Een raar jaar

Met dank overgenomen van A. (Alexander) Pechtold i, gepubliceerd op vrijdag 18 december 2009.

Videoblog Alexander Pechtold van 17 december 2009

Dit is mijn laatste blog van 2009 en terugkijkend was het een beetje een raar jaar. Want vorig jaar hadden we de bankencrisis en de crisis in onze economie en we dachten allemaal dat 2009 het jaar zou worden waarin het kabinet, maar ook de Kamer, gedwongen zouden worden om besluiten te nemen. Om echt op de inhoud te gaan debatteren: Wat willen we met de arbeidsmarkt en de woningmarkt? Hoe krijgen we ons begrotingstekort op orde?

Maar ja, wanneer je terugkijkt zie je wat anders: Het was lang wachten op dat crisispakket waar ik van merk dat nog steeds niet veel mensen er wat van merken. Maar waar ook niet duidelijk van was wat er nou precies moest gebeuren. Het was wachten op die maatregel om de AOW-leeftijd te verhogen, iets wat D66 al langer bepleitte maar wat nog steeds niet goed vorm heeft gekregen. We hadden de JSF en de aankoop daarvan. Een beetje knullig. Maar een hoogtepunt waren natuurlijk de Europese verkiezingen waar D66 verdrievoudigde naar drie zetels.

Ja, en dan Prinsjesdag. Dat was een weer van hetzelfde. Het leek wel een soort wachten voor de storm. En stormen kan het. Stormen kan het begin januari al. Met de commissie Davids, met het onderzoek naar Irak, met de crisismaatregelen, met het besluit wel of niet in Uruzgan te blijven, met het wel of niet kopen van een tweede JSF. Kortom, er ligt dit voorjaar het nodige te wachten. Niet alleen voor het kabinet, maar ook voor D66 want wij zijn voorbereid op deze vraagstukken.

Heel belangrijk is de horizon die ik nu zet op 3 maart: de gemeenteraadsverkiezingen. Meer dan 80 procent van de Nederlanders kan dadelijk op D66 stemmen. En ik ben er ontzettend trots op dat we in zo’n korte tijd kwalitatief goede lijsten in bijna heel Nederland hebben kunnen realiseren. Dat hoort ook bij D66. Vanaf deze plek wil ik iedereen die zich daar de komende tijd hard voor gaat inzetten heel veel succes wensen. En bij deze ook de belofte dat ik daar vanaf half januari keihard aan ga meewerken. Want Europa waren concrete zetels, maar nu de gemeenteraad.

Ik wens iedereen een goede kerst, gelukkig Nieuwjaar en het volgende videoblog volgt weer snel.

Wil je ons helpen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart surf dan naar www.d66.nl/doemee!