Besluit 2006/167 - Activiteiten van bepaalde derde landen op het gebied van het vervoer over zee

1.

Wettekst

4.2.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 33/18

 

BESCHIKKING Nr. 167/2006/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 18 januari 2006

betreffende de activiteiten van bepaalde derde landen op het gebied van het vervoer over zee

(gecodificeerde versie)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 80, lid 2,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Na raadpleging van het Comité van de Regio’s,

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Beschikking 78/774/EEG van de Raad van 19 september 1978 betreffende de activiteiten van bepaalde derde landen op het gebied van het vervoer over zee (3) is ingrijpend gewijzigd (4). Ter wille van de duidelijkheid en een rationele ordening van de tekst dient tot codificatie van deze beschikking te worden overgegaan.

 

(2)

Het is dienstig informatiesystemen in te voeren waardoor de instellingen van de Gemeenschap op de hoogte kunnen worden gehouden van de activiteiten van de koopvaardijvloten van derde landen waarvan de gedragingen nadelig zijn voor de scheepvaartbelangen van de lidstaten, en in het bijzonder voorzover deze activiteiten een nadelige invloed uitoefenen op het concurrentievermogen van de koopvaardijvloten van de lidstaten die deelnemen aan het internationale vervoer over zee. Deze informatiesystemen dienen eveneens het overleg op communautair niveau te vergemakkelijken.

 

(3)

Er dient te worden voorzien in de mogelijkheid om op het niveau van de Gemeenschap de nodige maatregelen te nemen teneinde de lidstaten in staat te stellen gezamenlijk tegenmaatregelen te treffen ten aanzien van de activiteiten van bepaalde derde landen op het gebied van het vervoer over zee,

HEBBEN DE VOLGENDE BESCHIKKING VASTGESTELD:

Artikel 1

Elke lidstaat neemt de nodige maatregelen om een systeem in te voeren om gegevens te verzamelen over de activiteiten van de koopvaardijvloten van derde landen waarvan de gedragingen nadelig zijn voor de scheepvaartbelangen van de lidstaten, en in het bijzonder voorzover deze activiteiten een nadelige invloed uitoefenen op het concurrentievermogen van de koopvaardijvloten van de lidstaten die deelnemen aan het internationale vervoer over zee.

Dit systeem moet elke lidstaat in staat stellen om, voorzover zulks noodzakelijk is om de in de eerste alinea beoogde doelstellingen te bereiken, gegevens te verzamelen met betrekking tot:

 

a)

het niveau van de aangeboden vervoerdiensten over zee;

 

b)

de aard, omvang, waarde, oorsprong en bestemming van de goederen welke worden geladen of gelost in de betrokken lidstaten door de schepen die deze diensten verrichten,

en

 

c)

het niveau van de vrachtprijs voor deze diensten.

Artikel 2

  • 1. 
    De Raad stelt met gekwalificeerde meerderheid van stemmen vast welke de derde landen zijn op welker koopvaardijvloot het informatiesysteem gemeenschappelijk wordt toegepast.
  • 2. 
    In het in lid 1 bedoelde besluit wordt gespecificeerd op welke soort vervoer over zee het informatiesysteem van toepassing zal zijn, de datum van invoering ervan, de frequentie van de te verzamelen gegevens, alsmede welk van de in artikel 1, tweede alinea, genoemde soorten gegevens verzameld moet worden.
  • 3. 
    Elke lidstaat zendt de Commissie regelmatig, of op haar verzoek, de door middel van zijn informatiesysteem verzamelde gegevens toe.
  • 4. 
    De Commissie maakt een beknopt overzicht van deze informatie voor de Gemeenschap als geheel. Artikel 4 van Beschikking 77/587/EEG van de Raad van 13 september 1977 houdende instelling van een overlegprocedure inzake de betrekkingen tussen de lidstaten en derde landen op het gebied van het zeevervoer en inzake de acties op dit gebied in de internationale organisaties (5) is op deze informatie van toepassing.

Artikel 3

In het kader van de bij Beschikking 77/587/EEG ingestelde overlegprocedure en onder meer aan de hand van de resultaten van het in artikel 1 bedoelde informatiesysteem, bestuderen de lidstaten en de Commissie op gezette tijden de activiteiten van de koopvaardijvloten van de derde landen die zijn aangewezen in de in artikel 2, lid 1, bedoelde besluiten.

Artikel 4

De Raad kan met eenparigheid van stemmen besluiten dat de lidstaten in hun betrekkingen met een derde land of een groep derde landen, ten aanzien waarvan een besluit zoals bedoeld in artikel 2, lid 1, is genomen, gezamenlijk passende tegenmaatregelen nemen die deel uitmaken van hun nationale wetgeving.

Artikel 5

De lidstaten blijven vrij om hun nationale informatiesystemen en hun nationale tegenmaatregelen eenzijdig toe te passen.

Artikel 6

Beschikking 78/774/EEG wordt ingetrokken, onverminderd de verplichtingen van de lidstaten met betrekking tot de termijnen voor de tenuitvoerlegging van die beschikking.

Verwijzingen naar de ingetrokken beschikking gelden als verwijzingen naar de onderhavige beschikking en worden gelezen volgens de concordantietabel in bijlage II.

Artikel 7

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Straatsburg, 18 januari 2006.

Voor het Europees Parlement

De voorzitter

  • J. 
    BORRELL FONTELLES

Voor de Raad

De voorzitter

  • H. 
    WINKLER
 

  • (4) 
    Zie bijlage I.
 

BIJLAGE I

Ingetrokken beschikking met de wijziging ervan

 

Beschikking 78/774/EEG van de Raad

(PB L 258 van 21.9.1978, blz. 35)

Beschikking 89/242/EEG van de Raad

(PB L 97 van 11.4.1989, blz. 47)

 

BIJLAGE II

Concordantietabel

 

Beschikking 78/774/EEG

De onderhavige beschikking

Artikel 1, lid 1

Artikel 1, eerste alinea

Artikel 1, lid 2, aanhef

Artikel 1, tweede alinea, aanhef

Artikel 1, lid 2, eerste streepje

Artikel 1, tweede alinea, onder a)

Artikel 1, lid 2, tweede streepje

Artikel 1, tweede alinea, onder b)

Artikel 1, lid 2, derde streepje

Artikel 1, tweede alinea, onder c)

Artikelen 2 tot en met 5

Artikelen 2 tot en met 5

Artikel 6

Artikel 6

Artikel 7

Artikel 7

Bijlage I

Bijlage II

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.