Besluit 2009/49 - Sluiting van de Overeenkomst met Australië inzake de handel in wijn

1.

Wettekst

30.1.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 28/1

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 28 november 2008

inzake de sluiting van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Australië inzake de handel in wijn

(2009/49/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 133, juncto artikel 300, lid 2, eerste alinea, eerste volzin, en artikel 300, lid 4,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Krachtens de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Australië inzake de handel in wijn (1), goedgekeurd bij Besluit 94/184/EG van de Raad (2), moet verder worden onderhandeld over de overgangsperioden voor de in de artikelen 8 en 11 van die Overeenkomst genoemde benamingen.

 

(2)

Op 23 oktober 2000 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om over een nieuwe overeenkomst inzake de handel in wijn tussen de Gemeenschap en Australië te onderhandelen.

 

(3)

Deze onderhandelingen zijn afgerond en op 5 juni 2007 is de nieuwe Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Australië inzake de handel in wijn (hierna „de Overeenkomst” genoemd) door beide partijen geparafeerd.

 

(4)

De Overeenkomst moet derhalve worden goedgekeurd.

 

(5)

Teneinde de uitvoering van de Overeenkomst en de eventuele wijziging van de bijlagen bij de Overeenkomst te vergemakkelijken, moet de Commissie worden gemachtigd, volgens de in Verordening (EG) nr. 479/2008 van de Raad van 29 april 2008 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt (3) bedoelde procedure, de nodige maatregelen vast te stellen.

 

(6)

Vanaf de datum van inwerkingtreding van de Overeenkomst worden de vorige Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Australië inzake de handel in wijn, het Protocol en de desbetreffende briefwisselingen, ondertekend te Brussel en Canberra op respectievelijk 26 en 31 januari 1994, beëindigd,

BESLUIT:

Artikel 1

De Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Australië inzake de handel in wijn alsmede de bijlagen, het Protocol, de verklaringen en de geconsolideerde briefwisseling daarbij (hierna „de Overeenkomst” genoemd) worden namens de Europese Gemeenschap goedgekeurd.

De tekst van de Overeenkomst is aan dit besluit gehecht.

Artikel 2

De voorzitter van de Raad is gemachtigd de persoon (personen) aan te wijzen die bevoegd is (zijn) de Overeenkomst te ondertekenen teneinde daardoor de Gemeenschap te binden.

Artikel 3

Voor de toepassing van artikel 29, lid 3, van de Overeenkomst wordt de Commissie gemachtigd om, in voorkomend geval, volgens de in artikel 113, lid 1, of artikel 113, lid 2, van Verordening (EG) nr. 479/2008 bedoelde procedure de maatregelen vast te stellen die nodig zijn voor de uitvoering van de Overeenkomst en voor de wijziging van de bijlagen en het Protocol overeenkomstig de artikelen 29 en 30 van de Overeenkomst.

Artikel 4

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 28 november 2008.

Voor de Raad

De voorzitter

  • M. 
    BARNIER
 

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.