Perspectief voor dak- en thuislozen

Met dank overgenomen van M. (Jet) Bussemaker i, gepubliceerd op donderdag 10 september 2009.

Deze week heb ik schriftelijke vragen beantwoord van de fractie van de PVV over het Leger des Heils. Uit de vragen valt op te maken dat de partij niet zo veel op heeft met deze organisatie. De PVV doet voorkomen alsof het Leger liever verslaafden helpt dan dakloze gezinnen. Ze noemt het Leger zelfs verslaafd aan gelden uit de AWBZ-pot.

Natuurlijk heb ik de vragen van de PVV zo goed mogelijk beantwoord. Daaruit blijkt - niet geheel als verrassing - dat het Leger des Heils samen met de gemeente zorg aanbiedt voor zowel daklozen als aan gezinnen in problemen. Sterker nog, als onderdeel van de plannen van aanpak voor dak- en thuislozen is er landelijk extra capaciteit gerealiseerd voor duurzaam verblijf voor dak- en thuislozen die recht hebben op AWBZ-zorg.

De plannen van aanpak zijn ruim drie jaar geleden opgestart in de vier grote steden, maar ondertussen uitgebreid over het hele land. Centrumgemeenten zorgen in samenwerking met maatschappelijke organisaties voor een één-op-één aanpak voor dak- en thuislozen. Daarin krijgen ze niet meer alleen bed en brood, maar een integraal aanbod van wonen, inkomensondersteuning en/of schuldhulpverlening, dagbesteding en onderwijs of werktoeleiding. Kortom, dak- en thuislozen krijgen perspectief op weer meedoen in de samenleving. Die aanpak werpt vruchten af: in de vier grote steden is de overlast inmiddels sterk teruggedrongen en zijn de kosten voor politie en justitie afgenomen. In Utrecht zijn, onder andere in samenwerking met het Leger des Heils van de vier gebruikersruimten waar verslaafden werden opgevangen er drie gesloten.

Dus nu wordt het een keer veiliger, is de PVV nog niet tevreden! Nee, het liefst zou de PVV een oude wet in ere herstellen die bedelaars en zwervers weer strafbaar stelt en hen te werk stelt in een Rijkswerkinrichting, zoals mevrouw Agema in een motie aan de regering verzocht in een eerder debat. Ik ben echter van mening dat we in onze aanpak vooruit moeten en niet achteruit. Geef mij dus maar het Leger des Heils.