Dagboek bezoek Neuengamme (Hamburg)

Met dank overgenomen van E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink i, gepubliceerd op woensdag 24 februari 2010.
Esmé Wiegman_klein
Bron: Blog ChristenUnie

Het is alweer een poosje geleden dat Kamervoorzitter Gerdi Verbeet aan de woordvoerders oorlogsgetroffenen vroeg haar te vergezellen op een werkbezoek naar concentratiekamp Neuengamme in Hamburg op 23 en 24 februari. Door de val van het Kabinet leek het bezoek even op losse schroeven komen te staan. Maar de Kamer komt deze week niet in vergadering bijeen en we konden dus gewoon gaan.

Vanmiddage hebben we de gedenkplaats Bullenhuser Damm bezocht. Op deze plek, in de kelder van een schoolgebouw zijn op 20 april 1945, vlak voor het einde van de oorlog dus, 20 Joodse kinderen opgehangen, nadat ze maanden zijn gebruikt voor medische experimenten. De Nederlandse jongens Alexander en Eduard Hornemann waren daarbij. Op 3 juni 1944 waren ze naar Auschwitz gedeporteerd, waar hun moeder al spoedig stierf door de ontberingen die ze leden. In het najaar van 1944 zijn zij samen met 18 andere kinderen geselecteerd en getransporteerd naar Neuengamme waar ze bloot stonden aan TBC bacterien en erg ziek werden. Na een morfine injectie zijn ze op 20 april 1945 opgehangen. De geallieerden op een paar kilometer afstand.

Tot vandaag was Bullenhuser Damm voor mij nog onbekend geschiedenis. Twee Joodse jongens hebben een naam gekregen. Om nooit te vergeten...