Besluit 2004/650 - Wijziging van Verordening 998/2003 inzake veterinairrechtelijke voorschriften voor het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren in verband met de toetreding van Malta

1.

Wettekst

23.9.2004   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 298/22

 

BESCHIKKING VAN DE RAAD

van 13 september 2004

tot wijziging van Verordening (EG) nr. 998/2003 van het Europees Parlement en de Raad inzake veterinairrechtelijke voorschriften voor het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren in verband met de toetreding van Malta

(Voor de EER relevante tekst)

(2004/650/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op de Toetredingsakte van 2003 (1), en met name op artikel 57,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Voor bepaalde besluiten van de Europese Unie die na 1 mei 2004 van kracht blijven en die in verband met de toetreding moeten worden aangepast, is in de Toetredingsakte van 2003, en met name in bijlage II, niet in de noodzakelijke aanpassingen voorzien.

 

(2)

Verordening (EG) nr. 998/2003 van het Europees Parlement en de Raad inzake veterinairrechtelijke voorschriften voor het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren (2) stelt onder meer veterinairrechtelijke voorschriften vast voor het niet-commerciële verkeer van honden, katten en fretten, en is één van de besluiten die moeten worden aangepast.

 

(3)

Malta paste tot nu toe een systeem van zes maanden quarantaine toe op de invoer van de betreffende soorten, maar heeft dit systeem met ingang van 3 juli 2004 afgeschaft teneinde Verordening (EG) nr. 998/2003 om te zetten en uit te voeren.

 

(4)

Tijdens de onderhandelingen over de uitbreiding is erkend dat Malta, als eiland dat evenzeer vrij is van rabiës als Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden, in dezelfde categorie moet worden ondergebracht als deze drie lidstaten.

 

(5)

Bij Verordening (EG) nr. 998/2003 worden de lidstaten in twee categorieën onderverdeeld volgens hun controles op rabiës in het verleden. Zweden, Ierland en het Verenigd Koninkrijk wordt een overgangsperiode van vijf jaar toegestaan voor controles op honden, katten en fretten die op hun grondgebied worden binnengebracht.

 

(6)

Malta moet bijgevolg worden toegevoegd aan de lijst van de lidstaten waarvoor bij Verordening (EG) nr. 998/2003 in een overgangsperiode wordt voorzien.

 

(7)

Verordening (EG) nr. 998/2003 moet dienovereenkomstig worden aangepast,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

Verordening (EG) nr. 998/2003 wordt als volgt gewijzigd:

 

1)

Artikel 6, lid 1, wordt als volgt gewijzigd:

 

In de eerste alinea, wordt na het woord „Ierland” het woord „Malta” ingevoegd.

 

In de derde alinea, worden de woorden „deze drie lidstaten” vervangen door „deze vier lidstaten”.

 

2)

In bijlage II wordt in deel A van de lijst van landen en gebieden na het woord „Ierland” het woord „Malta” ingevoegd.

Artikel 2

Deze beschikking is van toepassing vanaf de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 3

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 13 september 2004.

Voor de Raad

De voorzitter

  • B. 
    R. BOT
 

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.