Verordening 1997/536 - Wijziging van Verordening (EEG) nr. 822/87 houdende een gemeenschappelijke wijnmarktordening wat de oenologische procédés en behandelingen betreft

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 31997R0536

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

31997R0536

Verordening (EG) nr. 536/97 van de Raad van 17 maart 1997 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 822/87 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt wat de oenologische procédés en behandelingen betreft

Publicatieblad Nr. L 083 van 25/03/1997 blz. 0005 - 0006

VERORDENING (EG) Nr. 536/97 VAN DE RAAD van 17 maart 1997 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 822/87 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt wat de oenologische procédés en behandelingen betreft

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EEG) nr. 822/87 van de Raad van 16 maart 1987 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt (1), inzonderheid op artikel 26, lid 4,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende dat bepaalde lidstaten overeenkomstig artikel 26, lid 1, van Verordening (EEG) nr. 822/87, het gebruik voor experimentele doeleinden hebben toegestaan van oenologische procédés waarin niet bij die verordening is voorzien; dat deze procédés, gezien de verkregen resultaten, geacht kunnen worden bij te dragen tot een betere beheersing van de vinificatie en van de bewaring van de betrokken producten, zonder dat ze gevaar opleveren voor de gezondheid van de consumenten; dat de meeste van deze procédés reeds door de bevoegde internationale instanties zijn erkend; dat er dus in moet worden voorzien het gebruik ervan in de Gemeenschap definitief toe te staan zodra precieze gebruiksvoorwaarden zijn aangenomen; dat bijlage VI bij Verordening (EEG) nr. 822/87 dienovereenkomstig moet worden gewijzigd;

Overwegende dat in de verwijzingen naar sommige oenologische procédés onnauwkeurigheden zijn geconstateerd, en dat deze bijgevolg moeten worden gecorrigeerd;

Overwegende dat in de Duitse versie van Verordening (EEG) nr. 822/87, de term "Milchbakterien" in punt 1, onder q), en in punt 3, onder z), van bijlage VI uit wetenschappelijk oogpunt onjuist is en moet worden vervangen door de term "Milchsäurebakterien";

Overwegende dat bij Richtlijn 94/36/EG van het Europees Parlement en de Raad (2) bepalingen zijn vastgesteld inzake kleurstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt; dat moet worden gepreciseerd dat in de onderhavige verordening het woord "karamel" uitsluitend betrekking heeft op het in genoemde richtlijn gedefinieerde product dat voor gebruik als kleurstof is bestemd; dat het echter mogelijk is dat sommige producenten voor de kleuring na de datum van inwerkingtreding van de bepalingen van Verordening (EEG) nr. 4250/88 (3), waarbij Verordening (EEG) nr. 822/87 op dit punt wordt gewijzigd, gebruik hebben gemaakt van een suikerachtig aromatisch product dat wordt verkregen door verwarming van suiker; dat bijgevolg ook het genoemde product moet worden toegelaten voor de periode vanaf de voormelde datum tot de inwerkingtreding van de onderhavige verordening,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Bijlage VI bij Verordening (EEG) nr. 822/87 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    punt 1:
  • a) 
    littera a) wordt vervangen door:

"a) beluchting of toevoeging van zuurstof;",

  • b) 
    in de Duitse versie wordt in littera q) de term "Milchbakterien" vervangen door "Milchsäurebakterien";
  • 2. 
    punt 3:
  • a) 
    in de Duitse versie wordt in lettera z) de term "Milchbakterien" vervangen door "Milchsäurebakterien",
  • b) 
    littera z bis) wordt vervangen door:

"z bis) toevoeging van karamel, in de zin van Richtlijn 94/36/EG, om de kleur van likeurwijnen en v.l.q.p.r.d. te intensiveren.";

  • 3. 
    het volgende punt 4 wordt toegevoegd:

"4. Oenologische procédés en behandelingen die mogen worden toegepast voor de producten die worden bedoeld in de inleidende zin van punt 3, uitsluitend in het kader van volgens de procedure van artikel 83 bepaalde gebruiksvoorwaarden:

  • a) 
    toevoer van zuurstof;
  • b) 
    behandeling door elektrodialyse om de wijnsteen in wijn te stabiliseren;
  • c) 
    het gebruik van een urease om het ureumgehalte van de wijn te verlagen.".

Artikel 2

Tijdens de periode van 1 september 1989 tot en met de inwerkingtreding van deze verordening wordt de toevoeging van alle producten die zijn vermeld in noot (2) van bijlage I bij Richtlijn 94/36/EG om de kleur van likeurwijnen en van v.l.q.p.r.d. te intensiveren, geacht te zijn toegestaan in de zin van bijlage VI, punt 3, onder z bis), van Verordening (EEG) nr. 822/87.

Artikel 3

Deze verordening treedt in werking op de zevende dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Artikel 2 is evenwel van toepassing vanaf 1 september 1989.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 17 maart 1997.

Voor de Raad

De Voorzitter

  • J. 
    VAN AARTSEN
  • (1) 
    PB nr. L 84 van 27. 3. 1987, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1592/96 (PB nr. L 206 van 16. 8. 1996, blz. 31).
  • (2) 
    PB nr. L 237 van 10. 9. 1994, blz. 13.
  • (3) 
    PB nr. L 373 van 31. 12. 1988, blz. 59.

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.