Richtlijn 2005/24 - Wijziging van Richtlijn 87/328/EEG voor wat betreft de spermacentra en het gebruik van eicellen en embryo’s afkomstig van raszuivere fokrunderen

1.

Wettekst

24.3.2005   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 78/43

 

RICHTLIJN 2005/24/EG VAN DE RAAD

van 14 maart 2005

tot wijziging van Richtlijn 87/328/EEG voor wat betreft de spermacentra en het gebruik van eicellen en embryo’s afkomstig van raszuivere fokrunderen

(Voor de EER relevante tekst)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 37,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Krachtens artikel 4 van Richtlijn 87/328/EEG van de Raad van 18 juni 1987 betreffende de toelating van raszuivere fokrunderen tot de voortplanting (3) moet sperma voor het intracommunautaire handelsverkeer in een officieel erkend centrum voor kunstmatige inseminatie worden verzameld, behandeld en opgeslagen.

 

(2)

Richtlijn 88/407/EEG van de Raad van 14 juni 1988 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke voorschriften van toepassing op het intracommunautaire handelsverkeer in diepgevroren sperma van runderen en de invoer daarvan (4) staat de opslag van sperma niet alleen in spermacentra, maar ook in spermaopslagcentra toe.

 

(3)

Met het oog op de samenhang van de communautaire wetgeving moet artikel 4 van Richtlijn 87/328/EEG worden aangepast aan het uitgebreide toepassingsgebied en de nieuwe definities van Richtlijn 88/407/EEG. Het is zinvol om Richtlijn 87/328/EEG tegelijkertijd af te stemmen op de overige wetgeving inzake raszuivere fokrunderen, voor wat eicellen en embryo’s betreft,

HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

Richtlijn 87/328/EEG wordt als volgt gewijzigd:

 

1)

Artikel 1 wordt vervangen door:

„Artikel 1

De lidstaten zien erop toe dat, onverminderd de veterinairrechtelijke voorschriften, niet worden verboden, beperkt of belemmerd:

 

de toelating van raszuivere vrouwelijke runderen tot de voortplanting;

 

de toelating van raszuivere stieren tot de natuurlijke dekking, en

 

het gebruik van eicellen en embryo’s afkomstig van raszuivere vrouwelijke runderen.”;

 

2)

Artikel 4 wordt vervangen door:

„Artikel 4

De lidstaten zien erop toe dat het in artikel 2 bedoelde sperma voor het intracommunautaire handelsverkeer wordt verzameld, behandeld en opgeslagen in spermacentra of, zo nodig, opgeslagen in spermaopslagcentra die zijn erkend overeenkomstig Richtlijn 88/407/EEG van de Raad tot vaststelling van de veterinairrechtelijke voorschriften van toepassing op het intracommunautaire handelsverkeer in diepgevroren sperma van runderen en de invoer daarvan (5).”.

Artikel 2

  • 1. 
    De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk op 24 maart 2007 aan deze richtlijn te voldoen. Zij delen de Commissie die bepalingen onverwijld mee, alsmede een transponeringstabel ter weergave van het verband tussen die bepalingen en deze richtlijn.

Wanneer de lidstaten deze bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen zelf of bij de officiële bekendmaking daarvan naar deze richtlijn verwezen.

  • 2. 
    De lidstaten delen de Commissie de tekst van de voornaamste bepalingen van intern recht mee die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.

Artikel 3

Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 4

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 14 maart 2005.

Voor de Raad

De voorzitter

  • F. 
    BODEN
 

  • (1) 
    Advies van 14 december 2004 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
  • (2) 
    Advies van 15 december 2004 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.