,

Gezien het voorstel van de Commissie (1),

Gezien het advies van het Europese Parlement (2),

Overwegende dat het voor een doelmatige en evenwichtige tenuitvoerlegging van het gemeenschappelijk landbouwbeleid in Italië, en met name in de tot de Mezzogiorno behorende gebieden, noodzakelijk is te beschikken over voldoende en betrouwbare statistische gegevens inzake de landbouwbedrijven in Italië en inzake de produktie, verwerking en afzet van de landbouwprodukten;

Overwegende dat het stelsel van statistische landbouwenquêtes in Italië, die momenteel op het niveau van territoriale eenheden en gedeeltelijk op het niveau van economische eenheden worden uitgevoerd, tot dusverre min of meer pragmatisch heeft voldaan aan de bij een aantal tellingen gestelde communautaire eisen betreffende uitvoering en financiering, zodat een herziening van de wijze waarop de gegevens worden verzameld dringend gewenst is ten einde een hechtere basis voor de te verstrekken statistische gegevens te leggen ; dat het stelsel aldus kan worden afgestemd op de stelsels in de andere Lid-Staten zodat de vergelijkbaarheid binnen de Gemeenschap beter wordt;

Overwegende dat de Italiaanse Regering, als gevolg van economische en budgettaire beperkingen, niet over voldoende middelen beschikt voor het verrichten van een zo omvangrijke taak als het opzetten van een statistisch stelsel dat vergelijkbaar is met de reeds in de andere Lid-Staten bestaande stelsels;

Overwegende dat de invoering van een doelmatig stelsel voor de registratie van landbouwgegevens in Italië van communautair belang is en bijdraagt tot de verwezenlijking van de doelstellingen van artikel 39, lid 1, sub a), van het Verdrag, met inbegrip van de structurele wijzigingen die noodzakelijk zijn voor de goede werking van de gemeenschappelijke markt;

Overwegende dat voor de financiering van de nodige maatregelen in een communautaire bijdrage is voorzien, zonder dat de uitgaven voor administratieve en personeelskosten in de zin van artikel 1, lid 4, van Verordening (EEG) nr. 729/70 (3), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EEG) nr. 3509/80 (4), voor financiering uit de Gemeenschapsbegroting in aanmerking komen;

Overwegende dat moet worden vastgesteld onder welke voorwaarden de Gemeenschap zal deelnemen aan de financiering van een statistisch programma dat door de betrokken Staat wordt opgesteld en ten uitvoer gelegd ; dat er, hoewel de Italiaanse Regering dit programma moet uitwerken met inachtneming van de bestaande administratieve structuren, een aantal voorwaarden moet worden gesteld om een optimale aanwending van de door de Gemeenschap ter beschikking gestelde middelen te garanderen;

Overwegende dat de Gemeenschap zich ervan moet kunnen vergewissen dat de door de Italiaanse Regering genomen maatregelen bijdragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van de gemeenschappelijke actie en voldoen aan de voorwaarden die aan de communautaire financiering zijn gesteld;

Overwegende dat een procedure moet worden ingesteld voor een nauwe samenwerking tussen de Lid-Staten en de Commissie in het Permanent Comité voor de landbouwstatistiek,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

Ten einde in Italië een stelsel van statistische landbouwenquêtes in te voeren waardoor volledig kan worden voldaan aan de communautaire eisen op het gebied van de statistische informatie ter zake, draagt de Italiaanse Regering zorg voor: a) de geleidelijke invoering van een samenhangend programma voor statistische enquêtes die door middel van steekproeven door hiervoor uitgekozen en speciaal opgeleide enquêteurs bij de landbouwbedrijven worden gehouden;

  • b) 
    de verbetering of het opzetten van de regionale technisch-administratieve infrastructuur die nodig is voor de uitvoering van de gevraagde enquêtes en de toezending van de gegevens aan het Istituto Centrale di Statistica (ISTAT).
  • (1) 
    PB nr. C 212 van 20.8.1980, blz. 5. (2) PB nr. C 327 van 15.12.1980, blz. 101. (3) PB nr. L 94 van 28.4.1970, blz. 13. (4) PB nr. L 367 van 31.12.1980, blz. 87.

Artikel 2

De Italiaanse Regering draagt er zorg voor dat, wanneer de herstructurering voltooid is, het in artikel 1 bedoelde stelsel van statistische enquêtes zo wordt georganiseerd dat de uitvoering van de reeds gevraagde of nog te verwachten communautaire enquêtes wordt gewaarborgd en dat bij deze enquêtes wordt voldaan aan de door het Gemeenschapsrecht gestelde eisen ten aanzien van het waarnemingsgebied en het doel van de enquêtes, de betrouwbaarheid en de gestelde termijnen, zonder dat daarvoor door de Gemeenschap nog andere financiële steun wordt verleend dan de bij deze beschikking vastgestelde bijdrage, behoudens in het geval dat ook aan de andere Lid-Staten communautaire bijdragen worden toegekend.

Artikel 3

  • 1. 
    Met de organisatie van het stelsel van enquêtes als bedoeld in artikel 1 zal in 1981 een aanvang worden gemaakt, waarna zo spoedig mogelijk een enquêteprogramma inzake de structuur van de landbouwbedrijven zal worden uitgevoerd. Voor de organisatie van het nieuwe stelsel en de uitvoering van het enquêteprogramma geldt het volgende tijdschema: a) 1982 : In twee of drie gebieden worden enkele steekproefenquêtes gehouden. Aldus kan de uitvoering van de enquêtes door het hiervoor opgeleide technische personeel van de "Assessorati dell'Agricoltura e delle Foreste" worden getest.
  • b) 
    1983 : In twee of drie gebieden zullen nieuwe vragenlijsten en steekproefmethoden worden getest, zodat op basis van de resultaten van de enquête inzake de structuur van de landbouwbedrijven andere mogelijkheden kunnen worden uitgewerkt.
  • c) 
    1984 : Uitbreiding van de proefenquêtes tot andere gebieden.
  • d) 
    1985 : Eerste experimentele toepassing van het nieuwe enquêtestelsel volgens de nieuwe organisatie in het gehele land.
  • e) 
    1986-1987 : Tenuitvoerlegging van het nieuwe stelsel op het gehele grondgebied van de Italiaanse Republiek (1986). Met name in de loop van 1987 kunnen dan in overleg met de Commissie de eventueel noodzakelijke definitieve methodologische verbeteringen worden uitgewerkt.
  • 2. 
    De Italiaanse Regering kan voorstellen wijzigingen aan te brengen in het in lid 1 bedoelde programma. De Commissie besluit tot goedkeuring van deze wijzigingen volgens de procedure van artikel 6 en na raadpleging van het Permanent Comité voor de landbouwstatistiek.

Artikel 4

  • 1. 
    Vanaf 1981 tot en met 1986 dient de Italiaanse Regering jaarlijks een programma in met de maatregelen voor de tenuitvoerlegging van het in artikel 1 bedoelde programma. Dit jaarprogramma bevat gegevens over: a) alle in het daaropvolgende jaar uit te voeren enquêtes en met name over het waarnemingsgebied, het steekproefplan, de te gebruiken vragenlijsten en de waarschijnlijke statistische fouten;
  • b) 
    de bij de tenuitvoerlegging van het programma over het voorafgaande jaar opgedane ervaring, alsmede de vooruitgang die is geboekt bij het opzetten van het nieuwe regionale enquêtestelsel in elke produktiesector, de geconstateerde statistische fouten en de maatregelen ter verkrijging van betrouwbaarder resultaten.
  • 2. 
    De jaarprogramma's worden door de Italiaanse Regering bij de Commissie ter bestudering ingediend vóór eind juni van het voorafgaande jaar.

Het eerste programma wordt echter uiterlijk drie maanden na de inwerkingtreding van deze beschikking ingediend.

  • 3. 
    Op verzoek van de Commissie verstrekt de Italiaanse Regering nadere informatie over het overeenkomstig lid 1 ingediende programma.

De Commissie neemt volgens de procedure van artikel 6 en na raadpleging van het Permanent Comité voor de landbouwstatistiek een besluit over de goedkeuring van de jaarprogramma's.

Artikel 5

  • 1. 
    De totale bijdrage van de Gemeenschap voor het in artikel 1 bedoelde programma wordt geraamd op maximaal 15 miljoen Ecu.
  • 2. 
    Deze bijdrage wordt in zes jaarlijkse uitkeringen ter beschikking gesteld van de Italiaanse Regering, nadat het in artikel 4 bedoelde jaarprogramma is ingediend en goedgekeurd en mits het voorafgaande jaarprogramma is uitgevoerd.
  • 3. 
    Het in lid 1 bedoelde totale bedrag wordt over de verschillende jaren verdeeld volgens de met de tenuitvoerlegging van het programma gemaakte vorderingen.

Artikel 6

  • 1. 
    In de gevallen waarin wordt verwezen naar de in dit artikel omschreven procedure, wordt deze procedure bij het Permanent Comité voor de landbouwstatistiek ingeleid door de voorzitter, hetzij op diens initiatief, hetzij op verzoek van de vertegenwoordiger van een Lid-Staat.
  • 2. 
    De vertegenwoordiger van de Commissie dient bij het Permanent Comité voor de landbouwstatistiek een ontwerp in van te nemen maatregelen. Het Comité brengt over dit ontwerp advies uit binnen een termijn die de voorzitter kan bepalen naar gelang van de urgentie van de betrokken vraagstukken. Het Comité spreekt zich uit met een meerderheid van 45 stemmen, waarbij de stemmen van de Lid-Staten worden gewogen overeenkomstig het bepaalde in artikel 148, lid 2, van het Verdrag. De voorzitter neemt niet deel aan de stemming.
  • 3. 
    De Commissie stelt de maatregelen vast die onmiddellijk van toepassing zijn. Wanneer deze maatregelen echter niet in overeenstemming zijn met het advies van het Permanent Comité voor de landbouwstatistiek, worden zij door de Commissie onverwijld ter kennis van de Raad gebracht ; in dat geval kan de Commissie de toepassing van de maatregelen waartoe zij heeft besloten, tot ten hoogste een maand na deze kennisgeving uitstellen.

De Raad kan binnen een maand met gekwalificeerde meerderheid van stemmen een andersluidend besluit nemen.

Artikel 7

Deze beschikking wordt van kracht op de dag volgende op die van haar aanneming.

Artikel 8

Deze beschikking is gericht tot de Italiaanse Republiek.

Gedaan te Brussel, 6 juli 1981.

Voor de Raad

De Voorzitter

  • G. 
    HOWE

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.