2007/835/EG: Besluit nr. 3/2007 van de Associatieraad EU-Algerije van 29 november 2007 tot oprichting van subcomités van het Associatiecomité en van een werkgroep sociale zaken

1.

Wettekst

15.12.2007   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 330/31

 

BESLUIT Nr. 3/2007 VAN DE ASSOCIATIERAAD EU-ALGERIJE

van 29 november 2007

tot oprichting van subcomités van het Associatiecomité en van een werkgroep sociale zaken

(2007/835/EG)

DE ASSOCIATIERAAD EU-ALGERIJE,

Gelet op de Europees-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Democratische Volksrepubliek Algerije, anderzijds (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Uiterlijk op 31 augustus 2017 moet een vrijhandelszone tussen de Europese Unie en de Democratische Volksrepubliek Algerije tot stand zijn gebracht.

 

(2)

De betrekkingen van de Europese Unie met de landen van het zuidelijke Middellandse Zeegebied worden als gevolg van de tenuitvoerlegging van de Euro-mediterrane overeenkomsten en de voortzetting van het Euro-mediterrane partnerschap steeds complexer.

 

(3)

Bij de associatiecomités van de andere geassocieerde landen zijn subcomités opgericht met het oog op het toezicht op de tenuitvoerlegging van de prioriteiten van het partnerschap en de harmonisatie van de wetgeving.

 

(4)

Er bestaat een groeiende noodzaak om het milieubeleid in de verschillende beleidsterreinen te integreren, aangezien duurzame ontwikkeling de doelstelling is.

 

(5)

In artikel 98 van de overeenkomst is bepaald dat werkgroepen of lichamen kunnen worden opgezet ten behoeve van de uitvoering van de overeenkomst, en in artikel 76 van de overeenkomst is bepaald dat een werkgroep wordt opgericht om de uitvoering van de bepalingen op het gebied van sociale zaken te evalueren,

BESLUIT:

Enig artikel

De in bijlage I vermelde werkgroep en de in diezelfde bijlage vermelde subcomités bij het Associatiecomité EU-Algerije worden hierbij opgericht, en de in bijlage II vermelde reglementen van orde van deze werkgroep en deze subcomités worden hierbij vastgesteld.

Zij werken onder het gezag van het Associatiecomité, waaraan zij na elke vergadering verslag uitbrengen. De werkgroep voor sociale zaken en de subcomités zijn niet bevoegd om besluiten te nemen.

Het Associatiecomité neemt alle andere nodige maatregelen met het oog op hun goede functioneren en stelt de Associatieraad daarvan in kennis.

De Associatieraad kan besluiten andere subcomités of groepen op te richten, of bestaande subcomités of groepen op te heffen.

Dit besluit treedt in werking op de dag van zijn vaststelling.

Gedaan te Brussel, 29 november 2007.

Voor de Associatieraad

De voorzitter

  • M. 
    MEDELCI
 

 

BIJLAGE I

ASSOCIATIEOVEREENKOMST EU-ALGERIJE

Werkgroep sociale zaken en aan het Associatiecomité toegevoegde subcomités

 

1.

Werkgroep sociale zaken

 

2.

Subcomité industrie, handel en diensten

 

3.

Subcomité vervoer, milieu en energie

 

4.

Subcomité informatiemaatschappij, onderzoek, innovatie, onderwijs, audiovisuele media en cultuur

 

5.

Subcomité landbouw en visserij

 

6.

Subcomité justitie en binnenlandse zaken

 

7.

Subcomité douanesamenwerking

Kwesties betreffende de democratische beginselen en de mensenrechten worden momenteel besproken binnen de politieke dialoog in het kader van de associatieovereenkomst. Deze vraagstukken zullen uiteindelijk worden behandeld in het kader van een specifiek forum in de vorm van een ad-hoccomité, zodra de dialoog een dieper niveau zal hebben bereikt.

 

BIJLAGE II

REGLEMENT VAN ORDE

Werkgroep EU-Algerije sociale zaken

  • 1. 
    Samenstelling en voorzitterschap

De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en van de regering van de Democratische Volksrepubliek Algerije, en wordt beurtelings voorgezeten door elk van beide partijen.

  • 2. 
    Taak

De werkgroep staat onder het gezag van het Associatiecomité, waaraan het na elke vergadering verslag uitbrengt. De werkgroep is niet bevoegd om besluiten te nemen, maar kan wel voorstellen doen aan het Associatiecomité.

  • 3. 
    Voorwerp

De werkgroep onderzoekt de tenuitvoerlegging van de Associatieovereenkomst op de onderstaande gebieden. In het bijzonder beoordeelt de werkgroep de vooruitgang die geboekt is op het gebied van de aanpassing, uitvoering en toepassing van de wetgeving. Zo nodig wordt de samenwerking op het gebied van het openbaar bestuur onderzocht. De werkgroep onderzoekt alle problemen die zich op onderstaande gebieden kunnen voordoen en stelt eventueel te nemen maatregelen voor.

 

a)

Eerbiediging van het verbod op discriminatie naar nationaliteit tussen werknemers met de Algerijnse nationaliteit en werknemers uit de lidstaten, wat betreft arbeidsomstandigheden, beloning en ontslag.

 

b)

Toepassing van de bepalingen inzake sociale zekerheid zoals bedoeld in de artikelen 68 tot en met 71 van de overeenkomst.

 

c)

Een dialoog op sociaal gebied zoals bedoeld in artikel 72 van de overeenkomst, waaronder integratie van de Algerijnse onderdanen die legaal op het grondgebied van de Europese Unie verblijven en bescherming tegen discriminatie en islamofobie.

 

d)

Samenwerking op sociaal gebied zoals bedoeld in artikel 74 van de overeenkomst, met name verbetering van de levensomstandigheden, het stelsel van sociale bescherming, de gezondheidszorg, de werkgelegenheid en de positie van de vrouw in het economische en maatschappelijke ontwikkelingsproces.

Deze lijst is niet volledig, en het Associatiecomité kan ook andere thema’s toevoegen, waaronder horizontale, zoals statistiek.

De werkgroep kan in een vergadering kwesties betreffende één of meer van de bovenstaande gebieden behandelen.

  • 4. 
    Secretariaat

Een ambtenaar van de Commissie en een ambtenaar van de Algerijnse regering treden gezamenlijk op als permanente secretarissen van de werkgroep.

Alle mededelingen betreffende de werkgroep worden aan de secretarissen van de werkgroep toegezonden.

  • 5. 
    Vergaderingen

De werkgroep komt bijeen wanneer de omstandigheden dat vereisen. Er kan een vergadering worden belegd op het verzoek van een van de partijen, dat via de bevoegde secretaris aan de andere partij wordt doorgegeven. Na ontvangst van een dergelijk verzoek antwoordt de secretaris van de andere partij binnen vijftien werkdagen.

In bijzonder spoedeisende gevallen kan de werkgroep met goedkeuring van beide partijen op kortere termijn bijeengeroepen worden. Alle verzoeken om vergaderingen te houden moeten schriftelijk worden gedaan.

Elke vergadering van de werkgroep wordt gehouden op een door beide partijen overeengekomen tijd en plaats.

De vergaderingen worden voor elke partij met instemming van de voorzitter door de bevoegde secretaris bijeengeroepen. Vóór elke vergadering wordt de voorzitter in kennis gesteld van de voorgenomen samenstelling van de delegaties van beide partijen.

Met instemming van beide partijen kan de werkgroep deskundigen uitnodigen om tijdens de vergaderingen bepaalde inlichtingen te verstrekken.

Iedere vergadering zal worden bijgewoond door een vertegenwoordiger van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, om te zorgen voor de nodige coördinatie en koppeling met de door de Europese Unie gefinancierde lopende en toekomstige projecten en programma’s, en om ervoor te zorgen dat de tijdens de vergadering vastgestelde prioriteiten de nodige ondersteuning krijgen.

  • 6. 
    Agenda

Alle verzoeken om punten op de agenda van de werkgroep te plaatsen worden aan de secretarissen van de werkgroep toegezonden.

Voor elke vergadering wordt een voorlopige agenda opgesteld door de voorzitter. Deze wordt uiterlijk tien dagen vóór het begin van de vergadering door de secretaris van de werkgroep aan de andere partij toegezonden.

De voorlopige agenda omvat de punten waarvoor de secretarissen uiterlijk vijftien dagen vóór het begin van de zitting een verzoek tot opname op de agenda hebben ontvangen. De desbetreffende documentatie moet uiterlijk zeven dagen vóór de vergadering door de beide partijen zijn ontvangen. Om rekening te houden met bijzondere of urgente gevallen kunnen deze termijnen met instemming van beide partijen worden verkort.

De agenda wordt aan het begin van iedere vergadering door de werkgroep vastgesteld.

  • 7. 
    Notulen

Er worden notulen opgesteld van elke vergadering, in overleg tussen de twee secretarissen. Een exemplaar van de notulen, met inbegrip van de voorstellen van de werkgroep, wordt door de secretarissen van de werkgroep aan de secretarissen en de voorzitter van het Associatiecomité toegezonden.

  • 8. 
    Openbaarheid

De vergaderingen van de werkgroep zijn niet openbaar, tenzij anders wordt beslist.

REGLEMENT VAN ORDE

SUBCOMITÉ EU-ALGERIJE

Industrie, handel en diensten

  • 1. 
    Samenstelling en voorzitterschap

Het subcomité bestaat uit vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en van de regering van de Democratische Volksrepubliek Algerije, en wordt beurtelings voorgezeten door elk van beide partijen.

  • 2. 
    Taak

Het subcomité staat onder het gezag van het Associatiecomité, waaraan het na elke vergadering verslag uitbrengt. Het subcomité is niet bevoegd om besluiten te nemen. Het kan wel voorstellen aan het Associatiecomité doen.

  • 3. 
    Onderwerp

Het subcomité onderzoekt de tenuitvoerlegging van de Associatieovereenkomst op de onderstaande gebieden. In het bijzonder beoordeelt het de vooruitgang die geboekt is op het gebied van de aanpassing, uitvoering en toepassing van de wetgeving. Zo nodig wordt de samenwerking op het gebied van het openbaar bestuur onderzocht. Het subcomité onderzoekt alle problemen die zich op onderstaande gebieden kunnen voordoen en stelt eventueel te nemen maatregelen voor.

 

a)

Industriële samenwerking zoals beschreven in artikel 53 van de Associatieovereenkomst.

 

b)

Handelsvraagstukken, markttoegang, liberalisering van de handel in industrieproducten, landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten en visserijproducten.

 

c)

Diensten, waaronder financiële dienstverlening en banken, en recht van vestiging (grensoverschrijdende dienstverlening, commerciële aanwezigheid, tijdelijk verblijf van fysieke personen).

 

d)

Toerisme en ambachtelijke productie.

 

e)

Stimulering en bescherming van investeringen.

 

f)

Bescherming van de consument.

 

g)

Technische regelgeving, metrologie, accreditering, standaardisatie, normalisatie, certificatie, conformiteitsbeoordeling en markttoezicht.

 

h)

Mededinging en staatssteun.

 

i)

Intellectuele-, industriële- en commerciële-eigendomsrechten.

 

j)

Overheidsopdrachten.

 

k)

Vereenvoudiging van procedures voor ondernemingen.

 

l)

Onderwijs en opleiding op het gebied van ondernemerschap.

Deze lijst is niet volledig, en het Associatiecomité kan ook andere thema’s toevoegen, waaronder horizontale, zoals statistiek.

Het subcomité kan in een vergadering kwesties betreffende één of meer van de bovenstaande gebieden behandelen.

  • 4. 
    Secretariaat

Een ambtenaar van de Commissie en een ambtenaar van de Algerijnse regering treden gezamenlijk op als permanente secretarissen van het subcomité.

Alle mededelingen betreffende het subcomité worden naar de secretarissen van het subcomité gezonden.

  • 5. 
    Vergaderingen

Het subcomité komt bijeen wanneer de omstandigheden zulks vereisen. Er kan een vergadering worden belegd op het verzoek van een van de partijen, dat via de bevoegde secretaris aan de andere partij wordt doorgegeven. Na ontvangst van het verzoek antwoordt de secretaris van de andere partij binnen vijftien werkdagen.

In bijzonder spoedeisende gevallen kan het subcomité met goedkeuring van beide partijen op kortere termijn bijeengeroepen worden. Alle verzoeken om vergaderingen te houden moeten schriftelijk worden gedaan.

Elke vergadering van het subcomité wordt gehouden op de door beide partijen overeengekomen tijd en plaats.

De vergaderingen worden voor elke partij met instemming van de voorzitter door de bevoegde secretaris bijeengeroepen. Vóór elke vergadering wordt de voorzitter in kennis gesteld van de voorgenomen samenstelling van de delegaties van beide partijen.

Met instemming van beide partijen kan het subcomité deskundigen uitnodigen om tijdens de vergaderingen bepaalde inlichtingen te verstrekken.

Iedere vergadering zal worden bijgewoond door een vertegenwoordiger van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, om te zorgen voor de nodige coördinatie en koppeling met de door de Europese Unie gefinancierde lopende en toekomstige projecten en programma’s, en om ervoor te zorgen dat de tijdens de vergadering vastgestelde prioriteiten de nodige ondersteuning krijgen.

  • 6. 
    Agenda

Alle verzoeken om punten op de agenda van het subcomité te plaatsen worden aan de secretarissen van het subcomité gezonden.

Voor elke vergadering wordt een voorlopige agenda opgesteld door de voorzitter. Deze wordt uiterlijk tien dagen vóór het begin van de vergadering door de secretaris van de werkgroep aan de andere partij toegezonden.

De voorlopige agenda omvat de punten waarvoor de secretarissen uiterlijk vijftien dagen vóór het begin van de zitting een verzoek tot opname op de agenda hebben ontvangen. De desbetreffende documentatie moet uiterlijk zeven dagen vóór de vergadering door de beide partijen zijn ontvangen. Om rekening te houden met bijzondere of urgente gevallen kunnen deze termijnen met instemming van beide partijen worden verkort.

De agenda wordt aan het begin van iedere vergadering door het subcomité vastgesteld.

  • 7. 
    Notulen

Er worden notulen opgesteld van elke vergadering, in overleg tussen de twee secretarissen. Een exemplaar van de notulen, met inbegrip van de voorstellen van het subcomité, wordt door de secretarissen van het subcomité aan de secretarissen en aan de voorzitter van het Associatiecomité gezonden.

  • 8. 
    Openbaarheid

De vergaderingen van het subcomité zijn niet openbaar, tenzij anders wordt beslist.

REGLEMENT VAN ORDE

SUBCOMITÉ EU-ALGERIJE

Vervoer, milieu en energie

  • 1. 
    Samenstelling en voorzitterschap

Het subcomité bestaat uit vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en van de regering van de Democratische Volksrepubliek Algerije, en wordt beurtelings voorgezeten door elk van beide partijen.

  • 2. 
    Taak

Het subcomité staat onder het gezag van het Associatiecomité, waaraan het na elke vergadering verslag uitbrengt. Het subcomité is niet bevoegd om besluiten te nemen. Het kan wel voorstellen aan het Associatiecomité doen.

  • 3. 
    Onderwerp

Het subcomité onderzoekt de tenuitvoerlegging van de Associatieovereenkomst op de onderstaande gebieden. In het bijzonder beoordeelt het de vooruitgang die geboekt is op het gebied van de aanpassing, uitvoering en toepassing van de wetgeving, en op dat van de integratie van het milieubeleid op alle terreinen van de Associatieovereenkomst. Zo nodig wordt de samenwerking op het gebied van het openbaar bestuur onderzocht. Het subcomité onderzoekt alle problemen die zich op onderstaande gebieden kunnen voordoen en stelt eventueel te nemen maatregelen voor.

 

a)

Vervoer: met name modernisering van de infrastructuur (met name onderlinge verbindingen) en onderhoud, veiligheid en beveiliging in de zee- en luchtvaart, met name controle en beheer van havens, spoorwegen, luchthavens en wegennetten, bevordering van intelligente vervoerssystemen en het gebruik van informatietechnologieën in alle soorten vervoer, ontwikkeling van de aansluitingen op het wegen- en spoorwegennet van buurlanden, verbetering van het multimodale systeem en de versterking van de regionale samenwerking.

 

b)

Milieu: met name capaciteitsopbouw voor milieubescherming op de prioritaire terreinen van de associatieovereenkomst (verwoestijning, waterbeheer, afvalbeheer, verzilting, controle en voorkoming van industriële en stedelijke vervuiling en verontreiniging van de zee, bescherming van het mariene milieu en de biodiversiteit, enz.) en de integratie van de milieudimensie in de prioritaire sectoren van het Euro-mediterrane partnerschap in het kader van duurzame ontwikkeling. Water: met name infrastructuur, modernisering, beheer, continuïteit van de watervoorziening en onderzoek.

 

c)

Energie: samenwerking op het gebied van energie en mijnbouw zoals beschreven in artikel 61 van de associatieovereenkomst; instelling van een strategische dialoog tussen de Europese Unie en Algerije op het gebied van energie (met name een memorandum van overeenstemming over een strategisch partnerschap); toezicht op de ontwikkeling van energie-infrastructuur van wederzijds belang, in samenwerking met internationale en particuliere financiële instellingen; totstandkoming van de elektriciteitsmarkt van de Maghreblanden en integratie in de interne markt van de EU.

Deze lijst is niet volledig, en het Associatiecomité kan ook andere thema’s toevoegen, waaronder horizontale, zoals statistiek.

Het subcomité kan in een vergadering kwesties betreffende één of meer van de bovenstaande gebieden behandelen.

  • 4. 
    Secretariaat

Een ambtenaar van de Commissie en een ambtenaar van de Algerijnse regering treden gezamenlijk op als permanente secretarissen van het subcomité.

Alle mededelingen betreffende het subcomité worden naar de secretarissen van het subcomité gezonden.

  • 5. 
    Vergaderingen

Het subcomité komt bijeen wanneer de omstandigheden zulks vereisen. Er kan een vergadering worden belegd op het verzoek van een van de partijen, dat via de bevoegde secretaris aan de andere partij wordt doorgegeven. Na ontvangst van het verzoek antwoordt de secretaris van de andere partij binnen vijftien werkdagen.

In bijzonder spoedeisende gevallen kan het subcomité met goedkeuring van beide partijen op kortere termijn bijeengeroepen worden. Alle verzoeken om vergaderingen te houden moeten schriftelijk worden gedaan.

Elke vergadering van het subcomité wordt gehouden op de door beide partijen overeengekomen tijd en plaats.

De vergaderingen worden voor elke partij met instemming van de voorzitter door de bevoegde secretaris bijeengeroepen. Vóór elke vergadering wordt de voorzitter in kennis gesteld van de voorgenomen samenstelling van de delegaties van beide partijen.

Met instemming van beide partijen kan het subcomité deskundigen uitnodigen om tijdens de vergaderingen bepaalde inlichtingen te verstrekken.

Iedere vergadering zal worden bijgewoond door een vertegenwoordiger van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, om te zorgen voor de nodige coördinatie en koppeling met de door de Europese Unie gefinancierde lopende en toekomstige projecten en programma’s, en om ervoor te zorgen dat de tijdens de vergadering vastgestelde prioriteiten de nodige ondersteuning krijgen.

  • 6. 
    Agenda

Alle verzoeken om punten op de agenda van het subcomité te plaatsen worden aan de secretarissen van het subcomité gezonden.

Voor elke vergadering wordt een voorlopige agenda opgesteld door de voorzitter. Deze wordt uiterlijk tien dagen vóór het begin van de vergadering door de secretaris van de werkgroep aan de andere partij toegezonden.

De voorlopige agenda omvat de punten waarvoor de secretarissen uiterlijk vijftien dagen vóór het begin van de zitting een verzoek tot opname op de agenda hebben ontvangen. De desbetreffende documentatie moet uiterlijk zeven dagen vóór de vergadering door de beide partijen zijn ontvangen. Om rekening te houden met bijzondere of urgente gevallen kunnen deze termijnen met instemming van beide partijen worden verkort.

De agenda wordt aan het begin van iedere vergadering door het subcomité vastgesteld.

  • 7. 
    Notulen

Er worden notulen opgesteld van elke vergadering, in overleg tussen de twee secretarissen. Een exemplaar van de notulen, met inbegrip van de voorstellen van het subcomité, wordt door de secretarissen van het subcomité aan de secretarissen en aan de voorzitter van het Associatiecomité gezonden.

  • 8. 
    Openbaarheid

De vergaderingen van het subcomité zijn niet openbaar, tenzij anders wordt beslist.

REGLEMENT VAN ORDE

SUBCOMITÉ EU-ALGERIJE

Informatiemaatschappij, onderzoek, innovatie, onderwijs, audiovisuele media en cultuur

  • 1. 
    Samenstelling en voorzitterschap

Het subcomité bestaat uit vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en van de regering van de Democratische Volksrepubliek Algerije, en wordt beurtelings voorgezeten door elk van beide partijen.

  • 2. 
    Taak

Het subcomité staat onder het gezag van het Associatiecomité, waaraan het na elke vergadering verslag uitbrengt. Het subcomité is niet bevoegd om besluiten te nemen. Het kan wel voorstellen aan het Associatiecomité doen.

  • 3. 
    Onderwerp

Het subcomité onderzoekt de tenuitvoerlegging van de Associatieovereenkomst op de onderstaande gebieden. In het bijzonder beoordeelt het de vooruitgang die geboekt is op het gebied van de aanpassing, uitvoering en toepassing van de wetgeving. Zo nodig wordt de samenwerking op het gebied van het openbaar bestuur onderzocht. Het subcomité onderzoekt alle problemen die zich op onderstaande gebieden kunnen voordoen en stelt eventueel te nemen maatregelen voor.

 

a)

Ontwikkeling van institutionele en onderzoekscapaciteit op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie, waaronder de toepassing van de resultaten van wetenschappelijk en technologisch onderzoek door de industrie en het midden- en kleinbedrijf, in samenhang met de overeenkomst waarbij Algerije wordt betrokken bij het kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling, technologische innovatie, overdracht van nieuwe technologieën en verspreiding van kennis, een overeenkomst inzake wetenschappelijke en technische samenwerking.

 

b)

Samenwerking op het gebied van elektronische communicatie en informatietechnologieën.

 

c)

Hervormingen op het gebied van onderwijs, opleiding, waaronder beroepsonderwijs, en jeugdzaken, waaronder betere toegang tot onderwijs voor vrouwen en meisjes.

 

d)

Samenwerking op het gebied van cultuur en in de audiovisuele sector.

 

e)

Deelname van burgers, onderzoekers, studenten en Algerijnse organisaties aan communautaire programma’s voor onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie en aan relevante programma’s op het gebied van onderwijs, opleiding en jongeren.

 

f)

Beleid en regelgeving ten behoeve van elektronische communicatienetwerken en -diensten.

Deze lijst is niet volledig, en het Associatiecomité kan ook andere thema’s toevoegen, waaronder horizontale, zoals statistiek.

Het subcomité kan in een vergadering kwesties betreffende één of meer van de bovenstaande gebieden behandelen.

  • 4. 
    Secretariaat

Een ambtenaar van de Commissie en een ambtenaar van de Algerijnse regering treden gezamenlijk op als permanente secretarissen van het subcomité.

Alle mededelingen betreffende het subcomité worden naar de secretarissen van het subcomité gezonden.

  • 5. 
    Vergaderingen

Het subcomité komt bijeen wanneer de omstandigheden zulks vereisen. Er kan een vergadering worden belegd op het verzoek van een van de partijen, dat via de bevoegde secretaris aan de andere partij wordt doorgegeven. Na ontvangst van het verzoek antwoordt de secretaris van de andere partij binnen vijftien werkdagen.

In bijzonder spoedeisende gevallen kan het subcomité met goedkeuring van beide partijen op kortere termijn bijeengeroepen worden. Alle verzoeken om vergaderingen te houden moeten schriftelijk worden gedaan.

Elke vergadering van het subcomité wordt gehouden op de door beide partijen overeengekomen tijd en plaats.

De vergaderingen worden voor elke partij met instemming van de voorzitter door de bevoegde secretaris bijeengeroepen. Vóór elke vergadering wordt de voorzitter in kennis gesteld van de voorgenomen samenstelling van de delegaties van beide partijen.

Met instemming van beide partijen kan het subcomité deskundigen uitnodigen om tijdens de vergaderingen bepaalde inlichtingen te verstrekken.

Iedere vergadering zal worden bijgewoond door een vertegenwoordiger van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, om te zorgen voor de nodige coördinatie en koppeling met de door de Europese Unie gefinancierde lopende en toekomstige projecten en programma’s, en om ervoor te zorgen dat de tijdens de vergadering vastgestelde prioriteiten de nodige ondersteuning krijgen.

  • 6. 
    Agenda

Alle verzoeken om punten op de agenda van het subcomité te plaatsen worden aan de secretarissen van het subcomité gezonden.

Voor elke vergadering wordt een voorlopige agenda opgesteld door de voorzitter. Deze wordt uiterlijk tien dagen vóór het begin van de vergadering door de secretaris van de werkgroep aan de andere partij toegezonden.

De voorlopige agenda omvat de punten waarvoor de secretarissen uiterlijk vijftien dagen vóór het begin van de zitting een verzoek tot opname op de agenda hebben ontvangen. De desbetreffende documentatie moet uiterlijk zeven dagen vóór de vergadering door de beide partijen zijn ontvangen. Om rekening te houden met bijzondere of urgente gevallen kunnen deze termijnen met instemming van beide partijen worden verkort.

De agenda wordt aan het begin van iedere vergadering door het subcomité vastgesteld.

  • 7. 
    Notulen

Er worden notulen opgesteld van elke vergadering, in overleg tussen de twee secretarissen. Een exemplaar van de notulen, met inbegrip van de voorstellen van het subcomité, wordt door de secretarissen van het subcomité aan de secretarissen en aan de voorzitter van het Associatiecomité gezonden.

  • 8. 
    Openbaarheid

De vergaderingen van het subcomité zijn niet openbaar, tenzij anders wordt beslist.

REGLEMENT VAN ORDE

SUBCOMITÉ EU-ALGERIJE

Landbouw en visserij

  • 1. 
    Samenstelling en voorzitterschap

Het subcomité bestaat uit vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en van de regering van de Democratische Volksrepubliek Algerije, en wordt beurtelings voorgezeten door elk van beide partijen.

  • 2. 
    Taak

Het subcomité staat onder het gezag van het Associatiecomité, waaraan het na elke vergadering verslag uitbrengt. Het subcomité is niet bevoegd om besluiten te nemen. Het kan wel voorstellen aan het Associatiecomité doen.

  • 3. 
    Onderwerp

Het subcomité onderzoekt de tenuitvoerlegging van de Associatieovereenkomst op de onderstaande gebieden. In het bijzonder beoordeelt het de vooruitgang die geboekt is op het gebied van de aanpassing, uitvoering en toepassing van de wetgeving. Zo nodig wordt de samenwerking op het gebied van het openbaar bestuur onderzocht. Het subcomité onderzoekt alle problemen die zich op onderstaande gebieden kunnen voordoen en stelt eventueel te nemen maatregelen voor.

 

a)

Modernisering en herstructurering van de sectoren landbouw, visserij en bosbeheer.

 

b)

Handel in landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten en visserijproducten (waaronder aanpassing van de handels- en distributiekanalen).

 

c)

Samenwerking op het gebied van landbouw en plattelandsontwikkeling.

 

d)

Veterinaire en fytosanitaire vraagstukken, met name aanpassing van de levensmiddelenwetgeving.

 

e)

Behoud en goed beheer van de natuurlijke hulpbronnen, waaronder het visbestand en bescherming van het mariene milieu.

 

f)

Samenwerking in het kader van het EU-systeem voor snelle waarschuwing.

Deze lijst is niet volledig, en het Associatiecomité kan ook andere thema’s toevoegen, waaronder horizontale, zoals statistiek.

Het subcomité kan in een vergadering kwesties betreffende één of meer van de bovenstaande gebieden behandelen.

  • 4. 
    Secretariaat

Een ambtenaar van de Commissie en een ambtenaar van de Algerijnse regering treden gezamenlijk op als permanente secretarissen van het subcomité.

Alle mededelingen betreffende het subcomité worden naar de secretarissen van het subcomité gezonden.

  • 5. 
    Vergaderingen

Het subcomité komt bijeen wanneer de omstandigheden zulks vereisen. Er kan een vergadering worden belegd op het verzoek van een van de partijen, dat via de bevoegde secretaris aan de andere partij wordt doorgegeven. Na ontvangst van het verzoek antwoordt de secretaris van de andere partij binnen vijftien werkdagen.

In bijzonder spoedeisende gevallen kan het subcomité met goedkeuring van beide partijen op kortere termijn bijeengeroepen worden. Alle verzoeken om vergaderingen te houden moeten schriftelijk worden gedaan.

Elke vergadering van het subcomité wordt gehouden op de door beide partijen overeengekomen tijd en plaats.

De vergaderingen worden voor elke partij met instemming van de voorzitter door de bevoegde secretaris bijeengeroepen. Vóór elke vergadering wordt de voorzitter in kennis gesteld van de voorgenomen samenstelling van de delegaties van beide partijen.

Met instemming van beide partijen kan het subcomité deskundigen uitnodigen om tijdens de vergaderingen bepaalde inlichtingen te verstrekken.

Iedere vergadering zal worden bijgewoond door een vertegenwoordiger van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, om te zorgen voor de nodige coördinatie en koppeling met de door de Europese Unie gefinancierde lopende en toekomstige projecten en programma’s, en om ervoor te zorgen dat de tijdens de vergadering vastgestelde prioriteiten de nodige ondersteuning krijgen.

  • 6. 
    Agenda

Alle verzoeken om punten op de agenda van het subcomité te plaatsen worden aan de secretarissen van het subcomité gezonden.

Voor elke vergadering wordt een voorlopige agenda opgesteld door de voorzitter. Deze wordt uiterlijk tien dagen vóór het begin van de vergadering door de secretaris van de werkgroep aan de andere partij toegezonden.

De voorlopige agenda omvat de punten waarvoor de secretarissen uiterlijk vijftien dagen vóór het begin van de zitting een verzoek tot opname op de agenda hebben ontvangen. De desbetreffende documentatie moet uiterlijk zeven dagen vóór de vergadering door de beide partijen zijn ontvangen. Om rekening te houden met bijzondere of urgente gevallen kunnen deze termijnen met instemming van beide partijen worden verkort.

De agenda wordt aan het begin van iedere vergadering door het subcomité vastgesteld.

  • 7. 
    Notulen

Er worden notulen opgesteld van elke vergadering, in overleg tussen de twee secretarissen. Een exemplaar van de notulen, met inbegrip van de voorstellen van het subcomité, wordt door de secretarissen van het subcomité aan de secretarissen en aan de voorzitter van het Associatiecomité gezonden.

  • 8. 
    Openbaarheid

De vergaderingen van het subcomité zijn niet openbaar, tenzij anders wordt beslist.

REGLEMENT VAN ORDE

SUBCOMITÉ EU-ALGERIJE

Justitie en binnenlandse zaken

  • 1. 
    Samenstelling en voorzitterschap

Het subcomité bestaat uit vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en van de regering van de Democratische Volksrepubliek Algerije, en wordt beurtelings voorgezeten door elk van beide partijen.

  • 2. 
    Taak

Het subcomité staat onder het gezag van het Associatiecomité, waaraan het na elke vergadering verslag uitbrengt. Het subcomité is niet bevoegd om besluiten te nemen. Het kan wel voorstellen aan het Associatiecomité doen.

  • 3. 
    Onderwerp

Het subcomité onderzoekt de tenuitvoerlegging van de Associatieovereenkomst op de onderstaande gebieden. In het bijzonder beoordeelt het de vooruitgang die geboekt is op het gebied van de aanpassing, uitvoering en toepassing van de wetgeving. Zo nodig wordt de samenwerking op het gebied van het openbaar bestuur onderzocht. Het subcomité onderzoekt alle problemen die zich op onderstaande gebieden kunnen voordoen en stelt eventueel te nemen maatregelen voor.

 

a)

Verkeer van personen:

 

tenuitvoerlegging van artikel 83 van de associatieovereenkomst inzake het verkeer van personen, waaronder onderzoek van de mogelijkheden om de procedures voor de afgifte van visa voor kortdurend verblijf van bepaalde categorieën personen te vergemakkelijken;

 

samenwerking op het gebied van de voorkoming en beheersing van illegale immigratie, in het kader van artikel 84 van de associatieovereenkomst; overnameovereenkomsten.

 

b)

Samenwerking op juridisch en justitieel gebied (civiel- en strafrechtelijk) en op het gebied van de politie.

 

c)

Samenwerking op het gebied van de bestrijding van georganiseerde misdaad, waaronder mensenhandel, terrorisme, witwassen, drugs en drugsverslaving, racisme, vreemdelingenhaat en islamofobie.

 

d)

Samenwerking op het gebied van corruptiebestrijding.

Deze lijst is niet volledig, en het Associatiecomité kan ook andere thema’s toevoegen, waaronder horizontale, zoals statistiek.

Het subcomité kan in een vergadering kwesties betreffende één of meer van de bovenstaande gebieden behandelen.

  • 4. 
    Secretariaat

Een ambtenaar van de Commissie en een ambtenaar van de Algerijnse regering treden gezamenlijk op als permanente secretarissen van het subcomité.

Alle mededelingen betreffende het subcomité worden naar de secretarissen van het subcomité gezonden.

  • 5. 
    Vergaderingen

Het subcomité komt bijeen wanneer de omstandigheden zulks vereisen. Er kan een vergadering worden belegd op het verzoek van een van de partijen, dat via de bevoegde secretaris aan de andere partij wordt doorgegeven. Na ontvangst van het verzoek antwoordt de secretaris van de andere partij binnen vijftien werkdagen.

In bijzonder spoedeisende gevallen kan het subcomité met goedkeuring van beide partijen op kortere termijn bijeengeroepen worden. Alle verzoeken om vergaderingen te houden moeten schriftelijk worden gedaan.

Elke vergadering van het subcomité wordt gehouden op de door beide partijen overeengekomen tijd en plaats.

De vergaderingen worden voor elke partij met instemming van de voorzitter door de bevoegde secretaris bijeengeroepen. Vóór elke vergadering wordt de voorzitter in kennis gesteld van de voorgenomen samenstelling van de delegaties van beide partijen.

Met instemming van beide partijen kan het subcomité deskundigen uitnodigen om tijdens de vergaderingen bepaalde inlichtingen te verstrekken.

Iedere vergadering zal worden bijgewoond door een vertegenwoordiger van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, om te zorgen voor de nodige coördinatie en koppeling met de door de Europese Unie gefinancierde lopende en toekomstige projecten en programma’s, en om ervoor te zorgen dat de tijdens de vergadering vastgestelde prioriteiten de nodige ondersteuning krijgen.

  • 6. 
    Agenda

Alle verzoeken om punten op de agenda van het subcomité te plaatsen worden aan de secretarissen van het subcomité gezonden.

Voor elke vergadering wordt een voorlopige agenda opgesteld door de voorzitter. Deze wordt uiterlijk tien dagen vóór het begin van de vergadering door de secretaris van de werkgroep aan de andere partij toegezonden.

De voorlopige agenda omvat de punten waarvoor de secretarissen uiterlijk vijftien dagen vóór het begin van de zitting een verzoek tot opname op de agenda hebben ontvangen. De desbetreffende documentatie moet uiterlijk zeven dagen vóór de vergadering door de beide partijen zijn ontvangen. Om rekening te houden met bijzondere of urgente gevallen kunnen deze termijnen met instemming van beide partijen worden verkort.

De agenda wordt aan het begin van iedere vergadering door het subcomité vastgesteld.

  • 7. 
    Notulen

Er worden notulen opgesteld van elke vergadering, in overleg tussen de twee secretarissen. Een exemplaar van de notulen, met inbegrip van de voorstellen van het subcomité, wordt door de secretarissen van het subcomité aan de secretarissen en aan de voorzitter van het Associatiecomité gezonden.

  • 8. 
    Openbaarheid

De vergaderingen van het subcomité zijn niet openbaar, tenzij anders wordt beslist.

REGLEMENT VAN ORDE

SUBCOMITÉ EU-ALGERIJE

Douanesamenwerking

  • 1. 
    Samenstelling en voorzitterschap

Het subcomité bestaat uit vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en van de regering van de Democratische Volksrepubliek Algerije, en wordt beurtelings voorgezeten door elk van beide partijen.

  • 2. 
    Taak

Het subcomité staat onder het gezag van het Associatiecomité, waaraan het na elke vergadering verslag uitbrengt. Het subcomité is niet bevoegd om besluiten te nemen. Het kan wel voorstellen aan het Associatiecomité doen.

  • 3. 
    Onderwerp

Het subcomité onderzoekt de tenuitvoerlegging van de Associatieovereenkomst op de onderstaande gebieden. In het bijzonder beoordeelt het de vooruitgang die geboekt is op het gebied van de aanpassing, uitvoering en toepassing van de wetgeving. Zo nodig wordt de samenwerking op het gebied van het openbaar bestuur onderzocht. Het subcomité onderzoekt alle problemen die zich op onderstaande gebieden kunnen voordoen en stelt eventueel te nemen maatregelen voor.

 

a)

Oorsprongsregels.

 

b)

Algemene douaneprocedures, douanenomenclatuur, bepaling douanewaarde.

 

c)

Tariefregelingen.

 

d)

Douanesamenwerking.

Deze lijst is niet volledig, en het Associatiecomité kan ook andere thema’s toevoegen, waaronder horizontale, zoals statistiek.

Het subcomité kan in een vergadering kwesties betreffende één of meer van de bovenstaande gebieden behandelen.

  • 4. 
    Secretariaat

Een ambtenaar van de Commissie en een ambtenaar van de Algerijnse regering treden gezamenlijk op als permanente secretarissen van het subcomité.

Alle mededelingen betreffende het subcomité worden naar de secretarissen van het subcomité gezonden.

  • 5. 
    Vergaderingen

Het subcomité komt bijeen wanneer de omstandigheden zulks vereisen. Er kan een vergadering worden belegd op het verzoek van een van de partijen, dat via de bevoegde secretaris aan de andere partij wordt doorgegeven. Na ontvangst van het verzoek antwoordt de secretaris van de andere partij binnen vijftien werkdagen.

In bijzonder spoedeisende gevallen kan het subcomité met goedkeuring van beide partijen op kortere termijn bijeengeroepen worden. Alle verzoeken om vergaderingen te houden moeten schriftelijk worden gedaan.

Elke vergadering van het subcomité wordt gehouden op de door beide partijen overeengekomen tijd en plaats.

De vergaderingen worden voor elke partij met instemming van de voorzitter door de bevoegde secretaris bijeengeroepen. Vóór elke vergadering wordt de voorzitter in kennis gesteld van de voorgenomen samenstelling van de delegaties van beide partijen.

Met instemming van beide partijen kan het subcomité deskundigen uitnodigen om tijdens de vergaderingen bepaalde inlichtingen te verstrekken.

Iedere vergadering zal worden bijgewoond door een vertegenwoordiger van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, om te zorgen voor de nodige coördinatie en koppeling met de door de Europese Unie gefinancierde lopende en toekomstige projecten en programma’s, en om ervoor te zorgen dat de tijdens de vergadering vastgestelde prioriteiten de nodige ondersteuning krijgen.

  • 6. 
    Agenda

Alle verzoeken om punten op de agenda van het subcomité te plaatsen worden aan de secretarissen van het subcomité gezonden.

Voor elke vergadering wordt een voorlopige agenda opgesteld door de voorzitter. Deze wordt uiterlijk tien dagen vóór het begin van de vergadering door de secretaris van de werkgroep aan de andere partij toegezonden.

De voorlopige agenda omvat de punten waarvoor de secretarissen uiterlijk vijftien dagen vóór het begin van de zitting een verzoek tot opname op de agenda hebben ontvangen. De desbetreffende documentatie moet uiterlijk zeven dagen vóór de vergadering door de beide partijen zijn ontvangen. Om rekening te houden met bijzondere of urgente gevallen kunnen deze termijnen met instemming van beide partijen worden verkort.

De agenda wordt aan het begin van iedere vergadering door het subcomité vastgesteld.

  • 7. 
    Notulen

Er worden notulen opgesteld van elke vergadering, in overleg tussen de twee secretarissen. Een exemplaar van de notulen, met inbegrip van de voorstellen van het subcomité, wordt door de secretarissen van het subcomité aan de secretarissen en aan de voorzitter van het Associatiecomité gezonden.

  • 8. 
    Openbaarheid

De vergaderingen van het subcomité zijn niet openbaar, tenzij anders wordt beslist.

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.