Woensdag 18 maart 2009

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op woensdag 18 maart 2009.

Vandaag ben ik naar koeienrusthuis De Leemweg geweest om daar een cheque van 4600 euro te overhandigen, afkomstig van omroep Piep!

Vorige week heb ik leden van de Partij voor de Dieren gevraagd lid te worden van dierenomroep Piep! waarbij 4 euro van de contributie van elk nieuw lid geschonken zou worden aan het in financiële nood verkerende koeienrusthuis De Leemweg. Aan die oproep is massaal gehoor gegeven, en dus kon ik vandaag al met Karen Soeters van Piep afreizen naar het koeienrusthuis om de eerste cheque te overhandigen. Ik hoop natuurlijk dat het nog veel meer wordt. Als jullie nou vandaag ook even allemaal lid worden zou dat erg helpen! Voor € 5,73 ben je lid van Piep en steun je dus ook meteen het koeienrusthuis met 70% van het lidmaatschapsgeld! Meteen even doen: Alvast heel hartelijk bedankt namens Piep en namens Bert Hollander van de Leemweg.

Ger Koopmans, pleitbezorger van het vrij uitrijden van mest, ruimere ammoniakvoorschriften voor pluimvee- en varkensstallen en provocatief pleitbezorger voor terugkeer van foie gras op het menu van het Kamerrestaurant geen gelegenheid onbenut om in het nieuws te komen als pleitbezorger voor de bio-industrie.

En nu had Koopmans iets hééél slims bedacht (dacht hij zelf). Hij vroeg de minister onderzoek te laten doen naar het aandeel van ganzenpoep in het Nederlandse mestprobleem.

En dat deed de minister, partijgenote van Koopmans. De uitkomsten zijn hilarisch. Dit schrijft de minister vandaag aan de kamer: De jaarlijkse productie van mest door landbouwhuisdieren bedraagt 70 miljoen ton.

De mestproductie van bijvoorbeeld grauwe ganzen is geschat op 7000 ton. Dat komt neer op 0,1 promille, hetgeen een uiterst geringe bijdrage is. Daar komt bij dat de mineralen in de mest die ganzen op landbouwgrond achterlaten grotendeels afkomstig zijn van land¬bouwgewassen. Op de grondwaterwaterkwaliteit van landbouwgronden hebben ganzen derhalve geen invloed.

Mijn algemene conclusie is dat de aanwezigheid van ganzen geen invloed heeft op de hoogte van de gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat

Jawel, de veehouderij produceert 10.000x zoveel mest als de ganzen. Jammer voor Koopmans, gaat weer nergens over.

Maar de minister had tenminste weer even wat omhanden;-)

Vanavond heb ik een lezing gegeven in Nijmegen naar aanleiding van mijn nieuwe boek. Veel belangstelling, de tweede druk is in voorbereiding! En exclusief voor wie lid wordt van de Partij voor de Dieren hebben we gebonden exemplaren als welkomstgeschenk!

Tot morgen.