Besluit 2015/2035 - Standpunt EU in het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling en het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken, die zijn opgericht krachtens de Associatieovereenkomst met Georgië over de vaststelling van het reglement van orde van het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling, de opstelling door dat subcomité van de lijst van deskundigen op het gebied van handel en duurzame ontwikkeling, en de opstelling door het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken van de lijst van arbiters

1.

Wettekst

14.11.2015   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 298/14

 

BESLUIT (EU) 2015/2035 VAN DE RAAD

van 26 oktober 2015

betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling en het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken, die zijn opgericht krachtens de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Georgië, anderzijds, over de vaststelling van het reglement van orde van het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling, de opstelling door dat subcomité van de lijst van deskundigen op het gebied van handel en duurzame ontwikkeling, en de opstelling door het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken van de lijst van arbiters

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Artikel 431 van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Georgië, anderzijds (1) („de overeenkomst”), voorziet in de voorlopige toepassing van een deel van de overeenkomst.

 

(2)

Artikel 3 van Besluit 2014/494/EU van de Raad (2) geeft aan welke delen van de overeenkomst voorlopig dienen te worden toegepast, waaronder de bepalingen betreffende de oprichting en werking van het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling en van het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken, zoals beschreven in artikel 408, lid 4, van de overeenkomst („het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken”), alsook de bepalingen betreffende handel en duurzame ontwikkeling en die betreffende geschillenbeslechting.

 

(3)

Op grond van artikel 240, lid 3, van de overeenkomst dient het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling zijn reglement van orde vast te stellen.

 

(4)

Op grond van artikel 243, lid 3, van de overeenkomst dient het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling op zijn eerste bijeenkomst een lijst op te stellen van ten minste 15 personen die bereid en in staat zijn om als deskundigen op te treden in het kader van panelprocedures betreffende handel en duurzame ontwikkeling.

 

(5)

Op grond van artikel 268, lid 1, van de overeenkomst dient het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken uiterlijk zes maanden na het begin van de voorlopige toepassing van de overeenkomst een lijst op te stellen van ten minste 15 personen personen die bereid en in staat zijn om als arbiter in geschillenbeslechtingsprocedures op te treden.

 

(6)

Daarom dient het standpunt van de Unie te worden bepaald over het door het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling vast te stellen reglement van orde, over de door dat subcomité op te stellen lijst van deskundigen, en over de door het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken op te stellen lijst van arbiters,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

  • 1. 
    Het namens de Unie in te nemen standpunt in het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling, dat is opgericht bij artikel 240 van de overeenkomst, over de vaststelling van het reglement van orde van dat subcomité en de opstelling van de lijst van deskundigen op het gebied van handel en duurzame ontwikkeling, is gebaseerd op de ontwerpbesluiten van dat subcomité die aan dit besluit zijn gehecht.
  • 2. 
    Kleine technische verbeteringen van het ontwerpbesluit kunnen zonder nader besluit van de Raad worden goedgekeurd door de vertegenwoordigers van de Unie in het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling.

Artikel 2

  • 1. 
    Het namens de Unie in te nemen standpunt in het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken over de opstelling van de lijst van arbiters, is gebaseerd op het ontwerpbesluit van dat comité dat aan dit besluit is gehecht.
  • 2. 
    Kleine technische verbeteringen van het ontwerpbesluit kunnen zonder nader besluit van de Raad worden goedgekeurd door de vertegenwoordigers van de Unie in het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 26 oktober 2015.

Voor de Raad

De voorzitter

  • F. 
    MOGHERINI
 

  • (2) 
    Besluit 2014/494/EU van de Raad van 16 juni 2014 betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, en de voorlopige toepassing van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Georgië, anderzijds (PB L 261 van 30.8.2014, blz. 1).
 

ONTWERP

BESLUIT Nr. 1/2015 VAN HET SUBCOMITÉ HANDEL EN DUURZAME ONTWIKKELING EU-GEORGIË

van …

tot vaststelling van zijn reglement van orde

HET SUBCOMITÉ HANDEL EN DUURZAME ONTWIKKELING EU-GEORGIË,

Gezien de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Georgië, anderzijds (1) („de overeenkomst”), en met name artikel 240,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig artikel 431 van de overeenkomst zijn bepaalde onderdelen van de overeenkomst sinds 1 september 2014 voorlopig toegepast.

 

(2)

Op grond van artikel 240 van de overeenkomst dient het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling toezicht te houden op de tenuitvoerlegging van hoofdstuk 13 (Handel en duurzame ontwikkeling) van titel IV (Handel en daarmee verband houdende aangelegenheden) van de overeenkomst.

 

(3)

Op grond van artikel 240, lid 3, van de overeenkomst dient het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling zijn reglement van orde vast te stellen,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het reglement van orde van het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling wordt vastgesteld overeenkomstig de bijlage.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te …,

Voor het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling

De voorzitter

 

BIJLAGE

Het reglement van orde van het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling EU-Georgië

Artikel 1

Algemene bepalingen

  • 1. 
    Het bij artikel 240 van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Georgië, anderzijds („de overeenkomst”), opgerichte Subcomité handel en duurzame ontwikkeling assisteert het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken, zoals beschreven in artikel 408, lid 4, van de overeenkomst („het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken”), bij de uitvoering van zijn taken.
  • 2. 
    Het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling voert de in hoofdstuk 13 (Handel en duurzame ontwikkeling) van titel IV (Handel en daarmee verband houdende aangelegenheden) van de overeenkomst bedoelde taken uit.
  • 3. 
    Het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling bestaat uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie en Georgië die verantwoordelijk zijn voor aangelegenheden betreffende handel en duurzame ontwikkeling.
  • 4. 
    Een vertegenwoordiger van de Europese Commissie of van Georgië die verantwoordelijk is voor aangelegenheden betreffende handel en duurzame ontwikkeling fungeert overeenkomstig artikel 2 als voorzitter van het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling.
  • 5. 
    In dit reglement van orde wordt onder „de partijen” de in artikel 428 van de overeenkomst gedefinieerde partijen verstaan.

Artikel 2

Specifieke bepalingen

  • 1. 
    De artikelen 2 tot en met 14 van het reglement van orde van het Associatiecomité EU-Georgië zijn van toepassing, tenzij anders bepaald in dit reglement van orde.
  • 2. 
    De verwijzingen naar de Associatieraad worden gelezen als verwijzingen naar het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken. De verwijzingen naar het Associatiecomité of het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken worden gelezen als verwijzingen naar het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling.

Artikel 3

Bijeenkomsten

Het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling komt bijeen wanneer dit nodig is. De partijen streven ernaar eenmaal per jaar bijeen te komen.

Artikel 4

Wijziging van het reglement van orde

Dit reglement van orde kan overeenkomstig artikel 240 van de overeenkomst worden gewijzigd bij besluit van het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling.

 

ONTWERP

BESLUIT Nr. 2/2015 VAN HET SUBCOMITÉ HANDEL EN DUURZAME ONTWIKKELING EU-GEORGIË

van …

tot opstelling van de lijst van deskundigen op het gebied van handel en duurzame ontwikkeling

HET SUBCOMITÉ HANDEL EN DUURZAME ONTWIKKELING EU-GEORGIË,

Gezien de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Georgië, anderzijds (1) („de overeenkomst”), en met name artikel 243,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig artikel 431 van de overeenkomst zijn bepaalde onderdelen van de overeenkomst sinds 1 september 2014 voorlopig toegepast.

 

(2)

Op grond van artikel 243, lid 3, van de overeenkomst dient het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling een lijst op te stellen van ten minste 15 personen die bereid en in staat zijn als deskundigen op te treden in het kader van panelprocedures,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De lijst van deskundigen op het gebied van handel en duurzame ontwikkeling voor de toepassing van artikel 243 van de overeenkomst wordt opgesteld overeenkomstig de bijlage.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te …,

Voor het Subcomité handel en duurzame ontwikkeling

De voorzitter

 

BIJLAGE

LIJST VAN DESKUNDIGEN OP HET GEBIED VAN HANDEL EN DUURZAME ONTWIKKELING

 

I.

Door Georgië voorgestelde deskundigen

 

1.

Nata Sturua

 

2.

David Kikodze

 

3.

Marina Shvangiradze

 

4.

Ilia Osepashvili

 

5.

Roin Migriauli

 

II.

Door de EU voorgestelde deskundigen

 

1.

Eddy Laurijssen

 

2.

Jorge Cardona

 

3.

Karin Lukas

 

4.

Hélène Ruiz Fabri

 

5.

Laurence Boisson De Chazournes

 

6.

Geert Van Calster

 

III.

Voorzitters

 

1.

Jill Murray (Australië)

 

2.

Janice Bellace (VS)

 

3.

Ross Wilson (Nieuw-Zeeland)

 

4.

Arthur Appleton (VS)

 

5.

Nathalie Bernasconi (Zwitserland)

 

ONTWERP

BESLUIT Nr. 3/2015 VAN HET ASSOCIATIECOMITÉ EU-GEORGIË IN ZIJN SAMENSTELLING VOOR HANDELSVRAAGSTUKKEN

van …

tot opstelling van de lijst van arbiters als bedoeld in artikel 268, lid 1, van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Georgië, anderzijds

HET ASSOCIATIECOMITÉ IN ZIJN SAMENSTELLING VOOR HANDELSVRAAGSTUKKEN,

Gezien de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Georgië, anderzijds (1) („de overeenkomst”), en met name artikel 268, lid 1,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig artikel 431 van de overeenkomst zijn bepaalde onderdelen van de overeenkomst sinds 1 september 2014 voorlopig toegepast.

 

(2)

Op grond van artikel 408, lid 3, van de overeenkomst is het Associatiecomité bevoegd om besluiten vast te stellen zoals bepaald in de overeenkomst.

 

(3)

Op grond van artikel 268, lid 1, van de overeenkomst dient het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken uiterlijk zes maanden na het begin van de voorlopige toepassing van de overeenkomst een lijst op te stellen van ten minste 15 personen die bereid en in staat zijn om als arbiter in geschillenbeslechtingsprocedures op te treden,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De lijst van arbiters voor de toepassing van artikel 268, lid 1, van de overeenkomst, wordt opgesteld overeenkomstig de bijlage.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te …,

Voor het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken

De voorzitter

 

BIJLAGE

LIJST VAN ARBITERS

 

I.

Door Georgië voorgestelde arbiters

 

1.

Christian Häberli (Zwitserland)

 

2.

Donald McRae (Canada)

 

3.

John Adank (Nieuw-Zeeland)

 

4.

Ronald Saborio (Costa Rica)

 

5.

Thomas Cottier (Zwitserland)

 

II.

Door de EU voorgestelde arbiters

 

1.

Claus-Dieter Ehlermann

 

2.

Giorgio Saccerdoti

 

3.

Jacques Bourgeois

 

4.

Pieter Jan Kuijper

 

5.

Ramon Torrent

 

III.

Voorzitters

 

1.

David Unterhalter (Zuid-Afrika)

 

2.

Merit Janow (VS)

 

3.

Helge Seland (Noorwegen)

 

4.

Leora Blumberg (Zuid-Afrika)

 

5.

William Davey (VS)

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.