Donderdag 3 september 2009

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op donderdag 3 september 2009.

Gisteren in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek gehad met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, LTO, de Dierenbescherming, Professor mr Freriks Dier en Recht en de Coalitie dierenbeschermingsorganisaties Nederland. Het ging over de nieuwe Wet Dieren die CDA-minister Verburg van Landbouw geconstrueerd heeft. Behalve LTO, waren de gesprekspartners kritisch tot zeer kritisch over de wet. Het is een wet die de diergebruiker beschermt en niet de dieren. De wet heette ook eerst Wet Dieren en dierlijke producten en dat is precies de juiste benaming voor deze wet. De minister stelt in haar nieuwe wet het produceren en gebruik van dieren centraal in plaats van de bescherming van dieren. Deze wet betekent een verslechtering ten opzichte van de huidige wet. Zo worden huisvestingssystemen (voor bijvoorbeeld legkippen, varkens, koeien) niet meer vooraf getoetst aan de hand van dierenwelzijnsnormen. Verder is het ritueel onverdoofd slachten zodanig in de wet verankerd dat het nog moeilijker wordt om dat verboden te krijgen. Nu staat de toestemming om onverdoofd te slachten in een relatief eenvoudige Algemene Maatregel van Bestuur. Zo’n maatregel is eenvoudiger ongedaan te maken dan een wet. Wij hebben een initiatiefwetsvoorstel gemaakt om het onverdoofd ritueel slachten verboden te krijgen. Klik hier

Een ander voorbeeld waarom deze wet zo fout is, is dat deze wet eigenlijk alleen maar lijkt te zijn bedoeld om Europese regelgeving om te zetten in Nederlandse regelgeving. De eigen verantwoordelijkheid om zelf strengere regels te stellen ten aanzien van het dierenwelzijn wordt niet genomen.

Reden te meer om deze wet massaal af te keuren. Laat het weten via www.dierenwet.nl teken daar de petitie.

Wellicht heb je gisteren het programma Gifkikkers gezien bij de VARA. In dat programma werd duidelijk dat er nog steeds grove misstanden zijn bij het diertransport. Keer op keer belooft de diertransportsector dat het beter gaat worden, keer op keer laat de minister de sector zelf regels maken, en keer op keer werkt het niet. Het is een grof schandaal dat de dieren respectloos als waardeloze dingen op transport worden gezet. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan deze inhumane praktijken. Klik hier voor de uitzending. Ik heb met Krista van Velzen en anderen Kamervragen gesteld en daarnaast willen wij de minister verzoeken om te komen tot wetgeving waarbij de overtredende vervoerder niet alleen straf krijgt (intrekking vergunning, boetes, gevangenisstraf) maar ook de verkregen winst door het transport moet inleveren.

Tot slot nog goed nieuws: Meat the Truth, de klimaatfilm van de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Nederlandse Partij voor de Dieren, heeft in Brazilië een Eervolle Onderscheiding gekregen. De spraakmakende documentaire, die aantoont dat de veehouderij een van de grootste veroorzakers is van klimaatverandering, werd vertoond tijden het 1e Internationale Filmfestival voor de Rechten van Dieren, dat op 29 en 30 augustus plaatsvond in Curitiba, Brazilië. Meat the Truth hoorde bij de drie films die in de prijzen vielen op het festival.

Meat the Truth ontving op 15 november 2008 al een Eervolle Onderscheiding van de Film Council of Greater Columbus, tijdens het Columbus International Film and Video Festival in de Verenigde Staten.

De documentaire is inmiddels over de gehele wereld vertoond, in landen als Taiwan, Australië, Nieuw-Zeeland, Equador, Canada, Italië, Duitsland, Argentinië, Spanje, Kroatië, Slovenië, Singapore, Portugal en Groot-Brittannië, en is vertaald in 6 verschillende talen: Chinees, Croatisch, Spaans, Portugees, Sloveens en Italiaans. Op het moment wordt er gewerkt aan een Turkse, Duitse en Franse vertaling. De Nederlandse , Engelse en Portugees ondertitelde versie zijn inmiddels gratis online gezet om een groot publiek kennis te laten maken met de film: www.meatthetruth.nl (Nederlandse en Engelse versie) en www.youtube.com/watch?v=dk7LPUHes8U (Portugese versie).