Richtlijn 2004/41 - Intrekking van bepaalde richtlijnen inzake levensmiddelenhygiëne en tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften voor de productie en het in de handel brengen van bepaalde voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong

1.

Wettekst

30.4.2004 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 157/ 33

RICHTLIJN 2004/41/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 21 april 2004

houdende intrekking van bepaalde richtlijnen inzake levensmiddelenhygiene en tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften voor de productie en het in de handel brengen van bepaalde voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong, en tot wijziging van de Richtlijnen 89/662/EEG en 92/118/EEG van de Raad en van Beschikking 95/408/EG van de Raad

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, met name op artikel 37, artikel 95 en artikel 152, lid 4, onder b),

Gezien het voorstel van de Commissie 1,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comite 2,

Gezien het advies van het Comite van de Regio's,

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag 3,

PB C 365 E van 19.12.2000, blz. 132.

PB C 155 van 29.5.2001, blz. 39.

Advies van het Europees Parlement van 3 juni 2003 (nog niet in het Publicatieblad bekend-gemaakt), gemeenschappelijk standpunt van de Raad van 27 oktober 2003 (PB C 48 E van 24.2.2004, blz. 131) en standpunt van het Europees Parlement van 30 maart 2004 (nog niet in het Publicatieblad bekendgemaakt).

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    Verscheidene richtlijnen leggen voorschriften inzake diergezondheid en volksgezondheid vast voor de productie en het in de handel brengen van producten van dierlijke oorsprong.
  • (2) 
    De volgende besluiten bevatten nieuwe voorschriften die de voorschriften uit bovengenoemde richtlijnen herschikken en bijwerken:
  • Verordening (EG) nr. .. ./2004 van het Europees Parlement en de Raad van.....inzake

levensmiddelenhygiene 1;

  • Verordening (EG) nr. ./2004 van het Europees Parlement en de Raad van.....

houdende vaststelling van specifieke hygienevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong 2;

  • Verordening (EG) nr. ./2004 van het Europees Parlement en de Raad van.....

houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiele controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke

3

oorsprong ; en

  • Richtlijn 2002/99/EG van de Raad van 16 december 2002 houdende vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften voor de productie, de verwerking, de distributie en het binnenbrengen van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke

4

oorsprong .

1

2

3

4

Zie blz. ... van dit Publicatieblad. Zie blz. ... van dit Publicatieblad. Zie blz. ... van dit Publicatieblad. PB L 18 van 23.1.2003, blz. 11.

  • (3) 
    De voorgaande richtlijnen moeten derhalve worden ingetrokken. Aangezien Verordening (EG) nr. .. ./2004 * inzake levensmiddelenhygiene voorziet in de intrekking van Richtlijn 93/43/EEG van de Raad van 14 juni 1993 inzake levensmiddelenhygiene 1, dient de onderhavige richtlijn alleen te voorzien in de intrekking van de richtlijnen betreffende producten van dierlijke oorsprong.
  • (4) 
    Aangezien de regels betreffende vers vlees en vleesproducten van Richtlijn 72/462/EEG van de Raad 2 vervangen zullen worden door nieuwe hygienemaatregelen en Richtlijn 2002/99/EG, dienen de voorschriften van die richtlijn alleen van toepassing te blijven op de invoer van levende dieren.
  • (5) 
    Een aantal uitvoeringsbepalingen moet evenwel van kracht blijven totdat de nodige maatregelen overeenkomstig het nieuwe wettelijk kader zijn genomen.
  • (6) 
    De herschikking houdt in dat tevens wijzigingen nodig zijn van Richtlijn 89/662/EEG van de Raad 3, Richtlijn 92/118/EEG van de Raad 4 en Beschikking 95/408/EG van de Raad 5,

OPOCE: hier nr. invoegen van de verordening uit het eerste streepje van overweging 2.

PB L 175 van 19.7.1993, blz. 1.

Richtlijn 72/462/EEG van de Raad van 12 december 1972 inzake gezondheidsvraagstukken en veterinairrechtelijke vraagstukken bij de invoer van runderen en varkens en van vers vlees uit derde landen (PB L 302 van 31.12.1972, blz. 28). Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 807/2003 (PB L 122 van 16.5.2003, blz. 36).

Richtlijn 89/662/EEG van de Raad van 11 december 1989 inzake veterinaire controles in het intracommunautaire handelsverkeer in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PB L 395 van 30.12.1989, blz. 13). Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 806/2003 (PB L 122 van 16.5.2003, blz. 1).

Richtlijn 92/118/EEG van de Raad van 17 december 1992 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke en de gezondheidsvoorschriften voor het handelsverkeer en de invoer in de Gemeenschap van producten waarvoor ten aanzien van deze voorschriften geen specifieke communautaire regelgeving geldt als bedoeld in bijlage A, hoofdstuk I, van Richtlijn 89/662/EEG, en, wat ziekteverwekkers betreft, van Richtlijn 90/425/EEG (PB L 62 van 15.3.1993, blz. 49). Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Beschikking 2003/42/EG van de Commissie (PB L 13 van 18.1.2003, blz. 24).

Beschikking 95/408/EG van de Raad van 22 juni 1995 tot vaststelling van voorschriften voor het opstellen, voor een overgangsperiode, van voorlopige lijsten van inrichtingen in derde landen waaruit de lidstaten bepaalde producten van dierlijke oorsprong, visserijproducten en levende tweekleppige weekdieren mogen invoeren (PB L 243 van 11.10.1995, blz. 17). Beschikking laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 806/2003.

HEBBEN DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

In deze richtlijn wordt verstaan onder "de betrokken datum", de datum van toepassing van Verordening (EG) nr. .. ./2004 *, Verordening (EG) nr. .. ./20034** en Verordening (EG) nr. .../2004 ***.

Artikel 2

De volgende richtlijnen zijn met ingang van de betrokken datum ingetrokken:

  • 1. 
    Richtlijn 64/433/EEG van de Raad van 26 juni 1964 betreffende de gezondheidsvoorschriften voor de productie en het in de handel brengen van vers vlees 1;
  • 2. 
    Richtlijn 71/118/EEG van de Raad van 15 februari 1971 inzake gezondheidsvraagstukken op het gebied van de productie en het in de handel brengen van vers vlees van pluimvee 2;
  • 3. 
    Richtlijn 72/461/EEG van de Raad van 12 december 1972 inzake veterinairrechtelijke vraagstukken op het gebied van het intracommunautaire handelsverkeer in vers vlees 3;
  • 4. 
    Richtlijn 77/96/EEG van de Raad van 21 december 1976 inzake het opsporen van trichinen bij de invoer van vers vlees van varkens, huisdieren, uit derde landen 4;

**

1

2

3

4

OPOCE: hier nr. invoegen van de verordening vermeld in het eerste streepje van overweging 2.

OPOCE: hier nr. invoegen van de verordening vermeld in het tweede streepje van overweging 2.

OPOCE: hier nr. invoegen van de verordening vermeld in het derde streepje van overweging 2.

PB 121 van 29.7.1964, blz. 2012. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 95/23/EG (PB L 243 van 11.10.1995, blz. 7).

PB L 55 van 8.3.1971, blz. 23. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 807/2003.

PB L 302 van 31.12.1972, blz. 24. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 807/2003.

PB L 26 van 31.1.1977, blz. 67. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 807/2003.

  • 5. 
    Richtlijn 77/99/EEG van de Raad van 21 december 1976 betreffende de gezondheids-voorschriften voor de productie en het in de handel brengen van vleesproducten en bepaalde andere producten van dierlijke oorsprong 1;
  • 6. 
    Richtlijn 80/215/EEG van de Raad van 22 januari 1980 inzake veterinairrechtelijke vraag-stukken op het gebied van het intracommunautaire handelsverkeer in vleesproducten 2;
  • 7. 
    Richtlijn 89/362/EEG van de Commissie van 26 mei 1989 houdende algemene voorschriften inzake de hygiene op melkveebedrijven 3;
  • 8. 
    Richtlijn 89/437/EEG van de Raad van 20 juni 1989 inzake hygiene- en gezondheids-vraagstukken bij de bereiding en het in de handel brengen van eiproducten 4;
  • 9. 
    Richtlijn 91/492/EEG van de Raad van 15 juli 1991 tot vaststelling van gezondheids-voorschriften voor de productie en het in de handel brengen van levende tweekleppige weekdieren 5;
  • 10. 
    Richtlijn 91/493/EEG van de Raad van 22 juli 1991 tot vaststelling van gezondheids-voorschriften voor de productie en het in de handel brengen van visserijproducten 6;
  • 11. 
    Richtlijn 91/494/EEG van de Raad van 26 juni 1991 tot vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften voor het intracommunautaire handelsverkeer en de invoer uit derde landen van vers vlees van pluimvee 7;

1

2

3

4

5

6

PB L 26 van 31.1.1977, blz. 85. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 807/2003.

PB L 47 van 21.2.1980, blz. 4. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 807/2003.

PB L 156 van 8.6.1989, blz. 30.

PB L 212 van 22.7.1989, blz. 87. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 806/2003.

PB L 268 van 24.9.1991, blz. 1. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 806/2003.

PB L 268 van 24.9.1991, blz. 15. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 806/2003.

PB L 268 van 24.9.1991, blz. 35. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 1999/89/EG (PB L 300 van 23.11.1999, blz. 17).

  • 12. 
    Richtlijn 91/495/EEG van de Raad van 27 november 1990 inzake gezondheidsvoorschriften en veterinairrechtelijke voorschriften voor de productie en het in de handel brengen van konijnenvlees en vlees van gekweekt wild 1;
  • 13. 
    Richtlijn 92/45/EEG van de Raad van 16 juni 1992 betreffende de gezondheidsvoorschriften en veterinairrechtelijke voorschriften voor het doden van vrij wild en het in de handel brengen van vlees van vrij wild 2;
  • 14. 
    Richtlijn 92/46/EEG van de Raad van 16 juni 1992 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften voor de productie en het in de handel brengen van rauwe melk, warmtebehandelde melk en producten op basis van melk 3;
  • 15. 
    Richtlijn 92/48/EEG van de Raad van 16 juni 1992 tot vaststelling, overeenkomstig artikel 3, lid 1, onder a) i), van Richtlijn 91/493/EEG, van de minimale hygienische voorschriften die van toepassing zijn op visserijproducten die zijn verkregen aan boord van bepaalde vissersvaartuigen ; en
  • 16. 
    Richtlijn 94/65/EG van de Raad van 14 december 1994 tot vaststelling van voorschriften voor de productie en het in de handel brengen van gehakt vlees en vleesbereidingen 5

1

2

3

4

5

PB L 268 van 24.9.1991, blz. 41. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 806/2003.

PB L 268 van 14.9.1992, blz. 35. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 806/2003.

PB L 268 van 14.9.1992, blz. 1. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 806/2003.

PB L 187 van 7.7.1992, blz. 41.

PB L 368 van 31.12.1994, blz. 10. Richtlijn gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 806/2003.

Artikel 3

Richtlijn 92/118/EEG is met ingang van de betrokken datum als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    verwijzingen naar "de bijlagen I en II" worden telkens vervangen door verwijzingen naar "bijlage I";
  • 2. 
    in artikel 4, lid 1, worden de woorden "en bijlage II voor de aspecten van de volksgezondheid" geschrapt; en
  • 3. 
    bijlage II wordt ingetrokken.

Artikel 4

  • 1. 
    Met ingang van de betrokken datum gelden verwijzingen naar de in artikel 2 vermelde richtlijnen of naar bijlage II van Richtlijn 92/118/EEG als verwijzingen, naar gelang van de context, naar:
  • a) 
    Verordening (EG) nr. .. ./2004
  • b) 
    Verordening (EG) nr. ./2004 ** of
  • c) 
    Richtlijn 2002/99/EG.
  • 2. 
    In afwachting van de vaststelling van microbiologische criteria en criteria voor temperatuurbeheersing overeenkomstig artikel 4 van Verordening (EG) nr. ./2004 ***, blijven eventuele criteria ter zake die zijn vastgesteld in de in artikel 2 vermelde richtlijnen, in bijlage II bij Richtlijn 92/118/EEG of in de uitvoeringsbepalingen daarvan, van kracht.

OPOCE: hier nr. invoegen van de verordening vermeld in het tweede streepje van overweging 2.

OPOCE: hier nr. invoegen van de verordening vermeld in het derde streepje van overweging 2.

OPOCE: hier nr. invoegen van de verordening vermeld in het eerste streepje van overweging 2.

  • 3. 
    In afwachting van de vaststelling van de nodige bepalingen op basis van Verordening (EG) nr. .../2004 *, Verordening (EG) nr. .. ./2004 ** en Verordening (EG) nr. .. ./2004 *** of Richtlijn 2002/99/EG blijven de volgende besluiten van overeenkomstige toepassing:
  • a) 
    uitvoeringsbepalingen vastgesteld op grond van de in artikel 2 vermelde richtlijnen;
  • b) 
    uitvoeringsbepalingen vastgesteld op grond van bijlage II van Richtlijn 92/118/EEG, met uitzondering van Beschikking 94/371/EEG 1;
  • c) 
    uitvoeringsbepalingen vastgesteld op grond van Richtlijn 72/462/EEG; en
  • d) 
    voorlopige lijsten van derde landen en van inrichtingen in derde landen, opgesteld overeenkomstig Beschikking 95/408/EG.

Artikel 5

  • 1. 
    Vanaf 1 januari 2005 zijn de voorschriften inzake dierengezondheid van Richtlijn 72/462/EEG enkel nog van toepassing op de invoer van levende dieren.
  • 2. 
    Vanaf de betrokken datum is Richtlijn 72/462/EEG enkel nog van toepassing op de invoer van levende dieren.

**

OPOCE: hier nr. invoegen van de verordening vermeld in het eerste streepje van overweging 2.

OPOCE: hier nr. invoegen van de verordening vermeld in het tweede streepje van overweging 2.

OPOCE: hier nr. invoegen van de verordening vermeld in het derde streepje van overweging 2.

PB L 168 van 2.7.1994, blz. 34.

Artikel 6

Richtlijn 89/662/EEG is met ingang van de betrokken datum als volgt gewijzigd:

  • 1) 
    de verwijzingen:
  • a) 
    in artikel 1, naar "producten van dierlijke oorsprong die vallen onder de in bijlage A vermelde richtlijnen"; en
  • b) 
    in artikel 4, lid 1, naar "producten die overeenkomstig de in bijlage A bedoelde richtlijnen zijn verkregen",

worden vervangen door de woorden "producten van dierlijke oorsprong die vallen onder de in bijlage A vermelde besluiten".

  • 2) 
    Bijlage A wordt als volgt vervangen:

"BIJLAGE A

HOOFDSTUK I

Richtlijn 2002/99/EG van de Raad van 16 december 2002 houdende vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften voor de productie, de verwerking, de distributie en het binnenbrengen van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong ’

Verordening (EG) nr. .. ./2004 + van het Europees Parlement en de Raad van.............

houdende vaststelling van specifieke hygienevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong **

HOOFDSTUK II

Richtlijn 92/118/EEG van de Raad van 17 december 1992 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke en de gezondheidsvoorschriften voor het handelsverkeer en de invoer in de Gemeenschap van producten waarvoor ten aanzien van deze voorschriften geen specifieke communautaire regelgeving geldt als bedoeld in bijlage A, hoofdstuk I, van Richtlijn 89/662/EEG, en, wat ziekteverwekkers betreft, van Richtlijn 90/425/EEG ***

Verordening (EG) nr. 1774/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 3 oktober 2002 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten ****

PB L 18 van 23.1.2003, blz. 11.

++

PB L

PB L 62 van 15.3.1993, blz. 49. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Beschikking 2003/42/EG (PB L 13 van 18.1.2003, blz. 24).

PB L 273 van 10.10.2002, blz. 1.Verordening gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 808/2003 van de Commissie (PB L 117 van 13.5.2003, blz. 1)".

++

OPOCE: voeg hier nummer en datum in van de verordening vermeld in het tweede streepje van overweging 2.

OPOCE: voeg hier de PB-referenties in van de verordening vermeld in het tweede streepje van overweging 2.

Artikel 7

Artikel 9 van Beschikking 95/408/EG is met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze richtlijn vervangen door de volgende tekst:

"Artikel 9

Deze beschikking is van toepassing tot en met de betrokken datum als gedefinieerd in artikel 1 van Richtlijn 2004/.. ./EG + van het Europees Parlement en de Raad van .... houdende intrekking van bepaalde richtlijnen inzake levensmiddelenhygiene en tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften voor de productie en het in de handel brengen van bepaalde voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong *.

++ M

PB L

Artikel 8

De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk op de betrokken datum aan deze richtlijn te voldoen. Zij stellen de Commissie daarvan onverwijld in kennis.

Wanneer de lidstaten die bepalingen aannemen, wordt in de bepalingen zelf of bij de officiele bekendmaking daarvan naar deze richtlijn verwezen. De regels voor de verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

++

OPOCE: hier het nummer en de datum van deze richtlijn. OPOCE: hier de PB-referenties van deze richtlijn.

Artikel 9

Deze richtlijn treedt in werking op de dag van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 10

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Straatsburg, 29.4.2004

Voor het Europees Parlement De voorzitter P. COX

Voor de Raad De voorzitter M. McDOWELL

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.