Uitvoeringsbesluit 2018/1491 - 2 oktober 2018 Machtiging van Spanje overeenkomstig artikel 19 van Richtlijn 2003/96/EG een verlaagd accijnstarief toe te passen op stroom die rechtstreeks wordt geleverd aan schepen die zijn afgemeerd op een ligplaats in een haven

1.

Wettekst

8.10.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 252/40

 

UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2018/1491 VAN DE RAAD

van 2 oktober 2018

waarbij Spanje overeenkomstig artikel 19 van Richtlijn 2003/96/EG wordt gemachtigd een verlaagd accijnstarief toe te passen op stroom die rechtstreeks wordt geleverd aan schepen die zijn afgemeerd op een ligplaats in een haven

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2003/96/EG van de Raad van 27 oktober 2003 tot herstructurering van de communautaire regeling voor de belasting van energieproducten en elektriciteit (1), en met name artikel 19,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bij brief van 12 april 2018 heeft Spanje overeenkomstig artikel 19, lid 1, van Richtlijn 2003/96/EG verzocht te worden gemachtigd om een verlaagd accijnstarief te mogen toepassen op stroom die rechtstreeks wordt geleverd aan schepen die zijn afgemeerd op een ligplaats in een haven („walstroom”).

 

(2)

Met de voorgenomen accijnsverlaging wil Spanje het gebruik van walstroom stimuleren. Dergelijke stroom wordt beschouwd als een minder milieubelastende manier om schepen die zijn afgemeerd op een ligplaats in een haven, van stroom te voorzien in vergelijking met de verbranding van bunkerbrandstoffen door deze schepen.

 

(3)

Voor zover het gebruik van walstroom de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen voorkomt die gepaard gaat met de verbranding van bunkerbrandstoffen door afgemeerde schepen, draagt de maatregel bij aan de verbetering van de lokale luchtkwaliteit in havensteden. Onder de specifieke omstandigheden van de elektriciteitsproductie-infrastructuur in Spanje zal het gebruik van stroom van het walnet in plaats van stroom die wordt opgewekt door de verbranding van bunkerbrandstoffen aan boord, naar verwachting ook de CO2-emissies doen dalen. Er wordt bijgevolg verwacht dat de maatregel zal bijdragen aan de doelstellingen van het milieu-, gezondheids- en klimaatbeleid van de Unie.

 

(4)

De machtiging van Spanje om een verlaagd accijnstarief toe te passen op walstroom, gaat niet verder dan wat nodig is om het gebruik van walstroom te bevorderen, aangezien stroomopwekking aan boord vanuit het oogpunt van concurrentie in de meeste gevallen nog altijd het interessantste alternatief zal zijn. Om dezelfde reden, en ook omdat de technologie momenteel nog niet beschikbaar is in Spanje, valt niet te verwachten dat de maatregel gedurende zijn looptijd tot grote concurrentieverstoringen zal leiden en de goede werking van de interne markt zal belemmeren.

 

(5)

In overeenstemming met artikel 19, lid 2, van Richtlijn 2003/96/EG dient iedere uit hoofde van die bepaling verleende machtiging in de tijd strikt beperkt te zijn. Om ervoor te zorgen dat de machtiging lang genoeg geldt om de havenexploitanten er niet van te weerhouden de noodzakelijke investeringen te doen, is het passend de gevraagde machtiging te verlenen voor een periode van zes jaar, tenzij er op grond van artikel 113 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) een algemene regeling op dit gebied wordt vastgesteld die van toepassing wordt vóór het verstrijken van de periode waarvoor de machtiging geldt.

 

(6)

Dit besluit laat de toepassing van de Unieregels betreffende staatssteun onverlet,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Spanje wordt gemachtigd een verlaagd accijnstarief toe te passen op stroom die rechtstreeks wordt geleverd aan schepen, met uitzondering van particuliere pleziervaartuigen, die zijn afgemeerd op een ligplaats in een haven mits de in artikel 10 van Richtlijn 2003/96/EG bedoelde minimumbelastingniveaus in acht worden genomen.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2019. Het verstrijkt na zes jaar.

Indien evenwel de Raad, handelend op basis van artikel 113 WVEU, een algemene regeling betreffende belastingvoordelen voor walstroom vaststelt, vervalt dit besluit op de dag waarop die algemene regeling van toepassing wordt.

Artikel 3

Dit besluit is gericht tot het Koninkrijk Spanje.

Gedaan te Luxemburg, 2 oktober 2018.

Voor de Raad

De voorzitter

  • H. 
    LÖGER
 

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.