Duimen voor snowboarders

Met dank overgenomen van M. (Jet) Bussemaker i, gepubliceerd op zaterdag 13 februari 2010.

VANCOUVER - With Glowing Hearts is het motto van de Olympische Winterspelen die vandaag in Vancouver echt gaan beginnen. Het lijkt haast alsof de warmte die dit motto uitstraalt tot de hoge temperaturen in en om Vancouver heeft geleid. Op de afdalingen waar de komende twee weken geskied en gesnowboard moet worden, beginnen voorzichtig bloemen te bloeien.

Natuurlijk zou een besneeuwd Vancouver en omgeving een extra dynamiek aan de Olympische Winterspelen geven. Maar toch, als ik hier zo rond kijk, is Canada in opperste staat van olympische paraatheid. En in de omgeving van de Oval in Richmond net buiten Vancouver, waar het grootste deel van onze sportploeg topprestaties op schaatsgebied gaat leveren, kun je een ware oranjekoorts bemerken. Ook de lokale bevolking lijkt alweer aangestoken en zoekt de Nederlandse supporters op, vergelijkbaar met de taferelen die ik zag tijdens het EK-voetbal in Bern.

Het is dan ook heel bijzonder om ons koude landje waar Koning Winter nog steeds regeert, te verruilen voor de warmste winter in Vancouver in de geschiedenis. Ik duim voor onze snowboarders, die voor hun voorbereidingen slechts beperkt op de hellingen terecht kunnen. Hopelijk staat het hun prestaties niet in de weg. Dan hebben de schaatsers het toch beter, want in hun Olympic Oval in Richmond vriest het permanent.

Ik hoop dat deze Olympiade ons net als eerdere Spelen veel medailles en mooie records op zal leveren. Laten ze tevens een inspiratie zijn voor iedereen, jong en oud, om net als onze topsporters het beste uit je zelf te halen. Met de ambities van het Olympisch Plan streven we er immers naar om heel Nederland naar olympisch niveau te brengen. Het gaat daarbij niet alleen om sporten, maar bijvoorbeeld ook om werken, studie, carrière en kunst.

En als het in Vancouver zo warm blijft, doen ze hier misschien nog eens een gooi naar de Zomerspelen. Wie weet komt Nederland zo ook nog eens aanmerking voor de Winterspelen!