Verordening 2015/166 - Aanvulling en wijziging van Verordening 661/2009 teneinde specifieke procedures, beoordelingsmethoden en technische voorschriften toe te voegen

1.

Wettekst

4.2.2015   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 28/3

 

VERORDENING (EU) 2015/166 VAN DE COMMISSIE

van 3 februari 2015

tot aanvulling en wijziging van Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad teneinde specifieke procedures, beoordelingsmethoden en technische voorschriften toe te voegen, en tot wijziging van Richtlijn 2007/46/EG van het Europees Parlement en de Raad, en de Verordeningen (EU) nr. 1003/2010, (EU) nr. 109/2011 en (EU) nr. 458/2011 van de Commissie

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2007/46/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 september 2007 tot vaststelling van een kader voor de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan en van systemen, onderdelen en technische eenheden die voor dergelijke voertuigen zijn bestemd (Kaderrichtlijn) (1), en met name artikel 39, lid 2,

Gezien Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de algemene veiligheid van motorvoertuigen, aanhangwagens daarvan en daarvoor bestemde systemen, onderdelen en technische eenheden (2), en met name artikel 14, lid 1, onder a) en f),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Er moeten nadere voorschriften worden vastgesteld voor de typegoedkeuring van motorvoertuigen, aanhangwagens daarvan en daarvoor bestemde systemen, onderdelen en technische eenheden wat betreft de algemene veiligheid daarvan en ter verduidelijking van de voorwaarden voor de bij Verordening (EG) nr. 661/2009 verplichte toepassing van de relevante wetgeving.

 

(2)

Onverminderd de lijst van regelgevingen tot vaststelling van de voorschriften voor EG-typegoedkeuring van voertuigen in bijlage IV bij Richtlijn 2007/46/EG biedt Verordening (EG) nr. 661/2009 voertuigfabrikanten de mogelijkheid om een aanvraag voor typegoedkeuring in te dienen met betrekking tot uitvoeringsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 661/2009 tot vaststelling van voorschriften op gebieden die onder VN/ECE-reglementen vallen.

 

(3)

In het bijzonder moeten specifieke typegoedkeuringsprocedures worden vastgesteld overeenkomstig artikel 20 van Richtlijn 2007/46/EG met betrekking tot nieuwe technologieën of concepten die onverenigbaar zijn met de bestaande uitvoeringsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 661/2009 en onder de VN/ECE-reglementen vallen, aangezien dergelijke bepalingen momenteel ontbreken maar wel nodig zijn.

 

(4)

In principe is het niet mogelijk om overeenkomstig de VN/ECE-reglementen typegoedkeuring te verkrijgen voor geïnstalleerde onderdelen of technische eenheden waarvoor alleen een geldige EG-typegoedkeuring is verleend. Dit moet echter mogelijk gemaakt worden voor EG-typegoedkeuring overeenkomstig Verordening (EG) nr. 661/2009, op grond van de bepalingen van de VN/ECE-reglementen.

 

(5)

Bijlage XV bij Richtlijn 2007/46/EG bevat de lijst van regelgevingen waarvoor een fabrikant als technische dienst kan worden aangewezen, waaronder een aantal bij Verordening (EG) nr. 661/2009 ingetrokken richtlijnen. De verwijzingen naar de desbetreffende richtlijnen moeten derhalve worden vervangen door verwijzingen naar de desbetreffende uitvoeringsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 661/2009.

 

(6)

Bijlage XVI bij Richtlijn 2007/46/EG bevat de lijst van regelgevingen waarvoor virtuele testmethoden mogen worden gebruikt door een fabrikant of een technische dienst, waaronder een aantal bij Verordening (EG) nr. 661/2009 ingetrokken richtlijnen. De verwijzingen naar de desbetreffende richtlijnen moeten derhalve worden vervangen door verwijzingen naar de desbetreffende uitvoeringsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 661/2009.

 

(7)

Om een samenhangende benadering voor de nummering van EG-typegoedkeuringscertificaten en EG-typegoedkeuringsmarkeringen mogelijk te maken, is het verder noodzakelijk om specifieke administratieve bepalingen vast te stellen, alsmede een nummering- en markeringssysteem in het kader van Verordening (EG) nr. 661/2009.

 

(8)

VN/ECE-reglementen bevatten specifieke bepalingen inzake de gegevens die bij een aanvraag voor typegoedkeuring moeten worden gevoegd. In de context van de in deze verordening vastgestelde procedures moeten die gegevens ook worden vermeld op het informatiedossier.

 

(9)

Conformiteit met Richtlijn 71/320/EEG van de Raad (3), ingetrokken bij Verordening (EG) nr. 661/2009, is nog steeds verplicht voor vervangingsremvoeringsets, maar conformiteit met VN/ECE-reglement nr. 90 (4) is als alternatief aanvaard. Er moeten nadere voorschriften worden vastgesteld, inclusief toereikende overgangsbepalingen, inzake de vervanging van remvoeringsets, trommelremvoeringen, remschijven en remtrommels voor motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan overeenkomstig VN/ECE-reglement nr. 90.

 

(10)

Wat betreft voertuigen van categorie N moeten de voertuigcabine of de voor de bestuurder en de passagiers bestemde ruimte krachtens artikel 6, lid 4, van Verordening (EG) nr. 661/2009 sterk genoeg zijn om de inzittenden bij een botsing bescherming te bieden, rekening houdend met VN/ECE-reglement nr. 29 (5). Daarom moet dat reglement worden opgenomen in de lijst van VN/ECE-reglementen waarvan de toepassing verplicht is.

 

(11)

De tabel in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 661/2009 waarin het toepassingsgebied van de in artikel 5, leden 1 en 2, van die verordening bedoelde voorschriften wordt vastgesteld, moet worden bijgewerkt na de vaststelling van Richtlijn 2010/19/EU van de Commissie (6).

 

(12)

De in Verordening (EG) nr. 661/2009 vastgestelde aanvullende voorschriften met betrekking tot de sterkte van de cabine, controle van de bandenspanning, geavanceerde noodremmen, waarschuwingen voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook, schakelindicator en elektronische stabiliteitscontrole zijn niet opgenomen in de tabel in bijlage I, maar moeten desondanks voor typegoedkeuring van toepassing zijn.

 

(13)

De in bijlage IV bij Verordening (EG) nr. 661/2009 opgenomen lijst met VN/ECE-reglementen die verplicht van toepassing zijn, wordt regelmatig bijgewerkt teneinde overeen te stemmen met de huidige situatie wat betreft wijzigingen van de respectieve VN/ECE-reglementen.

 

(14)

Die lijst moet worden aangevuld met informatie die verduidelijkt onder welke voorwaarden bestaande EG-typegoedkeuringen die op grond van bij Verordening (EG) nr. 661/2009 ingetrokken richtlijnen zijn verleend, geldig blijven voor bepaalde voertuigen, onderdelen en technische eenheden.

 

(15)

Verordening (EU) nr. 1003/2010 van de Commissie (7) betreffende de ruimte voor de montage en de bevestiging van de achterkentekenplaten moet worden herzien teneinde specifieke voertuigontwerpen in aanmerking te nemen.

 

(16)

Verordening (EU) nr. 109/2011 van de Commissie (8) betreffende opspatafschermingssystemen moet worden gewijzigd teneinde de verwijzing naar de verordening van de Commissie inzake wielafschermingen bij te werken en deze toepasbaar te maken voor aanvullende voertuigcategorieën.

 

(17)

Verordening (EU) nr. 458/2011 van de Commissie (9) betreffende de montage van banden moet worden aangepast aan de technologische vooruitgang wat betreft het optionele reservewiel voor voertuigen van categorie N1, overeenkomstig VN/ECE-reglement nr. 64 (10).

 

(18)

Twee vermeldingen in bijlage XI bij Richtlijn 2007/46/EG die de lijst van regelgevingen voor voertuigen voor speciale doeleinden bevat, moeten worden herzien wat betreft de voorschriften voor het geluidsniveau van voertuigen teneinde de toepasbare voorschriften opnieuw conform te maken met bepalingen die eerder zijn toegepast.

 

(19)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Technisch Comité — motorvoertuigen,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Voorwerp

  • 1. 
    Bij deze verordening worden nadere voorschriften vastgesteld met betrekking tot specifieke procedures, technische voorschriften en tests voor de typegoedkeuring van voertuigen van de categorieën M, N en O, alsook voor onderdelen en technische eenheden die voor dergelijke voertuigen zijn bestemd.
  • 2. 
    Bij deze verordening worden eveneens bepaalde bijlagen bij Richtlijn 2007/46/EG gewijzigd teneinde ze aan te passen aan de technische vooruitgang en te voorzien in procedures voor het verlenen van typegoedkeuring:
 

van nieuwe technologieën of concepten overeenkomstig artikel 20 van Richtlijn 2007/46/EG;

 

van voertuigsystemen in gevallen waar onderdelen en technische eenheden die voorzien zijn van een EG-typegoedkeuringsmarkering worden aangebracht in plaats van een ECE-typegoedkeuringsmarkering in het kader van uitvoeringsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 661/2009 tot vaststelling van voorschriften op gebieden die onder VN/ECE-reglementen vallen;

 

in gevallen waar een fabrikant wordt aangewezen als technische dienst overeenkomstig bijlage XV bij Richtlijn 2007/46/EG, en

 

in gevallen waar virtueel testen overeenkomstig bijlage XVI bij Richtlijn 2007/46/EG is toegepast.

Artikel 2

Aanvraag van EG-typegoedkeuring

  • 1. 
    De fabrikant of zijn vertegenwoordiger dienen een overeenkomstig de bepalingen van deze verordening opgestelde aanvraag in bij de typegoedkeuringsinstantie.
  • 2. 
    Een aanvraag van EG-typegoedkeuring volgens een of meer procedures van artikel 1, lid 2, van deze verordening bestaat uit het informatiedossier met de specifieke gegevens die zijn vereist door de uitvoeringsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 661/2009 tot vaststelling van voorschriften voor gebieden die onder VN/ECE-reglementen vallen, en wordt gedaan overeenkomstig bijlage I bij Richtlijn 2007/46/EG.
  • 3. 
    De typegoedkeuringsinstantie bevestigt dat zij de aanvraag als volledig beschouwt.
  • 4. 
    Ieder onderdeel en iedere technische eenheid waarvoor EG- of VN/ECE-typegoedkeuring is verleend en dat of die wordt gemonteerd op een voertuig of deel uitmaakt van een tweede onderdeel of technische eenheid hoeft niet volledig te worden beschreven wat betreft de specifieke gegevens in het inlichtingenformulier indien de typegoedkeuringsnummers en -markeringen in het inlichtingenformulier worden vermeld en de desbetreffende typegoedkeuringscertificaten met bijgevoegde informatiepakketten ter beschikking van de technische dienst worden gesteld.
  • 5. 
    Onderdelen en technische eenheden die zijn voorzien van een geldige EG-typegoedkeuringsmarkering worden ook aanvaard wanneer zij zijn geïnstalleerd in de plaats van onderdelen en technische eenheden die een ECE-typegoedkeuringsmarkering moeten dragen in het kader van de uitvoeringsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 661/2009 tot vaststelling van voorschriften op gebieden die onder VN/ECE-reglementen vallen.

Artikel 3

Typegoedkeuring

  • 1. 
    Indien het type voertuig, onderdeel of technische eenheid dat voor typegoedkeuring ter beschikking is gesteld, voldoet aan de desbetreffende technische voorschriften en maatregelen om de bij Verordening (EG) nr. 661/2009 verplicht gemaakte conformiteit van productie met de VN/ECE-reglementen te waarborgen en indien de aanvrager de desbetreffende voorschriften van artikel 2 van deze verordening naleeft, verleent de typegoedkeuringsinstantie EG-typegoedkeuring krachtens artikel 13, lid 15, onder a), van Verordening (EG) nr. 661/2009 en kent zij een typegoedkeuringsnummer toe volgens het in bijlage VII bij Richtlijn 2007/46/EG beschreven nummeringssysteem.
  • 2. 
    Een lidstaat mag hetzelfde nummer niet aan een ander type voertuig, onderdeel of technische eenheid toekennen.
  • 3. 
    Voor de toepassing van lid 1 verstrekt de typegoedkeuringsinstantie een EG-typegoedkeuringscertificaat dat is opgesteld overeenkomstig het in deel 2 van bijlage I opgenomen model in geval van een type voertuig, onderdeel of technische eenheid waarin nieuwe technologieën of nieuwe concepten zijn verwerkt die onverenigbaar zijn met VN/ECE-reglementen, of overeenkomstig deel 3 van bijlage I in geval van een type voertuig, onderdeel of technische eenheid dat conform de essentiële technische vereisten van VN/ECE-reglementen is en/of in geval van zelftests en/of virtuele tests.

Artikel 4

Nieuwe technologieën of nieuwe concepten die onverenigbaar zijn met de uitvoeringshandelingen van Verordening (EG) nr. 661/2009 en onder VN/ECE-reglementen vallen

  • 1. 
    Wanneer een lidstaat overeenkomstig artikel 20 van Richtlijn 2007/46/EG gemachtigd is voor een voertuig EG-typegoedkeuring te verlenen wat een systeem, onderdeel of technische eenheid betreft, wordt de in de leden 2 tot en met 5 vastgestelde procedure gevolgd.
  • 2. 
    De typegoedkeuringsinstantie verleent EG-typegoedkeuring krachtens artikel 3 van deze verordening en kent een typegoedkeuringsnummer toe volgens het in bijlage VII bij Richtlijn 2007/46/EG beschreven nummeringssysteem.
  • 3. 
    De typegoedkeuringsinstantie verleent een EG-typegoedkeuringscertificaat, opgesteld volgens het model in deel 2 van bijlage I en voegt daar het ingevulde mededelingenformulier bij conform het desbetreffende model in het toegepaste VN/ECE-reglement waarbij de vermelding van het VN/ECE-typegoedkeuringsnummer niet wordt ingevuld.
  • 4. 
    Het in artikel 2 bedoelde informatiedossier wordt vervolgens bij het typegoedkeuringscertificaat en het in lid 3 van dit artikel bedoelde mededelingenformulier gevoegd.
  • 5. 
    Indien van toepassing wordt een voorbeeld van de EG-typegoedkeuringsmarkering overeenkomstig het aanhangsel van bijlage VII bij Richtlijn 2007/46/EG opgenomen in het in lid 3 van dit artikel bedoelde typegoedkeuringscertificaat.

Artikel 5

Zelftesten

  • 1. 
    Overeenkomstig artikel 11, lid 1, en artikel 41, lid 6, van Richtlijn 2007/46/EG en de bijlagen V en XV bij die richtlijn mag een fabrikant worden aangewezen als technische dienst. De algemene voorwaarden waaraan moet worden voldaan bij het aanwijzen van een fabrikant als technische dienst zijn opgenomen in het aanhangsel van bijlage XV bij Richtlijn 2007/46/EG. De voorschriften zoals gewijzigd bij deze verordening zijn van toepassing en de in de leden 2 tot en met 5 opgenomen procedure wordt gevolgd.
  • 2. 
    De typegoedkeuringsinstantie verleent EG-typegoedkeuring krachtens artikel 3 van deze verordening en kent een typegoedkeuringsnummer toe volgens het in bijlage VII bij Richtlijn 2007/46/EG beschreven nummeringssysteem.
  • 3. 
    De typegoedkeuringsinstantie verleent een EG-typegoedkeuringscertificaat, opgesteld volgens het model in deel 3 van bijlage I en voegt daar het ingevulde mededelingenformulier bij conform het desbetreffende model in het toegepaste VN/ECE-reglement waarbij de vermelding van het VN/ECE-typegoedkeuringsnummer niet wordt ingevuld.
  • 4. 
    Het in artikel 2 bedoelde informatiedossier wordt vervolgens bij het typegoedkeuringscertificaat en het in lid 3 van dit artikel bedoelde mededelingenformulier gevoegd.
  • 5. 
    Indien van toepassing wordt een voorbeeld van de EG-typegoedkeuringsmarkering overeenkomstig het aanhangsel van bijlage VII bij Richtlijn 2007/46/EG opgenomen in het in lid 3 van dit artikel bedoelde typegoedkeuringscertificaat.

Artikel 6

Virtueel testen

  • 1. 
    Overeenkomstig artikel 11, lid 4, van Richtlijn 2007/46/EG en bijlage XVI bij die richtlijn zijn virtuele testmethoden toegestaan, op voorwaarde dat aan de voorschriften in de aanhangsels van bijlage XVI bij Richtlijn 2007/46/EG is voldaan. De voorschriften zoals gewijzigd bij deze verordening zijn van toepassing en de in de leden 2 tot en met 5 opgenomen procedure wordt gevolgd.
  • 2. 
    De typegoedkeuringsinstantie verleent EG-typegoedkeuring krachtens artikel 3 van deze verordening en kent een typegoedkeuringsnummer toe volgens het in bijlage VII bij Richtlijn 2007/46/EG beschreven nummeringssysteem.
  • 3. 
    De typegoedkeuringsinstantie verleent een EG-typegoedkeuringscertificaat, opgesteld volgens het model in deel 3 van bijlage I en voegt daar het ingevulde mededelingenformulier bij conform het desbetreffende model in het toegepaste VN/ECE-reglement waarbij de vermelding van het VN/ECE-typegoedkeuringsnummer niet wordt ingevuld.
  • 4. 
    Het in artikel 2 bedoelde informatiedossier wordt vervolgens bij het typegoedkeuringscertificaat en het in lid 3 van dit artikel bedoelde mededelingenformulier gevoegd.
  • 5. 
    Indien van toepassing wordt een voorbeeld van de EG-typegoedkeuringsmarkering overeenkomstig het aanhangsel van bijlage VII bij Richtlijn 2007/46/EG opgenomen in het in lid 3 van dit artikel bedoelde typegoedkeuringscertificaat.

Artikel 7

Vervangingsremvoeringsets, vervangingsremschijven en vervangingsremtrommels

  • 1. 
    Met ingang van 1 november 2014 is VN/ECE-reglement nr. 90 van toepassing voor de verkoop en het in het verkeer brengen van nieuwe vervangingsremvoeringsets voor voertuigtypen van categorie M1 met een toelaatbare maximummassa in beladen toestand van niet meer dan 3,5 ton, categorie M2 met een toelaatbare maximummassa in beladen toestand van niet meer dan 3,5 ton en de categorieën N1, O1 en O2 waarvoor typegoedkeuring is verleend overeenkomstig Richtlijn 71/320/EEG, VN/ECE-reglement nr. 13 of VN/ECE-reglement nr. 13-H op of na 7 april 1998.
  • 2. 
    Met ingang van 1 november 2014 is VN/ECE-reglement nr. 90 van toepassing voor de verkoop en het in het verkeer brengen van nieuwe vervangingsremvoeringsets voor voertuigtypen van categorie M1 met een toelaatbare maximummassa in beladen toestand van meer dan 3,5 ton, categorie M2 met een toelaatbare maximummassa in beladen toestand van meer dan 3,5 ton en de categorieën M3, N2, N3, O3 en O4 waarvoor typegoedkeuring is verleend overeenkomstig VN/ECE-reglement nr. 13 of VN/ECE-reglement nr. 13-H op of na 1 november 2014.
  • 3. 
    Met ingang van 1 november 2016 is VN/ECE-reglement nr. 90 van toepassing voor de verkoop en het in het verkeer brengen van nieuwe vervangingsremschijven en -trommels voor voertuigtypen van de categorieën M1 en N1 waarvoor typegoedkeuring is verleend overeenkomstig VN/ECE-reglement nr. 13 of VN/ECE-reglement nr. 13-H op of na 1 november 2016.
  • 4. 
    Met ingang van 1 november 2014 is VN/ECE-reglement nr. 90 van toepassing voor de verkoop en het in het verkeer brengen van nieuwe vervangingsremschijven voor voertuigtypen van de categorieën M2, M3, N2 en N3 waarvoor typegoedkeuring is verleend overeenkomstig VN/ECE-reglement nr. 13 op of na 1 november 2014.
  • 5. 
    Met ingang van 1 november 2016 is VN/ECE-reglement nr. 90 van toepassing voor de verkoop en het in het verkeer brengen van nieuwe vervangingsremtrommels voor voertuigtypen van de categorieën M2, M3, N2 en N3 waarvoor typegoedkeuring is verleend overeenkomstig VN/ECE-reglement nr. 13 op of na 1 november 2016.
  • 6. 
    Met ingang van 1 november 2016 is VN/ECE-reglement nr. 90 van toepassing voor de verkoop en het in het verkeer brengen van nieuwe vervangingsremschijven en -trommels voor voertuigtypen van de categorieën O1 en O2 waarvoor typegoedkeuring is verleend overeenkomstig VN/ECE-reglement nr. 13 op of na 1 november 2016.
  • 7. 
    Met ingang van 1 november 2014 is VN/ECE-reglement nr. 90 van toepassing voor de verkoop en het in het verkeer brengen van nieuwe vervangingsremschijven voor voertuigtypen van de categorieën O3 en O4 waarvoor typegoedkeuring is verleend overeenkomstig VN/ECE-reglement nr. 13 op of na 1 november 2014.
  • 8. 
    Met ingang van 1 november 2016 is VN/ECE-reglement nr. 90 van toepassing voor de verkoop en het in het verkeer brengen van nieuwe vervangingsremtrommels voor voertuigtypen van de categorieën O3 en O4 waarvoor typegoedkeuring is verleend overeenkomstig VN/ECE-reglement nr. 13 op of na 1 november 2016.

Artikel 8

Sterkte van de stuurcabine in bedrijfsvoertuigen

  • 1. 
    Met ingang van 30 januari 2017 weigeren de nationale autoriteiten, om redenen die verband houden met de bescherming van de inzittenden van de cabine van een bedrijfsvoertuig, EG-typegoedkeuring of nationale typegoedkeuring te verlenen voor nieuwe voertuigen van categorie N die niet aan de bepalingen van VN/ECE-reglement nr. 29 voldoen.
  • 2. 
    Met ingang van 30 januari 2021 beschouwen de nationale autoriteiten, om redenen die verband houden met de bescherming van de inzittenden van de cabine van een bedrijfsvoertuig, de conformiteitscertificaten als niet langer geldig voor de toepassing van artikel 26 van Richtlijn 2007/46/EG en verbieden zij de registratie, de verkoop en het in het verkeer brengen van nieuwe voertuigen van categorie N die niet aan de bepalingen van VN/ECE-reglement nr. 29 voldoen.

Artikel 9

Wijziging van Verordening (EG) nr. 661/2009

  • 1. 
    Bijlage I bij Verordening (EG) nr. 661/2009 wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage II bij deze verordening.
  • 2. 
    Bijlage IV bij Verordening (EG) nr. 661/2009 wordt vervangen door de tekst in bijlage III bij deze verordening.

Artikel 10

Wijziging van Richtlijn 2007/46/EG

De bijlagen I, IV, VII, XI, XV en XVI bij Richtlijn 2007/46/EG worden gewijzigd overeenkomstig bijlage IV bij deze verordening.

Artikel 11

Wijziging van Verordening (EU) nr. 1003/2010

Bijlage II bij Verordening (EU) nr. 1003/2010 wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage V bij deze verordening.

Artikel 12

Wijziging van Verordening (EU) nr. 109/2011

  • 1. 
    Artikel 1 wordt vervangen door:

„Artikel 1

Toepassingsgebied

Deze verordening is van toepassing op voertuigen van de categorieën N en O, als gedefinieerd in bijlage II bij Richtlijn 2007/46/EG, alsook op opspatafschermingssystemen die bestemd zijn om te worden gemonteerd op voertuigen van de categorieën N en O.”

  • 2. 
    De bijlagen I en IV bij Verordening (EU) nr. 109/2011 worden gewijzigd overeenkomstig bijlage VI bij deze verordening.

Artikel 13

Wijziging van Verordening (EU) nr. 458/2011

Bijlage I bij Verordening (EU) nr. 458/2011 wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage VII bij deze verordening.

Artikel 14

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 3 februari 2015.

Voor de Commissie

De voorzitter

Jean-Claude JUNCKER

 

  • (3) 
    Richtlijn 71/320/EEG van de Raad van 26 juli 1971 inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten betreffende de reminrichtingen van bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan (PB L 202 van 6.9.1971, blz. 37).
  • (6) 
    Richtlijn 2010/19/EU van de Commissie van 9 maart 2010 tot wijziging van Richtlijn 91/226/EEG van de Raad en Richtlijn 2007/46/EG van het Europees Parlement en de Raad met het oog op aanpassing aan de technische vooruitgang op het gebied van opspatafschermingssystemen voor bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens ervan (PB L 72 van 20.3.2010, blz. 17).
  • (7) 
    Verordening (EU) nr. 1003/2010 van de Commissie van 8 november 2010 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de ruimte voor de montage en de bevestiging van de achterkentekenplaten van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan en tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de algemene veiligheid van motorvoertuigen, aanhangwagens daarvan en daarvoor bestemde systemen, onderdelen en technische eenheden (PB L 291 van 9.11.2010, blz. 22).
  • (8) 
    Verordening (EU) nr. 109/2011 van de Commissie van 27 januari 2011 tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan wat opspatafschermingssystemen betreft (PB L 34 van 9.2.2011, blz. 2).
  • (9) 
    Verordening (EU) nr. 458/2011 van de Commissie van 12 mei 2011 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan wat de montage van de banden betreft en tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de algemene veiligheid van motorvoertuigen, aanhangwagens daarvan en daarvoor bestemde systemen, onderdelen en technische eenheden (PB L 124 van 13.5.2011, blz. 11).
 

BIJLAGE I

Administratieve bepalingen voor de typegoedkeuring van voertuigen, onderdelen of technische eenheden voor uitvoeringsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 661/2009 tot vaststelling van voorschriften op gebieden die onder VN/ECE-reglementen vallen

DEEL 1

Inlichtingenformulier

MODEL

Inlichtingenformulier nr. … betreffende de EG-typegoedkeuring van een voertuig wat een systeem/onderdeel/technische eenheid betreft (1) met betrekking tot VN/ECE-reglement nr. … inzake … gebaseerd op en opgesteld volgens de nummering van bijlage I bij Richtlijn 2007/46/EG (1).

De onderstaande gegevens, voor zover van toepassing, moeten in drievoud worden verstrekt en vergezeld gaan van een inhoudsopgave. Eventuele tekeningen moeten op een passende schaal en met voldoende details, in formaat A4 of tot dat formaat gevouwen, worden ingediend. Op eventuele foto's moeten voldoende details te zien zijn.

Indien de in dit inlichtingenformulier bedoelde systemen, onderdelen en technische eenheden elektronisch gestuurde functies hebben, worden gegevens over de prestaties verstrekt.

  • 0. 
    ALGEMENE GEGEVENS
 
 

0.1.

Merk (handelsnaam van de fabrikant):

 
 

0.2.

Type:

 
 

0.2.1.

Handelsbenaming(en) (indien van toepassing):

 
 

0.3.

Middel tot identificatie van het type, indien op het voertuig/het onderdeel/de technische eenheid aangebracht (1)  (2):

 
 

0.3.1.

Plaats van dat identificatiemiddel:

 
 

0.4.

Voertuigcategorie (3):

 
 

0.5.

Bedrijfsnaam en adres van de fabrikant:

 
 

0.8.

Naam en adres van de assemblagefabriek(en):

 
 

0.9.

Naam en adres van de eventuele vertegenwoordiger van de fabrikant:

  • 1. 
    ALGEMENE BOUWKENMERKEN
 
 

1.1.

Foto's en/of tekeningen van een representatief voertuig/onderdeel/technische eenheid (1):

Alle volgende gegevens die relevant zijn voor het voertuig, het onderdeel of de technische eenheid worden verstrekt in overleg met de technische dienst en de typegoedkeuringsinstantie die verantwoordelijk is voor het verlenen van de EG-typegoedkeuring waarvoor de aanvraag is ingediend. Dit kan op basis van een model voor een inlichtingenformulier indien voorzien in VN/ECE-reglement nr. …, of, in zoverre dat praktisch is, op basis van de nummering van bijlage I bij Richtlijn 2007/46/EG (d.w.z. de volledige lijst met informatie voor EG-typegoedkeuring van voertuigen, onderdelen en technische eenheden), en eventuele aanvullende informatie of gegevens die vereist zijn voor goedkeuring in het kader van VN/ECE-reglement nr. … worden bijgevoegd.

Toelichtingen

DEEL 2

EG-typegoedkeuringscertificaat

MODEL

Formaat: A4 (210 × 297 mm)

EG-TYPEGOEDKEURINGSCERTIFICAAT

(OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 20 VAN DE KADERRICHTLIJN)

Stempel van de typegoedkeuringsinstantie

Mededeling betreffende:

 

EG-typegoedkeuring (2)

 

uitbreiding van de EG-typegoedkeuring (2)

 

weigering van de EG-typegoedkeuring (2)

 

intrekking van de EG-typegoedkeuring (2)

van een voertuigtype wat betreft een systeem/onderdeel/technische eenheid (2) waarin nieuwe technologieën of nieuwe concepten zijn verwerkt die onverenigbaar zijn met VN/ECE-reglement nr. …

overeenkomstig Verordening (EG) nr. 661/2009, laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EU) 2015/…

EG-typegoedkeuringsnummer:

Reden voor uitbreiding:

DEEL I

 
 

0,1.

Merk (handelsnaam van de fabrikant):

 
 

0.2.

Type:

 
 

0.2.1.

Handelsbenaming(en) (indien van toepassing):

 
 

0.3.

Middel tot identificatie van het type, indien op het voertuig/het onderdeel/de technische eenheid aangebracht (2)  (3):

 
 

0.3.1.

Plaats van dat identificatiemiddel:

 
 

0.4.

Voertuigcategorie (4):

 
 

0.5.

Naam en adres van de fabrikant:

 
 

0.8.

Naam en adres van de assemblagefabriek(en):

 
 

0.9.

Naam en adres van de eventuele vertegenwoordiger van de fabrikant:

DEEL II

 
 

1.

Aanvullende informatie: zie addendum

 
 

2.

Technische dienst die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de tests:

 
 

3.

Datum van het testrapport:

 
 

4.

Nummer van het testrapport:

 
 

5.

Eventuele opmerkingen: zie addendum

 
 

6.

Plaats:

 
 

7.

Datum:

 
 

8.

Handtekening:

Bijlagen:

 

Informatiepakket

 

Testrapport

 

Ingevuld mededelingenformulier conform het desbetreffende model in het toepasbare VN/ECE-reglement, zij het zonder de vermelding van een verlening of uitbreiding van een VN/ECE-goedkeuring en zonder de vermelding van een VN/ECE-typegoedkeuringsnummer

NB: indien dit model wordt gebruikt voor typegoedkeuring krachtens artikel 20 van Richtlijn 2007/46/EG, draagt het niet het opschrift „EG-typegoedkeuringscertificaat voor voertuigen”, behalve in het in artikel 20 vermelde geval waarin de Commissie heeft besloten een lidstaat te machtigen om typegoedkeuring te verlenen overeenkomstig de Kaderrichtlijn.

Addendum

bij EG-typegoedkeuringscertificaat nr. …

 

1.

Goedkeuringsprocedure overeenkomstig artikel 20 van Richtlijn 2007/46/EG (ontheffingen voor nieuwe technologieën of nieuwe concepten), gemachtigd door de Commissie: ja/neen (5)

 

2.

Uitvoeringsmaatregel van Verordening (EG) nr. 661/2009 die de basis vormt voor deze EG-typegoedkeuring: VN/ECE-reglement nr. … betreffende:

 

3.

In geval van onderdelen en technische eenheden, voorbeeld van de typegoedkeuringsmarkering op het onderdeel of de technische eenheid:

 

4.

EG-typegoedkeuring geldig tot (DD/MM/JJJJ):

 

5.

Opmerkingen:

DEEL 3

EG-typegoedkeuringscertificaat

MODEL

Formaat: A4 (210 × 297 mm)

EG-TYPEGOEDKEURINGSCERTIFICAAT

Stempel van de typegoedkeuringsinstantie

Mededeling betreffende:

 

EG-typegoedkeuring (6)

 

uitbreiding van de EG-typegoedkeuring (6)

 

weigering van de EG-typegoedkeuring (6)

 

intrekking van de EG-typegoedkeuring (6)

van een voertuigtype wat een systeem/onderdeel/technische eenheid (6) betreft conform de voorschriften van VN/ECE-reglement nr. … als gewijzigd bij supplement … (6) bij wijzigingenreeks …

overeenkomstig Verordening (EG) nr. 661/2009, laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EU) 2015/…

EG-typegoedkeuringsnummer:

Reden voor uitbreiding:

DEEL I

 
 

0,1.

Merk (handelsnaam van de fabrikant):

 
 

0.2.

Type:

 
 

0.2.1.

Handelsbenaming(en) (indien van toepassing):

 
 

0.3.

Middel tot identificatie van het type, indien op het voertuig/het onderdeel/de technische eenheid aangebracht (6)  (7):

 
 

0.3.1.

Plaats van dat identificatiemiddel:

 
 

0.4.

Voertuigcategorie (8):

 
 

0.5.

Naam en adres van de fabrikant:

 
 

0.8.

Naam en adres van de assemblagefabriek(en):

 
 

0.9.

Naam en adres van de eventuele vertegenwoordiger van de fabrikant:

DEEL II

 
 

1.

Aanvullende informatie: zie addendum

 
 

2.

Technische dienst die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de tests:

 
 

3.

Datum van het testrapport:

 
 

4.

Nummer van het testrapport:

 
 

5.

Eventuele opmerkingen: zie addendum

 
 

6.

Plaats:

 
 

7.

Datum:

 
 

8.

Handtekening:

Bijlagen:

 

Informatiepakket

 

Testrapport

 

Ingevuld mededelingenformulier conform het desbetreffende model in het toepasbare VN/ECE-reglement, zij het zonder de vermelding van een verlening of uitbreiding van een VN/ECE-goedkeuring en zonder de vermelding van een VN/ECE-typegoedkeuringsnummer

Addendum

bij EG-typegoedkeuringscertificaat nr. …

 

1.

Gebaseerd op VN/ECE-reglement met gebruikmaking van onderdelen of technische eenheden waarvoor een EG-typegoedkeuring is verleend: ja/neen (9)

 

2.

Goedkeuringsprocedure volgens artikel 11, lid 1, en artikel 41, lid 6, van Richtlijn 2007/46/EG (zelftesten): ja/neen (9)

 

3.

Goedkeuringsprocedure volgens artikel 11, lid 4, van Richtlijn 2007/46/EG (virtueel testen): ja/neen (9)

 

4.

In geval van onderdelen en technische eenheden, voorbeeld van de typegoedkeuringsmarkering op het onderdeel of de technische eenheid:

 

5.

Opmerkingen:

 

  • (1) 
    Doorhalen wat niet van toepassing is.
  • (1) 
    Voor ieder goedgekeurd onderdeel of iedere goedgekeurde technische eenheid kan een beschrijving worden vervangen door een verwijzing naar de desbetreffende goedkeuring. Een beschrijving is evenmin vereist voor elk onderdeel of elke technische eenheid waarvan de constructie duidelijk op de bijgevoegde schema's of tekeningen is weergegeven. Voor ieder punt waarvoor tekeningen of foto's moeten worden bijgevoegd, dienen de nummers van de bijbehorende bijgevoegde documenten te worden gegeven.
  • (2) 
    Indien het middel tot identificatie van het type tekens bevat die niet relevant zijn om het type voertuig, onderdeel of technische eenheid te beschrijven waarop dit inlichtingenformulier betrekking heeft, worden deze tekens op het formulier weergegeven door het symbool „?” (bv. ABC??123??).
  • (3) 
    Ingedeeld aan de hand van de definities in Richtlijn 2007/46/EG, bijlage II, deel A.
  • (2) 
    Doorhalen wat niet van toepassing is.
  • (3) 
    Indien het middel tot identificatie van het type tekens bevat die niet relevant zijn voor de typebeschrijving van het voertuig, de technische eenheid of het onderdeel waarop dit inlichtingenformulier betrekking heeft, moeten die tekens op het formulier worden weergegeven door het symbool „?” (bv. ABC??123??).
  • (4) 
    Zoals gedefinieerd in Richtlijn 2007/46/EG, bijlage II, deel A.
  • (5) 
    Doorhalen wat niet van toepassing is.
  • (6) 
    Doorhalen wat niet van toepassing is.
  • (7) 
    Indien het middel tot identificatie van het type tekens bevat die niet relevant zijn voor de typebeschrijving van het voertuig, de technische eenheid of het onderdeel waarop dit inlichtingenformulier betrekking heeft, moeten die tekens op het formulier worden weergegeven door het symbool „?” (bv. ABC??123??).
  • (8) 
    Zoals gedefinieerd in Richtlijn 2007/46/EG, bijlage II, deel A.
  • (9) 
    Doorhalen wat niet van toepassing is.
 

BIJLAGE II

Wijziging van het toepassingsgebied van Verordening (EG) nr. 661/2009

Bijlage I bij Verordening (EG) nr. 661/2009 wordt als volgt gewijzigd:

 

1)

De rij „opspatafschermingssystemen” wordt vervangen door:

 

„Opspatafschermingssystemen

     

X

X

X

X

X

X

X”

 

2)

De volgende rij wordt aan het einde van de lijst toegevoegd:

 

„Elektrische veiligheid

X

X

X

X

X

X”

       
 

BIJLAGE III

Wijziging van Verordening (EG) nr. 661/2009

BIJLAGE IV

Lijst van VN/ECE-reglementen waarvan de toepassing verplicht is

 

Reglement nr.

Onderwerp

In het PB gepubliceerde wijzigingenreeks

Verwijzing naar het PB

Toepassingsgebied van het VN/ECE-reglement

1

Koplampen die asymmetrisch dimlicht en/of grootlicht uitstralen en voorzien zijn van gloeilampen van categorie R2 en/of HS1

Wijzigingenreeks 02

PB L 177 van 10.7.2010, blz. 1

M, N (a)

3

Retroflecterende voorzieningen voor motorvoertuigen

Supplement 12 op wijzigingenreeks 02

PB L 323 van 6.12.2011, blz. 1

M, N, O

4

Achterkentekenplaatverlichting van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan

Supplement 15 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 4 van 7.1.2012, blz. 7

M, N, O

6

Richtingaanwijzers voor motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan

Supplement 25 op wijzigingenreeks 01

PB L 213 van 18.7.2014, blz. 1

M, N, O

7

Breedtelichten, achterlichten, stoplichten en markeringslichten voor motorvoertuigen (behalve motorfietsen) en aanhangwagens ervan

Supplement 23 op wijzigingenreeks 02

PB L 285 van 30.9.2014, blz. 1

M, N, O

8

Voor motorvoertuigen bestemde koplampen (H1, H2, H3, HB3, HB4, H7, H8, H9, HIR1, HIR2 en/of H11)

Wijzigingenreeks 05 corrigendum 1 op herziening 4

PB L 177 van 10.7.2010, blz. 71

M, N (a)

10

Elektromagnetische compatibiliteit

Supplement 1 op wijzigingenreeks 04

PB L 254 van 20.9.2012, blz. 1

M, N, O

11

Deursluitingen en deurbevestigingsonderdelen

Supplement 2 op wijzigingenreeks 03

PB L 120 van 13.5.2010, blz. 1

M1, N1

12

Bescherming van de bestuurder tegen de stuurinrichting bij een botsing

Supplement 1 op wijzigingenreeks 04

PB L 89 van 27.3.2013, blz. 1

M1, N1

13

Remsysteem van voertuigen en aanhangwagens

Supplement 3 op wijzigingenreeks 11

PB L 297 van 13.11.2010, blz. 183

M2, M3, N, O (b)

13-H

Remsysteem van personenauto's

Supplement 9 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 230 van 31.8.2010, blz. 1

M1, N1 (c)

14

Verankeringen van veiligheidsgordels, Isofix-verankeringssystemen en Isofix-verankeringen bovenaan

Supplement 1 op wijzigingenreeks 07

PB L 109 van 28.4.2011, blz. 1

M, N

16

Veiligheidsgordels, beveiligingssystemen en Isofix-kinderbeveiligingssystemen

Supplement 1 op wijzigingenreeks 06

PB L 233 van 9.9.2011, blz. 1

M, N (d)

17

Stoelen, de verankeringen ervan en eventuele hoofdsteunen

Wijzigingenreeks 08

PB L 230 van 31.8.2010, blz. 81

M, N

18

Beveiliging van motorvoertuigen tegen onrechtmatig gebruik

Supplement 2 op wijzigingenreeks 03

PB L 120 van 13.5.2010, blz. 29

M2, M3, N2, N3

19

Mistvoorlichten voor motorvoertuigen

Supplement 6 op wijzigingenreeks 04

PB L 250 van 22.8.2014, blz. 1

M, N

20

Koplampen die asymmetrisch dimlicht en/of grootlicht uitstralen en voorzien zijn van halogeengloeilampen (H4-lampen)

Wijzigingenreeks 03

PB L 177 van 10.7.2010, blz. 170

M, N (a)

21

Binneninrichting

Supplement 3 op wijzigingenreeks 01

PB L 188 van 16.7.2008, blz. 32

M1

23

Achteruitrijlichten voor motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan

Supplement 19 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 237 van 8.8.2014, blz. 1

M, N, O

25

Al dan niet in voertuigstoelen ingebouwde hoofdsteunen

Wijzigingenreeks 04 corrigendum 2 op herziening 1

PB L 215 van 14.8.2010, blz. 1

M1

26

Naar buiten uitstekende delen

Supplement 1 op wijzigingenreeks 03

PB L 215 van 14.8.2010, blz. 27

M1

28

Geluidssignaalinrichtingen en geluidssignalen

Supplement 3 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 323 van 6.12.2011, blz. 33

M, N

29

Bescherming van de inzittenden van de cabine van bedrijfsvoertuigen

Wijzigingenreeks 03

PB L 304 van 20.11.2010, blz. 21

N

30

Luchtbanden voor motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan (klasse C1)

Supplement 16 op wijzigingenreeks 02

PB L 307 van 23.11.2011, blz. 1

M, N, O

31

Voor motorvoertuigen bestemde halogeen sealed-beamkoplampunits (HSB-units) die Europees asymmetrisch dimlicht en/of grootlicht uitstralen

Supplement 7 op wijzigingenreeks 02

PB L 185 van 17.7.2010, blz. 15

M, N

34

Brandpreventie (tanks voor vloeibare brandstof)

Supplement 3 op wijzigingenreeks 02

PB L 109 van 28.4.2011, blz. 55

M, N, O (e)

37

Gloeilampen voor gebruik in goedgekeurde lichtunits van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan

Supplement 42 op wijzigingenreeks 03

PB L 213 van 18.7.2014, blz. 36

M, N, O

38

Mistachterlichten voor motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan

Supplement 15 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 4 van 7.1.2012, blz. 20

M, N, O

39

Snelheidsmeter en de installatie ervan

Supplement 5 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 120 van 13.5.2010, blz. 40

M, N

43

Veiligheidsruiten

Supplement 2 op wijzigingenreeks 01

PB L 42 van 12.2.2014, blz. 1

M, N, O

44

Beveiligingssystemen voor kinderen aan boord van motorvoertuigen („kinderbeveiligingssystemen”)

Wijzigingenreeks 04 corrigendum 4 op herziening 2

PB L 233 van 9.9.2011, blz. 95

M, N

46

Voorzieningen voor indirect zicht en de installatie ervan

Supplement 1 op wijzigingenreeks 04

PB L 237 van 8.8.2014, blz. 24

M, N

48

Installatie van verlichtings- en lichtsignaalinrichtingen op motorvoertuigen

Wijzigingenreeks 05

PB L 323 van 6.12.2011, blz. 46

M, N, O

54

Luchtbanden voor bedrijfsvoertuigen en aanhangwagens daarvan (klassen C2 en C3)

Supplement 17 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 307 van 23.11.2011, blz. 2

M, N, O

55

Mechanische koppelinrichtingen van voertuigcombinaties

Supplement 1 op wijzigingenreeks 01

PB L 227 van 28.8.2010, blz. 1

M, N, O (f)

58

Beschermingsinrichtingen aan de achterzijde tegen klemrijden en de installatie ervan; bescherming aan de achterzijde tegen klemrijden

Supplement 3 op wijzigingenreeks 02

PB L 89 van 27.3.2013, blz. 34

N2, N3, O3, O4

61

Bedrijfsvoertuigen wat de naar buiten uitstekende delen vóór de achterwand van de cabine betreft

Supplement 1 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 164 van 30.6.2010, blz. 1

N

64

Reserve-eenheid voor tijdelijk gebruik, runflatbanden/-systeem en bandenspanningscontrolesysteem

Wijzigingenreeks 02 corrigendum 1

PB L 310 van 26.11.2010, blz. 18

M1, N1

66

Sterkte van de bovenbouw van grote passagiersvoertuigen

Wijzigingenreeks 02

PB L 84 van 30.3.2011, blz. 1

M2, M3

67

Motorvoertuigen die lpg gebruiken

Supplement 7 op wijzigingenreeks 01

PB L 72 van 14.3.2008, blz. 1

M, N

73

Zijdelingse bescherming van vrachtwagens

Wijzigingenreeks 01

PB L 122 van 8.5.2012, blz. 1

N2, N3, O3, O4

77

Parkeerlichten voor motorvoertuigen

Supplement 14 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 4 van 7.1.2012, blz. 21

M, N

79

Stuurinrichting

Supplement 3 op wijzigingenreeks 01 corrigendum

PB L 137 van 27.5.2008, blz. 25

M, N, O

80

Stoelen van grote passagiersvoertuigen

Wijzigingenreeks 03

PB L 226 van 24.8.2013, blz. 20

M2, M3

87

Dagrijlichten voor motorvoertuigen

Supplement 15 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 4 van 7.1.2012, blz. 24

M, N

89

Snelheidsbegrenzers

Supplement 2 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 4 van 7.1.2012, blz. 25

M, N (g)

90

Vervangingsremvoeringsets en trommelremvoeringen voor motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan

Wijzigingenreeks 02

PB L 185 van 13.7.2012, blz. 24

M, N, O

91

Zijmarkeringslichten voor motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan

Supplement 13 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 4 van 7.1.2012, blz. 27

M, N, O

93

Beschermingsinrichtingen aan de voorzijde tegen klemrijden en de installatie ervan; bescherming aan de voorzijde tegen klemrijden

Oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 185 van 17.7.2010, blz. 56

N2, N3

94

Bescherming van de inzittenden bij een frontale botsing

Supplement 2 op wijzigingenreeks 02

PB L 254 van 20.9.2012, blz. 77

M1

95

Bescherming van de inzittenden bij een zijdelingse botsing

Supplement 1 op wijzigingenreeks 02 corrigendum

PB L 313 van 30.11.2007, blz. 1

M1, N1

97

Voertuigalarmsystemen (VAS)

Supplement 6 op wijzigingenreeks 01

PB L 122 van 8.5.2012, blz. 19

M1, N1

98

Koplampen met gasontladingslichtbronnen voor motorvoertuigen

Supplement 4 op wijzigingenreeks 01

PB L 176 van 14.6.2014, blz. 64

M, N

99

Gasontladingslichtbronnen voor gebruik in goedgekeurde gasontladingslichtunits van motorvoertuigen

Supplement 9 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 285 van 30.9.2014, blz. 35

M, N

100

Elektrische veiligheid

Wijzigingenreeks 01

PB L 57 van 2.3.2011, blz. 54

M, N

102

Kortkoppelinrichting; montage van een goedgekeurd type kortkoppelinrichting

Oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 351 van 30.12.2008, blz. 44

N2, N3, O3, O4

104

Retroflectoren (zware en lange voertuigen)

Supplement 7 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 75 van 14.3.2014, blz. 29

M2, M3, N, O2, O3, O4

105

Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen bestemde voertuigen

Wijzigingenreeks 05

PB L 4 van 7.1.2012, blz. 30

N, O

107

Voertuigen van M2, M3

Wijzigingenreeks 03

PB L 255 van 29.9.2010

M2, M3

110

Specifieke onderdelen voor gecomprimeerd aardgas (CNG)

Supplement 9 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 120 van 7.5.2011, blz. 1

M, N

112

Voor motorvoertuigen bestemde koplampen die asymmetrisch dimlicht en/of grootlicht uitstralen en voorzien zijn van gloeilampen en/of ledmodules

Supplement 4 op wijzigingenreeks 01

PB L 250 van 22.8.2014, blz. 67

M, N

116

Beveiliging van motorvoertuigen tegen onrechtmatig gebruik

Supplement 3 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 45 van 16.2.2012, blz. 1

M1, N1

117

Banden wat rolgeluidemissies, grip op nat wegdek en rolweerstand betreft (klassen C1, C2 en C3)

Corrigendum 3 op wijzigingenreeks 02

PB L 307 van 23.11.2011, blz. 3

M, N, O

118

Brandgedrag van de voor de binneninrichting van bepaalde categorieën motorvoertuigen gebruikte materialen

Oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 177 van 10.7.2010, blz. 263

M3

119

Hoeklichten

Supplement 3 op wijzigingenreeks 01

PB L 89 van 25.3.2014, blz. 101

M, N

121

Plaats en identificatie van bedieningsorganen met handbediening, verklikkerlichten en meters

Supplement 3 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 177 van 10.7.2010, blz. 290

M, N

122

Verwarmingssysteem van voertuigen

Supplement 1 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 164 van 30.6.2010, blz. 231

M, N, O

123

Adaptieve koplampsystemen (AFS) voor motorvoertuigen

Supplement 4 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 222 van 24.8.2010, blz. 1

M, N

125

Gezichtsveld naar voren

Supplement 2 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 200 van 31.7.2010, blz. 38

M1

128

Ledlichtbronnen

Supplement 2 op de oorspronkelijke versie van het reglement

PB L 162 van 29.5.2014, blz. 43

M, N, O

Aantekeningen bij de tabel

De in deze tabel opgenomen overgangsbepalingen van de VN/ECE-reglementen zijn van toepassing, behalve wanneer in deze verordening specifieke andere data zijn vastgesteld. Naleving van de voorschriften overeenkomstig wijzigingen die volgen op de in deze tabel vermelde wijzigingen, wordt ook aanvaard.

De data die in de VN/ECE-reglementen in deze tabel worden vermeld wat betreft de verplichtingen van de partijen bij de Herziene Overeenkomst van 1958 (Besluit van de Raad van 27 november 1997 inzake de toetreding van de Europese Gemeenschap tot de overeenkomst van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties betreffende het aannemen van eenvormige technische eisen voor wielvoertuigen, uitrustingsstukken en onderdelen die kunnen worden aangebracht en/of gebruikt op wielvoertuigen en de voorwaarden voor wederzijdse erkenning van goedkeuringen verleend op basis van deze eisen (herziene overeenkomst van 1958) (PB L 346 van 17.12.1997, blz. 78)) inzake eerste registratie, ingebruikname, op de markt beschikbaar maken, verkoop en eventuele vergelijkbare bepalingen, zijn verplicht van toepassing voor de doeleinden van de artikelen 26 en 28 van Richtlijn 2007/46/EG, behalve indien alternatieve data zijn vermeld in Verordening (EG) nr. 661/2009, die in dat geval van toepassing zijn.

In sommige gevallen stelt een in deze tabel vermeld VN/ECE-reglement in de overgangsbepalingen vast dat vanaf een bepaalde datum de partijen bij de Herziene Overeenkomst van 1958, met toepassing van een reeks wijzigingen aan dat VN/ECE-reglement, niet worden verplicht een overeenkomstig een voorafgaande reeks wijzigingen goedgekeurd type te aanvaarden of mogen weigeren dit type te aanvaarden, voor doeleinden van nationale of regionale typegoedkeuring, of in geval van bewoordingen met vergelijkbare bedoeling en betekenis Dit moet worden opgevat als bindende bepaling voor nationale autoriteiten om de conformiteitscertificaten niet langer als geldig te beschouwen voor de doeleinden van artikel 26 van Richtlijn 2007/46/EG, behalve indien alternatieve data zijn vermeld in Verordening (EG) nr. 661/2009, die in dat geval van toepassing zijn.

 

(a)

De VN/ECE-reglementen nrs. 1, 8 en 20 zijn niet van toepassing voor de EG-typegoedkeuring van nieuwe voertuigen.

 

(b)

Overeenkomstig artikel 12, leden 1 en 2, van Verordening (EG) nr. 661/2009 is de montage van een elektronisch stabiliteitscontrolesysteem verplicht. Bijgevolg is de toepassing van bijlage 21 bij VN/ECE-reglement nr. 13 verplicht voor de EG-typegoedkeuring van nieuwe voertuigtypen en ook voor de registratie, de verkoop en het in het verkeer brengen van nieuwe voertuigen. In plaats van de in dat reglement vermelde uitvoeringsdata voor elektronische stabiliteitscontrolesystemen gelden echter de in artikel 13, leden 1, 4 en 5, en bijlage V bij deze verordening genoemde data.

 

(c)

Overeenkomstig artikel 12, lid 1, van Verordening (EG) nr. 661/2009 is de montage van een elektronisch stabiliteitscontrolesysteem verplicht. Bijgevolg is de toepassing van deel A van bijlage 9 bij VN/ECE-reglement nr. 13-H verplicht voor de EG-typegoedkeuring van nieuwe voertuigtypen en ook voor de registratie, de verkoop en het in het verkeer brengen van nieuwe voertuigen. In plaats van de in dat reglement vermelde uitvoeringsdata voor elektronische stabiliteitscontrolesystemen gelden echter de in artikel 13, leden 1 en 5, van deze verordening genoemde data.

 

(d)

Voor een met een gordel van het type S of een harnasgordel uitgeruste bestuurdersplaats is een veiligheidsgordelverklikker niet vereist.

 

(e)

De naleving van deel II van VN/ECE-reglement nr. 34 is niet verplicht.

 

(f)

Wanneer de voertuigfabrikant verklaart dat een voertuig geschikt is voor het trekken van lasten (punt 2.11.5. van bijlage I bij Richtlijn 2007/46/EG), mag de op het voertuig aangebrachte mechanische koppelinrichting geen enkel verlichtingselement (bv. achtermistlicht) en ook niet de plaats voor de achterste kentekenplaat (gedeeltelijk) aan het gezicht onttrekken, tenzij die geïnstalleerde mechanische koppelinrichting zonder gebruik van gereedschap (bv. demontagesleutels) kan worden verwijderd of verplaatst.

 

(g)

Alleen met betrekking tot snelheidsbegrenzers en de verplichte installatie daarvan op voertuigen van de categorieën M2, M3, N2 en N3.

Aanhangsel

Geldigheid en uitbreiding van goedkeuringen die in het kader van bij deze verordening ingetrokken richtlijnen zijn verleend

Overeenkomstig artikel 13, lid 14, van Verordening (EG) nr. 661/2009 mogen overeenkomstig de onderstaande richtlijnen verleende EG-typegoedkeuringscertificaten voor voertuigen, onderdelen en technische eenheden worden gebruikt om naleving met de desbetreffende VN/ECE-reglementen aan te tonen.

 

Reglement nr.

Onderwerp

Corresponderende richtlijn

Verwijzing naar het PB

Van toepassing op

10

Elektromagnetische compatibiliteit

Richtlijn 72/245/EEG

PB L 152 van 6.7.1972, blz. 15

M, N, O, onderdeel, technische eenheid (a)

11

Deursluitingen en deurbevestigingsonderdelen

Richtlijn 70/387/EEG

PB L 176 van 10.8.1970, blz. 5

M1, N1 (b)

12

Bescherming van de bestuurder tegen de stuurinrichting bij een botsing

Richtlijn 74/297/EEG

PB L 165 van 20.6.1974, blz. 16

M1, N1 (a)

14

Verankeringen van veiligheidsgordels, Isofix-verankeringssystemen en Isofix-verankeringen bovenaan

Richtlijn 76/115/EEG

PB L 24 van 30.1.1976, blz. 6

M (c)

18

Beveiliging van motorvoertuigen tegen onrechtmatig gebruik

Richtlijn 74/61/EEG

PB L 38 van 11.2.1974, blz. 22

M2, M3, N2, N3, onderdeel, technische eenheid

21

Binneninrichting

Richtlijn 74/60/EEG

PB L 38 van 11.2.1974, blz. 2

M1

26

Naar buiten uitstekende delen

Richtlijn 74/483/EEG

PB L 266 van 2.10.1974, blz. 4

M1, technische eenheid (d)

28

Geluidssignaalinrichtingen en geluidssignalen

Richtlijn 70/388/EEG

PB L 176 van 10.8.1970, blz. 12

M, N, onderdeel

30

Luchtbanden voor motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan (klasse C1)

Richtlijn 92/23/EEG

PB L 129 van 14.5.1992, blz. 95

Onderdeel (e)

34

Brandpreventie (tanks voor vloeibare brandstof)

Richtlijn 70/221/EEG

PB L 76 van 6.4.1970, blz. 23

M, N, O (f)

39

Snelheidsmeter en de installatie ervan

Richtlijn 75/443/EEG

PB L 196 van 26.7.1975, blz. 1

M, N (g)

43

Veiligheidsruiten

Richtlijn 92/22/EEG

PB L 129 van 14.5.1992, blz. 11

M, N, O, onderdeel

46

Voorzieningen voor indirect zicht en de installatie ervan

Richtlijn 2003/97/EG

PB L 25 van 29.1.2004, blz. 1

M, N, onderdeel

48

Installatie van verlichtings- en lichtsignaalinrichtingen op motorvoertuigen

Richtlijn 76/756/EEG

PB L 262 van 27.9.1976, blz. 1

M, N, O

55

Mechanische koppelinrichtingen van voertuigcombinaties

Richtlijn 94/20/EG

PB L 195 van 29.7.1994, blz. 1

M, N, O, onderdeel

58

Beschermingsinrichtingen aan de achterzijde tegen klemrijden en de installatie ervan; bescherming aan de achterzijde tegen klemrijden

Richtlijn 70/221/EEG

PB L 76 van 6.4.1970, blz. 23

M, N, O, technische eenheid

61

Bedrijfsvoertuigen wat de naar buiten uitstekende delen vóór de achterwand van de cabine betreft

Richtlijn 92/114/EEG

PB L 409 van 31.12.1992, blz. 17

N

73

Zijdelingse bescherming van vrachtwagens

Richtlijn 89/297/EEG

PB L 124 van 5.5.1989, blz. 1

N2, N3, O3, O4

79

Stuurinrichting

Richtlijn 70/311/EEG

PB L 133 van 18.6.1970, blz. 10

M, N, O (h)

89

Snelheidsbegrenzers

Richtlijn 92/24/EEG

PB L 129 van 14.5.1992, blz. 154

M2, M3, N2, N3, technische eenheid

90

Vervangingsremvoeringsets en trommelremvoeringen voor motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan

Richtlijn 71/320/EEG

PB L 202 van 6.9.1971, blz. 37

technische eenheid (i)

93

Beschermingsinrichtingen aan de voorzijde tegen klemrijden en de installatie ervan; bescherming aan de voorzijde tegen klemrijden

Richtlijn 2000/40/EG

PB L 203 van 10.8.2000, blz. 9

N2, N3, technische eenheid

97

Voertuigalarmsystemen (VAS)

Richtlijn 74/61/EEG

PB L 38 van 11.2.1974, blz. 22

M1, N1, onderdeel, technische eenheid

116

Beveiliging van motorvoertuigen tegen onrechtmatig gebruik

Richtlijn 74/61/EEG

PB L 38 van 11.2.1974, blz. 22

M1, N1, onderdeel, technische eenheid

118

Brandgedrag van de voor de binneninrichting van bepaalde categorieën motorvoertuigen gebruikte materialen

Richtlijn 95/28/EG

PB L 281 van 23.11.1995, blz. 1

M3, onderdeel

122

Verwarmingssysteem van voertuigen

Richtlijn 2001/56/EG

PB L 292 van 9.11.2001, blz. 21

M, N, O, onderdeel

125

Gezichtsveld naar voren

Richtlijn 77/649/EEG

PB L 267 van 19.10.1977, blz. 1

M1

Aantekeningen bij de tabel:

 

(a)

Niet van toepassing op voertuigtypen met elektrische aandrijving.

 

(b)

Niet van toepassing op voertuigtypen in geval van veranderingen aan het ontwerp van en/of de introductie van achterdeuren en/of schuifdeuren.

 

(c)

Alleen van toepassing op voltooide voertuigen voor speciale doeleinden van categorie M1, met uitzondering van kampeerwagens, met een toelaatbare maximummassa in beladen toestand van meer dan 2,0 ton, en op voertuigen van de categorieën M2 and M3.

 

(d)

Niet van toepassing op radio-ontvangst- of zendantennes als technische eenheid.

 

(e)

Alleen van toepassing op banden van klasse C1 die zijn gefabriceerd voor, op of na 1 november 2014, na 1 november 2014 worden verkocht en in het verkeer worden gebracht en worden geïdentificeerd middels de lettercode „Z” binnen de bandenmaataanduiding.

 

(f)

Niet van toepassing op deel II van VN/ECE-reglement nr. 34

 

(g)

Zie artikel 4 van Verordening (EU) nr. 130/2012 (Verordening (EU) nr. 130/2012 van de Commissie van 15 februari 2012 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor motorvoertuigen wat de toegang en manoeuvreerbaarheid betreft en tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de algemene veiligheid van motorvoertuigen, aanhangwagens daarvan en daarvoor bestemde systemen, onderdelen en technische eenheden (PB L 43 van 16.2.2012, blz. 6)).

 

(h)

Niet van toepassing op voertuigtypen met een stuurinrichting met complexe elektronische voertuigcontrolesystemen.

 

(i)

Niettegenstaande de bepalingen van artikel 7, lid 1, van Verordening (EU) 2015/166 en niet van toepassing op remschijven en -trommels.


BIJLAGE IV

Wijziging van Richtlijn 2007/46/EG

Richtlijn 2007/46/EG wordt als volgt gewijzigd:

 

1)

Bijlage I wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

de titel wordt vervangen door:

„Volledige lijst van de te verstrekken informatie met het oog op EG-typegoedkeuring van voertuigen, onderdelen of technische eenheden (a)”

;

 

b)

punt 0.3. wordt vervangen door:

 

„0.3.

Middel tot identificatie van het type, indien op het voertuig/het onderdeel/de technische eenheid aangebracht (1) (b):”

;

 

c)

de punten 1 en 1.1 worden vervangen door:

„1.   ALGEMENE BOUWKENMERKEN

 
 

1.1.

Foto's en/of tekeningen van een representatief voertuig/onderdeel/technische eenheid (1):”

.

 

2)

Bijlage IV, deel I, wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

item 6A wordt vervangen door:

 

„6A

Toegang tot en manoeuvreerbaarheid van voertuigen (treden, treeplanken en handgrepen)

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 130/2012

X

   

X

X

X”

       
 

b)

item 17A wordt vervangen door:

 

„17A

Toegang tot en manoeuvreerbaarheid van voertuigen (achteruitrijvoorzieningen)

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 130/2012

X

X

X

X

X

X”

       
 

c)

item 71 wordt toegevoegd:

 

„71

Sterkte van de cabine

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 29

     

X

X

X”

       
 

d)

voetnoot 15 wordt vervangen door:

 

„(15)

Naleving van Verordening (EG) nr. 661/2009 is verplicht, maar typegoedkeuring in het kader van dit afzonderlijke item is niet mogelijk aangezien dit item een combinatie beslaat van de afzonderlijke items 3A, 3B, 4A, 5A, 6A, 6B, 7A, 8A, 9A, 9B, 10A, 12A, 13A, 13B, 14A, 15A, 15B, 16A, 17A, 17B, 18A, 19A, 20A, 21A, 22A, 22B, 22C, 23A, 24A, 25A, 25B, 25C, 25D, 25E, 25F, 26A, 27A, 28A, 29A, 30A, 31A, 32A, 33A, 34A, 35A, 36A, 37A, 38A, 42A, 43A, 44A, 45A, 46A, 46B, 46C, 46D, 46E, 47A, 48A, 49A, 50A, 50B, 51A, 52A, 52B, 53A, 54A, 56A, 57A en 64 tot en met 71.”

;

 

e)

bijlage IV, deel I, aanhangsel 1, wordt als volgt gewijzigd:

 

i)

in tabel 1 wordt item 13A vervangen door:

 

„13A

Beveiliging van motorvoertuigen tegen onrechtmatig gebruik

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 116

 

A

De bepalingen van punt 8.3.1.1.1 van VN/ECE-reglement nr. 116 mogen worden toegepast in plaats van punt 8.3.1.1.2. van dat reglement ongeacht het type aandrijflijn”

 

ii)

in tabel 1 wordt item 63 vervangen door:

 

„63

Algemene veiligheid

Verordening (EG) nr. 661/2009

 

Zie voetnoot (15) van de tabel in deel I van bijlage IV met regelgevingen voor EG-typegoedkeuring van in onbeperkte series geproduceerde voertuigen”

 

iii)

in tabel 2 wordt item 13A vervangen door:

 

„13A

Beveiliging van motorvoertuigen tegen onrechtmatig gebruik

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 116

 

A

De bepalingen van punt 8.3.1.1.1 van VN/ECE-reglement nr. 116 mogen worden toegepast in plaats van punt 8.3.1.1.2. van dat reglement ongeacht het type aandrijflijn”

 

iv)

in tabel 2 wordt item 63 vervangen door:

 

„63

Algemene veiligheid

Verordening (EG) nr. 661/2009

 

Zie voetnoot (15) van de tabel in deel I van bijlage IV met regelgevingen voor EG-typegoedkeuring van in onbeperkte series geproduceerde voertuigen”

 

v)

in tabel 2 wordt item 71 toegevoegd:

 

„71

Sterkte van de cabine

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 29

 

C”

 

3)

Bijlage VII wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

aan deel 2 wordt de volgende alinea toegevoegd:

„Bij EG-typegoedkeuring van systemen, onderdelen of technische eenheden die onder de uitvoeringsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 661/2009 vallen, is de referentie voor de basisverordening het nummer van de overeenkomstig artikel 14, lid 1, onder a) tot en met e), van Verordening (EG) nr. 661/2009 vastgestelde Verordening (d.w.z. de uitvoeringshandeling).”

;

 

b)

deel 3 wordt als volgt gewijzigd:

 

i)

de eerste alinea wordt vervangen door:

„Het nummer van de laatste wijzigingsrichtlijn of -verordening, inclusief de uitvoeringshandelingen, die op de typegoedkeuring van toepassing is overeenkomstig de volgende streepjes. Indien echter een dergelijke wijzigingsrichtlijn of -verordening of toepasbare uitvoeringshandeling nog niet bestaat, wordt het in deel 2 vermelde nummer herhaald in deel 3:”

;

 

ii)

na het derde streepje wordt het volgende streepje ingevoegd:

 

„—

dit is de laatste verordening tot wijziging van de uitvoeringsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 661/2009, waaraan een systeem, onderdeel of technische eenheid voldoet.”

;

 

c)

aan punt 4.1 worden de volgende items toegevoegd:

 

„c)

overeenkomstig Verordening (EU) nr. 1008/2010 van de Commissie (2) (wis- en sproeisystemen voor de voorruit)

e2*1008/2010*1008/2010*00003*00

 

d)

overeenkomstig Verordening (EU) nr. 19/2011 van de Commissie (3) als gewijzigd bij Verordening (EU) nr. 249/2012 van de Commissie (4) (voorgeschreven opschriften)

e2*19/2011*249/2012*0003*00

  • (2) 
    Verordening (EU) nr. 1008/2010 van de Commissie van 9 november 2010 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor wis- en sproeisystemen voor de voorruit van bepaalde motorvoertuigen en tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de algemene veiligheid van motorvoertuigen, aanhangwagens daarvan en daarvoor bestemde systemen, onderdelen en technische eenheden (PB L 292 van 10.11.2010, blz. 2)."
  • (3) 
    Verordening (EU) nr. 19/2011 van de Commissie van 11 januari 2011 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de voorgeschreven constructieplaat en voor het voertuigidentificatienummer van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan en tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de algemene veiligheid van motorvoertuigen, aanhangwagens daarvan en daarvoor bestemde systemen, onderdelen en technische eenheden (PB L 8 van 12.1.2011, blz. 1)."
  • (4) 
    Verordening (EU) nr. 249/2012 van de Commissie van 21 maart 2012 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 19/2011 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de voorgeschreven constructieplaat van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan (PB L 82 van 22.3.2012, blz. 1).”"

;

 

d)

punt 5 wordt vervangen door:

 

„5.

Bijlage VII is niet van toepassing op overeenkomstig de in bijlage IV vermelde VN/ECE-reglementen verleende typegoedkeuringen aangezien het desbetreffende nummeringsysteem in de respectieve VN/ECE-reglementen is vastgesteld. Bijlage VII is echter wel van toepassing op overeenkomstig Verordening (EG) nr. 661/2009 verleende EG-typegoedkeuringen die zijn gebaseerd op VN/ECE-reglementen (d.w.z. het verwerken van nieuwe technologieën, onderdelen en technische eenheden waarvoor EG-typegoedkeuring is verleend, virtueel testen en zelftesten). In dat geval is het volgende nummeringsysteem van toepassing:

 
 

deel 1: zoals bovenstaand;

 
 

deel 2: „661/2009” (d.w.z. verordening inzake algemene veiligheid);

 
 

deel 3: Het eerste deel is het nummer van het VN/ECE-reglement, gevolgd door „R-”, het tweede deel is de wijzigingenreeks of „00” als het de oorspronkelijke reeks betreft, gevolgd door „-”, en het derde deel is het supplementniveau (met nullen aan het begin indien van toepassing) of „00” wanneer er bij de betrokken reeks geen supplementen waren;

 
 

deel 4: zoals bovenstaand;

 
 

deel 5: zoals bovenstaand.

Voorbeelden:

e1*661/2009*13-HR-10-05*00001*00

(verleend door Duitsland overeenkomstig VN/ECE-reglement nr. 13-H, wijzigingenreeks 10, supplementniveau 5, eerste verleende goedkeuring, geen uitbreidingen);

e25*661/2009*28R-00-03*0123*05

(verleend door Kroatië overeenkomstig VN/ECE-reglement nr. 28, oorspronkelijke wijzigingenreeks, supplement 3, 123e verleende goedkeuring, 5e uitbreiding).”

;

 

e)

in het aanhangsel wordt punt 4 toegevoegd:

 

„4.

Dit aanhangsel is niet van toepassing op overeenkomstig de in bijlage IV vermelde VN/ECE-reglementen verleende typegoedkeuringen, aangezien de betrokken regelingen voor goedkeuringsmarkeringen in de respectieve VN/ECE-reglementen zijn vastgesteld. Dit aanhangsel is echter wel van toepassing op EG-typegoedkeuringen voor onderdelen en technische eenheden die zijn verleend overeenkomstig Verordening (EG) nr. 661/2009 en gebaseerd op VN/ECE-reglementen (d.w.z. onderdelen of technische eenheden waarin nieuwe technologieën zijn verwerkt). In dat geval is de volgende markeringsregeling van toepassing:

De onderscheidende typegoedkeuringsmarkering is zoals voorgeschreven in het desbetreffende VN/ECE-reglement en als was deze verleend middels gangbare typegoedkeuring overeenkomstig een VN/ECE-reglement, maar het volgende wordt in aanmerking genomen:

wanneer een cirkel om de letter „E” wordt voorgeschreven, wordt dit geen cirkel, maar een rechthoek. De hoogte (a) ervan komt ten minste overeen met de voorgeschreven diameter en de breedte is groter dan de hoogte (d.w.z. > a). In plaats van een hoofdletter „E” wordt een kleine letter „e” gebruikt, gevolgd door het kengetal van de lidstaat die de EG-typegoedkeuring aan het onderdeel of de technische eenheid heeft verleend.

Voorbeeld:

(verleend door Duitsland, gebaseerd op VN/ECE-reglement nr. 28, oorspronkelijke reeks, eerste verleende goedkeuring, voor een geluidssignaalinrichting van klasse II waarin nieuwe technologieën zijn verwerkt)”

.

 

4)

Bijlage XI wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

in aanhangsel 3 wordt item 1A vervangen door:

 

„1A

Geluidsniveau

Verordening (EU) nr. 540/2014

G + W9”

 

b)

in aanhangsel 5 wordt item 1A vervangen door:

 

„1A

Geluidsniveau

Verordening (EU) nr. 540/2014

T + Z1”

 

c)

in aanhangsel 6, betekenis van de noten, wordt de volgende noot toegevoegd na W8:

 

„W9

Wijziging van de lengte van het uitlaatsysteem is toegestaan zonder nieuwe tests, op voorwaarde dat de uitlaattegendruk dezelfde blijft.”

.

 

5)

In bijlage XV wordt punt 2 vervangen door:

„2.   Lijst van regelgevingen en beperkingen

 
 

Onderwerp

Regelgeving

4

Plaats voor de achterste kentekenplaat

Richtlijn 70/222/EEG

4A

Ruimte voor de montage en bevestiging van de achterkentekenplaten

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1003/2010

7

Geluidssignaalinrichting

Richtlijn 70/388/EEG

7A

Geluidssignaalinrichtingen en geluidssignalen

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 28

10

Radiostoring (elektromagnetische compatibiliteit)

Richtlijn 72/245/EEG

10A

Elektromagnetische compatibiliteit

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 10

18

Voorgeschreven platen

Richtlijn 76/114/EEG

18A

Voorgeschreven constructieplaat en voertuigidentificatienummer

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 19/2011

20

Verlichtings- en lichtsignaalinrichtingen

Richtlijn 76/756/EEG

20 A

Installatie van verlichtings- en lichtsignaalinrichtingen

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 48

27

Sleepinrichtingen

Richtlijn 77/389/EEG

27A

Sleepvoorzieningen

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1005/2010

33

Identificatie van de bedieningsorganen, verklikkerlichten en meters

Richtlijn 78/316/EEG

33A

Plaats en identificatie van bedieningsorganen met handbediening, verklikkerlichten en meters

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 121

34

Ontdooiings- en ontwasemingsinrichtingen

Richtlijn 78/317/EEG

34A

Ontdooiings- en ontwasemingssystemen voor de voorruit

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 672/2010

35

Ruitenwissers en -sproeiers

Richtlijn 78/318/EEG

35A

Wis- en sproeisystemen voor de voorruit

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1008/2010

36

Verwarmingssystemen

Richtlijn 2001/56/EG

Uitgezonderd de bepalingen van bijlage VIII met betrekking tot verwarmingstoestellen op lpg en lpg-verwarmingssystemen

36A

Verwarmingssystemen

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 122

Met uitzondering van de bepalingen in bijlage 8 met betrekking tot verwarmingstoestellen op lpg en lpg-verwarmingssystemen

37

Wielafschermingen

Richtlijn 78/549/EEG

37A

Wielafschermingen

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1009/2010

44

Massa's en afmetingen (auto's)

Richtlijn 92/21/EEG

44A

Massa's en afmetingen

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1230/2012

45

Veiligheidsglas

Richtlijn 92/22/EEG

Beperkt tot de voorschriften die zijn opgenomen in bijlage III

45A

Veiligheidsruiten en de installatie ervan in voertuigen

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 43

Beperkt tot de voorschriften die zijn opgenomen in bijlage 21

46

Banden

Richtlijn 92/23/EEG

46A

Montage van banden

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 458/2011

48

Massa's en afmetingen (andere dan de onder item 44 genoemde voertuigen)

Richtlijn 97/27/EG

48A

Massa's en afmetingen

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1230/2012

49

Naar buiten uitstekende delen van cabines

Richtlijn 92/114/EEG

49A

Bedrijfsvoertuigen wat de naar buiten uitstekende delen vóór de achterwand van de cabine betreft

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 61

50

Koppelingen

Richtlijn 94/20/EG

Beperkt tot de voorschriften die zijn opgenomen in bijlage V (tot en met punt 8) en bijlage VII

50A

Mechanische koppelinrichtingen van voertuigcombinaties

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 55

Beperkt tot de voorschriften die zijn opgenomen in bijlage 5 (tot en met punt 8) en bijlage 7

61

Klimaatregelingsapparatuur

Richtlijn 2006/40/EG”

 

6)

Bijlage XVI wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

punt 1 wordt vervangen door:

„1.   Lijst van regelgevingen

 
 

Onderwerp

Regelgeving

3

Brandstoftanks/beschermingsinrichtingen aan de achterzijde

Richtlijn 70/221/EEG

3B

Beschermingen aan de achterzijde tegen klemrijden en de installatie ervan; bescherming aan de achterzijde tegen klemrijden

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 58

6

Hang- en sluitwerk van deuren

Richtlijn 70/387/EEG

6A

Toegang tot en manoeuvreerbaarheid van voertuigen

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 130/2012

6B

Deursluitingen en deurbevestigingsonderdelen

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 11

8

Inrichtingen voor indirect zicht

Richtlijn 2003/97/EG

8A

Voorzieningen voor indirect zicht en de installatie ervan

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 46

12

Binneninrichting

Richtlijn 74/60/EEG

12A

Binneninrichting

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 21

16

Naar buiten uitstekende delen

Richtlijn 74/483/EEG

16A

Naar buiten uitstekende delen

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 26

20

Verlichtings- en lichtsignaalinrichtingen

Richtlijn 76/756/EEG

20A

Installatie van verlichtings- en lichtsignaalinrichtingen

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 48

27

Sleepinrichtingen

Richtlijn 77/389/EEG

27A

Sleepvoorzieningen

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1005/2010

32

Voorwaarts zicht

Richtlijn 77/649/EEG

32A

Gezichtsveld naar voren

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 125

35

Ruitenwissers en -sproeiers

Richtlijn 78/318/EEG

35A

Wis- en sproeisystemen voor de voorruit

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1008/2010

37

Wielafschermingen

Richtlijn 78/549/EEG

37A

Wielafschermingen

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1009/2010

42

Zijdelingse bescherming

Richtlijn 89/297/EEG

42A

Zijdelingse bescherming van vrachtwagens

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 73

48A

Massa's en afmetingen

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1230/2012

49

Naar buiten uitstekende delen van cabines

Richtlijn 92/114/EEG

49A

Bedrijfsvoertuigen wat de naar buiten uitstekende delen vóór de achterwand van de cabine betreft

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 61

50

Koppelingen

Richtlijn 94/20/EG

50A

Mechanische koppelinrichtingen van voertuigcombinaties

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 55

50B

Kortkoppelinrichting; montage van een goedgekeurd type kortkoppelinrichting

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 102

52

Bussen en toerbussen

Richtlijn 2001/85/EG

52A

Voertuigen van categorie M2 of M3

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 107

52B

Sterkte van de bovenbouw van grote passagiersvoertuigen

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 66

57

Beschermingsinrichting aan de voorzijde tegen klemrijden

Richtlijn 2000/40/EG

57A

Beschermingsinrichtingen aan de voorzijde tegen klemrijden en de installatie ervan; bescherming aan de voorzijde tegen klemrijden

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 93”

 

b)

aanhangsel 2 wordt vervangen door:

„Aanhangsel 2

Specifieke voorwaarden voor virtuele testmethoden

  • 1. 
    Lijst van regelgevingen
 
 

Regelgeving

Bijlage en punt

Specifieke voorwaarden

3

Richtlijn 70/221/EEG

Bijlage II, punten 5.2 en 5.4.5

Afmetingen van de bescherming aan de achterzijde tegen klemrijden en weerstand tegen krachten

3B

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 58

Punten 2.3, 7.3 en 25.6

Afmetingen en weerstand tegen krachten

6

Richtlijn 70/387/EEG

Bijlage II, punt 4.3

Equivalente methoden voor trekproeven en weerstand van de sloten tegen versnellingen

6A

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 130/2012

Bijlage II, delen I en 2

Afmetingen van treden, treeplanken en handgrepen

6B

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 11

Bijlage 3

Bijlage 4, punt 2.1

Bijlage 5

Trekproeven en weerstand van de sloten tegen versnellingen

8

Richtlijn 2003/97/EG

Bijlage III

Alle voorschriften in de delen 3, 4 en 5

Voorgeschreven gezichtsvelden van achteruitkijkspiegels

8A

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 46

Punten 15.2.4

Voorgeschreven gezichtsvelden van achteruitkijkspiegels

12

Richtlijn 74/60/EEG

a)

Bijlage I, alle voorschriften in punt 5 (specificaties)

 

b)

Bijlage II

a)

meten van alle kromtestralen en alle uitsteeksels, met uitzondering van die voorschriften waarbij een kracht moet worden uitgeoefend om overeenstemming met de bepalingen te verifiëren;

 

b)

bepaling van de trefzone van het hoofd.

12A

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 21

a)

punten 5 tot en met 5.7

 

b)

punt 2.3

a)

meten van alle kromtestralen en alle uitsteeksels, met uitzondering van die voorschriften waarbij een kracht moet worden uitgeoefend om overeenstemming met de bepalingen te verifiëren;

 

b)

bepaling van de trefzone van het hoofd.

16

Richtlijn 74/483/EEG

Bijlage I, alle voorschriften in punt 5 (Algemene specificaties) en punt 6 (Bijzondere specificaties)

Meten van alle kromtestralen en alle uitsteeksels, met uitzondering van die voorschriften waarbij een kracht moet worden uitgeoefend om overeenstemming met de bepalingen te verifiëren.

16A

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 26

Punten 5.2.4

Meten van alle kromtestralen en alle uitsteeksels, met uitzondering van die voorschriften waarbij een kracht moet worden uitgeoefend om overeenstemming met de bepalingen te verifiëren.

20

Richtlijn 76/756/EEG

Punt 6 (Individuele specificaties) van VN/ECE-reglement nr. 48

De voorschriften in de bijlagen 4, 5 en 6 bij VN/ECE-reglement nr. 48

De in punt 6.22.9.2.2 bedoelde testrit wordt uitgevoerd op een reëel voertuig.

20A

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 48

Punten 6, de bijlagen 4, 5 en 6

De in punt 6.22.9.2.2 bedoelde testrit wordt uitgevoerd op een reëel voertuig.

27

Richtlijn 77/389/EEG

Bijlage II, punt 2

Statische trek- en compressiekracht

27A

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1005/2010

Bijlage II, punt 1.2

Statische trek- en compressiekracht

32

Richtlijn 77/649/EEG

Bijlage I, punt 5 (Specificaties)

Belemmering van het zicht en gezichtsveld

32A

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 125

Punten 5

Belemmering van het zicht en gezichtsveld

35

Richtlijn 78/318/EEG

Bijlage I, punt 5.1.2

Alleen vaststellen van het veegoppervlak

35A

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1008/2010

Bijlage III, de punten 1.1.2 en 1.1.3

Alleen vaststellen van het veegoppervlak

37

Richtlijn 78/549/EEG

Bijlage I, punt 2 (Bijzondere voorschriften)

 

37A

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1009/2010

Bijlage II, punt 2

Verificatie van de voorschriften voor de afmetingen

42

Richtlijn 89/297/EEG

Bijlage, punt 2.8

Bestandheid tegen een horizontale kracht en meten van de doorbuiging.

42A

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 73

Punten 12.10

Bestandheid tegen een horizontale kracht en meten van de doorbuiging.

48A

Verordening (EG) nr. 661/2009

Verordening (EU) nr. 1230/2012

a)

bijlage I, deel B, de punten 7 en 8

 

b)

bijlage I, deel C, de punten 6 en 7

a)

controle op overeenstemming met de voorschriften inzake manoeuvreerbaarheid, met inbegrip van de manoeuvreerbaarheid van met belastbare of liftassen uitgeruste voertuigen;

 

b)

meten van de maximale uitzwaai van de achterkant

49

Richtlijn 92/114/EEG

Bijlage I, punt 4 (Specifieke voorschriften)

Meten van alle kromtestralen en alle uitsteeksels, met uitzondering van die voorschriften waarbij een kracht moet worden uitgeoefend om overeenstemming met de bepalingen te verifiëren.

49A

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 61

Punten 5 en 6

Meten van alle kromtestralen en alle uitsteeksels, met uitzondering van die voorschriften waarbij een kracht moet worden uitgeoefend om overeenstemming met de bepalingen te verifiëren.

50

Richtlijn 94/20/EG

a)

bijlage V „Voorschriften voor mechanische koppelinrichtingen”

 

b)

bijlage VI, punt 1.1

 

c)

bijlage VI, punt 4 (Beproeving van mechanische koppelinrichtingen)

a)

alle voorschriften in de punten 1 t/m 8;

 

b)

sterktetests van mechanische koppelingen van eenvoudig ontwerp mogen door virtuele tests worden vervangen;

 

c)

alleen de punten 4.5.1; (sterktetest), 4.5.2 (knikweerstand) en 4.5.3 (weerstand tegen buigmoment).

50A

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 55

a)

bijlage 5 „Voorschriften voor mechanische koppelinrichtingen”

 

b)

bijlage 6, punt 1.1.

 

c)

bijlage 6, punt 3

a)

alle voorschriften van de punten 1 tot en met 8

 

b)

sterktetests van mechanische koppelingen van eenvoudig ontwerp mogen door virtuele tests worden vervangen.

 

c)

alleen de punten 3.6.1 (sterktetest), 3.6.2 (knikweerstand) en 3.6.3 (weerstand tegen buigmoment).

52

Richtlijn 2001/85/EG

a)

bijlage I

 

b)

bijlage IV „Sterkte van de bovenbouw”

a)

punt 7.4.5. Stabiliteitsproef onder de in het aanhangsel bij bijlage I genoemde voorwaarden;

 

b)

aanhangsel 4 — Controle van de sterkte van de bovenbouw op basis van berekening.

52A

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 107

Bijlage 3

Punt 7.4.5 (berekeningsmethode)

52B

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 66

Bijlage 9

Computersimulatie van de kanteltest met het complete voertuig als equivalente goedkeuringsmethode

57

Richtlijn 2000/40/EG

Punt 3 van bijlage 5 bij VN/ECE-reglement 93

Bestandheid tegen een horizontale kracht en meten van de doorbuiging.

57A

Verordening (EG) nr. 661/2009

VN/ECE-reglement nr. 93

Bijlage 5, punt 3

Bestandheid tegen een horizontale kracht en meten van de doorbuiging.”

 


BIJLAGE V

Wijziging van Verordening (EU) nr. 1003/2010

Bijlage II bij Verordening (EU) nr. 1003/2010 wordt als volgt gewijzigd:

 

1)

Punt 1.2.1.2.1 wordt vervangen door:

 

„1.2.1.2.1.

De plaat moet loodrecht (± 5°) op het langsvlak van het voertuig staan.”

.

 

2)

De punten 1.2.1.5.1 en 1.2.1.5.2 worden vervangen door:

 

„1.2.1.5.1.

Als de bovenrand van de plaat zich niet meer dan 1,20 m boven de grond bevindt, moet de plaat zichtbaar zijn in het hele gebied tussen de volgende vier vlakken:

 

de twee verticale raakvlakken aan de twee zijranden van de plaat, die naar de linker- en de rechterkant van de plaat een naar buiten gemeten hoek van 30° vormen ten opzichte van het middenlangsvlak, evenwijdig aan het middenlangsvlak van het voertuig, door het centrum van de plaat,

 

het raakvlak aan de bovenrand van de plaat, dat een naar boven gemeten hoek van 15° met de horizontaal vormt,

 

het horizontale vlak door de onderrand van de plaat.

 

1.2.1.5.2.

als de bovenrand van de plaat zich meer dan 1,20 m boven de grond bevindt, moet de plaat zichtbaar zijn in het hele gebied tussen de volgende vier vlakken:

 

de twee verticale raakvlakken aan de twee zijranden van de plaat, die naar de linker- en de rechterkant van de plaat een naar buiten gemeten hoek van 30° vormen ten opzichte van het middenlangsvlak, evenwijdig aan het middenlangsvlak van het voertuig, door het centrum van de plaat,

 

het raakvlak aan de bovenrand van de plaat, dat een naar boven gemeten hoek van 15° met de horizontaal vormt,

 

het raakvlak aan de onderrand van de plaat, dat een naar beneden gemeten hoek van 15° met de horizontaal vormt.”

.

 

3)

Punt 1.2.3 wordt vervangen door:

 

„1.2.3.

Wanneer de voertuigfabrikant verklaart dat een voertuig geschikt is voor het trekken van lasten (punt 2.11.5 van bijlage I bij Richtlijn 2007/46/EG) en als de ruimte voor de montage van de achterkentekenplaat binnen de geometrische zichtbaarheidsvlakken (gedeeltelijk) aan het zicht kan worden onttrokken als gevolg van de toegestane en/of aanbevolen eventuele installatie van een mechanische koppelinrichting, moet dit in het testrapport en op het EG-typegoedkeuringscertificaat worden vermeld. Bovendien wordt voertuigtypegoedkeuring niet verleend tenzij maatregelen worden getroffen om ervoor te zorgen dat een dergelijke mechanische koppelinrichting, indien deze is geïnstalleerd en niet in gebruik is, kan worden verwijderd of verplaatst zonder het gebruik van gereedschap (bv. demontagesleutels).”

.

 

BIJLAGE VI

Wijziging van Verordening (EU) nr. 109/2011

Verordening (EU) nr. 109/2011 wordt als volgt gewijzigd:

 

1)

In bijlage I, deel I, wordt voetnoot (*) geschrapt.

 

2)

In bijlage IV wordt punt 0.1 vervangen door.

 

„0.1.

Voertuigen van de categorieën N en O, met uitzondering van terreinvoertuigen zoals gedefinieerd in bijlage II bij Richtlijn 2007/46/EG, moeten zodanig geconstrueerd en/of van opspatafschermingssystemen voorzien zijn dat zij aan de voorschriften van deze bijlage voldoen. Bij chassiscabines hoeven deze voorschriften alleen op de door de cabine overdekte wielen te worden toegepast.

Naar keuze van de fabrikant kunnen bij voertuigen van de categorieën N1 en N2 met een toelaatbare maximummassa in beladen toestand van ten hoogste 7,5 ton, en de categorieën O1 en O2 in plaats van de voorschriften van deze bijlage de voorschriften van Verordening (EU) nr. 1009/2010 van de Commissie (1) zoals vastgesteld voor voertuigcategorie M1 worden toegepast. In een dergelijk geval bevat het inlichtingenformulier alle gegevens met betrekking tot wielafschermingen zoals vastgesteld in artikel 3, lid 2, van die verordening.

  • (1) 
    Verordening (EU) nr. 1009/2010 van de Commissie van 9 november 2010 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor wielafschermingen van bepaalde motorvoertuigen en tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de algemene veiligheid van motorvoertuigen, aanhangwagens daarvan en daarvoor bestemde systemen, onderdelen en technische eenheden (PB L 292 van 10.11.2010, blz. 21).”"

.

 


BIJLAGE VII

Wijziging van Verordening (EU) nr. 458/2011

Bijlage I bij Verordening (EU) nr. 458/2011 wordt als volgt gewijzigd:

In deel 2, addendum, wordt punt 3.2 vervangen door:

 

„3.2.

Voertuigcategorie N1: ja/neen (1), type 1/2/3/4/5 (1)”

.


Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.