Keurmerk inburgering aanvullen met kwaliteitseisen

Met dank overgenomen van J.R.V.A. (Jeroen) Dijsselbloem i, gepubliceerd op woensdag 14 oktober 2009.

Op 14 oktober jl. heeft de Kamercommissie Wonen, Wijken en Integratie gediscusieerd over de uitvoering van de Wet inburgering door de lokale overheid. Hoewel in de afgelopen jaren maatregelen zijn genomen om de uitvoering van inburgering te verbeteren, pleit Jeroen Dijsselbloem voor een kwaliteitsverbetering op een aantal onderwerpen.

  • Twee onderwerpen behoeven volgens Jeroen Dijsselboem kwaliteitsverbetering, te weten de kwaliteit van inburgeringscursussen en het inspraakrecht van inburgeraars.

    Kwaliteit inburgeringscursussen

    Om de kwaliteit van de inburgeringscursussen op peil te kunnen houden is er een landelijk Keurmerk in het leven geroepen. Het Keurmerk wordt verleend aan taalaanbieders die aan bepaalde vereisten voldoen. Dit Keurmerk bevat echter geen kwalitatieve vereisten die de kwaliteit van inburgeringscursussen kunnen waarborgen. Zo is er in het Keurmerk geen vereiste opgenomen dat ziet op het opleidingsniveau van docenten. De PvdA hecht eraan dat de inburgeringstrajecten aan bepaalde minimum kwaliteitseisen voldoen. De overheid investeert immers veel geld om inburgeraars de Nederlandse taal te leren. Het doel is dat inburgeraars uiteindelijk volwaardig meedraaien/participeren in de samenleving. Het voorgaande kan volgens de PvdA alleen gerealiseerd worden door kwalitatieve inburgeringscursussen op te zetten. Om die reden heeft Jeroen Dijsselbloem gepleit om het Keurmerk aan te vullen met minimum kwaliteitseisen.

    Tenslotte moet er nog een andere stap gezet worden op weg naar kwalitatieve inburgeringscursussen. Het aanvullen van het Keurmerk is de eerste stap. De volgende stap moet gezet worden bij de uitvoering. Gemeenten zijn autonoom en vrij om zelf te bepalen bij welke taalaanbieder zij de inburgeringscursussen inkopen. Om ervoor te zorgen dat gemeenten kwalitatieve inburgeringscursussen inkopen is het van groot belang om de gemeenten te verplichten alleen zaken te doen met taalaanbieders die in het bezit zijn van het Keurmerk (dat uiteraard is aangevuld met minimum kwaliteitseisen).

    Inspraakrecht

    Het is vreemd, dat juist de mensen die gebruik maken van een inburgeringstraject (de inburgeraars) niets te zeggen hebben over de inhoud en de vormgeving van de inburgeringstrajecten. Enige jaren geleden, tijdens de behandeling van de Wet inburgering, had Jeroen Dijsselbloem een amendement ingediend om het inspraakrecht van inburgeraars te waarborgen. Het is namelijk van groot belang dat gebruikers/cliënten van een voorziening zich kunnen uitspreken over de uitvoering, want alleen de gebruikers kunnen bepaalde problemen constateren en deze problemen aankaarten. Helaas heeft dit amendement het destijds niet gered, maar de tijd leert dat het inspraakrecht van inburgeraars een plaats dient te krijgen binnen de uitvoering van de inburgering.