Besluit 2006/908 - Eerste tranche van de derde financiële bijdrage van de EG aan de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling ten behoeve van het Fonds Inkapseling Tsjernobyl

1.

Wettekst

9.12.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 346/28

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 4 december 2006

betreffende de eerste tranche van de derde financiële bijdrage van de Gemeenschap aan de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling ten behoeve van het Fonds Inkapseling Tsjernobyl

(2006/908/EG, Euratom)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 308,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name op artikel 203,

Gelet op het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Gemeenschap voert een duidelijk beleid om Oekraïne te helpen bij de aanpak van de gevolgen van de ramp in de kerncentrale in Tsjernobyl, die op 26 april 1986 plaatsvond en heeft daartoe al in 1999-2000 90,5 miljoen EUR bijgedragen aan het door de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) opgezette Fonds Inkapseling Tsjernobyl (CSF), overeenkomstig Besluit 98/381/EG, Euratom (2), en nog eens 100 miljoen EUR in 2001-2005, overeenkomstig Besluit 2001/824/EG, Euratom (3).

 

(2)

De EBWO heeft als beheerder van het Fonds Inkapseling Tsjernobyl tegenover de vergadering van contribuanten bevestigd dat er een tekort is van ongeveer 250 miljoen EUR en dat er onvoldoende middelen zijn toegewezen om contracten te kunnen sluiten voor de nieuwe veilige insluiting. Om verdere vertraging van het project te voorkomen waren in 2005 nieuwe toezeggingen van de contribuanten noodzakelijk.

 

(3)

De leden van de voormalige G7-groep en de Gemeenschap, die de grootste bijdragen leveren aan het CSF, kwamen overeen verder bij te dragen volgens de historische verdeling van de lasten over de contribuanten.

 

(4)

Op grond van Verordening (EG, Euratom) nr. 99/2000 van de Raad van 29 december 1999 betreffende bijstand aan de partnerstaten in Oost-Europa en Centraal-Azië (4) wordt steun voor „relevante, door de Europese Unie gesteunde internationale initiatieven, zoals het initiatief van G7/EU inzake de sluiting van Tsjernobyl” als prioriteit aangeduid.

 

(5)

In haar mededeling van 6 september 2000 aan het Europees Parlement en de Raad stelde de Commissie voor om vanaf 2001 één begrotingsonderdeel in te stellen voor financiële bijstand ten behoeve van de nucleaire veiligheid in de Nieuwe Onafhankelijke Staten en de landen in Midden- en Oost-Europa.

 

(6)

Voor subsidies die worden verstrekt uit de middelen van het CSF gelden de EBWO-aanbestedingsregels, met dien verstande dat de aanbestedingen in beginsel beperkt dienen te zijn tot goederen en diensten die geproduceerd zijn in of geleverd worden door landen die contribuant zijn of landen waar de EBWO actief is. Deze regels wijken af van de regels voor de rechtstreeks in het kader van Tacis gefinancierde operaties, die daarom niet van toepassing zijn op de bijdrage waarop dit besluit betrekking heeft.

 

(7)

Er dient echter op te worden toegezien dat de verschillende lidstaten met betrekking tot aanbestedingsregelingen overeenkomstig de regels van het Fonds Inkapseling Tsjernobyl gelijk worden behandeld, ongeacht of zij individuele overeenkomsten hebben gesloten met de EBWO.

 

(8)

Ook moeten in het belang van de projecten in verband met de uitvoering van de inkapseling aanbestedingsregelingen mogelijk zijn met derde landen die geen Tacis-partnerland zijn, hetgeen per geval zal worden beoordeeld.

 

(9)

De verdragen voorzien voor de aanneming van dit besluit in geen andere bevoegdheden dan die van artikel 308 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap en artikel 203 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie,

BESLUIT:

Artikel 1

De Gemeenschap levert in 2006 een bijdrage van 14,4 miljoen EUR aan de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling („EBWO”) ten behoeve van het Fonds Inkapseling Tsjernobyl.

De kredieten worden door de begrotingsautoriteit toegestaan binnen de grenzen van de financiële vooruitzichten. De bijdrage wordt gefinancierd naar gelang van beschikbare jaarlijkse begrotingskredieten.

Artikel 2

  • 1. 
    De bijdrage van de Gemeenschap aan het Fonds Inkapseling Tsjernobyl wordt door de Commissie beheerd, overeenkomstig Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen (5), waarbij met name aandacht wordt besteed aan de beginselen van goed en efficiënt beheer.

De Commissie zorgt ervoor dat de Rekenkamer over alle relevante informatie beschikt. Zij verzoekt de EBWO, wanneer de Rekenkamer een daartoe strekkend verzoek formuleert, om extra gegevens over de werking van het Fonds Inkapseling Tsjernobyl, voor zover deze verband houden met de financiële bijdrage van de Gemeenschap.

  • 2. 
    De Commissie ziet erop toe dat de lidstaten gelijk worden behandeld wat betreft de aanbestedingsregelingen voor subsidies die verstrekt worden uit de middelen van het Fonds Inkapseling Tsjernobyl.

De Commissie kan, per geval, regelingen over overheidsopdrachten met derde landen die geen Tacis-partnerlanden zijn, toestaan, in het belang van het project betreffende de implementatie van het fonds voor de constructie van een ommanteling voor de kerncentrale van Tsjernobyl.

Artikel 3

Overeenkomstig artikel II, deel 2.02, van de regels van het Fonds Inkapseling Tsjernobyl wordt voor deze bijdrage een formele bijdrageovereenkomst gesloten tussen de Commissie en de EBWO.

Artikel 4

De Commissie dient jaarlijks bij het Europees Parlement en de Raad een voortgangsverslag in over de implementatie van het Fonds Inkapseling Tsjernobyl.

Gedaan te Brussel, 4 december 2006.

Voor de Raad

De voorzitster

  • L. 
    LUHTANEN
 

  • (1) 
    Advies uitgebracht op 14 november 2006 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.