Oh Boy…

Met dank overgenomen van M. (Jet) Bussemaker i, gepubliceerd op vrijdag 10 juli 2009.

Er wordt wat afgetobd tussen de lakens. Dat blijkt tenminste uit de cijfers uit het rapport Seksuele gezondheid in Nederland 2009 van de Rutgers Nisso Groep dat ik in ontvangst heb genomen.

Maar liefst 1 op de 7 vrouwen zegt in dat onderzoek niet of nauwelijks van seks te genieten. Slechts iets meer dan de helft van de mensen is vaak of altijd blij met zijn of haar seksleven. De andere helft is dat dus niet.

Helaas komen uit het onderzoek ook hoge cijfers over seksueel geweld naar voren. Een derde van de vrouwen en 1 op de 20 mannen van 15 tot 70 jaar geven aan ooit seksueel geweld te hebben meegemaakt. En als het dan gaat om verkrachting: 12% van de vrouwen en bijna 3% van de mannen is ooit verkracht! Al met al geen misselijke percentages.

Laagdrempelige hulp

Jet Bussemaker: 'Je zou toch verwachten dat jongens ook verantwoordelijkheid willen dragen."

Achter de cijfers van de Rutgers Nisso Groep gaan veel verhalen schuil. Verhalen waarvoor soms hulp wordt gevraagd. Tijdens een werkbezoek aan het centrum voor seksualiteit in Groningen afgelopen week zag ik hoe er hulp wordt gegeven via de zogenaamde Sense-spreekuren.

Met vragen over seksualiteit en seksuele gezondheid kunnen jongeren daar gratis en anoniem terecht. Vragen zoals ‘is mijn lichaam wel normaal’, ‘wat te doen bij pijn tijdens het vrijen’, ‘welk anticonceptiemiddel past het beste bij mij’ .

Deze laagdrempelige voorziening voorziet in een grote behoefte waarvan voornamelijk meisjes gebruikmaken.

Meisjes voeren de regie

Het is nog steeds zo dat de meisjes de regie voeren als het gaat om het bespreken van problemen rond seksualiteit en dat vrouwen in de regel ook de anticonceptie moeten organiseren.

Je zou toch verwachten dat jongens ook verantwoordelijkheid willen dragen voor anticonceptie, vragen hebben over condooms of willen praten over seks en relaties. In Groningen investeren ze er extra in om ook met die jongens in gesprek te gaan. Want ze komen niet vanzelf naar het spreekuur. Venus en Mars doen weer hun werk…

Oh boy, oh boys……Let’s talk about sex!!