Maandag 27 april 2009

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 27 april 2009.

Na de paniek over vogelgriep die volgens de WHO vroeger of later tot een pandemie zou leiden, is er nu grote zorg over varkensgriep. De vleessector doet z’n uiterste best om te benadrukken dat het eten van goed verhit varkensvlees geen risico’s met zich mee zou brengen . Terwijl het leven van mensen gevaar loopt, vreest het Agrarisch dagblad vooral voor ‘pijn in de portemonnee van varkenshouders’.

Er zou geen enkele relatie zijn tussen varkensgriep en de consumptie van besmet varkensvlees, maar daar zijn toch wel wat kanttekeningen bij te plaatsen zoals hier en hier.

Varkens zijn weliswaar vooral ‘gastheren’ van het virus, maar hoe meer gastheren, hoe groter de kans dat…

In 2008 hadden we al het Smithfield schandaal in Roemenië, in 2007 het door Peta aan het licht gebrachte Smithfiels dierenmishandelingsschandaal en in 2005 het Smithfield schandaal in Polen. En dat is geen complete opsomming. Smithfield, onthoud die naam!

Ik heb vandaag Kamervragen gesteld over het verband tussen de intensieve veehouderij en de griep-met-de-volgens-de-sector-zo-ongelukkig-gekozen-naam.

Tot morgen!