De nieren proeven

Met dank overgenomen van A. (Alexander) Pechtold i, gepubliceerd op woensdag 17 februari 2010.

Videoblog van Alexander Pechtold van 15 februari

Deze videoblog is getiteld: “De Nieren Proeven”. En nu denken jullie natuurlijk: “Dat wordt een terugblik op het debat dat Pechtold had met Wouter Bos afgelopen donderdag bij Pauw en Witteman”. En ja, dat was best belangrijk. Dat zijn de gemeenteraadsverkiezingen ook. En dat is Uruzgan ook. En het rapport van de commissie Davids, waar we morgen over gaan praten, ook.

Maar ik wil het gaan hebben over donorregistratie. Want daar wordt donderdag over gedebatteerd, alweer. Weer gaan wij praten over de wachtlijsten die er zijn voor donorregistratie. 1289 mensen staan er op dit moment op een wachtlijst, en 200 daarvan gaan er jaarlijks dood omdat het orgaan te laat komt.

En er gaan mensen naar België om daar bijvoorbeeld een nieuwe nier te krijgen. En ik vind dat heel slecht. Maar ik vind het pervers dat er mensen naar Azië gaan, naar China, om daar bijvoorbeeld een nier te kopen. En daarom moeten we in Nederland zelf die zeven miljoen mensen, die nog steeds niet geregistreerd staan, overtuigen.

En wat mij betreft niet alleen overtuigen, maar ze ook actief laten registreren. Daar is nu zoveel onderzoek naar gedaan, en het is hard nodig. Want er is wel een toename van het aantal mensen dat zich registreert, maar die toename wordt ieder jaar een beetje kleiner. En dat kan niet. En het kan zeker niet dat hier in politiek Den Haag er nog steeds geen besluit wordt genomen over die actieve donorregistratie.

Wij zijn daar voor en ik hoop dat iedereen die datzelfde gevoel heeft zich eens bedenkt hoe het zou zijn om op die wachtlijst te staan.