Dinsdag 3 maart 2009

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 3 maart 2009.

Goed nieuws uit Rusland:

De president, Vladimir Poetin, heeft de zeehondenjacht in Rusland verboden. Hij vindt het een bloedige business. Nu landen als Canada, Groenland, Noorwegen en Namibië nog! De zeehondenjacht begint deze maand weer nu er weer babyzeehonden zijn. Jaarlijks worden er honderdduizenden pasgeboren zeehonden doodgeknuppeld voor bont. Canada noemt dat ‘oogsten’. Boycot Canada en klik hier voor meer informatie over de zeehondenjacht . Vastgesteld moet worden dat Canada inmiddels fors achterloopt op Rusland waar het om een elementaire vorm van beschaving gaat.

Ook goed nieuws uit Portugal. Als eerste stad in Portugal heeft de noordelijke kustplaats Viana do Castelo een verbod op stierenvechten ingevoerd. Fantastisch. Er dient onmiddellijk een einde te komen aan deze dierenkwelling die in het verdrag van Lissabon (v/h de Europese grondwet) nog steeds bescherming geniet.

In ons land moet er een einde komen aan het tentoonstellen van grote zoogdieren als olifanten in dierentuinen. Gisteren viel een olifant in de greppel van dierentuin Emmen. Die greppels zijn smal en diep. Smal om zo de afstand tussen de olifant en de bezoekers zo klein mogelijk te houden, anders krijgen bezoekers te weinig “waar” voor hun geld. Het is intens triest dat de 45jarige olifant moest worden gedood toen ze haar niet uit de greppel kregen. Dankzij onze motie komt er een evaluatie van het Dierentuinbesluit en worden de dierentuinen dus tegen het licht gehouden. Deze zomer verwachten we de resultaten. Heel belangrijk want de nieuwe dierentuinen schieten als paddenstoelen uit de grond in Nederland. Ik hoop dat steeds meer mensen gaan nadenken over de vraag of het nog wel van deze tijd is om dieren op te sluiten om ze ten toon te stellen. Ook al worden ze nog zo liefdevol verzorgd. Ons standpunt over dierentuinen vind je hier.

Tot morgen!