Ir. H. Adams

foto Ir. H. Adams
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Fotoarchief Eerste Kamer
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Drentse senator van de Boerenpartij die vanwege zijn oorlogsverleden in opspraak kwam en zich na korte tijd terugtrok uit de Eerste Kamer. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij pluimveeconsulent en leraar. Hij had in die jaren nationaal-socialistische opvattingen en schreef artikelen in een NSB-blad. Na de oorlog was aan hem enige tijd het kiesrecht ontnomen.

Boerenpartij
functie(s) in de periode 1966: lid Eerste Kamer

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Hendrik

geboorteplaats en -datum
Gasselternijveen (gem. Gasselte, Dr.), 24 juli 1900

overlijdensplaats en -datum
Velp (gem. Rheden, Gld.), 23 december 1980

2.

Partij/stroming

partij(en)
  • NSNAP (Nationaal-Socialistische Nederlandsche Arbeiderspartij) (jaren dertig en veertig)
  • Boerenpartij

3.

Hoofdfuncties/beroepen

  • pluimveehouder
  • adjunct-rijkspluimveeconsulent te Meppel, omstreeks 1932 tot 1 november 1934
  • rijkspluimveeconsulent in Drenthe en Overijsel te Meppel (vanaf juli 1940 te Hoogeveen), van 1 november 1934 tot 24 april 1946
  • lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 20 september 1966 tot 16 oktober 1966

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

  • medewerker tijdschrift "De Misthoorn" (tijdens de bezetting)
  • docent Rijkslandbouwwinterschool te Emmen, omstreeks 1942 tot 1945 (2 uur per week)

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Ontslagen als rijkspluimveeconsulent op grond van een zuiveringsbesluit van 24 april 1946 van de minister van Landbouw. Werd geïnterneerd en in 1947 veroordeeld en tot 25 maart 1957 ontzet uit beide kiesrechten.
  • Na zijn toelating als Eerste Kamerlid wees zijn VVD-collegasenator ir. Baas zijn medeleden op de houding die Adams tijdens de bezetting had aangenomen. Kreeg in de koffiekamer van de Eerste Kamer na afloop van deze vergadering een klap van Baas.
  • Voerde op 4 oktober 1966 in de Eerste Kamer het woord over een persoonlijk feit, te weten de tegen hem door Baas geuite beschuldigingen. Hem werd het woord ontnomen, nadat hij ook allerlei andere zaken (de Benelux en de E.E.G.) aan de orde had gesteld. Kon tijdens een daarop volgend debat de beschuldigingen niet voldoende weerleggen.
  • Hij vroeg op 15 oktober 1966 ontslag wegens "de onwaardige en bovenal onwettige bejegening" die hem, naar zijn zeggen, ten deel was gevallen

verkiezingen
  • In 1966 gekozen door Groep II: Gelderland, Overijssel, Groningen en Drenthe

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.