Besluit 2021/991 - “octroi de mer”-regeling in de Franse ultraperifere gebieden

1.

Wettekst

21.6.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 221/1

 

BESLUIT (EU) 2021/991 VAN DE RAAD

van 7 juni 2021

betreffende de “octroi de mer”-regeling in de Franse ultraperifere gebieden en tot wijziging van Besluit nr. 940/2014/EU

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 349,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Handelend volgens een bijzondere wetgevingsprocedure,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Krachtens de bepalingen van het Verdrag, die op de Franse ultraperifere gebieden van toepassing zijn, mogen lokale producten en producten uit continentaal Frankrijk of andere lidstaten in beginsel niet verschillend worden belast. Op grond van artikel 349 van het Verdrag mogen echter specifieke maatregelen ten gunste van de ultraperifere gebieden worden genomen omdat zij worden geconfronteerd met permanente belemmeringen die gevolgen hebben voor hun economische en sociale situatie.

 

(2)

Het is dienstig specifieke maatregelen te nemen die erop gericht zijn de voorwaarden voor de toepassing van de Verdragen op die gebieden vast te stellen. Die specifieke maatregelen moeten rekening houden met de bijzondere kenmerken en beperkingen van die gebieden, zonder afbreuk te doen aan de integriteit en de samenhang van de rechtsorde van de Unie, met inbegrip van de interne markt en het gemeenschappelijk beleid. De concurrentienadelen waarmee de Franse ultraperifere gebieden worden geconfronteerd, worden genoemd in artikel 349 van het Verdrag: de afgelegen ligging, het insulaire karakter, de kleine oppervlakte, een moeilijk reliëf en klimaat en de afhankelijkheid van enkele producten. Door die permanente belemmeringen zijn de Franse ultraperifere gebieden afhankelijk van de invoer van grondstoffen en energie, moeten zij grotere voorraden aanleggen, is hun lokale markt beperkt in omvang, de export weinig ontwikkeld enz. Al die concurrentienadelen samen leiden tot hogere productiekosten en daarmee tot een hogere kostprijs van lokaal vervaardigde producten, die — als er geen specifieke maatregelen worden genomen — minder concurrerend zouden zijn dan equivalente goederen die elders zijn geproduceerd, zelfs wanneer de kosten voor het vervoer naar de Franse ultraperifere gebieden buiten beschouwing worden gelaten. Dit zou het voortbestaan van de lokale productieactiviteiten in het gedrang brengen. Om die reden moeten specifieke maatregelen worden genomen om de lokale industrie te versterken en het concurrentievermogen ervan te verbeteren.

 

(3)

Om het concurrentievermogen van lokaal vervaardigde producten te herstellen, werd Frankrijk bij Besluit nr. 940/2014/EU (2) van de Raad gemachtigd om tot en met 30 juni 2021 vrijstelling of vermindering van de “octroi de mer” te verlenen voor bepaalde lokaal vervaardigde producten die in de ultraperifere gebieden Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Mayotte en Réunion zijn vervaardigd, aangezien die lokale productieactiviteiten in hun voortbestaan zouden kunnen worden bedreigd door de invoer van grote hoeveelheden producten die elders tegen lagere kosten zijn vervaardigd. In de bijlage bij dat besluit is een lijst opgenomen van de producten die in aanmerking komen voor belastingvrijstelling of -vermindering. Afhankelijk van het product mag het belastingverschil tussen lokaal vervaardigde producten en andere producten niet meer dan 10, 20 of 30 procentpunten bedragen.

 

(4)

Frankrijk heeft verzocht om, na 1 juli 2021, een regeling te mogen handhaven die vergelijkbaar is met de bij Besluit nr. 940/2014/EU toegestane regeling. Frankrijk heeft uitgelegd dat hoewel de hierboven genoemde concurrentienadelen van permanente aard zijn, de lokale productieactiviteiten dankzij de bij Besluit nr. 940/2014/EU ingestelde belastingregeling in stand konden worden gehouden en in sommige gevallen konden worden ontwikkeld, en dat die regeling het externe handelsverkeer niet heeft verstoord en niet heeft geleid tot een overcompensatie van de extra kosten waarmee bedrijven te kampen hebben.

 

(5)

Voor elk van de vijf ultraperifere gebieden in kwestie (Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Mayotte en Réunion) heeft Frankrijk de Commissie een reeks lijsten van producten doen toekomen ten aanzien waarvan het een gedifferentieerde heffing wil hanteren van maximaal 20 of 30 procentpunten, naargelang deze producten al dan niet lokaal vervaardigd zijn. Het Franse ultraperifere gebied Saint Martin valt niet onder dit verzoek.

 

(6)

Bij het onderhavige besluit worden de bepalingen van artikel 349 van het Verdrag ten uitvoer gelegd en wordt Frankrijk gemachtigd een gedifferentieerde belasting te heffen op de producten waarvoor is aangetoond dat er sprake is van, ten eerste, lokale productieactiviteiten, ten tweede, een mogelijk gevaar voor het voortbestaan van de lokale productieactiviteiten door de aanzienlijke toevoer van die producten (waaronder vanuit continentaal Frankrijk en andere lidstaten) en, ten slotte, extra kosten waardoor de kostprijs van de lokale productieactiviteiten hoger is dan die van elders vervaardigde producten, wat nadelig is voor het concurrentievermogen van de lokaal vervaardigde producten. De toegestane belastingdifferentiatie mag niet hoger zijn dan de bewezen extra kosten.

 

(7)

Wanneer het marktaandeel van de lokale productieactiviteiten minder dan 5 % bedraagt of dat van de invoer minder dan 10 %, moest aanvullende informatie worden verstrekt om aan te tonen dat er, geheel of ten dele, sprake is van onderstaande soorten productie: arbeidsintensieve productieactiviteiten, nieuw opgestarte productieactiviteiten of productieactiviteiten die het assortiment uitbreiden om de bedrijfsactiviteit te diversifiëren, strategische productieactiviteiten voor de lokale ontwikkeling (bijvoorbeeld op het gebied van de circulaire economie, de bevordering van de biodiversiteit en de bescherming van het milieu), innoverende productieactiviteiten of productieactiviteiten met een grote toegevoegde waarde, productieactiviteiten waarvoor de onderbreking van de externe bevoorradingsketen nadelige gevolgen kan hebben voor de economie of de bevolking van het grondgebied, productieactiviteiten die, vanwege de beperkte omvang van de markten van de ultraperifere gebieden, slechts mogelijk zijn bij een dominante marktpositie, en productieactiviteiten in verband met medische producten en persoonlijke beschermingsmiddelen die nodig zijn voor de aanpak van gezondheidscrises. Als met deze uitgangspunten rekening wordt gehouden, kunnen de bepalingen van artikel 349 van het Verdrag ten uitvoer worden gelegd zonder verder te gaan dan wat nodig is en zonder lokale productieactiviteiten op onrechtmatige wijze te bevoordelen, teneinde geen afbreuk te doen aan de integriteit en de samenhang van de rechtsorde van de Unie, met inbegrip van de handhaving van een onverstoorde mededinging in de interne markt en het staatssteunbeleid.

 

(8)

Teneinde de verplichtingen voor kleine ondernemingen te vereenvoudigen en te verlichten en ook hun ontwikkeling te ondersteunen, zullen de belastingvrijstellingen of -verminderingen betrekking hebben op alle ondernemers met een jaaromzet van ten minste 550 000 EUR. Ondernemers met een jaaromzet onder deze drempel zijn daarentegen niet onderworpen aan de zogenaamde “octroi de mer”, maar mogen deze ook niet als voorbelasting in mindering kunnen brengen.

 

(9)

Omwille van de consistentie met het recht van de Unie is er ook voor gekozen geen gedifferentieerde heffing toe te staan voor de levensmiddelen die steun krijgen uit hoofde van hoofdstuk III van Verordening (EU) nr. 228/2013 van het Europees Parlement en de Raad (3). Die bepaling voorkomt dat het effect van de landbouwsteun die op grond van de specifieke voorzieningsregeling wordt verleend, door een hogere “octroi de mer” op de gesubsidieerde producten wordt tenietgedaan of beperkt.

 

(10)

De beoogde ondersteuning van de sociaaleconomische ontwikkeling van de Franse ultraperifere gebieden, waarin Besluit nr. 940/2014/EU al voorziet, wordt bevestigd door de eisen ten aanzien van het doel van de heffing. Er is bij wet voorgeschreven dat de opbrengsten van deze belasting moeten worden opgenomen in de begrotingsmiddelen voor de Franse ultraperifere gebieden en moeten worden besteed aan een strategie voor economische en sociale ontwikkeling van deze gebieden door middel van de bevordering van lokale activiteiten.

 

(11)

Besluit nr. 940/2014/EU moet worden gewijzigd om de geldigheidsduur van de bij dat besluit toegestane afwijking met zes maanden te verlengen tot en met 31 december 2021. Die geldigheidsduur zou Frankrijk in staat moeten stellen uitvoeringsmaatregelen te nemen.

 

(12)

Het is passend om de looptijd van de regeling vast te stellen op zes jaar, dat wil zeggen tot en met 31 december 2027. Frankrijk moet uiterlijk 30 september 2025 bij de Commissie een monitoringverslag indienen, zodat deze kan beoordelen of nog steeds aan de voorwaarden voor de afwijking wordt voldaan.

 

(13)

Om rechtsonzekerheid te vermijden, dient dit besluit van toepassing te zijn met ingang van 1 januari 2022 en dient de verlenging van de geldigheidsduur van de bij Besluit nr. 940/2014/EU toegestane afwijking van kracht te worden op 1 juli 2021.

 

(14)

Dit besluit laat de eventuele toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag onverlet,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

  • 1. 
    In afwijking van de artikelen 28, 30 en 110 van het Verdrag wordt Frankrijk gemachtigd om tot en met 31 december 2027 vrijstelling of vermindering van de “octroi de mer”-belasting te verlenen voor de producten op de lijst in bijlage I die lokaal zijn vervaardigd in Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Mayotte of Réunion, te weten de Franse ultraperifere gebieden in de zin van artikel 349 van het Verdrag. Deze vrijstellingen of verminderingen moeten in de economische en sociale ontwikkelingsstrategie van de betrokken ultraperifere gebieden passen, rekening houdend met het kader van de Unie, en aan de bevordering van de lokale activiteiten bijdragen, evenwel zonder dat de handelsvoorwaarden daardoor zodanig worden gewijzigd dat het gemeenschappelijk belang wordt geschaad.
  • 2. 
    In vergelijking met de belastingtarieven voor soortgelijke producten die niet afkomstig zijn van de betrokken ultraperifere gebieden, mag de toepassing van de in lid 1 bedoelde totale vrijstellingen of verminderingen niet leiden tot verschillen die groter zijn dan:
 

a)

20 procentpunten voor de in bijlage I, deel A, bedoelde producten;

 

b)

30 procentpunten voor de in bijlage I, deel B, bedoelde producten.

Frankrijk verbindt zich ertoe dat de vrijstellingen of verminderingen die op de in bijlage I genoemde producten worden toegepast, niet hoger zijn dan de bewezen extra kosten en dan het percentage dat strikt noodzakelijk is voor het behoud, de bevordering en de ontwikkeling van de lokale economische activiteiten.

  • 3. 
    Frankrijk past de in de leden 1 en 2 genoemde belastingvrijstellingen of -verminderingen toe op ondernemers met een jaaromzet van ten minste 550 000 EUR. Alle ondernemers met een jaaromzet onder deze drempel zijn niet aan de “octroi de mer” onderworpen.

Artikel 2

De Franse autoriteiten passen op de producten waarvoor een beroep is gedaan op de specifieke voorzieningsregeling van hoofdstuk III van Verordening (EU) nr. 228/2013, dezelfde belastingregeling toe als die welke zij toepassen op de lokaal vervaardigde producten.

Artikel 3

Frankrijk dient uiterlijk 30 september 2025 bij de Commissie een monitoringverslag in, zodat deze kan beoordelen of nog steeds aan de voorwaarden voor de toepassing van de in artikel 1 bedoelde belastingregeling wordt voldaan. Het monitoringverslag bevat de in bijlage II vermelde informatie.

Artikel 4

In artikel 1, lid 1, van Besluit nr. 940/2014/EU wordt de datum “30 juni 2021” vervangen door “31 december 2021”.

Artikel 5

Dit besluit is van toepassing vanaf 1 januari 2022, met uitzondering van artikel 4, dat van toepassing is vanaf 1 juli 2021.

Artikel 6

Dit besluit is gericht tot de Franse Republiek.

Gedaan te Luxemburg, 7 juni 2021.

Voor de Raad

De voorzitter

  • F. 
    VAN DUNEM
 

  • (1) 
    Advies van 18 mei 2021 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
  • (2) 
    Besluit nr. 940/2014/EU van de Raad van 17 december 2014 betreffende de “octroi de mer”-belastingregeling in de Franse ultraperifere gebieden (PB L 367 van 23.12.2014, blz. 1)
  • (3) 
    Verordening (EU) nr. 228/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 13 maart 2013 houdende specifieke maatregelen op landbouwgebied ten behoeve van de ultraperifere gebieden van de Unie en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 247/2006 van de Raad (PB L 78 van 20.3.2013, blz. 23).
 

BIJLAGE I

LIJST VAN DE IN ARTIKEL 1 BEDOELDE PRODUCTEN DIE IN AANMERKING KOMEN VOOR EEN DIFFERENTIATIE VAN DE “OCTROI DE MER”-BELASTING

A.   

Lijst van de in artikel 1, lid 2, punt a), bedoelde producten volgens de indeling van de nomenclatuur van het gemeenschappelijk douanetarief (1)

1.   

Ultraperifeer gebied Guadeloupe

0105 11, 0201, 0203, 0207, 0208, 0210 12 19, 0302, 0304, 0305 49 80, 0306, 0307 91, 0307 99, 0403 behalve 0403 10, 0407, 0408, 0409, 0702, 0704, 0705 19, 0706100010, 0707 00 05, 0709 60 10, 0709 60 99, 0709 99 90, 0713, 0714, 0804 30 00, 0805 50 90, 0807 11, 0807 19, 0904 22 00, 0910 91, 1106, 1601, 1602, 1604 20, 1806 31, 1806 32 10, 1806 32 90, 1806 90 31, 1806 90 60, 1901 20, 1902 11, 1902 19, 2103 30 90, 2103 90 30, 2103 90 90, 2105, 2106, 2201 10 90, 2201 90, 2202 91, 2202 99 behalve 2202 99 19, 2207 10, 2207 20 00, 2208 40, 2209 00 91, 2309 90 behalve 2309904189 (2) , 2309 90 51 (2) , 2309909639 en 2309909695 (2), 2505, 2517 10, 2523 29, 2712 10 90, 2804, 2806, 2811, 2814, 2828, 2833, 2834, 2836, 2853 00 10, 3101, 3102, 3103, 3104, 3105, 3208, 3209, 3303 00 90, 3304 99 00, 3305 10, 3401, 3402, 3406, 3808, 3820 00 00, 3917 behalve 3917 10 10, 3919, 3920, 3923, 3925 30, 3925 90, 3926 90, 4407 11, 4407 21 t/m 4407 29, 4407 99, 4418 10, 4418 20, 4418 90, 4818, 4819 10 00, 4821 10, 4821 90, 4910, 4911 10, 6303 12, 6306 12, 6306 19, 6306 30, 6307 90 98, 6810 behalve 6810 11 10, 7003 12 99, 7003 19 90, 7003 20, 7213 10, 7213 91 10, 7214 20, 7214 99 10, 7308 90 59, 7308 90 98, 7310 10, 7314 behalve 7314 12, 7610 10, 7610 90 90, 7616 99 90, 8419 19, 8903 99 10, 8907 90 00, 9001 50, 9004 10 10, 9004 90 10, 9004 90 90, 9403 70 00, 9404 10, 9404 21, 9406 00 20, 9506 99 90.

2.   

Ultraperifeer gebied Frans-Guyana

0105 11, 0201, 0203, 0204, 0206 10 95, 0206 10 98, 0206 30, 0206 80 99, 0207 11, 0207 12, 0207 13, 0207 41, 0207 43, 0209 10 90, 0209 90, 0210 11, 0210 12, 0210 19, 0210 99, 0302, 0303 59, 0303 89, 0304, 0305 31 00, 0305 39 90, 0305 44 90, 0305 49 80, 0305 52 00, 0305 53 90, 0305 54 90, 0305 59 85, 0305 64 00, 0305 69 80, 0306 17, 0406, 0408 99, 0702, 0704 90 10, 0709 60, 0805, 0807, 0810 90 75, 0901 behalve 0901 10, 0904 11, 0904 12, 1106 20 90, 1601, 1602, 1604, 1605, 1806 31, 1806 32, 1806 90, 1905, 2005 99 80, 2008 99 behalve 2008994819, 2008994899 en 2008994980, 2103, 2105, 2106 90 98, 2201, 2202, 2208 40, 2209 00 91, 2309 90 behalve 2309903180, 2309 90 35, 2309904189, 2309 90 43, 2309 90 51, 2309909639, en 2309909695, 2505 10, 2517 10, 2523 29 00, 2828 90, 3204 17 00, 3208 20 90, 3208 90, 3209 10, 3402, 3809 91, 3824 50, 3919, 3920 51, 3923 behalve 3923 10, 3923 40 en 3923 90, 3925, 3926 90, 4818, 4821 10, 4909, 4910, 4911, 6109, 6110 30 91, 6111 20 90, 6201 19 00, 6204 42 00, 6205, 6206, 6302 91 00, 6303 12, 6303 19, 6306 12, 6306 19, 6307 90 98, 6505 00 30, 6802 23, 6802 29, 6802 93, 6802 99, 6810, 6912 00, 7006 00 90, 7009, 7210, 7214 20, 7308 30, 7308 90, 7314, 7604, 7610 10, 7610 90, 7616 99, 7907, 8211, 8421210090, 8537 10, 9001 50, 9004 90, 9021 21, 9021 29, 9404 21, 9405 40, 9405 60.

3.   

Ultraperifeer gebied Martinique

0105 11, 0105 12, 0105 15, 0201, 0203, 0207, 0208 10, 0210 11, 0210 12, 0210 19, 0210 20, 0210 99 49, 0302, 0303, 0304, 0305, 0306, 0307, 0403 behalve 0403 10, 0406 10, 0406 90 50, 0407, 0408, 0409, 0601, 0602, 0603, 0604, 0702, 0704 90, 0705, 0706, 0707, 0709 30 00, 0709 40 00, 0709 51 00, 0709 60, 0709 93 90, 0709 99, 0710, 0714, 0801 11, 0801 13 t/m 0801 18, 0803, 0804 30, 0804 40 00, 0804 50, 0805, 0807, 0809 10, 0809 40, 0810 30, 0810 90, 0813, 0910 91, 1106 20, 1601, 1602, 1604 20, 1605 10, 1605 21, 1702, 1704 90 61, 1704 90 65, 1704 90 71, 1806, 1902, 1904 10, 1904 20, 2005 99, 2103 30, 2103 90, 2104 10, 2105, 2106, 2201, 2202 10, 2202 91, 2202 99, 2208 40, 2309 behalve 2309 90 96, 2505, 2517 10, 2523 21, 2523 29, 2710, 2711, 2712, 2804, 2806, 2811, 2814, 2828 10, 2828 90, 2836, 2853 90 10, 2903, 2907, 3101, 3102, 3103, 3104, 3105, 3204, 3205, 3206, 3207, 3208, 3209, 3303, 3305, 3401, 3402, 3406, 3808, 3820, 3824, 3907 61 00, 3919, 3920, 3921 11, 3921 19, 3923 10 90, 3923 21, 3923 29, 3923 30, 3924, 3926, 4012 11, 4012 12, 4012 19, 4401, 4407 21 t/m 4407 29, 4408, 4409, 4415 20, 4418 10, 4418 20, 4418 90, 4421 99, 4811, 4818 10, 4818 20, 4818 30, 4818 90, 4819, 4820, 4821, 4823, 4902, 4909, 4910, 4911 10, 6103, 6104, 6105, 6109 10, 6109 90 20, 6109 90 90, 6203, 6204, 6205, 6207, 6208, 6306 12, 6306 19, 6306 30, 6805, 6810, 6902, 6904 10, 7003 12, 7003 19, 7113 t/m 7117, 7213, 7214, 7217, 7225, 7308, 7314, 7610, 7616 91, 7616 99, 8418 69 00, 8419 19 00, 8708 99 97, 8716 40 00, 8901 90 10, 8902, 8903 99, 8907 90 00, 9004 10 10, 9004 90 10, 9004 90 90, 9021 21, 9021 29, 9403, 9404 10, 9404 21, 9405 60, 9406, 9506 99 90.

4.   

Ultraperifeer gebied Mayotte

0105 11, 0105 12, 0105 15, 0201, 0204, 0206, 0207, 0302, 0303, 0304, 0305, 0407, 0702, 0704 90 90, 0705 19, 0707 00 05, 0709 30, 0709 60, 0709 93 10, 0709 99 10, 0714, 0801 11, 0801 12, 0801 19, 0803, 0804 30, 0805 10, 0905, 1513 11, 1513 19, 1806, 2106 90 92, 2201, 2309 90 behalve 2309 90 96, 3301 29 11, 3301 29 31, 3917, 3923 90 00, 3924 90 00, 3925 10 00, 3926 90 92, 3926 90 97, 4401, 4403, 4407, 4409, 4418, 4820, 4821, 4902, 4909, 4910, 4911, 6904 10 00, 7003, 7005, 7210, 7216 61 90, 7216 91 10, 7308 30, 7308 90 98, 7312, 7314, 7326 90 98, 7606, 7610 10, 8301 40 90, 8310, 8421 21 00, 8716 80 00, 9021 10 10, 9406 00 31, 9406 00 38.

5.   

Ultraperifeer gebied Réunion

0105 11, 0105 12, 0105 13, 0105 15, 0207, 0208 10, 0208 90 30, 0208 90 98, 0209, 0301, 0302, 0303, 0304, 0305, 0306 11, 0306 31, 0306 91, 0307 59, 0403, 0405 behalve 0405 10, 0406 10, 0406 90, 0407, 0408, 0409, 0601, 0602, 0603, 0604 90 91, 0604 90 99, 0703 10 19, 0703 20 00, 0709 60, 0710, 0711 90 10, 0801, 0803, 0804, 0805, 0806, 0807, 0808, 0809, 0810, 0811, 0812, 0813, 0901 21, 0901 22, 0904, 0909 31, 0910 11, 0910 12, 0910 30, 0910 91 10, 0910 91 90, 0910 99 99, 1101 00 15, 1106 20, 1108 14, 1302 19, 1516 20, 1601, 1602, 1604 14, 1604 19, 1604 20, 1605, 1702, 1704, 1806, 1901, 1902, 1903, 1904, 1905, 2001, 2002 90 11, 2004 10 10, 2004 10 91, 2004 90 50, 2004 90 98, 2005 10, 2005 20, 2005 40, 2005 59, 2005 99 10, 2005 99 30, 2005 99 50, 2006, 2007 behalve 2007999710, 2008 behalve 2008191980, 2008305590, 2008405190, 2008405990, 2008506190, 2008605090, 2008706190, 2008805090, 2008975990, 2008994980 en 2008999990 (3), 2102 30 00, 2103 20, 2103 90, 2104, 2105, 2106 90, 2201, 2208 40, 2309 10, 2309 90 behalve 2309 90 35, 2309905190 (2) en 2309909695, 2501 00 91, 2710 19 81, 2710 19 83, 2710 19 87, 2710 19 91, 2710 19 99, 2834 29 80, 3102 10 90, 3210, 3211, 3212, 3301 12, 3301 13, 3301 24, 3301 29, 3301 30, 3401 11, 3402, 3808 92, 3808 99, 3809, 3811 90, 3814, 3820, 3824, 3917, 3920 behalve 3920 10, 3921 11, 3921 13, 3921 90 60, 3921 90 90, 3923 behalve 3923 21, 3925 10, 3925 20, 3925 30, 3925 90 80, 3926 90, 4009, 4010, 4012, 4016, 4407 11, 4407 12, 4407 19, 4409 10, 4409 21, 4409 29, 4415 20, 4418, 4421, 4811, 4818 10, 4818 20 10, 4818 20 91, 4818 20 99, 4818 90 10, 4818 90 90, 4819 10, 4820, 4821, 4823 70, 4823 90, 4909, 4910, 4911 10, 4911 91, 4911 99, 6303 92 90, 6306, 6801, 6811 89, 7007 29, 7009 behalve 7009 10, 7216 61 10, 7306 30 80, 7306 61 92, 7307 99 80, 7308 behalve 7308 90, 7309, 7310 21, 7312 90, 7314, 7326, 7606, 7608, 7610, 7616 91, 7616 99 90, 8310, 8418 50, 8418 69, 8418 91, 8418 99, 8419 19, 8419 90 85, 8421 21 t/m 8421 29, 8511 40 00, 8511 50 00, 8511 90 00, 8537, 8707, 8708, 8902, 8903 99, 9001, 9004 10 10, 9004 90 10, 9004 90 90, 9021 21 90, 9021 29, 9401 behalve 9401 10 en 9401 20, 9403, 9404 10, 9405, 9406, 9506 21, 9506 29, 9506 99 90, 9619.

B.   

Lijst van de in artikel 1, lid 2, punt b), bedoelde producten volgens de indeling van de nomenclatuur van het gemeenschappelijk douanetarief

1.   

Ultraperifeer gebied Guadeloupe

0403 10, 0901 21, 0901 22, 1006 30, 1006 40, 1101, 1701, 1905, 2007, 2009 behalve 2009119190, 2009119998, 2009199899, 2009491990, 2009493091, 2009499990, 2009611000, 2009719990, 2009791990, 2009799820, 2009891990, 2009896990, 2009897313, 2009897399, 2009897999, 2009899690, 2009899729, 2009899799, 2009899999, 2009902980, 2009904900, 2009905180, 2009905939, 2009905990 en 2009909700, 2202 10 00, 2202 99 19, 2203, 2208 70 (4), 2208 90 (4) , 3925 10 00, 7009 91, 7009 92, 8421 21 00.

2.   

Ultraperifeer gebied Frans-Guyana

0403, 1702, 2007 behalve 2007993325 en 2007993525, 2009 behalve 2009119998, 2009311999, 2009393919, 2009393999, 2009493091, 2009493099, 2009899799, 2009499990, 2009819990, 2009893690, 2009902980, 2009905990, 2009909700 en 2009909880, 2203, 2208 70, 4401 12 00, 4403 49, 4407 29, 4407 99 96, 4409 29 91, 4409 29 99, 4418 10, 4418 20, 4418 40, 4418 50, 4418 60, 4418 90, 4418 99, 4420 10, 9406 10 00, 9406 90 10, 9406 90 38.

3.   

Ultraperifeer gebied Martinique

0403 10, 0901 21, 0901 22, 1006 30, 1006 40, 1101 00 11, 1101 00 15, 1701, 1901, 1905, 2006 00 10, 2006 00 35, 2006 00 91, 2007 behalve 2007 10 99, 2007993315 en 2007993929, 2008 behalve 2008 20 51, 2008506190, 2008605010, 2008805090, 2008939390, 2008975190, 2008975990, 2008994894, 2008994899, 2008994980 en 2008999990, 2009 behalve 2009119996, 2009119998, 2009199899, 2009299990, 2009393919, 2009393999, 2009493091, 2009493099, 2009499190, 2009695110, 2009791191, 2009791199, 2009899799 (5), 2009899999 (5) en 2009905990 (5) , 2203, 2204 21, 2205, 2208 70 (4) , 2208 90 (4) , 2309 90 96 behalve 2309909639, 3917, 3925, 7009 91, 7009 92, 7212 30, 8421 21 00.

4.   

Ultraperifeer gebied Mayotte

0401, 0403, 0406, 2105, 2202, 3208, 3209, 3210, 3214 10 90, 3401, 3402, 9403 20 80, 9403 30, 9403 40, 9403 50, 9403 60, 9404 29 90.

5.   

Ultraperifeer gebied Réunion

0905 10, 1512 19, 1514 19 90, 1701, 2002 10, 2005 51 00, 2005 99 80, 2009 behalve 2009119996, 2009199899, 2009299990, 2009393119, 2009691910, 2009695110, 2009791990, 2009793090, 2009896990 (5) , 2009897399, 2009899799 (5) , 2009899999 (5) , 2009905180 en 2009 90 59 (5) , 2202 10, 2202 99 19, 2203, 2204 21 79, 2204 21 80, 2204 21 83, 2204 21 84, 2204 29 83, 2204 29 84, 2206 00 59, 2206 00 89, 2208 70 (3) , 2208 90 (3) , 2402 20, 3208, 3209, 3214 10 90, 3920 10, 3923 21, 4819 20 00, 7113, 7114, 7115, 7117, 7308 90, 9404 21 10, 9404 21 90, 9404 29 10, 9404 29 90.

 

  • (1) 
    Bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad van 23 juli 1987 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief (PB L 256 van 7.9.1987, blz. 1).
  • (2) 
    Behalve niet-biologische producten.
  • (3) 
    Behalve tropische producten.
  • (4) 
    Alleen producten op rumbasis van tariefpost 2208 40.
  • (5) 
    Wanneer de brixwaarde van het product hoger is dan 20.
 

BIJLAGE II

INFORMATIE DIE MOET WORDEN OPGENOMEN IN HET IN ARTIKEL 3 BEDOELDE EVALUATIEVERSLAG

1.   

Raming van extra productiekosten.

De Franse autoriteiten zenden de Commissie een samenvattend verslag met de gegevens waarmee kan worden beoordeeld of er extra kosten zijn waardoor de kostprijs van de lokale productieactiviteiten hoger is dan die van elders vervaardigde producten. In het samenvattend verslag worden ten minste de volgende elementen opgenomen, voor zover zij beschikbaar zijn: kosten van productiemiddelen, voorraadkosten (overbevoorrading en langere omlooptijden), kosten in verband met de overcapaciteit van de productiefaciliteiten, extra kosten in verband met personele middelen en met financiering. Die gegevens moeten ten minste voor elke productcategorie van de posten van het geharmoniseerd systeem worden verstrekt, aan de hand van de eerste vier cijfers van de gecombineerde nomenclatuur. In het samenvattend verslag moeten ook de “productoverzichten” met de extra kosten worden opgenomen die Frankrijk op gezette tijden blijft opstellen.

2.   

Andere subsidies.

De Franse autoriteiten verstrekken de Commissie een lijst van alle andere hulp- en steunmaatregelen om marktdeelnemers de extra productiekosten te helpen dragen die verband houden met het ultraperifere karakter van de regio’s Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Mayotte en Réunion.

3.   

Gevolgen voor de overheidsbegroting.

De Franse autoriteiten vullen tabel 1 in met het geraamde totale bedrag aan belastingen (in EUR) dat met de gedifferentieerde “octroi de mer” is geïnd en niet is geïnd.

Tabel 1.

 

Jaar( 1 )

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Noten (2)

Niet-geïnde belastingen (3)

             

Belastingontvangsten — ingevoerde producten (4)

             

Belastingontvangsten — lokaal vervaardigde producten (5)

             

Noten bij de tabel:

 

(1)

De informatie is mogelijk niet voor alle vermelde jaren beschikbaar.

 

(2)

Geef eventuele relevante toelichtingen en verduidelijkingen.

 

(3)

“Niet-geïnde belastingen”: het totale bedrag aan belastingen (in EUR) dat niet is geïnd ten gevolge van de belastingdifferentiatie voor lokaal vervaardigde producten (vrijstellingen/verminderingen). Op productniveau wordt dat bedrag berekend door de waarde van de verkoop van de lokaal vervaardigde producten (exclusief uitvoer) te vermenigvuldigen met de toegepaste belastingdifferentiatie. De indicator wordt vervolgens berekend door de aldus voor alle afzonderlijke producten verkregen bedragen samen te tellen.

 

(4)

“Belastingontvangsten — ingevoerde producten”: het totale bedrag van de “octroi de mer” (in EUR) dat is geïnd over ingevoerde producten.

 

(5)

“Belastingontvangsten — lokaal vervaardigde producten”: het totale bedrag van de “octroi de mer” (in EUR) dat is geïnd over lokaal vervaardigde producten.

4.   

Gevolgen voor de algemene economische prestaties.

De Franse autoriteiten vullen tabel 2 in voor iedere regio en verstrekken alle gegevens waaruit blijkt wat de gevolgen zijn van de belastingdifferentiatie voor de sociaaleconomische ontwikkeling van deze regio’s. De indicatoren die in de tabel moeten worden vermeld, hebben betrekking op de prestaties van de sectoren die voor belastingdifferentiatie in aanmerking komen, in vergelijking met de algemene prestaties van de economie van de ultraperifere gebieden. Indien sommige indicatoren niet beschikbaar zijn, moeten andere gegevens worden vermeld die de gevolgen voor de algemene economische prestaties van deze gebieden weergeven.

Tabel 2.

 

Jaar( 1 )

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Noten (2)

Bruto toegevoegde waarde op regionaal niveau

             

In de sectoren die voor belastingdifferentiatie in aanmerking komen (3)

             

Totale werkgelegenheid op regionaal niveau

             

In de sectoren die voor belastingdifferentiatie in aanmerking komen (3)

             

Aantal actieve ondernemingen

             

In de sectoren die voor belastingdifferentiatie in aanmerking komen (3)

             

Prijsindexcijfer — Continentaal Frankrijk

             

Prijsindexcijfer — Ultraperifere gebieden

             

Noten bij de tabel:

 

(1)

De informatie is mogelijk niet voor alle vermelde jaren beschikbaar.

 

(2)

Geef eventuele relevante toelichtingen en verduidelijkingen.

 

(3)

“Sectoren die voor belastingdifferentiatie in aanmerking komen”: de economische sectoren (NACE-definitie of soortgelijke) waarvan de productie voornamelijk (gemeten naar productieomvang) voor belastingdifferentiatie in aanmerking komt.

5.   

Specificaties van de regeling.

De Franse autoriteiten vullen de tabellen 3 en 4 in voor elk product (GS4, GS6, GN8 of Taric10, naargelang het geval), voor elk jaar (van 2019 tot 2024) en voor elke regio (Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Mayotte en Réunion). Alleen producten waarvoor een belastingdifferentiatie geldt, worden vermeld.

Tabel 3. Omschrijving van de producten en toegepaste tarieven

 

Product waarvoor een belastingdifferentiatie geldt — douanenomenclatuur (4, 6, 8 of 10 cijfers)

Jaar

Extern “octroi de mer”-tarief( 1 )

Intern “octroi de mer”-tarief (2)

Toegepaste belastingdifferentiatie (3)

Noten (4)

 

2019

       
 

2020

       
 

2021

       
 

2022

       
 

2023

       

Noten bij de tabel:

 

(1)

“Extern “octroi de mer”-tarief”: “octroi de mer”-tarief voor ingevoerde producten.

 

(2)

“Intern “octroi de mer”-tarief”: “octroi de mer”-tarief voor lokaal vervaardigde producten.

 

(3)

“Toegepaste belastingdifferentiatie”: het verschil tussen het interne en het externe “octroi de mer”-tarief.

 

(4)

Geef eventuele relevante toelichtingen en verduidelijkingen.

Tabel 4. Marktaandeel van de producten waarvoor een belastingdifferentiatie geldt.

 

Product waarvoor een belasting-differentiatie geldt — GN-code (4, 6, 8 of 10 cijfers)( 1 )

Jaar

Omvang (2)

Bedrag (in EUR) (3)

Noten (4)

   

Lokaal vervaardigde producten

Eenheid

Ingevoerde producten

Markt-aandeel (5)

Lokaal vervaardigde producten

Ingevoerde producten

Markt-aandeel (5)

 
 

2019

               
 

2020

               
 

2021

               
 

2022

               
 

2023

               

Noten bij de tabel:

 

(1)

De eerste kolom moet identiek zijn aan die van de vorige tabel om de gegevens aan elkaar te kunnen koppelen.

 

(2)

“Omvang”: vermeld in de kolom “eenheid” de meeteenheid (ton, hl, aantal stuks enz.).

 

(3)

“Bedrag”: voor ingevoerde producten komt dit overeen met de maatstaf van heffing.

 

(4)

Geef eventuele relevante toelichtingen en verduidelijkingen.

 

(5)

“Marktaandeel”: bij de berekening van het marktaandeel wordt de uitvoer van lokaal vervaardigde producten verdisconteerd.

6.   

Onregelmatigheden.

De Franse autoriteiten geven kennis van elk onderzoek naar administratieve onregelmatigheden, met name belastingfraude of smokkel, in het kader van de toepassing van de gedifferentieerde belastingregeling voor de “octroi de mer”. Zij verstrekken daarbij nadere informatie, ten minste over de aard van de zaak, de financiële omvang en de periode.

7.   

Klachten.

De Franse autoriteiten geven kennis van klachten die de lokale, regionale of nationale autoriteiten hebben ontvangen over de toepassing van de gedifferentieerde belastingregeling voor de “octroi de mer” (zowel van begunstigden als van niet-begunstigden van de regeling).

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.