Klug aus der Krise

Met dank overgenomen van W.G.J.M. (Wim) van de Camp i, gepubliceerd op zondag 13 september 2009.

2009 moet de geschiedenis in gaan als een nieuwe omwenteling naar boven. Daarvoor moet iedereen zich inzetten.

Dat is de centrale boodschap van Angela Merkel in de campagne voor de Bundestagwahl 2009. Samen met Guy Frints en Martijn van Helvert heb ik een aantal dagen in de keuken van de CDU kunnen kijken.

Wat opvallend in Duitsland is, is het feit dat Angela Merkel naast Kanselier (Minister-President) ook Bundestagabgeornter (Kamerlid) is. Ze controleert zichzelf dus. Daarnaast is ze ook voorzitter van de Partij. In Nederland is dit, op Jan Marijnissen (SP) eerder na, niet gebruikelijk.

De coalitie in Duitsland bestaat uit CDU-SPD. Deze natuurlijke 'aartsvijanden' zitten elkaar in de campagne behoorlijk aan te vallen. In Nederland is het nog nooit voorgekomen dat zittende coalitiepartijen elkaar zo hard aanpakken. Volgens de rechterflank van de CDU kan de SPD echter niet hard genoeg onder handen genomen worden. Deze negatieve manier van campagnevoeren bestaat in de Verenigde Staten al jaren, maar begint dus ook langzamerhand ik Europa toe te slaan. Overigens heeft de negatieve inzet van de SPD tijdens de Europese verkiezingen haar nog meer verlies opgeleverd, dus of elkaar verder beschimpen echt werkt, is de vraag....

Vanavond is hét debat tussen Angela Merkel (CDU) en Frank Steinmeier (SPD). Alhoewel Merkel in de peilingen een ruimte voorsprong heeft, is het van belang om het debat te winnen. De kans is zeer groot dat de CDU de verkiezingen gaat winnen, maar belangrijk is met hoeveel. Zij willen namelijk voorkomen dat er een linkse meerderheid van SPD, Grünen en die Linke ontstaat en daarvoor moeten ze de verkiezingen winnen en een meerderheid met de FDP zien te halen. Deze meerderheid is er vanaf 1994 niet meer geweest.

Ben erg benieuwd hoe het debat vanavond gaat aflopen.