Laten we welzijn!

Met dank overgenomen van M. (Jet) Bussemaker i, gepubliceerd op dinsdag 29 september 2009.

Afgelopen donderdag sprak ik op het WMO-congres een kleine duizend mensen toe over het nieuwe welzijn. Ik hield daar een betoog over de inspanningen die gemeenten leveren op dat terrein. Volgend jaar krijgen de gemeenten 127 miljoen euro extra om de participatie van ouderen en gehandicapten te bevorderen, eenzaamheid te bestrijden en dagbesteding op te zetten.

Naast al het goede nieuws had ik één kritische noot te kraken. Met grote voorzichtigheid heb ik gezegd dat uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat er signalen zijn waaruit blijkt dat sommige gemeenten het geld niet aan de versterking van welzijn besteden. Maar eerder om bestaande tekorten te dekken. Ik vind het onbestaanbaar als geld - bedoeld voor participatie - daaraan niet wordt besteed.

Jammer genoeg is deze boodschap niet bij iedereen goed overgekomen. Integendeel zou ik bijna zeggen. De primaire reactie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten was, dat ik de plank volledig missloeg, gemeenten in een kwaad daglicht stel en aan stemmingmakerij doe.

Volgens mij zou mijn oproep juist een aansporing voor gemeenten moeten zijn om werk te maken van welzijn. Ik ga ervan uit van de wethouders welzijn het wél hebben begrepen. En in hun begroting voor 2010 opnemen hoe ze de middelen voor welzijnsvoorzieningen gaan inzetten. In de gemeenteraden kan dan vervolgens het debat worden gevoerd over hoe de wethouder hierover de regie voert.

Het verwijt van de VNG dat mijn opmerkingen elke feitelijke grond missen, leg ik naast me neer. Zoals ik al zei, heb ik benadrukt dat het ging om een kleinschalig onderzoek. Als het over feitelijke onjuistheden gaat, weet ik er nog wel een. Gisteren nog lazen we alarmerende berichten dat er in Nederland duizenden gezinnen over straat zwerven. Uit onderzoek blijkt dat er wel groei is van het aantal dakloze gezinnen, maar dat het aantal van duizenden gelukkig op niets gebaseerd is.

De groei die er is moet wel worden opgevangen door de gemeenten. Gelukkig hebben we daar met de gemeenten goede afspraken over gemaakt.

Verwijzingen

"

  • Bussemaker: gemeenten, doe meer aan welzijn Nieuwsbericht | 24 september 2009 Op het Wmo-congres 2009 'Welzijn Nieuwe Stijl' in Amsterdam heeft staatssecretaris Bussemaker gemeenten en welzijnsorganisaties gevraagd beter samen te werken.
  • Bussemaker roept gemeenten op meer te doen aan welzijn Toespraak | 24 september 2009 'Wethouders welzijn moeten laten zien waar ze staan en ook in financiële zin vechten voor hun portefeuille.' Dit zei staatssecretaris Bussemaker op het Wmo-congres 2009 'Welzijn Nieuwe Stijl' in Amsterdam.