Besluit 2007/247 - Deelneming van de EG in de kapitaalverhoging bij het Europees Investeringsfonds

1.

Wettekst

25.4.2007   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 107/5

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 19 april 2007

inzake de deelneming van de Gemeenschap in de kapitaalverhoging bij het Europees Investeringsfonds

(2007/247/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Besluit 94/375/EG van de Raad van 6 juni 1994 betreffende het lidmaatschap van de Gemeenschap van het Europees Investeringsfonds (1), en met name op artikel 3,

Gelet op het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het toegestane kapitaal van het Europees Investeringsfonds (hierna „het fonds” genoemd) is bij de oprichting van het fonds vastgesteld op 2 miljard EUR, verdeeld in 2 000 participaties met elk een nominale waarde van 1 miljoen EUR. Overeenkomstig artikel 7, lid 1, van de statuten van het Europees Investeringsfonds (3) (hierna „de statuten” genoemd) wordt op het geplaatste aanvangskapitaal 20 % gestort.

 

(2)

Overeenkomstig Besluit 94/375/EG heeft de Europese Gemeenschap, daartoe vertegenwoordigd door de Commissie, ingetekend op 600 participaties van het fonds voor een nominale waarde van 600 miljoen EUR, waarvan 120 miljoen EUR is gestort.

 

(3)

De garantie- en durfkapitaalactiviteiten van het fonds mogen niet uitgaan boven de plafonds die zijn vastgesteld in artikel 26 van de statuten of door de algemene vergadering van het fonds. De plafonds hangen af van de omvang van het kapitaal en de eigen middelen van het fonds. Omdat de eigen middelen van het EIF naar verwachting medio 2007 uitgeput raken en het fonds zijn financieringsactiviteiten uit eigen middelen dan niet zal kunnen voortzetten, heeft de raad van bestuur voorgesteld om het toegestane kapitaal van het fonds nominaal met 50 % te verhogen.

 

(4)

De Ecofin-Raad van 14 maart 2006 heeft zijn goedkeuring gehecht aan een verslag over de voorstellen van de Europese Investeringsbank (hierna „de EIB-groep” genoemd) om de EIB-groep een grotere bijdrage te laten leveren aan de bevordering van groei en werkgelegenheid in de EU, waaronder het voorstel om het kapitaal van het fonds te verhogen.

 

(5)

De Europese Raad van 23 en 24 maart 2006 heeft de bijdrage van de EIB-groep positief ontvangen en de betrokken actoren verzocht de nodige follow-up te verrichten met inachtneming van het definitieve akkoord over het financiële kader 2007-2013.

 

(6)

Inschrijving door de Gemeenschap op de nieuwe participaties zou de tenuitvoerlegging van de Lissabonstrategie ten goede komen en bijdragen aan de verwezenlijking van de communautaire doelstellingen op het gebied van kleine en middelgrote ondernemingen, werkgelegenheidsschepping, innovatie, onderzoek en ontwikkeling, regionaal en cohesiebeleid en uitbreiding.

 

(7)

Een begrotingstoewijzing van 100 miljoen EUR voor de kapitaalverhoging bij het fonds is in overeenstemming met het definitieve akkoord over het financiële kader 2007-2013.

 

(8)

De participatiehouders van het fonds mogen over een periode van vier jaar, van 2007 tot 2010, naar wens inschrijven op nieuwe participaties, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van de financiële instellingen en de Europese Investeringsbank en met de budgettaire beperkingen van de Gemeenschap. De prijs van de nieuwe participaties moet jaarlijks op basis van de tussen de participatiehouders van het fonds overeengekomen intrinsieke-waardeformule worden vastgesteld.

 

(9)

De jaarlijkse dividenden die van 1995 tot 2006 voor de deelneming van de Gemeenschap in het fonds zijn ontvangen, zijn overeenkomstig de voorschriften teruggevloeid naar de begroting van de Gemeenschap. In de jaren 2007-2010 moeten de ontvangen dividenden worden aangemerkt als bestemmingsontvangsten en worden gebruikt om een deel van de kosten van de kapitaalverhoging te dekken. Dit zou dan moeten leiden tot een verhoging van het bedrag aan budgettaire middelen dat voor de kapitaalverhoging beschikbaar is, hetgeen weer de doelstelling om de deelneming van de Gemeenschap in het fonds op 30 % van het kapitaal van het fonds te houden, ten goede komt.

 

(10)

Tot nu toe heeft de Commissie de jaarverslagen van het fonds aan het Europees Parlement en de Raad doorgezonden. Met het oog op een vereenvoudiging van de verslaggevingsprocedure moet het fonds zijn jaarverslag en het verslag van de auditcommissie voortaan rechtstreeks aan het Europees Parlement en de Raad toezenden.

 

(11)

Er zal worden gezorgd voor een passende coördinatie, synergie en complementariteit tussen de activiteiten van het fonds en die van de Europese Investeringsbank, de communautaire financiële instrumenten voor kleine en middelgrote ondernemingen en in voorkomend geval van andere financiële instellingen,

BESLUIT:

Artikel 1

Naast haar huidige deelneming in het Europees Investeringsfonds, hierna „het fonds” genoemd, schrijft de Gemeenschap in op maximaal 300 participaties in het fonds met een nominale waarde van 1 miljoen EUR. De inschrijving op de participaties en de jaarlijkse betalingen vinden plaats overeenkomstig de door de algemene vergadering van het fonds vastgestelde voorwaarden.

Artikel 2

De Gemeenschap koopt de nieuwe participaties vanaf 2007 over een periode van vier jaar. Om de inschrijving te bekostigen, worden de dividenden die voor de deelneming van de Gemeenschap in het fonds worden ontvangen, van 2007 tot 2010 aangemerkt als bestemmingsontvangsten in de zin van artikel 18, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen (4).

Daarnaast wordt in de algemene begroting van de Europese Unie over de gehele periode in totaal maximaal 100 miljoen EUR uitgetrokken om de resterende kosten te dekken. Overeenkomstig artikel 76, lid 3, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 mag de vastlegging in de begroting in vier jaartranches worden verdeeld.

Artikel 3

De Commissie dient uiterlijk op 31 juli 2012 bij de Raad een evaluatie in van de activiteiten die het fonds uit eigen middelen financiert.

Artikel 4

Het fonds dient zijn jaarverslag en het jaarverslag van de auditcommissie in bij het Europees Parlement en de Raad.

Artikel 5

Dit besluit wordt van kracht op de dag van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Het is van toepassing vanaf 19 april 2007.

Gedaan te Luxemburg, 19 april 2007.

Voor de Raad

De voorzitster

  • B. 
    ZYPRIES
 

  • (2) 
    Advies uitgebracht op 29 maart 2007 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.