Stevige onderwerpen en vergeten liedjes

Met dank overgenomen van A. (Alexander) Pechtold i, gepubliceerd op woensdag 20 januari 2010.

Videoblog van Alexander Pechtold van 19 januari

Wie had kunnen bedenken dat vorige week zo zou starten? De eerste week na het reces stond vooral in het teken van de persverklaring over een heel lijvig rapport. Dat is moeilijk om aan buitenlandse diplomaten uit te leggen. Ik heb het gisteren geprobeerd bij Canadese, Nieuw-Zeelandse en Australische diplomaten. Daar had ik een overleg mee en dan moet je weer vertellen dat de Nederlandse politiek dus geen ruzie gaat maken over dat belangrijke onderwerp Irak, maar over de persverklaring.

Vandaag gaan we daarmee door want commissievoorzitter Davids komt vandaag naar de Kamer en we hebben al gemerkt dat hij niet te beroerd is zijn rapport stevig te verdedigen. Wat mij betreft gaan we vooral inzoomen op, naast de volksrechtelijke aspecten, het informeren van de Kamer de afgelopen jaren. Een stevig onderwerp dus.

Een stevig onderwerp is ook de hoorzitting over het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67. Een punt wat D66 als eerste politieke partij een aantal jaren geleden naar voren bracht. Nu is het kabinetsbeleid. Maar ja, gaat dat er wel van komen, en komt het dan op een goede manier? Daarvoor zijn vooral veel argumenten nodig. Wij hebben ze al, maar ik hoop dat we met de argumentatie uit de hoorzitting ook anderen kunnen overtuigen dat deze maatregel niet alleen goed is voor de arbeidsmarkt, maar ook goed is om onze economie, onze kenniseconomie, nu los te trekken uit de crisis.

Stevige onderwerpen dus, maar politiek is ook leuk. Zo nu en dan heb je ook gekke onderwerpen. Ooit begon ik, voor mijn Haagse leven, als wethouder, van onder andere cultuur, in Leiden. En wat mocht ik vandaag doen? Het in ontvangst nemen van ‘Vergeten Liedjes’ van de Zangeres Zonder Naam, door Johnny Hoes bij elkaar gebracht. En een tweede biografie over haar leven: ‘Sterven Zonder Naam’. De titel zegt het al: Dat is net zo treurig als haar liedjes. Het was toch een beetje een geïsoleerd einde.

Ja, en dát in ontvangst mogen nemen als oud-wethouder: Politiek is toch wel leuk want het kent zijn ups en zijn downs.