D66: maak zorg in het buitenland toegankelijk en betaalbaar voor Nederlanders - Hoofdinhoud
Nederlanders die gebruik maken van gezondheidszorg in het buitenland moeten dat van hun verzekeraar snel en eenvoudig vergoed krijgen. Dit geldt zowel voor Nederlanders die elders in de Europese Unie i wonen als voor Nederlanders die ergens anders in de EU sneller aan de beurt zijn of een beroep doen op specialistische medische kennis die hier nog niet beschikbaar is. D66 vindt dat iedereen die in Nederland zorgpremie betaalt daarvoor indien nodig gebruik kan maken van zorg overal in de EU.
Gezondheidszorg is in principe een verantwoordelijkheid van nationale overheden. Maar het vrije verkeer van mensen maakt dat burgers ook over de grenzen gaan kijken als het gaat om hun gezondheid. "Onze gezondheid is natuurlijk een van de belangrijkste dingen in ons leven. Soms kunt u over de grens snellere of betere zorg krijgen, wachtlijsten vermijden of bij specifieke specialisten terecht. Ook kan het zijn dat tijdens bijvoorbeeld een vakantie zorg in het buitenland nodig is. Dan is het wel belangrijk dat de rechten van patiënten gewaarborgd zijn en dat de zorg ook vergoed wordt zonder al te veel rompslomp. Europa kan hier een belangrijke rol in spelen.” Aldus Sophie In ’t Veld i tijdens een werkbezoek aan het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, 27 mei jl.
In ’t Veld was in Maastricht in het kader van de komende Europese Verkiezingen.
Europa kan niet alleen een rol spelen voor mensen die zorg in het buitenland willen ontvangen. Ook kan Europa een rol spelen in het verbeteren van de Nederlandse gezondheidszorg. Sophie in 't Veld: "Door het mogelijk te maken dat professionals in heel Europa hun zorgdiensten kunnen verlenen verbeteren wij de service voor onze eigen burgers. Als wij in Nederland een tekort hebben aan bijvoorbeeld verplegers, moet het eenvoudig zijn om een gekwalificeerde verpleger uit Duitsland in dienst te nemen. Een dergelijke uitwisseling begint met diploma erkenning".