Verordening 2013/141 - Uitvoering van Verordening 1338/2008 betreffende gemeenschappelijke statistieken over de volksgezondheid en de gezondheid en veiligheid op het werk, met betrekking tot statistieken op basis van de Europese gezondheidsenquête (EHIS)

1.

Wettekst

20.2.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 47/20

 

VERORDENING (EU) Nr. 141/2013 VAN DE COMMISSIE

van 19 februari 2013

ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1338/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende communautaire statistieken over de volksgezondheid en de gezondheid en veiligheid op het werk, met betrekking tot statistieken op basis van de Europese gezondheidsenquête (EHIS)

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 1338/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 betreffende communautaire statistieken over de volksgezondheid en de gezondheid en veiligheid op het werk (1), en met name artikel 9, lid 1,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EG) nr. 1338/2008 schept een gemeenschappelijk kader voor de systematische productie van communautaire statistieken over de volksgezondheid en de gezondheid en veiligheid op het werk.

 

(2)

Conform artikel 9, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1338/2008 zijn uitvoeringsmaatregelen nodig om de te verstrekken gegevens en metagegevens over de gezondheidstoestand, gezondheidsdeterminanten en gezondheidszorg, zoals beschreven in bijlage I bij die verordening, te specificeren en om de referentieperioden en frequentie voor het verstrekken van deze gegevens te bepalen.

 

(3)

Deze gegevens vormen een minimale statistische gegevensverzameling die een beter toezicht op de gezondheidsprogramma’s van de Unie en op haar maatregelen betreffende sociale insluiting en sociale bescherming, ongelijkheden op het gebied van gezondheid en gezond ouder worden mogelijk moet maken.

 

(4)

Vertrouwelijke gegevens die door de lidstaten naar de Commissie (Eurostat) worden gezonden, moeten worden behandeld overeenkomstig het beginsel van statistische geheimhouding dat is neergelegd in Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009 betreffende de communautaire statistiek (2) en overeenkomstig Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2000 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de communautaire instellingen en organen en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (3).

 

(5)

Er is conform artikel 6 van Verordening (EG) nr. 1338/2008 een kosten-batenanalyse gemaakt en geëvalueerd. Deze heeft aangetoond dat de beschikbaarheid van vergelijkbare gegevens in de hele Unie waarschijnlijk van groot nut zal zijn voor de besluitvorming over gezondheids- en sociale maatregelen en voor wetenschappelijke doeleinden, doordat het gebruik van gemeenschappelijke instrumenten consistentie van de gegevens tussen de landen mogelijk maakt, ook wanneer de eraan verbonden kosten variëren, afhankelijk van de mate van integratie van de vereiste variabelen en de methodologie binnen de bestaande nationale enquêtes.

 

(6)

De maatregelen waarin deze verordening voorziet, zijn in overeenstemming met het advies van het Comité voor het Europees statistisch systeem (ESS-comité),

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Werkingssfeer

Communautaire statistieken op basis van de Europese gezondheidsenquête (EHIS) hebben betrekking op de gezondheidstoestand, gezondheidszorg en gezondheidsdeterminanten, alsook op sociaal-geografische kenmerken van de bevolking in de leeftijd van 15 jaar en ouder.

Artikel 2

Definities

Voor de toepassing van deze verordening gelden de volgende definities:

  • 1. 
    „huishouden”: een alleenstaande, of een groep personen die samen in dezelfde particuliere woning wonen en hun uitgaven, waaronder die voor de noodzakelijke levensbehoeften, delen; deze definitie omvat geen collectieve huishoudens zoals ziekenhuizen, verzorgings- of andere tehuizen, gevangenissen, kazernes, religieuze instellingen, pensions en herbergen;
  • 2. 
    „gewone verblijfplaats”: de plaats waar een persoon gewoonlijk de dagelijkse rustperiode doorbrengt, ongeacht tijdelijke afwezigheid voor recreatie- of vakantiedoeleinden, vrienden- en familiebezoek, zakenreizen, medische behandelingen of bedevaarten, of, bij gebreke daaraan, de plaats van het legaal of geregistreerd verblijf.

Alleen de volgende personen worden als inwoner van het betrokken geografisch gebied beschouwd:

 

a)

degenen die voor de referentiedatum ten minste twaalf maanden onafgebroken in hun gewone verblijfplaats hebben gewoond, of

 

b)

degenen die zich in de twaalf maanden voor de referentiedatum in hun gewone verblijfplaats hebben gevestigd met het voornemen daar ten minste een jaar te blijven.

Indien de onder a) en b) omschreven omstandigheden niet kunnen worden vastgesteld, wordt onder „gewone verblijfplaats” de wettelijke of geregistreerde woonplaats verstaan;

  • 3. 
    „microgegevens”: niet-geaggregeerde waarnemingen of metingen van kenmerken van individuele eenheden;
  • 4. 
    „metagegevens”: gegevens die andere gegevens, alsook statistische bedrijfsprocessen bepalen en beschrijven.

Artikel 3

Vereiste gegevens

  • 1. 
    Elke lidstaat verstrekt de Commissie (Eurostat) de verzameling van microgegevens die zijn opgenomen in bijlage I.
  • 2. 
    Deze microgegevens worden aan de hand van nationaal representatieve kanssteekproeven verkregen.
  • 3. 
    Met het oog op een vergaande harmonisatie van de enquêteresultaten tussen de landen stelt de Commissie (Eurostat) in nauwe samenwerking met de lidstaten methodologische en praktische aanbevelingen en richtsnoeren voor de steekproefneming en de tenuitvoerlegging van de enquête voor in de vorm van een „Handboek Europese gezondheidsenquête”, met inbegrip van een modelvragenlijst.
  • 4. 
    De minimale effectieve steekproefgrootte, berekend op basis van de aanname van enkelvoudige aselecte steekproeftrekking, is vastgelegd in bijlage II. Er worden wegingsfactoren berekend om rekening te houden met de waarschijnlijkheid van selectie en non-response van eenheden en, in voorkomende gevallen, aanpassing van de steekproeftrekking aan externe gegevens die verband houden met de verdeling van personen in de doelpopulatie.
  • 5. 
    Kleine delen van het nationale grondgebied waarin niet meer dan 2 % van de nationale bevolking van de betreffende lidstaten is gevestigd, alsook de nationale grondgebieden genoemd in bijlage III, zijn uitgesloten.

Artikel 4

Referentiejaar en -populatie

  • 1. 
    Het referentiejaar is 2013, 2014 of 2015.
  • 2. 
    De referentiepopulatie is de groep personen van 15 jaar en ouder die op het moment van de gegevensverzameling deel uitmaken van een particulier huishouden dat zijn verblijfplaats op het grondgebied van de betrokken lidstaat heeft.
  • 3. 
    De gegevensverzameling wordt gespreid over ten minste drie maanden, met inbegrip van ten minste één maand in de herfst (september-december).

Artikel 5

Referentiemetagegevens

  • 1. 
    De referentiemetagegevens over kwaliteit worden verstrekt overeenkomstig de door de Commissie (Eurostat) gespecificeerde en met de lidstaten overeengekomen standaard voor het Europees statistisch systeem.
  • 2. 
    De lidstaten verstrekken deze metagegevens aan de Commissie (Eurostat) uiterlijk twee maanden na overdracht van de microgegevens.

Artikel 6

Verstrekking van microgegevens en referentiemetagegevens aan de Commissie (Eurostat)

  • 1. 
    De lidstaten verstrekken voltooide, gevalideerde en gewogen microgegevens en referentiemetagegevens over kwaliteit, als vereist door deze verordening, overeenkomstig een door de Commissie (Eurostat) gespecificeerde standaard voor de gegevensuitwisseling. Microgegevens en referentiemetagegevens over kwaliteit worden ingediend via de diensten van het centrale toegangspunt.
  • 2. 
    Microgegevens worden uiterlijk op 30 september 2015 of negen maanden na afloop van de nationale gegevensverzamelingsperiode beschikbaar gesteld, indien de enquête (deels) na december 2014 wordt uitgevoerd.

Artikel 7

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 19 februari 2013.

Voor de Commissie

De voorzitter

José Manuel BARROSO

 

 

BIJLAGE I

Bij de Commissie (Eurostat) in te dienen microgegevens

TECHNISCHE ENQUÊTEVARIABELEN

 

Naam van de variabele

Beschrijving

Antwoordcategorieën en codes

Filter

PID

Identificatienummer van de respondent

10-cijferig nummer

 
  • – 
    1

ontbreekt

Iedereen

HHID

Identificatienummer van het huishouden

10-cijferig nummer

 
  • – 
    1

ontbreekt

Iedereen

PRIMSTRAT

Belangrijkste strata die zijn gebruikt bij de steekproeftrekking

0001 – 9999

 
  • – 
    2

niet van toepassing (geen stratificatie)

Iedereen

PSU

Belangrijkste steekproefeenheden die zijn gebruikt bij de steekproeftrekking

0001 – 9999

 
  • – 
    2

niet van toepassing (geen getrapte steekproeftrekking)

Iedereen

WGT

Uiteindelijk individueel gewicht

Getal 5,3

 
  • – 
    1

ontbreekt

Iedereen

PROXY

Werd de geselecteerde persoon geïnterviewd of werd iemand anders geïnterviewd (interview met gemachtigde)

1

De persoon zelf

2

Een ander lid van het huishouden

3

Iemand anders die geen deel uitmaakt van het huishouden

 
  • – 
    1

ontbreekt

Iedereen

REFYEAR

Referentiejaar van het interview

4 cijfers

Iedereen

REFMONTH

Referentiemaand van het interview

1 – 12

 
  • – 
    1

ontbreekt

Iedereen

INTMETHOD

Wijze waarop de gegevens zijn verzameld

10

Per post, niet-elektronische versie

11

Per post, elektronische versie (e-mail)

20

Persoonlijk, niet-elektronische versie

21

Persoonlijk, elektronische versie

30

Telefonisch, niet-elektronische versie

31

Telefonisch, elektronische versie

40

Gebruik van Internet

50

Gemengde wijze van verzameling (bijvoorbeeld zowel post als een persoonlijk interview om gegevens te verzamelen)

Iedereen

INTLANG

Gebruikte taal in het interview

3-cijfercodes (Standard Code List van Eurostat)

 
  • – 
    1

ontbreekt

Iedereen

SOCIALE KERNVARIABELEN

 

Naam van de variabele

Beschrijving

Antwoordcategorieën en codes

Filter

SEX

Geslacht van de respondent

1

Man

2

Vrouw

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

AGE

Leeftijd van de respondent in voltooide levensjaren op het moment van het interview

Aantal in cijfers

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

COUNTRY

Land van verblijf

2 cijfers gebaseerd op NUTS, op het meest geaggregeerde niveau (niveau 0 of landsniveau)

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

BIRTHPLACE

Geboorteland

10

In het land zelf geboren

21

In een andere EU-lidstaat geboren

22

In een niet-EU-lidstaat geboren

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CITIZEN

Land van staatsburgerschap op het moment van gegevensverzameling

10

Onderdaan/heeft staatsburgerschap van het rapporterende land

21

Niet-onderdaan/heeft niet het staatsburgerschap van het rapporterende land, maar is onderdaan van een andere EU-lidstaat

22

Niet-onderdaan/heeft niet het staatsburgerschap van het rapporterende land, maar is onderdaan van een niet-EU-lidstaat

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

REGION

Regio van verblijf

Identificatiecode van de regio volgens NUTS op 2-cijferniveau

 
  • – 
    1

ontbreekt

Iedereen

DEG_URB

Urbanisatiegraad

1

Wonend in een dichtbevolkt gebied

2

Wonend in een gebied met middelhoge bevolkingsdichtheid

3

Wonend in een dunbevolkt gebied

 
  • – 
    1

ontbreekt

Iedereen

MARSTALEGAL

Burgerlijke staat

1

Nooit gehuwd en nooit in geregistreerd partnerschap

2

Gehuwd of in geregistreerd partnerschap

3

Weduwnaar/weduwe of in geregistreerd partnerschap beëindigd door overlijden van partner (niet opnieuw gehuwd of in nieuw geregistreerd partnerschap)

4

Gescheiden of in geregistreerd partnerschap dat wettelijk is ontbonden (niet opnieuw gehuwd of in nieuw geregistreerd partnerschap)

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

MARSTADEFACTO

Feitelijke samenlevingsvorm

1

Samenwonend

2

Niet samenwonend

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HATLEVEL

Hoogste afgesloten opleidingsniveau (Opleidingsniveau)

Op basis van de ISCED-2011-classificatie

 

0

Voor- en vroegschoolse educatie, preprimair onderwijs

1

Primair onderwijs

2

Lager secundair onderwijs

3

Hoger secundair onderwijs

4

Post-secundair, niet-tertiair onderwijs

5

Tertiair onderwijs; korte cyclus

6

Tertiair onderwijs; bachelorniveau of gelijkwaardig

7

Tertiair onderwijs; masterniveau of gelijkwaardig

8

Tertiair onderwijs; doctoraat of gelijkwaardig

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

MAINSTAT

Zelf opgegeven arbeidssituatie

10

Heeft een baan of beroepsbezigheid, met inbegrip van onbetaald werk voor een familiebedrijf, een praktijkopleiding, betaalde stage enz.

20

Werkloos

31

Leerling, student, opleiding, onbetaalde stage

32

Gepensioneerd of vervroegd uitgetreden of zelfstandige activiteit opgegeven

33

Blijvend arbeidsongeschikt

34

Militaire of maatschappelijke dienstplicht

35

Doet het huishouden

36

Anderszins niet-actief

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

FT_PT

Voltijd-/deeltijdwerk

1

Voltijdwerk

2

Deeltijdwerk

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

MAINSTAT = 10

JOBSTAT

Status in bedrijf

10

Zelfstandige

21

Werknemer met een vaste baan of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

22

Werknemer met een tijdelijke baan of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

MAINSTAT = 10

JOBISCO

Beroep

ISCO-08 gecodeerd op 2-cijferniveau

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

MAINSTAT = 10

LOCNACE

Economische sector van werk

NACE Rev. 2-secties

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

MAINSTAT = 10

HHNBPERS

Aantal personen in het huishouden, inclusief respondent

0 – 98

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HHNBPERS_0_4

Aantal personen van 4 jaar of jonger

0 – 98

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HHNBPERS_5_13

Aantal personen van 5 tot en met 13 jaar

0 – 98

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HHNBPERS_14_15

Aantal personen van 14 tot en met 15 jaar

0 – 98

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HHNBPERS_16_24

Aantal personen van 16 tot en met 24 jaar

0 – 98

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HHNBPERS_25_64

Aantal personen van 25 tot en met 64 jaar

0 – 98

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HHNBPERS_65plus

Aantal personen van 65 jaar of ouder

0 – 98

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HHTYPE

Type huishouden

10

Eenpersoonshuishouden

21

Een ouder met kind(eren) jonger dan 25 jaar

22

Paar zonder kind(eren) jonger dan 25 jaar

23

Paar met kind(eren) jonger dan 25 jaar

24

Paar of een ouder met kind(eren) jonger dan 25 jaar en andere personen in het huishouden

25

Ander type huishouden

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HH_ACT

Aantal werkenden van 16 tot en met 64 jaar in het huishouden

0 – 98

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HH_INACT

Aantal werklozen of economisch niet-actieven van 16 tot en met 64 jaar in het huishouden

0 – 98

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HHINCOME

Equivalent maandelijks netto-inkomen van het huishouden

1

Minder dan het eerste kwintiel

2

Tussen eerste en tweede kwintiel

3

Tussen tweede en derde kwintiel

4

Tussen derde en vierde kwintiel

5

Tussen vierde en vijfde kwintiel

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

GEZONDHEIDSVARIABELEN

 

Naam van de variabele

Beschrijving

Antwoordcategorieën en codes

Filter

Gezondheidstoestand — Minimum Europese gezondheidsmodule

HS1

Algemene gezondheid zoals ervaren door de respondent zelf:

hoe iemand zijn of haar gezondheid in het algemeen beoordeelt

1

Zeer goed

2

Goed

3

Redelijk

4

Slecht

5

Zeer slecht

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HS2

Langdurig gezondheidsprobleem:

lijdt aan een ziekte of heeft een gezondheidsprobleem met een duur van ten minste zes maanden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HS3

Algemene activiteitenbeperking:

beperking van de activiteiten die mensen gewoonlijk uitvoeren, door gezondheidsproblemen gedurende ten minste de voorafgaande zes maanden

1

Ernstig beperkt

2

Beperkt, maar niet in ernstige mate

3

Helemaal niet beperkt

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

Ziekten en chronische aandoeningen

CD1a

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden aan astma geleden (met inbegrip van allergische astma)

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1b

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden aan chronische bronchitis, chronische obstructieve longziekte of emfyseem geleden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1c

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden een myocardinfarct (hartaanval) gehad

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1d

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden aan coronaire hartziekte of angina pectoris geleden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1e

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden aan hoge bloeddruk geleden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1f

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden een beroerte (hersenbloeding, herseninfarct) gehad

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1 g

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden aan artrose (uitgezonderd artritis) geleden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1h

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden aan een lage rugaandoening of een andere chronische rugkwaal geleden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1i

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden aan een nekaandoening of een andere chronische nekkwaal geleden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1j

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden aan diabetes geleden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1k

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden last gehad van een allergie, zoals rhinitis, oogontsteking, dermatitis, voedselallergie en dergelijke (uitgezonderd allergische astma)

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1 l

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden aan levercirrose geleden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1 m

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden aan urine-incontinentie geleden of problemen met de controle over de blaasfunctie gehad

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1n

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden nierproblemen gehad

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

CD1o

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden onder een depressie geleden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

Ongelukken en verwondingen

AC1a

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden een verkeersongeval gehad

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

AC1b

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden een ongeval thuis gehad

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

AC1c

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden een ongeval bij vrijetijdsbesteding gehad

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

AC2

Ernstigste medische zorginterventie voor het ernstigste ongeval in de voorafgaande twaalf maanden

1

Opname in een ziekenhuis of andere gezondheidszorginstelling

2

Een arts of verpleegkundige

3

Interventie niet nodig

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien

AC1a = 1 of

AC1b = 1 of

AC1c = 1

Arbeidsverzuim (als gevolg van gezondheidsproblemen)

AW1

Arbeidsverzuim als gevolg van persoonlijke gezondheidsproblemen in de voorafgaande twaalf maanden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien MAINSTAT = 10

AW2

Aantal dagen arbeidsverzuim als gevolg van persoonlijke gezondheidsproblemen in de voorafgaande twaalf maanden

Aantal dagen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AW1 = 1

Fysieke en sensorische functiebeperkingen

PL1

Draagt een bril of contactlenzen

1

Ja

2

Neen

3

Blind of kan helemaal niet zien

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PL2

Moeite om te zien, ook bij het dragen van een bril of contactlenzen

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan helemaal niet zien

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien PL1 = 1 of 2

PL3

Gebruik van een gehoorapparaat

1

Ja

2

Neen

3

Zeer doof

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PL4

Moeite om te horen wat er in een gesprek met één andere persoon in een rustig vertrek wordt gezegd, ook bij gebruik van een gehoorapparaat

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien PL3 = 1 of 2

PL5

Moeite om te horen wat er in een gesprek met één andere persoon in een vertrek met meer lawaai wordt gezegd, ook bij gebruik van een gehoorapparaat

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien PL3 = 1 of 2 en

PL4 = 1 of 2 of 3

PL6

Moeite om zonder gebruik van een hulpmiddel een halve kilometer op vlak terrein te lopen

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PL7

Moeite om twaalf traptreden op en af te lopen

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

Persoonlijke verzorging

PC1a

Moeite om zelf te eten en te drinken

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AGE>= 65

PC1b

Moeite om in of uit een bed of stoel te komen

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AGE >= 65

PC1c

Moeite om zich aan en uit te kleden

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AGE >= 65

PC1d

Moeite om het toilet te gebruiken

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AGE >= 65

PC1e

Moeite om te baden of douchen

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AGE >= 65

PC2

Ontvangt doorgaans hulp bij een of meer zelfzorgactiviteiten: zelf eten of drinken, in of uit een bed of stoel komen, aan- en uitkleden, het toilet bezoeken, baden of douchen

1

Ja, bij ten minste één activiteit

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien (AGE >= 65) en

{PC1a ≠ 1 of PC1b ≠ 1 of PC1c ≠ 1 of PC1d ≠ 1 of PC1e ≠ 1}

PC3

Heeft hulp of meer hulp nodig bij een of meer zelfzorgactiviteiten: zelf eten of drinken, in of uit een bed of stoel komen, aan- en uitkleden, het toilet bezoeken, baden of douchen

1

Ja, bij ten minste één activiteit

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien (AGE >= 65) en

{PC1a ≠ 1 of PC1b ≠ 1 of PC1c ≠ 1 of PC1d ≠ 1 of PC1e ≠ 1}

Huishoudelijke activiteiten

HA1a

Moeite met het bereiden van maaltijden

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

5

Niet van toepassing (nooit geprobeerd of hoeft dit niet te doen)

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AGE >= 65

HA1b

Moeite met het gebruik van de telefoon

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

5

Niet van toepassing (nooit geprobeerd of hoeft dit niet te doen)

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AGE >= 65

HA1c

Moeite met boodschappen doen

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

5

Niet van toepassing (nooit geprobeerd of hoeft dit niet te doen)

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AGE >= 65

HA1d

Moeite met het beheer van geneesmiddelen

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

5

Niet van toepassing (nooit geprobeerd of hoeft dit niet te doen)

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AGE >= 65

HA1e

Moeite met het doen van licht huishoudelijk werk

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

5

Niet van toepassing (nooit geprobeerd of hoeft dit niet te doen)

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AGE >= 65

HA1f

Moeite met het doen van incidenteel zwaar huishoudelijk werk

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

5

Niet van toepassing (nooit geprobeerd of hoeft dit niet te doen)

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AGE >= 65

HA1 g

Moeite met het beheer van de financiën en het uitvoeren van dagelijkse administratieve taken

1

Geen moeite

2

Enige moeite

3

Veel moeite

4

Kan dit helemaal niet

5

Niet van toepassing (nooit geprobeerd of hoeft dit niet te doen)

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AGE >= 65

HA2

Ontvangt doorgaans hulp bij een of meer huishoudelijke activiteiten: het bereiden van maaltijden, het gebruik van de telefoon, boodschappen doen, het beheer van geneesmiddelen, licht of incidenteel zwaar huishoudelijk werk, het beheer van de financiën en dagelijkse administratieve taken

1

Ja, bij ten minste één activiteit

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien (AGE >= 65) en

{HA1a ≠ 1 of HA1b ≠ 1 of HA1c ≠ 1 of HA1d ≠ 1 of HA1e ≠ 1 of HA1f ≠ 1 of HA1 g ≠ 1}

HA3

Heeft hulp of meer hulp nodig bij een of meer huishoudelijke activiteiten: het bereiden van maaltijden, het gebruik van de telefoon, boodschappen doen, het beheer van geneesmiddelen, licht of incidenteel zwaar huishoudelijk werk, het beheer van de financiën en dagelijkse administratieve taken

1

Ja, bij ten minste één activiteit

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien (AGE >= 65) en

{HA1a ≠ 1 of HA1b ≠ 1 of HA1c ≠ 1 of HA1d ≠ 1 of HA1e ≠ 1 of HA1f ≠ 1 of HA1 g ≠ 1}

Pijn

PN1

Intensiteit van lichamelijke pijn gedurende de voorafgaande vier weken

1

Geen

2

Heel licht

3

Licht

4

Matig

5

Ernstig

6

Zeer ernstig

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PN2

Mate waarin pijn normaal werk in de voorafgaande vier weken heeft belemmerd (zowel werk buitenshuis als huishoudelijk werk)

1

Helemaal niet

2

Enigszins

3

Matig

4

Nogal

5

Sterk

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

Geestelijke gezondheid

MH1a

Mate waarin de respondent in de voorafgaande twee weken weinig belangstelling voor of plezier in het doen van dingen heeft gehad

1

Helemaal niet

2

Op meerdere dagen

3

Op meer dan de helft van de dagen

4

Vrijwel elke dag

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

MH1b

Mate waarin de respondent zich in de voorafgaande twee weken somber, neerslachtig of wanhopig heeft gevoeld

1

Helemaal niet

2

Op meerdere dagen

3

Op meer dan de helft van de dagen

4

Vrijwel elke dag

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

MH1c

Mate waarin de respondent in de voorafgaande twee weken moeite heeft gehad om in te slapen of door te slapen of te veel heeft geslapen

1

Helemaal niet

2

Op meerdere dagen

3

Op meer dan de helft van de dagen

4

Vrijwel elke dag

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

MH1d

Mate waarin de respondent zich in de voorafgaande twee weken moe heeft gevoeld of weinig energie heeft gehad

1

Helemaal niet

2

Op meerdere dagen

3

Op meer dan de helft van de dagen

4

Vrijwel elke dag

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

MH1e

Mate waarin de respondent in de voorafgaande twee weken een slechte eetlust heeft gehad of te veel heeft gegeten

1

Helemaal niet

2

Op meerdere dagen

3

Op meer dan de helft van de dagen

4

Vrijwel elke dag

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

MH1f

Mate waarin de respondent in de voorafgaande twee weken een slecht gevoel over zichzelf heeft gehad of zich een mislukking heeft gevoeld

1

Helemaal niet

2

Op meerdere dagen

3

Op meer dan de helft van de dagen

4

Vrijwel elke dag

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

MH1 g

Mate waarin de respondent in de voorafgaande twee weken moeite heeft gehad om zich te concentreren op dingen zoals de krant lezen of televisie kijken

1

Helemaal niet

2

Op meerdere dagen

3

Op meer dan de helft van de dagen

4

Vrijwel elke dag

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

MH1h

Mate waarin de respondent in de voorafgaande twee weken zo langzaam heeft bewogen of gesproken of zo zenuwachtig of rusteloos is geweest dat dit andere mensen kan zijn opgevallen

1

Helemaal niet

2

Op meerdere dagen

3

Op meer dan de helft van de dagen

4

Vrijwel elke dag

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

Gezondheidszorg

Gebruik van klinische en poliklinische zorg

HO1

Opname als patiënt in een ziekenhuis in de afgelopen twaalf maanden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HO2

Aantal nachten als patiënt doorgebracht in een ziekenhuis in de afgelopen twaalf maanden

Getal 1 – 99

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien HO1 = 1

HO3

Dagopname in een ziekenhuis in de afgelopen twaalf maanden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

HO4

Aantal keren dat de respondent in de afgelopen twaalf voor een dagopname is opgenomen in een ziekenhuis

Getal 1 – 300

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien HO3 = 1

Gebruik van ambulante zorg en thuiszorg

AM1

Laatste keer dat een tandarts of orthodontist is bezocht

(voor persoonlijke behandeling)

1

Minder dan zes maanden geleden

2

Zes tot twaalf maanden geleden

3

Twaalf maanden of langer geleden

4

Nooit

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

AM2

Laatste keer dat een huisarts is geraadpleegd (voor persoonlijke behandeling)

1

Minder dan twaalf maanden geleden

2

Twaalf maanden of langer geleden

3

Nooit

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

AM3

Aantal keren dat een huisarts is geraadpleegd in de voorafgaande vier weken (voor persoonlijke behandeling)

Getal 0 – 99

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AM2 = 1

AM4

Laatste keer dat een medisch specialist of chirurg is geraadpleegd (voor persoonlijke behandeling)

1

Minder dan twaalf maanden geleden

2

Twaalf maanden of langer geleden

3

Nooit

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

AM5

Aantal keren dat een medisch of chirurgisch specialist is geraadpleegd in de voorafgaande vier weken (voor persoonlijke behandeling)

Getal 0 – 99

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AM4 = 1

AM6a

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden een fysiotherapeut of kinesitherapeut geraadpleegd

1.

Ja

2.

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

AM6b

Heeft in de voorafgaande twaalf maanden een psycholoog of psychotherapeut geraadpleegd

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

AM7

Gebruik van thuiszorgdiensten voor persoonlijke behoeften in de voorafgaande twaalf maanden

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

Geneesmiddelengebruik

MD1

Gebruik van door een arts voorgeschreven geneesmiddelen in de voorafgaande twee weken

(uitgezonderd anticonceptie)

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

MD2

Gebruik van niet door een arts voorgeschreven geneesmiddelen, kruidengeneesmiddelen of vitaminen in de voorafgaande twee weken

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

Preventieve diensten

PA1

Laatste keer dat de respondent is ingeënt tegen griep

Maand/jaar (MMJJJJ)

Nooit of te lang geleden (0)

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PA2

Laatste keer dat de bloeddruk is gemeten door een beroepsbeoefenaar in de zorg

1

In de voorafgaande twaalf maanden

2

1 tot 3 jaar geleden

3

3 tot 5 jaar geleden

4

Meer dan 5 jaar geleden

5

Nooit

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PA3

Laatste keer dat het cholesterolgehalte van het bloed is gemeten door een beroepsbeoefenaar in de zorg

1

In de voorafgaande twaalf maanden

2

1 tot 3 jaar geleden

3

3 tot 5 jaar geleden

4

Meer dan 5 jaar geleden

5

Nooit

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PA4

Laatste keer dat de suikerspiegel van het bloed is gemeten door een beroepsbeoefenaar in de zorg

1

In de voorafgaande twaalf maanden

2

1 tot 3 jaar geleden

3

3 tot 5 jaar geleden

4

Meer dan 5 jaar geleden

5

Nooit

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PA5

Laatste keer dat een onderzoek op occult bloed in ontlasting is uitgevoerd

1

In de voorafgaande twaalf maanden

2

1 tot 2 jaar geleden

3

2 tot 3 jaar geleden

4

Meer dan 3 jaar geleden

5

Nooit

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PA6

Laatste keer dat een colonoscopie is uitgevoerd

1

In de voorafgaande twaalf maanden

2

1 tot 5 jaar geleden

3

5 tot 10 jaar geleden

4

Meer dan 10 jaar geleden

5

Nooit

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PA7

Laatste keer dat een mammografie (röntgenfoto van de borst) is gemaakt

1

In de voorafgaande twaalf maanden

2

1 tot 2 jaar geleden

3

2 tot 3 jaar geleden

4

Meer dan 3 jaar geleden

5

Nooit

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien SEX = 2

PA8

Laatste keer dat een baarmoederhalsuitstrijkje is onderzocht

1

In de voorafgaande twaalf maanden

2

1 tot 2 jaar geleden

3

2 tot 3 jaar geleden

4

Meer dan 3 jaar geleden

5

Nooit

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien SEX = 2

Behoeften aan gezondheidszorg waarin niet wordt voorzien

UN1a

Behoefte aan gezondheidszorg in de voorafgaande twaalf maanden waarin niet is voorzien als gevolg van lange wachtlijst(en)

1

Ja

2

Neen

3

Geen behoefte aan gezondheidszorg

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

UN1b

Behoefte aan gezondheidszorg in de voorafgaande twaalf maanden waarin niet is voorzien als gevolg van afstand of vervoersproblemen

1

Ja

2

Neen

3

Geen behoefte aan gezondheidszorg

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

UN2a

Kon in de voorafgaande twaalf maanden een medisch onderzoek of medische behandeling niet betalen

1

Ja

2

Neen

3

Niet nodig

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

UN2b

Kon in de voorafgaande twaalf maanden een tandheelkundig onderzoek of tandheelkundige behandeling niet betalen

1

Ja

2

Neen

3

Niet nodig

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

UN2c

Kon in de voorafgaande twaalf maanden voorgeschreven geneesmiddelen niet betalen

1

Ja

2

Neen

3

Niet nodig

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

UN2d

Kon in de voorafgaande twaalf maanden geestelijke gezondheidszorg (door bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater) niet betalen

1

Ja

2

Neen

3

Niet nodig

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

Gezondheidsdeterminanten

Gewicht en lengte

BM1

Lengte zonder schoenen

Aantal cm

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

BM2

Gewicht zonder kleding en schoenen

Aantal kg

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

Fysieke activiteit/lichaamsbeweging

PE1

Fysieke inspanning van werkzaamheden (zowel betaalde als onbetaalde werkzaamheden)

1

Voornamelijk zittend of staand

2

Voornamelijk lopend of werkzaamheden die een gemiddelde fysieke inspanning vragen

3

Voornamelijk zware arbeid of fysiek veeleisend werk

4

Voert geen werkzaamheden uit

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PE2

Aantal dagen in een typische week waarop ten minste tien minuten aaneengesloten wordt gelopen om van en naar plaatsen te komen

Aantal dagen 1 – 7

 

0

Ik doe nooit aan zulke lichamelijke activiteiten

  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PE3

Tijd die op een typische dag wordt besteed aan lopen om van en naar plaatsen te komen

1

10 – 29 minuten per dag

2

30 – 59 minuten per dag

3

1 tot 2 uur per dag

4

2 tot 3 uur per dag

5

3 uur of meer per dag

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien PE2 ≠ 0

PE4

Aantal dagen in een typische week waarop ten minste tien minuten aaneengesloten wordt gefietst om van en naar plaatsen te komen

Aantal dagen 1 – 7

 

0

Ik doe nooit aan zulke lichamelijke activiteiten

  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PE5

Tijd die op een typische dag wordt besteed aan fietsen om van en naar plaatsen te komen

1

10 – 29 minuten per dag

2

30 – 59 minuten per dag

3

1 tot 2 uur per dag

4

2 tot 3 uur per dag

5

3 uur of meer per dag

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien PE4 ≠ 0

PE6

Aantal dagen in een typische week waarin aan sport, fitness of recreatieve lichamelijke activiteiten (vrijetijdsbesteding) wordt gedaan die leiden tot ten minste een geringe versnelling van de ademhaling of hartslag gedurende een ononderbroken periode van ten minste tien minuten

Aantal dagen 1 – 7

 

0

Ik doe nooit aan zulke lichamelijke activiteiten

  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

PE7

Hoeveelheid tijd die in een typische week wordt besteed aan het beoefenen van sport, fitness of recreatieve lichamelijke activiteiten (vrijetijdsbesteding)

UUMM (uren/minuten)

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien PE6 ≠ 0

PE8

Aantal dagen in een typische week waarop aan spierversterkende activiteiten wordt gedaan

Aantal dagen 1 – 7

 

0

Ik doe nooit aan zulke lichamelijke activiteiten

  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

Consumptie van fruit en groenten

FV1

Frequentie waarmee fruit (exclusief sap) wordt gegeten

1

Een of meer keer per dag

2

4 tot 6 keer per week

3

1 tot 3 keer per week

4

Minder dan één keer per week

5

Nooit

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

FV2

Aantal porties fruit per dag (exclusief sap)

Getal 1 – 99

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien FV1 = 1

FV3

Frequentie waarmee groente of salade (exclusief sap en aardappelen) wordt gegeten

1

Een of meer keer per dag

2

4 tot 6 keer per week

3

1 tot 3 keer per week

4

Minder dan één keer per week

5

Nooit

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

FV4

Aantal porties groenten of salade (exclusief sap en aardappelen) per dag

Getal 1 – 99

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien FV3 = 1

Roken

SK1

Type rookgedrag

1

Rookt dagelijks

2

Rookt incidenteel

3

Rookt niet

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

SK2

Soort tabaksproduct dat wordt geconsumeerd

1

Sigaretten (fabrieks- en/of zelf gerolde sigaretten)

2

Sigaren

3

Pijptabak

4

Overig

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien SK1 = 1 of 2

SK3

Gemiddeld aantal sigaretten per dag

Getal 1 – 99

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien SK1 = 1 en

SK2 = 1

SK4

Frequentie van blootstelling aan tabaksrook binnenshuis

1

Nooit of vrijwel nooit

2

Minder dan 1 uur per dag

3

1 uur of meer per dag

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

Alcoholconsumptie

AL1

Frequentie waarmee in de voorafgaande twaalf maanden een alcoholische consumptie, ongeacht van welke soort (bier, wijn, cider, sterke drank, cocktails, mixdrankjes, likeur, zelfgestookte alcoholische drank enz.), is genuttigd

1

Elke dag of vrijwel elk dag

2

5 tot 6 dagen per week

3

3 tot 4 dagen per week

4

1 tot twee dagen per week

5

2 tot 3 dagen per maand

6

Eén keer per maand

7

Minder dan één keer per maand

8

Niet in de voorafgaande twaalf maanden, omdat ik geen alcohol meer drink

9

Nooit, of slechts een paar slokjes of paar keer in mijn hele leven

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

AL2

Frequentie waarmee alcoholische drank wordt genuttigd op maandag tot en met donderdag

1

Op alle vier de dagen

2

Op drie van de vier dagen

3

Op twee van de vier dagen

4

Op één van de vier dagen

5

Op geen van de vier dagen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AL1 = 1, 2, 3 of 4

AL3

Gemiddelde aantal alcoholische (standaard)consumpties op een van de dagen (maandag tot en met donderdag)

1

16 of meer consumpties per dag

2

10 – 15 consumpties per dag

3

6 – 9 consumpties per dag

4

4 – 5 consumpties per dag

5

3 consumpties per dag

6

2 consumpties per dag

7

1 consumptie per dag

8

0 consumpties per dag

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien (AL1 = 1, 2, 3 of 4) en (AL2 = 1, 2, 3 of 4)

AL4

Frequentie waarmee alcoholische drank wordt genuttigd op vrijdag tot en met zondag

1

Op alle drie de dagen

2

Op twee van de drie dagen

3

Op één van de drie dagen

4

Op geen van de drie dagen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AL1 = 1, 2, 3 of 4

AL5

Gemiddelde aantal alcoholische (standaard)consumpties op een van de dagen (vrijdag tot en met zondag)

1

16 of meer consumpties per dag

2

10 – 15 consumpties per dag

3

6 – 9 consumpties per dag

4

4 – 5 consumpties per dag

5

3 consumpties per dag

6

2 consumpties per dag

7

1 consumptie per dag

8

0 consumpties per dag

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien (AL1 = 1, 2, 3 of 4) en (AL4 = 1, 2, of 3)

AL6

Frequentie van riskant drinkgedrag tijdens één gelegenheid (overeenkomend met 60 g pure ethanol of meer) in de voorafgaande twaalf maanden

1

Elke dag of vrijwel elk dag

2

5 tot 6 dagen per week

3

3 tot vier dagen per week

4

1 tot 2 dagen per week

5

2 tot 3 dagen per maand

6

Eén keer per maand

7

Minder dan één keer per maand

8

Niet in de voorafgaande twaalf maanden

9

Nooit in mijn hele leven

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien AL1 = 1, 2, 3, 4, 5, 6 of 7

Sociale steun

SS1

Aantal naasten waarop men kan rekenen in geval van ernstige persoonlijke problemen

1

Geen

2

1 of 2

3

3 tot 5

4

6 of meer

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

SS2

Mate van betrokkenheid die andere mensen tonen bij dat wat respondent doet

1

Veel betrokkenheid en belangstelling

2

Enige betrokkenheid en belangstelling

3

Onduidelijk

4

Weinig betrokkenheid en belangstelling

5

Geen betrokkenheid en belangstelling

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

SS3

Hoe gemakkelijk is het om praktische hulp van buren te krijgen, wanneer men deze nodig heeft

1

Zeer gemakkelijk

2

Gemakkelijk

3

Mogelijk

4

Moeilijk

5

Zeer moeilijk

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

Verlening van informele zorg of hulp

IC1

Respondent verleent minstens één keer per week zorg of hulp aan een of meer personen die lijden aan een ouderdomskwaal, chronische gezondheidsaandoening of gebrek

(professionele activiteiten uitgezonderd)

1

Ja

2

Neen

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

Iedereen

IC2

Overheersende relatie van de perso(o)n(en) die aan een chronische aandoening, een gebrek of ouderdomskwaal lijd(t)(en) en aan wie ten minste één keer per week door de respondent zorg of hulp wordt verleend

1

Familielid of -leden van respondent

2

Perso(o)n(en) die geen familielid van respondent is (zijn)

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien IC1 = 1

IC3

Aantal uren per week gedurende welke de respondent zorg of hulp verleent aan de perso(o)n(en) die aan een chronische aandoening, een gebrek of ouderdomskwaal lijd(t)(en)

1

Minder dan 10 uur per week

2

Ten minste 10, maar minder dan 20 uur per week

3

20 uur of meer per week

 
  • – 
    1

ontbreekt (niet bekend, weigering)

  • – 
    2

niet van toepassing

Indien IC1 = 1

 

BIJLAGE II

Uiteindelijk te bereiken steekproefgrootte

 
 

Te interviewen aantal personen van 15 jaar of ouder

EU-lidstaten

België

6 500

Bulgarije

5 920

Tsjechië

6 510

Denemarken

5 350

Duitsland

15 260

Estland

4 270

Ierland

5 057

Griekenland

6 667

Spanje

11 620

Frankrijk

13 110

Italië

13 180

Cyprus

4 095

Letland

4 555

Litouwen

4 850

Luxemburg

4 000

Hongarije

6 410

Malta

3 975

Nederland

7 515

Oostenrijk

6 050

Polen

10 690

Portugal

6 515

Roemenië

8 420

Slovenië

4 486

Slowakije

5 370

Finland

5 330

Zweden

6 200

Verenigd Koninkrijk

13 085

Totaal van de EU-lidstaten

194 990

Zwitserland

5 900

IJsland

3 940

Noorwegen

5 170

Totaal inclusief Zwitserland, IJsland en Noorwegen

210 000

 

BIJLAGE III

Nationale grondgebieden die zijn uitgesloten van de enquête

 

Land

Nationaal grondgebied

Frankrijk

Franse overzeese departementen en grondgebieden

Cyprus

Het niet door de regering bestuurde gebied

Nederland

Caribische eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba), de Waddeneilanden met uitzondering van Texel

Ierland

Alle eilanden voor de kust, met uitzondering van Achill, Bull, Cruit, Gorumna, Inishnee, Lettermore, Lettermullan en Valentia

Verenigd Koninkrijk

Het deel van Schotland ten noorden van het Caledonisch Kanaal, de Scilly-eilanden

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.