Donderdag 16 april 2009

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op donderdag 16 april 2009.

Vandaag beloofde Minister Verburg van Landbouw aan de Tweede Kamer dat zij haar Franse collega zal aanspreken op het vangen van de beschermde kievit in Frankrijk, omdat het de populatie kieviten in gevaar brengt. De Partij van de Arbeid had daar om gevraagd. Dat zowel de CDA minister als de Partij van de Arbeid boter op het hoofd hebben, blijkt uit het feit dat beide partijen het massale “kievitseieren rapen” in Friesland gewoon laten gebeuren. De provincie en het Kabinet doen niets tegen het rapen. PvdA-Gedeputeerde Anita Andriesen (ook fervent voorstander van de vossenjacht, geheel in strijd met het verkiezingsprogramma van haar partij) is een beschermvrouwe van het eierenrapen.

Deze bizarre, maar vooral ook onverantwoorde hobby van Friezen die zichzelf, het is een gotspe, notabene vogelbeschermers noemen (zoals de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten), krijgt alle ruimte. Puur juridisch kan het rapen helemaal niet worden toegestaan. Daarvoor is namelijk vereist, dat de populatie van de kievit in Friesland niet afneemt. En dat gebeurt wel: van 1996 tot en met 2008 met maar liefst 50%! Dat staat wetenschappelijk onomstotelijk vast.

Weidevogels zoals de kievit hebben het erg zwaar vanwege de klimaatverandering, machinelandbouw, natuurlijke predatoren, afvangst in het buitenland en grondwaterpeilbeheer door boeren. Het interesseert de eierrapers helemaal niets. Huilen doen ze, als ze eens een keer niet mogen rapen....Echt waar, ik verzin het niet, klik hier

Tot morgen!