Verordening (EG) nr. 2195/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 5 november 2002 betreffende de gemeenschappelijke woordenlijst overheidsopdrachten (CPV) (Voor de EER relevante tekst)

1.

Tekst

Avis juridique important

|

2.

32002R2195

Verordening (EG) nr. 2195/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 5 november 2002 betreffende de gemeenschappelijke woordenlijst overheidsopdrachten (CPV) (Voor de EER relevante tekst)

Publicatieblad Nr. L 340 van 16/12/2002 blz. 0001 - 0562

Verordening (EG) nr. 2195/2002 van het Europees Parlement en de Raad

van 5 november 2002

betreffende de gemeenschappelijke woordenlijst overheidsopdrachten (CPV)

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 47, lid 2, artikel 55 en artikel 95,

Gezien het voorstel van de Commissie(1),

Gezien het advies van het Economisch en Sociaal Comité(2),

Gezien het advies van het Comité van de Regio's(3),

Volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag(4),

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    Het gebruik van verschillende nomenclaturen doet afbreuk aan de openheid en de doorzichtigheid van Europese overheidsopdrachten. De gevolgen hiervan voor de kwaliteit en voor de termijnen voor bekendmaking van de aankondigingen beperken in de praktijk de toegang van de bedrijven tot overheidsopdrachten.
  • (2) 
    In Aanbeveling 96/527/EG(5) heeft de Commissie de aanbestedende diensten en bedrijven verzocht om voor de omschrijving van het voorwerp van hun opdrachten gebruik te maken van de gemeenschappelijke woordenlijst overheidsopdrachten (Common Procurement Vocabulary - CPV), die een verdere ontwikkeling is van een reeks bestaande nomenclaturen, in die zin dat zij beter aan de specifieke kenmerken van de sector overheidsopdrachten is aangepast.
  • (3) 
    Het is zinvol de referenties waarmee de aanbestedende diensten en bedrijven het voorwerp van overheidsopdrachten omschrijven door middel van één enkel classificatiesysteem voor overheidsopdrachten te harmoniseren.
  • (4) 
    De lidstaten moeten de beschikking hebben over één enkel referentiesysteem, waarin de goederen in alle officiële talen van de Gemeenschap op dezelfde wijze worden omschreven en eenzelfde alfanumerieke code krijgen, en waardoor taalbarrières binnen de Gemeenschap worden opgeheven.
  • (5) 
    Bijgevolg dient met deze verordening de CPV in een herziene versie te worden goedgekeurd als enig classificatiesysteem voor overheidsopdrachten waarvan de toepassing wordt geregeld in de richtlijnen houdende coördinatie van de procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten.
  • (6) 
    Er moeten ook indicatieve concordantietabellen worden opgesteld voor de CPV enerzijds en de "statistische classificatie van producten, gekoppeld aan de economische activiteiten" (CPA), de "centrale productenclassificatie" (CPC Prov.) van de Verenigde Naties, de "statistische nomenclatuur van de economische activiteiten in de Europese Gemeenschap" (NACE Rev. 1) en de "gecombineerde nomenclatuur" (GN) anderzijds.
  • (7) 
    Het kan nodig zijn de structuur en de codes van de CPV naar gelang van de ontwikkelingen in de overheidsopdrachten en in de behoeften van de gebruikers aan te passen of te wijzigen. Daarom moet in een passende herzieningsprocedure worden voorzien.
  • (8) 
    De voor de uitvoering van deze verordening vereiste maatregelen worden vastgesteld overeenkomstig Besluit 1999/468/EG van de Raad van 28 juni 1999 tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden(6).
  • (9) 
    Aangezien de doelstelling van de voorgenomen maatregel, namelijk de vaststelling van een classificatiesysteem voor overheidsopdrachten, onvoldoende door de lidstaten kan worden verwezenlijkt en derhalve, wegens de omvang en de gevolgen van de maatregel, beter op communautair niveau kan worden verwezenlijkt, kan de Gemeenschap, overeenkomstig het beginsel van subsidiariteit van artikel 5 van het Verdrag, maatregelen nemen. Overeenkomstig het beginsel van evenredigheid dat in hetzelfde artikel is opgenomen, gaat deze verordening niet verder dan hetgeen nodig is voor het bereiken van die doelstelling.
  • (10) 
    De keuze voor een verordening in plaats van een richtlijn is ingegeven door het feit dat de vaststelling van een classificatiesysteem voor overheidsopdrachten geen omzetting door de lidstaten behoeft.
  • (11) 
    Om de gebruikers vertrouwd te maken met een verplicht eenvormig classificatiesysteem op termijn, dient aan de toepassing van deze CPV-verordening een aanpassingsperiode vooraf te gaan,

HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

  • 1. 
    Er wordt één enkel classificatiesysteem voor overheidsopdrachten vastgesteld: de Gemeenschappelijke woordenlijst overheidsopdrachten (Common Procurement Vocabulary - CPV).
  • 2. 
    De tekst van de CPV is opgenomen in bijlage I.
  • 3. 
    De indicatieve concordantietabellen voor de CPV enerzijds en de "statistische classificatie van producten, gekoppeld aan de economische activiteiten" (CPA), de "centrale productenclassificatie" (CPC Prov.), de "statistische nomenclatuur van de economische activiteiten in de Europese Gemeenschap" (NACE Rev.1) en de "gecombineerde nomenclatuur" (GN) anderzijds, zijn opgenomen in respectievelijk de bijlagen II, III, IV en V.

Artikel 2

De bepalingen betreffende de herziening van de CPV worden door de Commissie vastgesteld volgens de procedure van artikel 3, lid 2.

Artikel 3

  • 1. 
    De Commissie wordt bijgestaan door het bij artikel 1 van Besluit 71/306/EEG(7) van de Raad ingestelde Raadgevend Comité inzake overheidsopdrachten ("comité").
  • 2. 
    Wanneer naar dit lid wordt verwezen, zijn de artikelen 3 en 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing, met inachtneming van het bepaalde in artikel 8 van dat besluit.
  • 3. 
    Het comité stelt zijn reglement van orde vast.

Artikel 4

Deze verordening treedt in werking op 16 december 2003.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 5 november 2002.

Voor het Europees Parlement

De voorzitter

  • P. 
    Cox

Voor de Raad

De voorzitter

  • T. 
    Pedersen
  • (1) 
    PB C 25 E van 29.1.2002, blz. 1.
  • (2) 
    PB C 48 van 21.2.2002, blz. 9.
  • (3) 
    PB C 192 van 12.8.2002, blz. 50.
  • (4) 
    Advies uitgebracht op 13 maart 2002 (nog niet verschenen in het Publicatieblad), gemeenschappelijk standpunt van de Raad van 7 juni 2002 (PB C 281 E van 19.11.2002, blz. 1) en besluit van het Europees Parlement van 25 september 2002 (nog niet verschenen in het Publicatieblad).
  • (5) 
    PB L 222 van 3.9.1996, blz. 10.
  • (6) 
    PB L 184 van 17.7.1999, blz. 23.
  • (7) 
    PB L 185 van 16.8.1971, blz. 15. Besluit gewijzigd bij Besluit 77/63/EEG (PB L 13 van 15.1.1977, blz. 15).

BIJLAGE I

GEMEENSCHAPPELIJKE WOORDENLIJST OVERHEIDSOPDRACHTEN (CPV)

Structuur van het classificatiesysteem

  • 1. 
    De CPV bestaat uit een basiswoordenlijst en een aanvullende woordenlijst.
  • 2. 
    De basiswoordenlijst heeft een boomstructuur met codes tot negen cijfers, die overeenkomen met een omschrijving van de leveringen, werken of diensten die voorwerp van de opdracht zijn.

De code bestaat uit acht cijfers, en wordt ingedeeld in:

  • afdelingen, aangeduid met de eerste twee cijfers van de code;
  • groepen, aangeduid met de eerste drie cijfers van de code;
  • klassen, aangeduid met de eerste vier cijfers van de code;
  • categorieën, aangeduid met de eerste vijf cijfers van de code.

Elk van de laatste drie cijfers staat voor een extra precisering binnen de categorie.

Een negende cijfer dient voor de verificatie van de voorgaande cijfers.

  • 3. 
    De aanvullende woordenlijst kan worden gebruikt ter aanvulling van de beschrijving van het voorwerp van de opdracht en bestaat uit een alfanumerieke code die overeenkomt met een omschrijving waarmee een aanvullende precisering van de specifieke aard of bestemming van het te kopen goed kan worden gegeven.

De alfanumerieke code omvat:

  • een eerste niveau bestaande uit een letter die staat voor een sectie;
  • een tweede niveau bestaande uit vier cijfers, waarvan de eerste drie een onderverdeling vormen en het laatste een controlecijfer is.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

AANVULLENDE WOORDENLIJST

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

BIJLAGE II

SCHAKELSCHEMA TUSSEN DE CPV EN CPA 96

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

BIJLAGE III

SCHAKELSCHEMA TUSSEN DE CPV EN DE CPC prov.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

BIJLAGE IV

SCHAKELSCHEMA TUSSEN DE CPV EN DE NACE Rev.1

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

BIJLAGE V

SCHAKELSCHEMA TUSSEN DE CPV EN DE GN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

3.

Verwante dossiers

 
 

4.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.