"Getroffen door enorme betrokkenheid"

Met dank overgenomen van M. (Jet) Bussemaker i, gepubliceerd op woensdag 16 december 2009.

"Afgelopen maandag was ik weer 'en route' voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. In de ochtend bezocht ik het Limburgse Peel en Maas, waar ik getroffen werd door enorme lokale betrokkenheid. Daar bepaalt de lokale gemeenschap waar behoefte aan is. De overheid faciliteert en stuurt hier en daar bij. Dat heeft geweldig veel onderlinge betrokkenheid en samenwerking teweeg gebracht. Het is een proces geweest van jaren, maar wel een uniek voorbeeld!

Eén van de scholen geeft aan de maatschappelijke stage van leerlingen invulling met een boodschappendienst voor ouderen. Tijdens onze ontmoeting spatte bij zowel de jongeren als de ouderen het enthousiasme er vanaf. Ook hebben ze dagactiviteiten waar mensen met een AWBZ-indicatie én mensen met andere problemen zoals eenzaamheid komen. Iedereen is dus welkom om mee te eten of computerles te krijgen. Weg met de schotten!

Ook bezocht ik de gemeenten Tilburg en Gilze in Noord-Brabant. In Tilburg had ik een drukbezocht en goed debat over de impact van de herindicaties van de AWBZ op het gemeentelijk beleid. In Gilze was ik getuige van de nauwe betrokkenheid van huisartsen bij de Wmo. Dat is belangrijk omdat zij een cruciale bijdrage kunnen leveren aan kennis over patiënten, wanneer zij in aanmerking komen voor hulp- en zorgproducten."

WMO en route: Peel en Maas, Tilburg, Gilze en Rijen