Mr. E.P. (Peter) van Heemst - Hoofdinhoud
Rotterdamse sociaaldemocraat die op provinciaal, landelijk en gemeentelijk niveau actief was. Begon als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamer en werd daarna gedeputeerde van Zuid-Holland. Kwam in 1991 in de Tweede Kamer en hield zich daar vooral bezig met verkeer, politie en justitie. Was onder andere (mede) initiatiefnemer bij wetgeving om overlast door drugspanden te voorkomen. Stond in de Kamer bekend als een 'straatvechter' in de goede zin van het woord, die op een felle, maar ook faire manier kon debateren. Was in 2006-2014 raadslid en fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Rotterdam.
PvdA
functie(s) in de periode 1991-2006: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave
Erik Peter (Peter)
geboorteplaats en -datum
Rotterdam, 10 juli 1952 partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid), vanaf 1974
-
-lid Provinciale Staten van Zuid-Holland, van 1 mei 1978 tot 10 september 1991
-
-beleidsmedewerker Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, PvdA-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 1979 tot 1987
-
-lid Gedeputeerde Staten (belast met volkshuisvesting, stadsvernieuwing, recreatie, natuur- en landschapszorg) van Zuid-Holland, van maart 1987 tot maart 1991
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 10 september 1991 tot 17 mei 2006
-
-lid gemeenteraad van Rotterdam, van 16 maart 2006 tot 27 maart 2014
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
huidige-
-projectmedewerker debat en presentaties bij Stichting "Hoedje van papier", vanaf februari 2017
-
-trainer bij stichting MANO in Rotterdam, vanaf augustus 2017
vorige (4/17)
-
-lid bestuur Stichting Tafel van Zeven, van 2013 tot 2016
-
-columnist Vers Beton, van maart 2014 tot november 2018
-
-gastdocent opleiding social work, Hogeschool InHoiland Rotterdam en Dordrecht, van januari 2016 tot december 2019
-
-columnist NRC Handelsblad, bijlage Rotterdam, van april 2016 tot augustus 2017
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
afgeleide functies, presidia etc.
-
-lid tijdelijke commissie onderzoek affaire-Bosio (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van december 1991 tot juli 1992
-
-lid tijdelijke commissie Onderzoek Stichting Woningbeheer Limburg (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van november 1995 tot juni 1996
-
-voorzitter vaste commissie voor Justitie (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 22 september 1998 tot 14 november 2000
-
-plaatsvervangend lid Presidium (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 3 april 2003 tot 17 mei 2006
comités van aanbeveling, erefuncties etc. (4/6)
-
-lid Commissie van Aanbeveling project Help Vandalisme Afbreken
-
-lid Comité van Aanbeveling Stichting Tolerance Unlimited, omstreeks april 2006
-
-ambassadeur "De Boei", inloophuis voor kankerpatiënten en hun familieleden te Rotterdam
-
-ambassadeur Stichting Leerling, Leraar, Ouders
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
als parlementariër (5/6)-
-Bracht in 1996 met de VVD'er Otto Vos en het D66-lid Marijn de Koning een initiatiefwet tot stand, waardoor het heffen van een vergoeding voor t.v.-uitzendingen in cafés werd verboden (24.240)
-
-Diende in 1996 met Benk Korthals (VVD) een initiatiefwetsvoorstel in tot bestrijding van overlast rond drugspanden. Dit voorstel (later medeondertekend door O.P.G. Vos) werd in 2002 wet. Door de wet kan een gemeentebestuur na sluiting en ontruiming van een drugspand de eigenaar verplichten het huis op te knappen en opnieuw te verhuren. Bij weigering kan worden overgegaan tot onteigening. (24.549)
-
-Diende in 1998 samen met zijn fractiegenoot Gerrit-Jan van Oven een initiatiefwetsvoorstel in om strenger optreden tegen ambtelijke corruptie mogelijk te maken. Het voorstel werd in 2000 ingetrokken. (26.002)
-
-Diende in 1998 samen met zijn fractiegenote Ella Kalsbeek een initiatiefwetsvoorstel in met betrekking tot strafverzwarende omstandigheden bij gewelddelicten (tegengaan van zgn. zinloos geweld). De verdediging van dit voorstel werd in 2002 overgenomen door Jo Horn (PvdA) en Theo Rietkerk (CDA). Het voorstel werd in 2003, na door de regering te zijn overgenomen, ingetrokken. (26.295)
-
-Nam in juli 2002 samen met zijn fractiegenoot Aleid Wolfson de verdediging over van een door Arie Kuijper ingediend initiatiefwetsvoorstel inzake zwaardere bestraffing van handel in wapens. Dit voorstel bleef onafgedaan. (27.611)
opvallend stemgedrag
-
-Stemde in 1992 als enige van zijn fractie vóór een (verworpen) motie over hertoetsing van het experiment met de stier Herman
-
-Behoorde in 2005 tot de vijf leden van zijn fractie die tegen een motie-Kant stemden over invoering van een actief donor registratiesysteem
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
algemeen-
-De provincie Zuid-Holland kent sinds 1991 de 'E.P. van Heemst-wisseltrofee' die wordt uitgereikt aan een eigenzinnige en herkenbare provinciale volksvertegenwoordiger
-
-Stemde in 2003 als enige in de PvdA-fractie niet in met het door zijn fractievoorzitter Bos met het CDA bereikte compromis over de oorlog in Irak. Hij vond dat de formatieonderhandelingen moesten worden afgebroken.
-
-Werd in oktober 2005 in een ledenreferendum in Rotterdam tot PvdA-lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen gekozen
-
-Leidde na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 de onderhandelingen over de vorming van een nieuw wethouderscollege in Rotterdam. Dit resulteerde op 11 mei in een akkoord tussen PvdA, VVD, CDA en GroenLinks.
-
-Is woordvoerder veiligheid in de Rotterdamse gemeenteraad
uit de privésfeer
-
-Was in de tweede helft van 1999 enige maanden uitgeschakeld door ziekte
Toof Brader en Marja Vuijsje, "Haagse portretten. Tweede-Kamerleden, ministers, staatssecretarissen" (1995, 1999)
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.