Dinsdag 25 augustus 2009

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 25 augustus 2009.

Het tijdschrift bijzondere restaurants heeft op dit moment een on line enquete over foie gras (lever van gedwangvoederde ganzen en eenden). In de enquête wordt ten onrechte gesuggereerd dat er zoiets al ethisch geproduceerde foie gras bestaat door beperkte of geen dwang uit te oefenen bij het voederen van de vogels. Klinkklare onzin. Foie gras is in feite een letterlijk verziekte lever , die vervet is vanwege overmatige consumptie. Dwangvoederen gaat gepaard met veel dierenleed. Via een lange buis in de keel wordt driemaal daags een vette maïspap in de voormaag gepompt. In drie weken tijd ontstaat een zieke lever die is opgezwollen tot tienmaal haar gezonde omvang. Jaarlijks ondergaan 20 miljoen eenden en 5 miljoen ganzen deze marteling met angst, pijn en ernstige ademhalingsproblemen. Veel eenden en ganzen raken gewond aan hals en strot en lopen infecties en botbreuken op. Meer dan eens raakt de slokdarm van het dier geperforeerd door de stalen buis. Bij de slacht blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken, ernstige verwondingen of infecties heeft.

Een dier zal zich nooit vrijwillig ziek eten (dat doen alleen mensen…) en moet dus gedwongen worden om verziekte levers te kunnen produceren. Nou zijn er ook van die broodje aap verhalen uit de horeca dat het speciale trekganzen zijn die gefokt worden die van nature extra veel eten om zo grote afstanden af te leggen. Trap er niet in! Vul liever de enquête in. Klik hier

Tot morgen