Besluit 2020/1545 - Ondertekening en voorlopige toepassing van de Overeenkomst met de regering van de Cookeilanden betreffende de verlenging van het protocol voor de tenuitvoerlegging van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met de regering van de Cookeilanden

1.

Wettekst

26.10.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 356/7

 

BESLUIT (EU) 2020/1545 VAN DE RAAD

van 19 oktober 2020

betreffende de ondertekening, namens de Unie, en de voorlopige toepassing van de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden betreffende de verlenging van het protocol voor de tenuitvoerlegging van de Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, in samenhang met artikel 218, lid 5,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 10 mei 2017 is de Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden (1) (“de overeenkomst”), goedgekeurd bij Besluit (EU) 2017/418 van de Raad (2), in werking getreden. Het protocol voor de tenuitvoerlegging van de overeenkomst (3) (“het protocol”) is met ingang van 14 oktober 2016 (4) van toepassing voor een periode van vier jaar.

 

(2)

Het protocol loopt af op 13 oktober 2020.

 

(3)

Op 7 juli 2020 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met de regering van de Cookeilanden onderhandelingen te openen over een nieuw protocol tot uitvoering van de overeenkomst.

 

(4)

In afwachting van de afronding van de onderhandelingen over de vernieuwing van het protocol heeft de Commissie namens de Unie onderhandeld over een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling over een verlenging met maximaal één jaar van het protocol voor de tenuitvoerlegging van de Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden (“overeenkomst in de vorm van een briefwisseling”). De onderhandelingen zijn met goed gevolg afgerond en op 29 juli 2020 is de briefwisseling geparafeerd.

 

(5)

De overeenkomst in de vorm van een briefwisseling moet ervoor zorgen dat de Unie en de regering van de Cookeilanden hun samenwerking op het gebied van de bevordering van een duurzaam visserijbeleid en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de wateren van de Cookeilanden kunnen voortzetten, en dat de vaartuigen van de Unie hun visserijactiviteiten in die wateren kunnen uitoefenen.

 

(6)

De overeenkomst in de vorm van een briefwisseling moet namens de Unie worden ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

 

(7)

Om de continuïteit van de visserijactiviteiten van de vaartuigen van de Unie in de Cookeilandse wateren te waarborgen, moet de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling voorlopig worden toegepast, in afwachting van de voltooiing van de voor de inwerkingtreding ervan vereiste procedures,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Er wordt machtiging verleend tot ondertekening, namens de Unie, van de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden betreffende de verlenging van het protocol voor de tenuitvoerlegging van de Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden, onder voorbehoud van de sluiting van die overeenkomst in de vorm van een briefwisseling (5).

Artikel 2

De voorzitter van de Raad wordt gemachtigd de persoon (personen) aan te stellen die bevoegd is (zijn) de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling namens de Unie te ondertekenen.

Artikel 3

De overeenkomst in de vorm van een briefwisseling is conform punt 6 ervan voorlopig van toepassing met ingang van 14 oktober 2020 of een latere datum vanaf de ondertekening (6) ervan, in afwachting van de voltooiing van de voor de inwerkingtreding ervan vereiste procedures.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Luxemburg, 19 oktober 2020.

Voor de Raad

De voorzitter

  • J. 
    KLOECKNER
 

  • (2) 
    Besluit (EU) 2017/418 van de Raad van 28 februari 2017 betreffende de sluiting namens de Europese Unie van de Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden en van het protocol voor de tenuitvoerlegging daarvan (PB L 64 van 10.3.2017, blz. 1).
  • (3) 
    Protocol voor de tenuitvoerlegging van de Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden (PB L 131 van 20.5.2016, blz. 10).
  • (5) 
    De tekst van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling is aan dit besluit gehecht.
  • (6) 
    De datum met ingang waarvan de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling voorlopig wordt toegepast, wordt door het secretariaat-generaal van de Raad bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.