Maandag 16 maart 2009

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 16 maart 2009.

Groot nieuws weer in het NOS journaal en het NOS radio 1 journaal van afgelopen zaterdag over dierenactivisten. Ene Adrian Radford zou namens de politie geïnfiltreerd zijn in het Animal Liberation Front en waarschuwt nu dat alle organisaties die opkomen voor de rechten van dieren te wantrouwen zijn. Meneer de politie-infiltrant adviseerde om geen geld meer te geven, omdat het toch maar naar akties zou gaan waarmee de wet overtreden zou worden.

Vrijwel alle andere media namen het bericht (dat de NOS kennelijk opgeduikeld had in The Sunday Times van enkele weken geleden) direct over zonder feitencheck.

Toen er wel feiten gecheckt werden bleek al snel dat er sprake was van een hoax. Meneer Radford heeft volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie helemaal niet voor de politie gewerkt. Radford blijkt betaald te zijn door een particulier beveiligingsbedrijf waarvan het zich laat raden wie de opdrachtgevers zijn.

Je kunt- zoals ik- nog zo tegen geweld en wetsovertreding zijn, maar dit soort goedkope PR stuntjes dragen niet bij aan meer sympathie voor de gedupeerden daarvan.

Het kabinet blijft meewerken om ook goed willende dierenbeschermers zwart te maken. Eerst door stelselmatig ‘dierenactivisten’ en ‘radicale dierenactivisten’ zwart te maken, vervolgens door te spreken over ‘dierenextremisten’. Van die laatste term zegt Wikipedia terecht “Extremisme is een term die wordt gebruikt om ideeën of acties te beschrijven die volgens de critici ervan extreem zijn.” En “De termen "extremisme" of "extremist" worden bijna altijd toegepast door anderen, en niet door de personen zelf die van extremisme beschuldigd worden.”

Vast staat dat ‘dierenactivisme’, ‘radicaal dierenactivisme’ en ‘dierenextremisme’ géén strafbare feiten zijn en om die reden ook niet als stigma gebruikt zouden moeten worden door de overheid .

Wetsovertreding is strafbaar, en de huidige wetgeving biedt daartoe voldoende handvatten. Het dient geen enkel redelijk doel om mensen die op vreedzame wijze streven naar het toekennen van rechten aan dieren zwart te maken via het gebruik van dit soort termen. Wij zullen er bij het kabinet op aandringen zich zorgvuldiger uit te drukken. En het zou de NOS als publieke omroep sieren meer zorgvuldigheid te betrachten in haar berichtgeving en bij onjuiste berichtgeving te rectificeren.

Vandaag hebben de brandweerkorpsen die betrokken waren bij het redden van twee poezen in Musselkanaal een oorkonde gekregen van de Fractie voor hun dappere optreden.

De oorkondes zijn uitgereikt door ons Groningse Statenlid Anja Hazekamp.

Tot morgen!