De regie is weer zoek

Met dank overgenomen van A. (Alexander) Pechtold i, gepubliceerd op woensdag 13 januari 2010.

Videoblog Alexander Pechtold van 13 januari 2010

Hoe noemen ze dat ook alweer?; the day after. Gisteren begon overzichtelijk: Een helder, lijvig rapport met de conclusies van Meester Davids en zijn commissie. Zijn onafhankelijke door de premier ingestelde commissie.

Maar binnen vijf uur, binnen vijf uur waarin wij nog een beetje bezig waren met Irak; het meest instabiele land ter wereld, met alleen al vorig jaar nog 5000 doden als gevolg van deze oorlog. Binnen vijf uur is de regie weer zoek. Is de leiding zoek, en dat was de hoofdconclusie van Davids: Er werd geen leiding gegeven.

Premier Balkenende hield gisteren een verklaring waarin hij grasduinde in de conclusies. Dat wat hem uit kwam pakte hij. Dat wat hem verweten werd, dat was maar een mening. Een mening van de voormalig hoogste rechter in dit land. En terecht heeft de PvdA hem deze weg afgesneden.

Ik heb een debat aangevraagd. Vandaag nog dient het kabinet, volgens onze grondwet, te verklaren of de premier ook namens het kabinet sprak. Met één mond. Dat staat namelijk in onze grondwet.

Dat debat zal vandaag wel gehouden worden en ik ben héél benieuwd hoe men zich hier uit gaat redden. Vanmiddag meer.